Ljekovita arhitektura – kako projektiranje zgrada promiče dobrobit i ozdravljenje

Bolnice, domovi za starije i, naravno, domovi za starije i nemoćne, u nekim područjima moraju biti čisti, higijenski i čak bez klica. Osim toga, moraju biti u skladu s propisima o pristupačnosti bez prepreka i protupožarnoj zaštiti. To znači da se okolina često može činiti sterilnom, funkcionalnom i ne osobito ugodnom. Istodobno, takve zgrade moraju stalno stvarati ozračje koje promiče dobrobit i oporavak pacijenata i korisnika, kao i osoblja i posjetitelja. Kombiniranje ovih različitih potreba čini projektiranje zgrada složenim.

Higijenski propisi u usporedbi s faktorom dobrog osjećaja – nespojivi zahtjevi?

Robert Bosch bolnica, Stuttgart © GEZE

S jedne strane, postoje higijenski propisi i mjere koji se smatraju vitalnima za osiguravanje odgovarajuće skrbi za pacijente i posjetitelje. S druge strane, okoliš mora biti što ugodniji, ali također osigurati otvorenost, sigurnost, kontrolu pristupa i opuštanje. Stoga se ljekovita arhitektura sastoji od spajanja arhitekture i zdravlja s naglaskom na neka ključna pitanja: Kako arhitektura može pridonijeti liječenju? U kojoj mjeri pozitivna okolina pridonosi održavanju zdravlja? Uz nedostatak oznaka, čimbenici poput stresa, buke, tame i lošeg zraka negativno utječu na dobrobit ljudi, a time i na njihov oporavak. Stoga su dobro postavljene oznake, osvjetljenje i ventilacija presudni čimbenici za postizanje pozitivnog rezultata.

Jedna zgrada – mjesto doživljaja za različite grupe korisnika

Struktura bolnice ili doma za starije slična je strukturi malog grada. Postoje obiteljske sobe, odjeli za intenzivnu njegu, restorani, prateće organizacije, parkovi, a u mnogim slučajevima čak i kapela. Ova mnoga različita područja stoga moraju biti pozitivno iskustvo za sve korisničke skupine: kako za pacijente, tako i za stanovnike i posjetitelje. Domovi za starije i domovi za starije i nemoćne također su radno mjesto mnogih kvalificiranih radnika – a dobrobit osoblja ima neposredan učinak na pacijente i korisnike.

U sobe se ulazi beskontaktno zahvaljujući automatskim vratima.

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Pristupačnost bez prepreka, područja za povlačenje i, na primjer, pogledi, imaju glavnu ulogu u bolničkoj arhitekturi. Međutim, dnevno svjetlo i dotok svježeg zraka također imaju značajan utjecaj na projektiranje zgrada. Stoga se moderna arhitektura usredotočuje na aktivno korištenje ovih besplatnih oblika terapije – i, na primjer, ugradnju širokih prozora na pročelju ili nadsvjetla. Prirodno prozračivanje također je vrlo važno jer zahtijeva da se rješenja za vrata i prozore u potpunosti integriraju u projektiranje zgrada. Automatska vrata osiguravaju univerzalni i beskontaktni pristup, što rezultira visokom razinom higijene – bilo u hodnicima, dnevnim boravcima ili operacijskim dvoranama. Pogoni prozora, u kombinaciji sa sustavom automatizacije zgrada, stvaraju automatiziranu ventilaciju koja također osigurava beskontaktnu i ugodnu ambijentalnu klimu. Automatizirana vrata i prozori na taj način udovoljavaju zahtjevima rješenja za protupožarnu zaštitu i odvod dima i topline, istovremeno podržavajući koncept ljekovite arhitekture.

Održavajte bolju higijenu u bolnici – zahvaljujući sustavima vrata i prozora GEZE

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Kako bismo osigurali uspješnu primjenu koncepta ljekovite arhitekture, nudimo razne komponente i funkcije usmjerene na bolničku higijenu, pristupačnost bez prepreka i beskontaktni rad prozora i vrata. Time bi se mogao zaštititi proces oporavka za pacijente, na primjer, dosljednom beskontaktnom, a time i bez klica, upotrebom vrata i prozora. Sljedeći bi primjer bile mjere koje pogoduju ozdravljenju, zdravlju i dobrobiti, poput opskrbe svježim zrakom. Svojim smo rješenjima za vrata i prozore već opremili brojne domove za starije i zdravstvene ustanove.

