Teme

Pametne zgrade – umrežene zgrade s budućnošću

Moderne zgrade trebale bi biti sigurne i udobne za uporabu i nadzor, i trošiti što manje energije. Ispunjavanje tih zahtjeva može se postići automatizacijom i inteligentnim umrežavanjem tehničke opreme. Umrežavanje zgrade tržište je s najvećim rastom u građevinskoj industriji.

Zgrade postaju sigurnije, udobnije i energetski učinkovitije

Što zgradu čini „pametnom”? Samo opremanje s puno „pametne” elektronike za tehničko upravljanje nije sasvim dovoljno. Zgrada postaje zaista pametna samo ako sve komponente rade zajedno na koordiniran način – bez obzira na proizvođača, njima se rukuje centralno i jednostavno. U stvari, to vrijedi za sve skupine proizvoda: rasvjetu, grijanje, klimatizaciju, zasjenjivanje, ventilaciju i sigurnosnu tehniku kao i za tehniku vrata i prozora.

Zahvaljujući automatiziranoj, umreženoj tehnici zgrade, pametne zgrade dinamički se prilagođavaju okruženju i ponašanju korisnika. To ih čini sigurnijima, udobnijima i energetski učinkovitijima.

Komunikacija putem mreža

Tehnički sustavi stupaju u interakciju putem moderne elektroničke mrežne komunikacije. Program za tvrtke s obzirom na tehničku opremljenost zgrade i automatizaciju zgrade pruža klijentima vlastite (vlastite proizvođačeve) i otvorene sustave. Mnogi proizvođači podržavaju otvorene sustave (npr. BACnet, KNX, LON, SMI, DALI): stoga su njihove komponente interoperabilne i mogu međusobno komunicirati unutar sustava.

Što je „pametna zgrada”?

Pojam „pametna zgrada” opisuje automatizaciju i centralno upravljanje tehničkom opremom funkcionalnih zgrada poput uredskih zgrada, zračnih luka, trgovačkih centara ili proizvodnih hala. Glavne su teme sigurnost zgrade, npr. tehnike dojave požara ili dinamičko planiranje evakuacijskih putova, kao i energetska optimizacija pogona zgrade kojima se uvelike smanjuju operativni troškovi.

Električna industrija opskrbljuje pametne zgrade brojnim inovativnim proizvodima i rješenjima koji su već testirani i uobičajeni u novogradnjama. Posebno je područje energetske učinkovitosti već postiglo velik uspjeh: automatizacijom se potrošnja energije u uredskoj zgradi sada može smanjiti za do 30 %. (Izvor: ZVEI, Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V., Frankfurt, 2018)

Vrata i prozori isto su važni

Pametno prozračivanje: GEZE pogoni prozora integrirani u KNX sustav zgrade

Pametno prozračivanje: GEZE pogoni prozora integrirani u KNX sustav zgrade

Vrata i prozori sada su također višefunkcionalni, pametni i umreženi. Zato što moraju ispuniti puno različitih funkcija: osigurati pristupačnost, omogućiti prirodno prozračivanje i spriječiti provalnike. Osim toga, u slučaju požara ili panike, moraju otvoriti evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje, istodobno dopustiti kontrolirani pristup, osigurati odvođenje dima i topline i zaštititi od požara.

Za integraciju GEZE proizvoda u umrežena rješenja tvrtka GEZE nudi module sučelja KNX i BACnet te sustav automatizacije zgrade. To omogućuje precizno nadziranje i pouzdano rukovanje automatiziranim GEZE proizvodima iz područja tehnike vrata, prozora i sigurnosne tehnike. Zahvaljujući tome postiže se potpuna „inteligencija” proizvoda koje treba integrirati u mrežu zgrade: primjerice, postavljanje širine otvora vrata ili otvaranje i zatvaranje prozora ovisno o vanjskoj temperaturi u kombinaciji s temperaturnim senzorima i sustavima grijanja.

Idite na GEZE rješenja za umrežavanje

GEZE IQ box KNX – stručnjak za prirodno prozračivanje

Modul sučelja GEZE IQ box KNX posebno je prikladan za ugradnju fleksibilnih rješenja za prirodno prozračivanje u manjim zgradama. IQ box KNX omogućuje izravnu integraciju pogona prozora serije GEZE IQ windowdrive u KNX sustave zgrada. Tako se olakšava komunikacija s ostalim komponentama sposobnim za KNX, npr. tipkalima ili senzorima. IQ box KNX jednostavno se ugrađuje, može se fleksibilno prilagoditi svrsi zgrade i može se kombinirati sa svim proizvodima asortimana KNX.

