Poboljšana energetska učinkovitost: tako to funkcionira zahvaljujući klimatski aktivnim fasadama

Klimatski aktivna fasada u školskom centru srednje škole Grundäckergasse u Beču integrira inovativne sustave vrata, prozora i sigurnosne sustave tvrtke GEZE u pametan sustav vođenja zgrade – za više udobnosti, ugodniju klimu u prostoriji i optimiziranu energetsku učinkovitost.

Kako funkcioniraju inteligentne fasade?

Pogled izvana na školski centar srednje škole Grundäckergasse u Beču

Srednja škola Grundäckergasse oslanja se na inteligentne fasade.

Inteligentne fasade dizajnirane su za smanjenje potrošnje energije u zgradama. Ključne karakteristike su

 • inteligentni materijali i sustavi
 • senzori za prikupljanje podataka
 • prilagodljivost okolišnim uvjetima
 • sposobnost komponenti da komuniciraju s drugim sustavima i
 • poboljšana automatizacija zgrade kako bi se smanjila potreba za grijanjem i klimatizacijom.

Implementacija inteligentnih fasada može smanjiti potrošnju energije, poboljšati kvalitetu života korisnika i učiniti zgradu održivijom.

VIŠE O INTELIGENTNIM FASADAMA

Prednosti inteligentne fasade

 • Prilagodljivost: Inteligentne fasade putem senzora prikupljaju podatke kao što su intenzitet svjetlosti, temperatura i kvaliteta zraka te se automatski prilagođavaju promjenjivim uvjetima okoline.
 • Udobnost: upravljanje temeljeno na potrebama jednostavno je za korisnika i osigurava ugodnu klimu u prostoriji – bez ručnog otvaranja i zatvaranja prozora.
 • Energetska učinkovitost: Inteligentne fasade mogu komunicirati s drugim sustavima zgrade, smanjujući potrošnju energije i emisije CO2.
Detaljan prikaz nagnutog prozora u školskom centru srednje škole Grundäckergasse u Beču

Lančani pogoni Slimchain za povećanu sigurnost i energetsku učinkovitost. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Pogled na učionicu u školskom centru srednje škole Grundäckergasse u Beču

Sustavi prozračivanja klimatski aktivne fasade školske zgrade bivaju upravljani na inteligentan način kako bi se garantirala optimalna kvaliteta zraka u prostoriji. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Detaljan prikaz nagnutog prozora u školskom centru srednje škole Grundäckergasse u Beču

Svi motorizirani prozori koji su ugrađeni ispod 2,5 m opremljeni su laserskim skenerom GC 342 i sigurnosnim modulom.

Clever: Inteligentni senzori upravljaju automatiziranom ventilacijom prozora

Prozori su opremljeni lančanim pogonima Slimchain, koji su integrirani u sustav vođenja zgrade. Sustavima prozračivanja klimatski aktivne fasade školske zgrade inteligentno se upravlja kako bi se osigurala optimalna kvaliteta zraka u prostoriji. To upravljanje odvija se ovisno o različitim čimbenicima kao što su koncentracija CO2, unutarnja i vanjska temperatura, korištenje prostora i vrijeme.

Za unutarnju rasvjetu prostorija upotrebljavaju se senzori koji mjere koncentraciju CO2 i temperaturu. Pritom postoji trostupanjska regulacija: 10°, 35° (sporo i tiho prozračivanje) i 55° (brzo prozračivanje). Te postavke mogu prilagođavati i nastavnici i učenici. Osim toga, sustav bilježi smjer vjetra kako bi se uzele u obzir ovisnosti o fasadi kao što su tlak vjetra i usis vjetra te spriječio propuh. Prestrujni elementi osiguravaju kontroliranu izmjenu zraka koja je također zvučno izolirana.

Jednostavan za korištenje: automatizirana ventilacija + ručna tipkala

Ventilacijom u zgradi srednje škole Grundäckergasse upravlja se automatski ovisno o CO2, temperaturi, upotrebi i vremenu. To rješenje omogućuje kontroliranu prirodnu ventilaciju i oslobađa učitelje obveze ručnog prozračivanja. No postoje i upravljački elementi kojima nastavnici i učenici mogu po potrebi intervenirati u regulaciju. Ta tipkala osiguravaju mogućnost ručnog otvaranja ili zatvaranja prozora. Na taj način automatizirana ventilacija kroz prozore ostaje jednostavna za korištenje i fleksibilna.

