Teme

Automatska ventilacija kroz prozore – prirodna i energetski učinkovita

Automatski koncepti ventilacije, koji se temelje na prirodnoj ventilaciji kroz prozore, osiguravaju veću higijenu zraka u prostorijama u svim vrstama zgrada. U usporedbi s konvencionalnim klima uređajima, oni su još bolja opcija za dovod svježeg zraka koja štedi energiju. Izmjena zraka funkcionira bez ventilatora, isključivo kroz prozore zbog razlike u temperaturi i pritiska vjetra.

Sustavi ventilacije prozora: Svježi zrak za zdravu klimu u prostoriji

Glavobolja, umor ili alergijske reakcije – loš i ustajao zrak u zgradama ima neugodne posljedice za mnoge ljude. Zahvaljujući poboljšanoj izolaciji u modernim ili renoviranim zgradama gotovo da nema svježeg zraka koji može ući u zgradu. To izuzetno narušava higijenu zraka u prostoriji. Rezultat je povećano onečišćenje štetnim česticama i rast plijesni. U većini slučajeva to se najbolje rješava jednostavnim lijekom: prirodnom ventilacijom kroz prozore.

 Automatski otvarači prozora osiguravaju ugodnu klimu u prostoriji.

Automatski otvarači prozora osiguravaju ugodnu klimu u prostoriji. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Ručna ventilacija ili sustav mehaničke ventilacije?

Za ručno prozračivanje vrijedi: Kratko i intenzivno prozračivanje, tzv. kratko udarno prozračivanje, bolje je od dugotrajnog držanja prozora nagnutog. Međutim, nedostatak ručne ventilacije je što se treba provoditi svjesno. No, kada i koliko dugo netko otvara prozor prilično je nasumično jer ljudi nemaju senzor za „loš zrak”.

Nasuprot tomu, sustav mehaničke ventilacije tehnički je uređaj za automatsko dovođenje vanjskog zraka u unutarnje prostore ili uklanjanje „iskorištenog” zraka. Pritom razlikujemo centralizirane i decentralizirane sustave. Ovisno o primjeni, postoje sustavi s kontroliranim dovodnim zrakom (sustav dovodnog zraka), kontroliranim ispušnim zrakom (sustav ispušnog zraka) ili kombinirani sustavi dovodnog i ispušnog zraka.

 • Centralni ventilacijski sustavi rade s povratom topline i sastoje se od ventilacijskog uređaja s ventilatorima i izmjenjivačima topline te pripadajućeg sustava za distribuciju zraka, preko kojeg se zrak kontrolirano usisava i ispušta.
 • Decentralizirani ventilacijski sustavi u pravilu nemaju sustav zračnih kanala, nego se sastoje od nekoliko malih uređaja koji se ugrađuju izravno u vanjski zid.

Ventilacijski sustav određuje potreban protok zraka ovisno o potrebi. Međutim, ta vrsta kontrolirane stambene ventilacije (KWL) povezana je s visokim troškovima zbog energetskih i prostornih zahtjeva. Osim toga, održavanje tih sustava je intenzivno, na primjer, filtri se moraju redovito čistiti i mijenjati. U protivnom se u sustavu s vremenom mogu naseliti grinje koje se sa svježim zrakom raznose po svim prostorijama i tako značajno narušavaju higijenu zraka, a u najgorem slučaju uzrokuju zdravstvene probleme. To se odnosi na ventilacijske sustave u stambenim zgradama, kao i u javnim zgradama, bolnicama, hotelima i školama itd.

Atraktivna alternativa sustavu ventilacije: Automatska ventilacija kroz prozore

Automatizirana ventilacija putem motoriziranih prozora, tj. sustav ventilacije prozora, nudi atraktivnu alternativu mehaničkim ventilacijskim sustavima. Ta vrsta ventilacije za prozračivanje prostorija i stanova omogućuje dobru kvalitetu zraka bez velike potrošnje energije. Na primjer, senzori mjere sadržaj ugljikovog dioksida u prostoriji i automatski reguliraju otvaranje i zatvaranje prozora. Izmjena zraka odvija se preko prirodnih razlika u temperaturi između unutarnjeg i vanjskog prostora, kao i putem pritiska vjetra. Ljeti ova prozorska ventilacija osigurava klimatizaciju zgrade tijekom hladnih noćnih sati. Na taj način taj oblik ventilacije jamči dobru kvalitetu zraka bez ventilatora na električni pogon.

10012024_Infografik_Themenseite Automatische Lüftung_4500x2250px_02.jpg

Prirodna ventilacija pomoću automatskih pogona prozora je pouzdana alternativa ručnoj ventilaciji prozora. Također dobivaju bodove u usporedbi s ventilacijskim sustavima.

Prednosti automatskih sustava ventilacije prozora

 • Niži troškovi ulaganja i održavanja u usporedbi s mehaničkom ventilacijom
 • Održivost: Automatski otvarači prozora energetski su učinkovitiji od klima uređaja jer se za izmjenu zraka upotrebljavaju prirodni resursi.
 • Udobnost: Automatizacija omogućuje individualno i fleksibilno upravljanje.
 • Kvaliteta zraka u prostoriji: na primjer, sprečavaju se moguće štete od vlage
 • Poboljšana higijena zraka u prostoriji i smanjene točke prijenosa bakterija, klica i virusa

Preduvjet: Prozori s električnim pogonom

Dobra kvaliteta zraka u zgradama u svako doba - uz pravu tehniku prozora

Dobra kvaliteta zraka u zgradama u svako doba - uz pravu tehniku prozora © Exorbitart / GEZE GmbH