Cijeli zdravstveni sektor prolazi kroz promjene: ne samo u domovima za starije i nemoćne, već i u bolnicama, svugdje se pacijenti, osoblje i posjetitelji trebaju osjećati ugodnije i udobnije nego u bolnici. Naš je zadatak da ovdje svojim rješenjima i proizvodima aktivno pomažemo u oblikovanju ovog promjenljivog procesa.

Karen Sum, Head of Global Account Management

GEZE podržava ključne ciljeve ljekovite arhitekture

„Ljekovita arhitektura” odnosi se na pomoć pacijentima i korisnicima u procesu samoizlječenja i oporavka. Za promicanje izlječenja i dobrobiti ciljevi ljekovite arhitekture uključuju sljedeće:

 • sprečavanje stresa u okolišu poput buke, npr. od zalupljivanja vrata, nedostatka privatnosti i prepreka. GEZE nudi brojne proizvode i rješenja u području automatskih sustava vrata za pristupačan ulaz u zgrade i u području prigušivača vrata. Modularni sustavi pregrada također mogu osigurati veću privatnost vodeći računa o aspektu dizajna.
 • Pacijenti i korisnici trebaju biti što bliže prirodi, na primjer, pomoću pogleda prema van, dovoljno sunčeve svjetlosti i svježeg zraka. U tom su pogledu naši koncepti prirodnog prozračivanja i naša rješenja za staklene fasade vrlo traženi.
 • Pacijenti i korisnici također bi trebali zadržati osjećaj kontrole tako da im se, na primjer, osiguraju mogućnosti pristupa vanjskim prostorima. U tom su pogledu najvažniji naši proizvodi za pristupačna klizna vrata i mogućnosti kontrole pristupa.
Više o ljekovitoj arhitekturi (PDF | 693 KB)

Integrirano projektiranje zgrada sa svim dionicima kao čimbenik uspjeha

© GEZE

Objedinjavanje potreba različitih korisničkih skupina poput pacijenata, zaposlenika, kao i vlasnika itd. pravi je čin uravnoteženja koji uključuje različite strane iz različitih struka uključenih u provedbu. Naš integrirani pristup i međusektorska upotreba naših proizvoda glavna su prednost u osjetljivom polju zdravstvene zaštite. Bila to pristupačnost bez prepreka za pacijente ili korisnike, praktičnost i sigurnost osoblja za njegu ili zaštićeni pristup čistim prostorijama bez klica – naša paleta proizvoda i rješenja zadovoljava mnoge od ovih zahtjeva. „Ljekovita arhitektura” započinje iskustvima korisnika – i zajedničkim mogućnostima za poboljšanje. Svi korisnici zgrade stoga trebaju pružiti svoj doprinos i povratne informacije kako bi ljekovita arhitektura uspjela u zdravstvenim ustanovama – a osigurala i financijski uspjeh vlasnika. Važan aspekt toga je integrirano projektiranje zgrada koje uključuje sve grupe proizvoda od samog početka projekta. Bit će nam drago da vas podržimo u ovom pogledu svojom stručnošću u području BIM-a.

Saznajte više o GEZE BIM objektima

Korisnički orijentirana i ekonomična – GEZE rješenja u zdravstvu

Ovaj pristup ne samo da povećava učinkovitost zaposlenika, već često smanjuje i trajanje boravka pacijenata. Najnoviji primjeri pokazali su kako promišljena arhitektura i dizajn koncentrirani na promicanje ozdravljenja mogu imati mjerljive učinke na oporavak pacijenata, uključujući kraći boravak u bolnici, manje bolničkih infekcija i manje boli. Sveukupno, ove mjere mogu poboljšati financijske rezultate bolnica i domova za starije.