VIŠE O AUTOMATSKOJ VENTILACIJI

Siguran dizajn automatiziranih prozora

Škole moraju ispunjavati posebno visoke sigurnosne standarde – na kraju krajeva, radi se o dobrobiti djece. Stoga je važno napomenuti da su motorizirani prozori prema Direktivi o strojevima 2006/42/EZ klasificirani kao strojevi i moraju biti osigurani na odgovarajući način. U zgradi srednje škole Grundäckergasse svi motorizirani prozori koji su ugrađeni ispod 2,5 m bili su opremljeni laserskim skenerom GC 342 i sigurnosnim modulom. Na 1. katu u dijelu terase taj osigurač za prozor izveden je iznutra i izvana.

VIŠE SAVJETA O SIGURNOSTI PROZORA

Pogled na fasadu s prozorima i nagnut prozor

Noćno hlađenje odvija se preko automatski upravljanih prozora. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Noćno hlađenje štedi energiju

U školskom centru srednje škole Grundäckergasse automatsko noćno hlađenje doprinosi energetskoj učinkovitosti. Prozori automatizirani pogonima prozora Slimchain odvode toplinu stvorenu tijekom dana prema van tijekom noći, tako da se temperatura prostorije posebno smanjuje tijekom noćnih sati. Noćnim hlađenjem upravlja se putem softvera na lokaciji, koji ne preuzima samo regulaciju, već i vizualizaciju. To operatorima zgrade i korisnicima omogućuje postavljanje postavki. Upravljanje se odvija preko tehnike vođenja zgrade (GLT), pri čemu se uzimaju u obzir čimbenici kao što su vrijeme i temperatura.

VIŠE O NOĆNOM HLAĐENJU ZGRADE

Nesmetana integracija u tehniku vođenja zgrade putem BACnet-a i KNX-a

Upravljanje i povratne dojave pogona prozora putem sabirnice zgrade odvija se preko IQ box KNX. Pouzdane dojave statusa svakog automatiziranog prozora osiguravaju učinkovitije praćenje zgrade. Ostale komponente kao što su tipkala i senzori povezani su preko integriranog sučelja tipkala. Tako su, ovisno o vašim potrebama, moguće su i jednostavno nadogradnje i proširenja.

Komunikacija između KNX-a i BACnet okruženja tehnike vođenja zgrade GLT teče glatko jer su između sustava uspostavljeni jasni komunikacijski protokoli. Time se osigurava učinkovit prijenos podataka između dva sustava.

VIŠE O AUTOMATIZACIJI ZGRADE

Pregled svih prednosti klimatski aktivne fasade

 • Optimalna kvaliteta zraka u prostorijama putem inteligentnog upravljanja sustavima prozračivanja.
 • Prilagodba ventilacije na temelju koncentracije CO2, temperature, upotrebe i vremena s trostupanjskom regulacijom.
 • Moguće ručno upravljanje ventilacijom pomoću upravljačkih elemenata za nastavnike i učenike.
 • Sigurnosni modul i laserski skener GC 342 jamče sigurnost prozora.
 • Uzimanje u obzir smjera vjetra radi izbjegavanja propuha.
 • Energetska učinkovitost zahvaljujući kontroliranoj izmjeni zraka i noćnog hlađenja.
 • Integracija BACnet senzora i KNX sučelja omogućuje učinkovitu komunikaciju sa tehnikom vođenja zgrade.
 • Doprinos uštedi energije i smanjenju CO2 zahvaljujući inovativnim tehnologijama.
 • Koncept pametne zgrade promiče održivost i optimalnu učinkovitost zgrade.

Usmjereno na budućnost: više održivosti i energetske učinkovitosti

Klimatski aktivna fasada u školskom centru srednje škole Grundäckergasse u Beču izvanredan je primjer integracije inteligentnih tehnologija i održivih koncepata u gradnji kako bi se odgovorilo na buduće izazove u smislu energetske učinkovitosti i održivosti. Tvrtka GEZE tu nije samo isporučila komponente, već je i pružila sveobuhvatne savjete i usluge za upravljanje projektom i programiranje kako bi projekt bio uspješan.