Prozori s električnim pogonom, primjerice, već omogućuju automatizirano otvaranje i zatvaranje pomoću vremenskog uklopnog sata. Međutim, automatska ventilacija najučinkovitija je kada njome upravljaju senzori. To upravljanje ventilacijom nadzire kvalitetu zraka u prostoriji, a regulacija osigurava potrebna stanja prozora. Međutim, tijekom automatskog rada korisnici također mogu intervenirati u bilo kojem trenutku i upravljati pogonima praktično i jednostavno pomoću tipkala ventilatora. To dovodi do visoke razine prihvaćanja među korisnicima zgrade. Automatska ventilacija prozora temelji se na određenim postavkama:

Čimbenici senzorski upravljanog otvaranja prozora

 • Unutarnja i vanjska temperatura i razlika između tih vrijednosti
 • Jačina i smjer vjetra kao i oborine
 • Vrijeme korištenja, npr. doba dana, radni dani i vikendi
 • Kvalitete zraka u prostoriji: Vlaga zraka, vrijednosti CO2 odn. VOC i unutarnja temperatura

Automatizacija zgrade zahvaljujući integriranoj upravljačkoj tehnici

Moderna upravljačka tehnika omogućuje fleksibilno i kontinuirano namještanje hoda za prozračivanje, brzine otvaranja i vremena prozračivanja za svaki prozor. Pogoni se mogu prilagoditi različitim veličinama prozora i širinama otvora, čime su moguća rješenja specifična za objekt. Ako je potrebno, integrirani sinkronizirani način rada pogona GEZE IQ windowdrive omogućuje stvarnu sinkronizaciju do četiri pogona prozora i dva pogona za blokadu.

S našim pametnim sustavima ventilacije prozora utiremo put većoj održivosti u javnim i privatnim nekretninama. Tako omogućujemo moderne koncepte pametne zgrade.

Sven Kuntschmann, GEZE voditelj odjela za tehniku prozora

Automatsko upravljanje prozorima za ventilaciju može se umrežiti u sveobuhvatno upravljanje klimom u prostoriji i upravljanje zgradom, koje također upravlja, na primjer, žaluzinama, tendama i roletama, kao i grijanjem, klimatizacijom, svjetlom i alarmom.

Pametno umrežavanje sa središnjim upravljanjem radi ventilacije posebno je korisno u velikim zgradama jer se tu prozori ne moraju ručno zatvarati. Upravljanje se odvija preko feldbus protokola. Pogoni mogu implementirati „inteligentnu” kućnu tehniku bilo putem radija, KNX-a ili BACnet instalacija te tako omogućiti „inteligentne” fasade.

Povećana higijena zraka u prostoriji i smanjena mjesta prijenosa virusa i drugih uzročnika bolesti.

Savezno ministarstvo zdravstva preporučuje dovoljan dotok svježeg zraka za poboljšanje higijene zraka u prostoriji. Istraživači također sumnjaju da postoji veći rizik od infekcije od aerosola u zatvorenim prostorijama. Automatizirani pogoni prozora, kojima se može upravljati beskontaktno, omogućuju redoviti dotok svježeg zraka te povećavaju udobnost i sigurnost korisnika: Ako se prozori ne moraju otvarati rukom, bakterije, klice i virusi ne mogu se prenijeti dodirom.

Preuzmi letak sa higijenskim savjetima u području prirodnog prozračivanja (PDF | 0.97 MB)

Stoga su automatska rješenja za ventilaciju putem prozora posebno prikladna za bolnice, ustanove za njegu ili druge zgrade koje su usmjerene na oporavak i dobrobit korisnika prema pristupu „arhitekture koja liječi”.

Saznajte više o temi arhitekture koja liječi

PROIZVODI I RJEŠENJA TVRTKE GEZE ZA DOBRU KLIMU U PROSTORIJI (PDF | 0.97 MB)

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA: Automatska ventilacija kroz prozore

Individualno projektiranje i projektiranje vezano uz objekt

Pri projektiranju automatskih sustava prozračivanja tvrtka GEZE doprinosi odgovarajućim konceptima prozračivanja. Posebno se arhitekti oslanjaju na nenametljiv, reducirani dizajn. Izgled novih pogona je diskretan, a boja se može dosljedno prilagoditi. Tako se skladno uklapaju u svaku fasadu.

Osim toga, nudimo i troškovničke opise za arhitekte, CAD crteže i koncepte za povećanje klasa učinkovitosti zgrada.

Saznajte što treba uzeti u obzir pri projektiranju pogona prozora.

Svestrana kompetencija s jednog mjesta

Tvrtka GEZE planovima kabela ili izjavama o odobrenju pomaže obrađivačima i instalaterima u cilju bržeg i jednostavnog odvijanja projekta. Pritom je poseban proizvod naš softver za konfiguraciju Win Calc 2.0. GEZE konfigurator za tehniku prozora izvodi komplicirane izračune pri projektiranju prozora: štedi vrijeme, jednostavan je za korištenje i praktičan. Mogući su proračuni ručnih i elektromotornih prozora za ventilaciju, RWA kao i uređaje za prirodni odvod dima i topline (SHEV). Program preuzima sve izračune i ispisuje sva primjenjiva pogonska rješenja.

Na GEZE portal za kupce

Sveobuhvatna usluga od samog početka

Tvrtka GEZE nudi sveobuhvatnu uslugu montaže i održavanja sustava. Osim toga, imamo spremne i odgovarajuće upute za montažu.

GEZE tehnika prozora za sve vaše želje