Teme

Automatsko prozračivanje kroz prozor - prirodno i energetski učinkovito

Koncepti automatskog prozračivanja koji se temelje na prirodnom prozračivanju kroz prozor omogućuju poboljšanu higijenu zraka u prostoriji u svim vrstama zgrada. U usporedbi s uobičajenim klimatizacijskim sustavima, oni su bolja opcija koja štedi energiju za opskrbu svježim zrakom. Zrak se izmjenjuje bez ventilatora, kroz prozore, s pomoću razlike u temperaturi i tlaka vjetra.

Sustav prozračivanja kroz prozor: svjež zrak za zdravu klimu u prostoriji

Glavobolje, umor ili alergijske reakcije - zrak loše kvalitete i ustajali zrak u zgradama imaju neugodne posljedice za mnoge ljude. Poboljšana izolacija u modernim ili obnovljenim zgradama znači da jedva nešto svježeg zraka ulazi u zgrade, zbog čega je klima u prostoriji puno lošija, što dovodi do povećanog onečišćenja i stvaranja plijesni. Rješenje je u većini slučajeva jednostavno: prirodno prozračivanje kroz prozore.

 Automatski električni otvarači prozora osiguravaju ugodnu klimu u prostoriji.

Automatski električni otvarači prozora osiguravaju ugodnu klimu u prostoriji. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Ručno prozračivanje ili strojni sustav prozračivanja?

Ručno prozračivanje znači: kratko i intenzivno prozračivanje - ili povremeno prozračivanje - bolje je od držanja prozora odškrinutim dulje vremena. Međutim, nedostatak je ručnog prozračivanja što zahtijeva svjestan trud. Prozor se otvara i drži otvorenim nasumično: mi ljudi nemamo senzore koji prepoznaju lošu kvalitetu zraka.

S druge strane, sustav prozračivanja dio je tehničke opreme koja automatski dovodi vanjski zrak u zatvorene prostore ili uklanja ustajali zrak. Ovisno o specifičnim okolnostima, instalacije se sastoje od regulirane opskrbe dovodnim zrakom (sustav dovodnog zraka), regulirane odvodnje ispušnog zraka (sustav za odvod zraka) ili su kombinirane za dovodni i ispušni zrak. Sustav prozračivanja određuje protok zraka prema potrebi. Međutim, takva vrsta upravljanog sustava prozračivanja u kućanstvu povezana je s visokim troškovima zbog visoke potrošnje energije i potrebnog mjesta. Takvi sustavi zahtijevaju i puno održavanja, npr. filtar treba redovito čistiti i mijenjati.  To se podjednako odnosi na sustave prozračivanja u stambenim zgradama kao i na javne zgrade, bolnice, hotele, škole itd.

Automatsko prozračivanje kroz prozor privlačna je alternativa

Automatska ventilacija kroz prozor s motornim pogonom, tj. sustav otvaranja prozora privlačna je alternativa za to. Senzori mjere udio ugljikovog dioksida u prostoriji i, primjerice, reguliraju otvaranje i zatvaranje prozora. Zrak se izmjenjuje s pomoću razlika prirodne temperature između unutrašnjosti i vanjskog prostora te tlaka vjetra. Ljeti to prozračivanje kroz prozor osigurava regulaciju klime zgrade u svježem noćnom razdoblju. Stoga ovaj oblik prozračivanja jamči stalnu dobru kvalitetu zraka bez ventilatora na strujni pogon, a podržava i noćno povratno hlađenje.

Pogoni automatskih prozora pouzdana su alternativa ručnom prozračivanju kroz prozor. Za razliku od sustava prozračivanja, možete prilagođavati postavke.