U školama, primjerice, automatizacija zgrade s pomoću GEZE IQ box KNX osigurava bolju kvalitetu zraka i energetsku učinkovitost putem kontroliranog, automatskog prozračivanja. U slučaju opadanja kvalitete zraka tijekom nastave prozori se automatski otvaraju (i ponovno zatvaraju). Noćno povratno hlađenje ljeti osigurava da su učionice hladne ujutro. Senzor mjeri temperaturu u unutrašnjosti i vanjsku temperaturu te otvara prozore noću kada je vanjska temperatura hladnija i ponovno ih automatski zatvara kada se dosegne željena temperatura.

Svojstva proizvoda GEZE IQ box KNX

 • otvaranje prozora u bilo koji željeni položaj (u %)
 • pouzdana dojava statusa bilo kojeg automatiziranog prozora (prozor otvoren/zatvoren/% otvorenosti ili status pogona poput npr. kvarova)
 • integrirane funkcije prozračivanja pretvaraju IQ box KNX u malu ventilacijsku centralu (vremensko prozračivanje, prozračivanje kroz procijep, automatsko zatvaranje i zaključavanje u slučaju alarma za kišu ili vjetar, s aktiviranim klima uređajem)
 • komunikacija s ostalim komponentama sposobnim za KNX, npr. tipkalima i senzorima

GEZE BACnet modul sučelja IO 420

S pomoću GEZE modula sučelja IO 420 GEZE umrežava proizvode iz područja sustava vrata, zaštite evakuacijskih putova, tehnike prozora i RWA (sustav odvoda dima i topline) kao i sigurnosne tehnike u zgradama. Pametni modul prikladan je za brzu, jednostavnu i standardiziranu integraciju u mrežna rješenja sa sustavom BACnet. IO 420 omogućuje centralnu vizualizaciju i upravljanje svim automatskim sustavima vrata putem sustava za upravljanje zgradom.

BACnet rješenja za sustave multifunkcionalnih vrata: Danju automatska vrata bez prepreka – noću siguran izlaz u nuždi. Uređaj za upravljanje vratima TZ 320 upravlja i nadzire automatizirane proizvode poput pogona zaokretnih vrata Powerturn i omogućuje integraciju u sustav za upravljanje zgradom putem modula sučelja IO 420, omogućavajući centralno upravljanje sustavom vrata putem standarda BACnet. Ako je potrebno, moguće je brzo postaviti različite načine rada i vrata se mogu nadzirati s udaljenog mjesta – uključujući dobivanje izvješća o mogućim smetnjama.

Svojstva proizvoda GEZE modul sučelja IO 420

Novi GEZE modul sučelja IO 420 omogućuje da se GEZE proizvodi iz područja automatskih sustava vrata, tehnike prozora i RWA (sustav odvoda dima i topline) kao i sigurnosne tehnike integriraju u zgrade putem komunikacijskog standarda BACnet.

Idealno za trgovačke centre: pametne mreže s pomoću sustava GEZE Cockpit

Idealno za trgovačke centre: pametne mreže s pomoću sustava GEZE Cockpit

GEZE Cockpit sustav automatizacije zgrade

GEZE Cockpit premošćuje jaz u automatizaciji zgrade i to je prvi sustav automatizacije zgrade za pametnu tehniku vrata, prozora i sigurnosnu tehniku. Može se upotrebljavati kao samostalni sustav automatizacije zgrade („stand-alone” rješenje) ili se može integrirati u nadređeni sustav za upravljanje zgradom. Razmjena podataka između sustava GEZE Cockpit i pogonske tehnike ili sigurnosnih sustava odvija se putem modula sučelja IO 420. GEZE Cockpit omogućuje sveobuhvatnu vizualizaciju, upravljanje i nadziranje te prikazuje (VISU) i nadzire (VISU+) sve događaje i aktivnosti.

Bez obzira na to upotrebljava li se osobno računalo, tablet ili pametni telefon: aplikacije za GEZE Cockpit mogu se otvoriti u pregledniku i njima se može rukovati na svakom krajnjem uređaju koji podržava IP protokol. Primjerice, ovdje se prikazuje točna lokacija svih povezanih vrata i prozora.

