Teme

Energetski optimizirana gradnja s inteligentnim fasadama

Energija koju trošimo ograničena je i dragocjena. Zato nastojimo graditi na energetski optimiziran način. To zahtijeva bolju komunikaciju i suradnju između struka. Cilj je smanjiti potrebu za primarnom energijom za pogon zgrade na najmanju moguću mjeru – idealno čak na nulu. To znači da se mora smanjiti potrošnja energije za ventilaciju, rasvjetu i hlađenje – primjerice, s pomoću inteligentnih fasada koje aktivno i automatski reagiraju na svoje okruženje. Energetski učinkovita fasadna rješenja koja štede resurse zato započinju inteligentnim i interdisciplinarnim planiranjem i projektiranjem.

Visoki zahtjevi za ovojnice modernih zgrada

U prošlosti je pozornost bila usmjerena na izgled fasade. Često je odražavala društveni status vlasnika. Ali i arhitektovu estetiku!

Današnje zgrade isto moraju izgledati dojmljivo, ali se vlasnici i operatori zgrada danas suočavaju s puno većim zahtjevima za ovojnice zgrada: one moraju zaštititi od kiše, vremenskih uvjeta, vatre i provale te istodobno moraju regulirati upad svjetlosti i ventilaciju što je moguće više automatski, pružajući zaštitu od sunčeva zračenja i minimizirajući učinke hladnoće i topline. Na taj način pomažu uštedjeti energiju i čak doprinose stvaranju energije.

No što fasadu čini inteligentnom? Kako bi se ispunili ti zahtjevi, individualne elemente treba umrežiti u fasadu. Individualna rješenja poput ventilacije, grijanja ili pristupa mogu, naravno, i sama biti pametna.

Za fasadu se može reći da je zaista „inteligentna” ako upotrebljava prirodne, obnovljive izvore energije poput sunčeva zračenja, protoka zraka i geotermalne energije kako bi se ispunile energetske potrebe zgrade u pogledu grijanja, hlađenja, prozračivanja i rasvjete.

Andrea Compagno: Inteligentne staklene fasade: materijal, primjena, dizajn, Birkhäuser 2002

Inteligentna fasada zahtijeva brojne senzore za mjerenje svih mogućih vanjskih utjecaja, primjerice, vjetra, i prijenos tih očitanja upravljačkoj jedinici. Pristupnici omogućuju umreženim uređajima međusobnu komunikaciju. Mrežom se može upravljati žično ili bežično.

Kako bi se postigla učinkovita interakcija između svih senzora, servo-pogona i korištenih fasadnih elemenata, oni moraju biti umreženi – slično kao živčani sustav. Sve se komponente i funkcije kombiniraju i integriraju. Sustav automatizacije zgrade služi kao središnji „mozak”. On analizira sve podatke u pogledu zahtjeva kako bi na odgovarajući način regulirao i kontrolirao fasadne module. Primjerice, ventilima radijatora, svjetlosnim senzorima, prigušivačima ili elektroničkim uređajima, kao i cijelom sigurnosnom tehnikom s automatskim roletama ili sustavima za dojavu provala i ventilacijom može se inteligentno upravljati.

Stvaranje energije kroz fasade

Primjeri za to već postoje. Obično sadrže visoku razinu zvučne izolacije kombiniranu s mjerama samoregulacije grijanja, prozračivanja i zaštite od sunčeva zračenja koje se prilagođavaju promjenjivim uvjetima osvjetljenja i klime. Neki već upotrebljavaju sunčevu energiju za udobno grijanje i klimatizaciju interijera.

Staklene fasade i solarne ploče zaslužuju posebnu pozornost. Zato što staklene fasade mogu proizvesti energiju iz sunčeva zračenja u obliku topline i dnevnog svjetla.

Istraživači i građevinska industrija pojačano rade na razvoju i proizvodnji takvih fasada koje proizvode energiju. Sustavi inteligentnih fasada predstavljaju osobito obećavajuću tehniku za nove zgrade i energetski učinkovitu sanaciju zgrada. Ušteda energije s inteligentnim fasadama već funkcionira bez ikakvih problema. Pametni prozori, primjerice, mogu znatno smanjiti potrošnju energije zahvaljujući automatiziranom prozračivanju te istodobno povećati udobnost korisnicima zgrade.

Klimatski aktivne fasade tvrtke GEZE

Umrežena rješenja tvrtke GEZE za inteligentne fasade

Umrežena rješenja tvrtke GEZE za inteligentne fasade

Kao dobavljač sustava, GEZE kombinira sigurnosne sustave i pogonsku tehniku za vrata i prozore kako bi stvorio inovativna, umrežena i modularna rješenja. Inteligentna interakcija automatiziranih pogona prozora i posebnih senzora koji detektiraju vanjske okolišne utjecaje i klimu u prostoriji rezultira umreženom klimatski aktivnom fasadom. Doprinosi energetskoj učinkovitosti, npr. automatskim otvaranjem prozora tijekom toplih ljetnih noći.

Zaštita od sunca isto ima važnu ulogu za energetsku ravnotežu zgrada i dobrobit korisnika zgrade. Vremenske centrale mogu se upotrebljavati, primjerice, za upravljanje sustavima za zaštitu od sunčeva zračenja. Klimatski aktivne fasade poboljšavaju i kvalitetu zraka u prostoriji: nadzire se s pomoću senzora za CO2 provjerava se klima u prostoriji, a propuh se smanjuje zahvaljujući prozračivanju kroz procijep. I na kraju, ali ne manje važno, klimatski aktivne fasade jamče sigurno rukovanje. Prozori i žaluzine automatski se zatvaraju u slučaju nevremena, a zatvaranje prozora ovisno o vremenu sprečava da prozori ostanu nenamjerno otvoreni.