Prednosti automatskih sustava prozračivanja kroz prozore

  • Niži troškovi ulaganja i održavanja u usporedbi sa strojnim prozračivanjem
  • Održivost: automatski električni otvarači prozora učinkovitiji su od klimatizacijskih sustava jer upotrebljavaju prirodne resurse.
  • Praktičnost: automatizacija omogućuje individualno i fleksibilno upravljanje.
  • Kvaliteta zraka u prostoriji: primjerice, sprečavaju se potencijalne štete povezane s vlagom

Potrebno: prozor s električnim pogonom

Dobra kvaliteta zraka u zgradama u svako doba - uz pravu tehniku prozora

Dobra kvaliteta zraka u zgradama u svako doba - uz pravu tehniku prozora © Exorbitart / GEZE GmbH

Prozori s električnim pogonima omogućuju automatizirano otvaranje i zatvaranje putem vremenskog uklopnog sata. Međutim, automatizirano je prozračivanje najučinkovitije kada njime upravljaju senzori. Oni nadziru kvalitetu zraka u prostoriji i samostalno upravljaju potrebnim položajima prozora. No korisnici mogu u bilo kojem trenutku preuzeti upravljanje tijekom automatskog rada te udobno i jednostavno upravljati pogonom putem tipkala ventilatora.

Automatsko prozračivanje ovisi o dotičnim postavkama:

čimbenici za otvaranje senzorski upravljanih prozora

  • unutarnja i vanjska temperatura te razlika između tih vrijednosti
  • jačina vjetra, smjer i padaline
  • razdoblje uporabe, npr. doba dana, radni dani i vikendi
  • Kvaliteta zraka u prostoriji: vlažnost zraka, vrijednosti CO2 ili VOC te temperatura u prostoriji

Automatizacija zgrade zahvaljujući integriranoj upravljačkoj tehnici

Moderna upravljačka tehnika omogućuje fleksibilno i stalno prilagođavanje ciklusa prozračivanja, brzine otvaranja i vremena prozračivanja za svaki prozor. Pogoni se mogu prilagoditi različitim veličinama prozora i širinama otvora pa stoga omogućuju rješenja specifična za objekt. Ako je potrebno, integrirani sinkronizirani način rada pogona prozora GEZE IQ omogućuje stvarnu sinkronizaciju do četiri prozora i dvaju pogona za blokadu.

Naši pametni sustavi prozračivanja kroz prozor utiru put povećanoj održivosti u javnim i privatnim zgradama te omogućuju moderne koncepte pametnih zgrada.

Sven Kuntschmann, voditelj odjela tehnike prozora u tvrtki GEZE

Automatsko upravljanje prozorima za prozračivanje može se integrirati u sveobuhvatni sustav upravljanja klimom u prostorijama i zgradom, a može upravljati i žaluzinama, tendama, roletama, sustavima grijanja, klimatizacijom te rasvjetnim i alarmnim uređajima.

Pametno umrežavanje sa središnjim upravljanjima za prozračivanje posebno je korisno u velikim zgradama jer se prozori ne moraju ručno zatvarati. Protokol sabirnice polja upravlja aktivacijom. Pogoni mogu stvoriti inteligentnu tehniku zgrade putem radijskih, KNX ili BACnet instalacija pa stoga dopuštaju inteligentne fasade.

GEZE tehnika prozora za sve vaše potrebe

Individualno planiranje i planiranje povezano sa zgradom

GEZE pruža podršku pri planiranju automatskih sustava prozračivanja s prikladnim konceptima ventilacije. Arhitekti se sada odlučuju za neupadljiv, minimalistički dizajn. Novi pogoni imaju diskretan i univerzalan izgled koji se može uskladiti s bojom. Moguće ih je diskretno integrirati u bilo koju fasadu.

Nudimo i tekstove natječaja za arhitekte, CAD nacrte i koncepte za povećanje razreda učinkovitosti zgrade.

Svestrana stručnost s jednog mjesta

GEZE pruža podršku obrađivačima planiranjem kabela ili davanjem odobrenja kako bi se osigurala brza i jednostavna provedba projekta. Posebno se ističe naš softver za konfiguraciju Win Calc 2.0. GEZE alat za konfiguraciju za tehniku prozora vodi brigu o složenim izračunima pri dizajniranju sustava prozora: štedi vrijeme, jednostavan je za uporabu i praktičan. Omogućuje izračune za ručno i električno upravljanu ventilaciju i prozore za odvođenje dima, kao i za prirodne uređaje za odvođenje dima i topline. Program obavlja sve izračune i prikazuje sva primjenjiva rješenja pogona.

Idite na GEZE portal za klijente

Sveobuhvatna usluga od samog početka

GEZE nudi sveobuhvatne usluge montaže i održavanja sustava. Naravno, na raspolaganje stavljamo i odgovarajuće upute za montažu.