Naš paket rješenja u zdravstvenom sektoru

Operacijska dvorana s hermetički zatvorenim vratima u Dječjem memorijalnom zdravstvenom institutu u Varšavi

Dječji memorijalni zdravstveni institut, Varšava © H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Bilo da je riječ o smanjenju buke, osnaživanju ranjivih korisnika, održavanju higijene, diskretnim sigurnosnim mjerama ili prirodnom prozračivanju – tvrtka GEZE razumije temeljne značajke učinkovitoga objekta s atmosferom dobrobiti. Kombinirana upotreba više naših proizvoda iz različitih skupina očituje se u prilagođenim paketima za zdravstvene ustanove – od ulaznih prostora, hodnika, soba za rekreaciju i čekaonica do operacijskih dvorana, laboratorija i administrativnih područja. Ti paketi odgovaraju na uobičajene izazove unaprijed konfiguriranim skupom sustavnih rješenja koja maksimiziraju vaše prednosti – naravno, neprimjetno integrirani u sustav automatizacije zgrada putem myGEZE Control.

Bliži pogled na prednosti naših proizvoda

 • Kombinirane prednosti: poboljšana kvaliteta zraka i smanjeni troškovi energije zahvaljujući dizajnu vrata i prozora za prirodno prozračivanje.
 • Smanjena buka: tihi pogon vrata i tehnika prigušivanja te automatizirana zvučna izolacija za smanjenje buke
 • Poboljšana higijena: beskontaktni ulaz i izlaz iz soba
 • Pristupačnost bez prepreka: pristup osobama s ograničenom pokretljivošću pomoću automatskog sustava vrata
 • Smanjeni troškovi energije: inteligentni klimatski dizajn pomoću kontroliranoga upravljanja prozorima i vratima, ovisno o temperaturi i učestalosti posezanja.
 • Maksimalna sigurnost: pouzdano odvođenje dima i topline pomoću odgovarajućih dizajna i sustava

Detaljno o našim posebnim rješenjima paketa GEZE

Sretni smo što ćemo prilagoditi svoju ponudu da udovolji vašim specifičnim zahtjevima, prilagođavajući niže opisane pakete u potpunosti kako bi zadovoljili vaše potrebe. Stoga reprezentativne pakete rješenja možemo prilagoditi vašim potrebama ili stvoriti pojedinačna rješenja. Radujemo se što ćemo vam pružiti podršku.

Rješenja za vrata i prozore za ulazni prostor

Rješenja za vrata i prozore za ulazni prostor

Paket 1 – posebno za ulazne prostore

Ovaj paket prvenstveno stavlja naglasak na rješenja za vrata i prozore za ulazni prostor vaše zgrade. Dizajn recepcije izravno utječe na dobrobit pacijenata, korisnika i posjetitelja. Stoga ovaj paket prvenstveno stavlja naglasak na rješenja za vrata i prozore za ulazni prostor vaše zgrade.

Rješenja ljekovite arhitekture za ulazni prostor (PDF | 1.12 MB)

TSA 325 NT

TSA 325 NT

TSA 325 NT

Pogon automatskih rotirajućih vrata za maksimalnu praktičnost s velikom učestalosti posezanja – unutarnji promjer do 3600 mm.

Vrlo učinkovit: pouzdan i tijekom intenzivne uporabe, na primjer u ulaznim prostorima

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

Automatski pogon zaokretnih vrata Powerturn može pouzdano i sigurno otvoriti velika i teška vrata. Ovaj pogon zakretnih vrata savršeno se uklapa u svaki dizajn zahvaljujući svojoj niskoj ukupnoj visini od samo 7 cm.

Smanjena buka: tihi način rada, zvučna izolacija, na primjer, s obzirom na intenzivnu upotrebu u ulaznim prostorima ili hodnicima

Smanjen stres, povećana sigurnost: slobodan prolaz bez prepreka, stalan i tih prijevoz bez naglih zaustavljanja, kao, na primjer, prilikom prijevoza bolesnika

myGEZE Control

S platformom myGEZE Control zatvaramo prazninu u automatizaciji zgrada s pametnim rješenjem za umrežavanje sustava vrata, prozora i sigurnosnih sustava. Platforma za povezivanje myGEZE Control s modularnim softverom i otvorenim sučeljima otvara potpuno nove načine automatizacije zgrada za sve projektante i operatore.