GEZE pogonski sustavi za prirodno prozračivanje i sustav odvoda dima i topline

GEZE pogoni prozora pokreću brojne prozore – bilo za prirodno prozračivanje ili dovod i odvod zraka za sigurno i brzo prirodno odimljavanje (NRA i RWA). U modernim staklenim fasadama naši se pogoni mogu upotrebljavati, primjerice, za automatsko otvaranje jako velikih i teških prozora i fasadnih elemenata (do 250 kg) kao i za usporedno-odmične prozore (PAF), čak i pri visokom opterećenju vjetrom.

U slučaju požara, pouzdano uklanjanje dimnih plinova ključno je za preživljavanje ljudi. Osim funkcije odvodnje dima i topline, RWA centrale s tehnikom digitalne sabirnice mogu vizualizirati povratne signale pogona prozora i umrežiti druge komponente poput senzora za vjetar i kišu, temperaturnih senzora i tipkala za ventilaciju. Stoga se rješenja sustava odvoda dima i topline mogu upotrebljavati za ventilaciju, a osim uporabe u slučaju požara, mogu se upotrebljavati i u druge svrhe.

Umrežavanje za „pametnu zgradu”

Rješenja tvrtke GEZE mogu učiniti značajan doprinos pretvaranju zgrada u „pametne zgrade”. Moduli sučelja omogućuju GEZE proizvodima integraciju u često korištene komunikacijske standarde BACnet i KNX za sustave za upravljanje kućama i zgradama. I to nije sve: sustav automatizacije zgrade GEZE Cockpit omogućuje pouzdano upravljanje i nadziranje svih povezanih proizvoda.

Umrežavanjem individualnih sustava poput detektora dima, automatiziranih prozora, rješenja pristupa itd., ti sustavi stalno međusobno komuniciraju. To omogućuje pametnim zgradama da nauče uzorke ponašanja korisnika zgrade te da na njih reagiraju inteligentno. Mogućnost pristupa na daljinu nudi veliku prednost, posebno upraviteljima zgrada.

GEZE pogoni prozora integrirani u KNX sustave zgrada

GEZE pogoni prozora integrirani u KNX sustave zgrada

Povezivanje na KNX sabirnicu zgrade

U tehnici prozora, IQ box KNX modul sučelja omogućuje kontrolirano, prirodno prozračivanje plus izravnu integraciju pogona prozora serije GEZE IQ windowdrive u KNX sustave zgrada. IQ box KNX pristupa inteligenciji pogona prozora i dojavljuje informacije poput širine otvora sustavu za upravljanje zgradom. Dodatni senzori, npr. za mjerenje kvalitete zraka, kišu, vjetar i osigurač za prozor, mogu se integrirati u ta sustavna rješenja u okviru standarda KNX. Na taj se način automatiziranim prozorima može inteligentno upravljati i nadzirati ih te ih umrežiti sa sjenilima, grijanjem i klima uređajem.

Umrežavanje putem BACnet

GEZE IO 420 modul sučelja omogućuje pristup održivom svijetu BACnet. Inteligentni sustavi vrata i prozora tvrtke GEZE na taj se način mogu umrežiti u zgradama s pomoću BACnet komunikacijskog standarda.

Zahvaljujući sustavu GEZE Cockpit, GEZE nudi i potpuni BACnet sustav automatizacije zgrade. To omogućuje pouzdano vizualiziranje, nadziranje i upravljanje automatiziranim GEZE proizvodima. GEZE Cockpit može funkcionirati kao samostalni sustav automatizacije zgrade ili se može integrirati u nadređeni sustav za upravljanje zgradom.

Više o GEZE Cockpit

Industrijska stručna znanja za inteligentne fasade

Tvrtka GEZE pruža podršku arhitektima pri planiranju i oslanja se na svoje dugogodišnje iskustvo i industrijska stručna znanja kako bi stvorila individualne koncepte za inteligentne fasade!

Fasade su vrlo važne za izgled i dizajn zgrade pa stoga GEZE nudi izvrsna rješenja za arhitekte - sve s jednog mjesta. GEZE pomaže i ispuniti niz zahtjeva za zgrade: primjerice, univerzalni dizajn, energetska učinkovitost, protupožarna zaštita, evakuacijski putovi te dizajn i udobnost.

Pomoć na temelju izračuna prozora i automatizacije zgrade

GEZE Win Calc: alat za izračun tehnike prozora omogućuje izračun rješenja za ručnu ventilaciju, elektromotornih prozora za ventilaciju, prozora za odvod dima i topline kao i uređaja za prirodni odvod dima i topline te projektiranje odgovarajuće upravljačke jedinice s napajanjem u nuždi. Mogući su i izračuni pogona s prilagodljivim ciklusom i druga posebna rješenja. Izvješća o izračunu i popisi dijelova mogu se upotrebljavati kao dokaz za dokumentaciju.

Individualna uslužna rješenja i holistička podrška

GEZE nudi dodanu vrijednost putem jedinstvene korisničke podrške tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. GEZE nudi različite usluge poput montaže, post-prodajnih paketa, održavanja i popravaka. GEZE će vam rado dati i savjet prilikom sanacije, modernizacije ili nadogradnje postojećih zgrada.