Osim toga, trenutačni način rada i funkcionalnost vrata i prozora može se prikazati na grafičkom korisničkom sučelju te promijeniti jednim dodirom gumba. Takozvani „scenariji” omogućuju istodoban rad nekoliko proizvoda – isto dodirom gumba ili putem vremenske regulacije. Individualne funkcije nadzora također su moguće, npr. analiza učestalosti pristupa i alarma s izvješćima putem e-pošte.

Upravitelji zgrada mogu upravljati vratima i prozorima bez vizualnog pregledavanja, mogu dobiti informacije s bilo koje lokacije o promjenama načina rada, izvješća o alarmu ili kvarovima pojedinih vrata ili prozora te smjesta reagirati. Primjerice, ako se u trgovini aktivira tipkalo za slučaj nužde na evakuacijskim vratima, ako se vrata u domu za starije i nemoćne osobe neovlašteno otvore tijekom noći ili ako vrata u javnoj zgradi nisu zaključana nakon zatvaranja na kraju dana.

Idite na rješenja za umrežavanje tvrtke GEZE u novom IT kampusu tvrtke Vector

Saznajte više o sustavu GEZE Cockpit

Pametno planiranje

GEZE Cockpit pojednostavljuje ugradnju vrata, prozora i sigurnosne tehnike vama kao projektantima i stručnjacima za tehničku opremu zgrade. Moguće je uključiti više funkcija za automatizaciju zgrade. GEZE standardizirane komponente za umrežavanje i prilagođena podrška za projekt osigurava pouzdanost pri planiranju. GEZE Cockpit je atraktivno rješenje za proizvođače sustava za upravljanje zgradom i integratore sustava.

Prednosti sustava GEZE Cockpit

 • Sigurnost planiranja
 • Proširenje portfelja
 • Proširena funkcionalnost

GEZE pruža podršku pri utvrđivanju individualnih potreba u skladu s vašim primjenama.

Pametna zgrada

Otvoreni komunikacijski protokol BACnet nudi komponente po načelu „uključi i radi” omogućavajući vam brzo povezivanje uređaja i proizvoda. To vam omogućuje da surađujete sa svim strukama, osigurava da ste od početka uključeni u komunikaciju te vam pruža potrebnu fleksibilnost, čak i u slučaju izmjena projekta u zadnji tren.

Prednosti sustava GEZE Cockpit

 • Učinkovitost u fazi gradnje
 • Brza reakcija u slučaju kvara
 • Fleksibilnost u slučaju izmjena plana


GEZE vam pruža podršku pri planiranju, ugradnji i puštanju u rad

Planiranje:

 • Planiranje projekta za vaše rješenje GEZE Cockpit
 • Priprema svih potrebnih dokumenata (planovi kabela i ožičenja, datoteke EDE itd.)
 • Konfiguracija potrebnih komponenti

Ugradnja:

 • Povezivanje komponenti i hardvera
 • Umrežavanje proizvoda
 • Priključivanje na sustav za upravljanje zgradom

Puštanje u rad:

 • Konfiguracija sustava GEZE Cockpit
 • Prilagođavanje vašeg sučelja za rukovanje
 • Osiguravanje ispravnog rada

Pametno rukovanje

Zahvaljujući sustavu GEZE Cockpit, vlasnici zgrada mogu uštedjeti puno novca te povećati sigurnost zgrade i ljudi u njoj. Prednost i za vaše osoblje: GEZE Cockpit jednostavan je za uporabu i praktičan. Kontrolirajte i sigurno nadzirite status vrata, prozora, odvođenja dima i topline te sustava evakuacijskih putova s bilo kojeg mjesta i u bilo kojem trenutku putem bilo kojeg uređaja koji podržava IP protokol.

Prednosti sustava GEZE Cockpit:

 • Udobnost
 • Sigurnost
 • Učinkovitost u upravljanju zgradom

Prednosti za vlasnika:

 • konfiguriranje alarma i servisa e-pošte pruža vam sigurnost jer odmah dobivate obavijesti
 • nadzor omogućuje stalnu transparentnost u upravljanju zgradom
 • izvedite dragocjene informacije iz generiranih podataka kako biste poticali učinkovito upravljanje zgradom
 • nadziranje sustava evakuacijskih putova prati status u svakom trenutku, povećavajući sigurnost zahvaljujući trenutnoj intervenciji
 • rukovanje automatskim vratima ovisno o lokaciji pruža dodatnu udobnost i povećava učinkovitost

GEZE preuzima i:

 • održavanje i ažuriranje hardverskih i softverskih komponenti s jednog mjesta
 • stalnu optimizaciju upravljanja zgradom