 • Za veću učinkovitost, sigurnost i udobnost
 • Za dinamičke koncepte sigurnosti i protupožarne zaštite, inteligentno odvođenje dima i topline i ciljano oslobađanje evakuacijskih putova
 • Za više mogućnosti umrežavanja
GEZE ActiveStop

GEZE ActiveStop © GEZE GmbH

GEZE ActiveStop

Prigušivač vrata GEZE ActiveStop omogućuje tiho zaustavljanje, nježno zatvaranje i praktično otvaranje.

Smanjena buka: tihi način rada, zvučna izolacija, na primjer, s obzirom na intenzivnu upotrebu u ulaznim prostorima ili hodnicima

GEZE Slimchain

GEZE Slimchain © GEZE GmbH

GEZE Slimchain

Lančani pogon atraktivnog dizajna za prozore s otvaranjem prema unutra i prema van, optimalno integriran u dizajn fasade zahvaljujući uskom i diskretnom izgledu.

Kombinirana upotreba: može se upotrebljavati za gotovo sve prostorije, osigurava poboljšanu kvalitetu zraka i smanjene troškove energije prirodnim prozračivanjem

Autonomija: pacijenti mogu samostalno kontrolirati dotok svježeg zraka, bez napuštanja kreveta

GEZE proizvodi u zdravstvu

GEZE proizvodi u zdravstvu

Paket 2 – posebno za unutarnja i vanjska područja

Ovaj paket sadržava različita rješenja za široku paletu primjena u unutarnjim i vanjskim dijelovima vaše zdravstvene ustanove. Veliki broj korisnika zgrade obično također postavlja mnogo različitih zahtjeva u pogledu zgrade. Stoga ovaj paket sadržava različita rješenja za široku paletu primjena u unutarnjim i vanjskim područjima vaše zdravstvene ustanove.

Rješenja ljekovite arhitekture za unutarnja područja (PDF | 180 KB)

Rješenja ljekovite arhitekture za prirodno prozračivanje (PDF | 0.97 MB)

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive

Staklene fasade s maksimalnim zahtjevima za dizajnom.

Poboljšana higijena: beskontaktni ulaz i izlaz iz soba ili prelazak hodnika; učinkovito čišćenje putem načina rada „Cleaning” koji sprječava pomicanje vrata

Smanjen stres, povećana sigurnost: slobodan prolaz bez prepreka, stalan i tih prijevoz bez naglih zaustavljanja, kao, na primjer, prilikom prijevoza bolesnika

myGEZE Control

S platformom myGEZE Control zatvaramo prazninu u automatizaciji zgrada s pametnim rješenjem za umrežavanje sustava vrata, prozora i sigurnosnih sustava. Platforma za povezivanje myGEZE Control s modularnim softverom i otvorenim sučeljima otvara potpuno nove načine automatizacije zgrada za sve projektante i operatore.

 • Za veću učinkovitost, sigurnost i udobnost
 • Za dinamičke koncepte sigurnosti i protupožarne zaštite, inteligentno odvođenje dima i topline i ciljano oslobađanje evakuacijskih putova
 • Za više mogućnosti umrežavanja
GEZE Pendulo System

GEZE Pendulo System

GEZE sustav Pendulo

Sustav potpuno ostakljenih pregrada Pendulo nudi široku paletu elegantnih rješenja.

Faktor dobrog osjećaja: prvi izbor za otvorene i transparentne sobe ili pogled prema van

GEZE E 1500 N

GEZE E 1500 N © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

GEZE E 1500 N

Pogon vretena uskih dimenzija posebno je pogodan za teška krila na fasadama i krovnim površinama s maksimalnim zahtjevima za dizajnom.

Kombinirana upotreba: može se upotrebljavati za gotovo sve prostorije, za bolju kvalitetu zraka i smanjene troškove energije prirodnim prozračivanjem