Teme

Pametne zgrade – umrežene zgrade s budućnošću

Moderne zgrade trebale bi biti sigurne i udobne za uporabu i nadzor, i trošiti što manje energije. Ispunjavanje tih zahtjeva može se postići automatizacijom i inteligentnim umrežavanjem tehničke opreme. Umrežavanje zgrade tržište je s najvećim rastom u građevinskoj industriji.

Zgrade postaju sigurnije, udobnije i energetski učinkovitije

Što zgradu čini „pametnom”? Samo opremanje s puno „pametne” elektronike za tehničko upravljanje nije sasvim dovoljno. Zgrada postaje zaista pametna samo ako sve komponente rade zajedno na koordiniran način – bez obzira na proizvođača, njima se rukuje centralno i jednostavno. U stvari, to vrijedi za sve skupine proizvoda: rasvjetu, grijanje, klimatizaciju, zasjenjivanje, ventilaciju i sigurnosnu tehniku kao i za tehniku vrata i prozora.

Zahvaljujući automatiziranoj, umreženoj tehnici zgrade, pametne zgrade dinamički se prilagođavaju okruženju i ponašanju korisnika. To ih čini sigurnijima, udobnijima i energetski učinkovitijima.

Komunikacija putem mreža

Tehnički sustavi stupaju u interakciju putem moderne elektroničke mrežne komunikacije. Program za tvrtke s obzirom na tehničku opremljenost zgrade i automatizaciju zgrade pruža klijentima vlastite (vlastite proizvođačeve) i otvorene sustave. Mnogi proizvođači podržavaju otvorene sustave (npr. BACnet, KNX, LON, SMI, DALI): stoga su njihove komponente interoperabilne i mogu međusobno komunicirati unutar sustava.

Što je „pametna zgrada”?

Pojam „pametna zgrada” opisuje automatizaciju i centralno upravljanje tehničkom opremom funkcionalnih zgrada poput uredskih zgrada, zračnih luka, trgovačkih centara ili proizvodnih hala. Glavne su teme sigurnost zgrade, npr. tehnike dojave požara ili dinamičko planiranje evakuacijskih putova, kao i energetska optimizacija pogona zgrade kojima se uvelike smanjuju operativni troškovi.

Električna industrija opskrbljuje pametne zgrade brojnim inovativnim proizvodima i rješenjima koji su već testirani i uobičajeni u novogradnjama. Posebno je područje energetske učinkovitosti već postiglo velik uspjeh: automatizacijom se potrošnja energije u uredskoj zgradi sada može smanjiti za do 30 %. (Izvor: ZVEI, Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V., Frankfurt, 2018)

Vrata i prozori isto su važni

Pametno prozračivanje: GEZE pogoni prozora integrirani u KNX sustav zgrade

Pametno prozračivanje: GEZE pogoni prozora integrirani u KNX sustav zgrade

Vrata i prozori sada su također višefunkcionalni, pametni i umreženi. Zato što moraju ispuniti puno različitih funkcija: osigurati pristupačnost, omogućiti prirodno prozračivanje i spriječiti provalnike. Osim toga, u slučaju požara ili panike, moraju otvoriti evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje, istodobno dopustiti kontrolirani pristup, osigurati odvođenje dima i topline i zaštititi od požara.

Za integraciju GEZE proizvoda u umrežena rješenja tvrtka GEZE nudi module sučelja KNX i BACnet te sustav automatizacije zgrade. To omogućuje precizno nadziranje i pouzdano rukovanje automatiziranim GEZE proizvodima iz područja tehnike vrata, prozora i sigurnosne tehnike. Zahvaljujući tome postiže se potpuna „inteligencija” proizvoda koje treba integrirati u mrežu zgrade: primjerice, postavljanje širine otvora vrata ili otvaranje i zatvaranje prozora ovisno o vanjskoj temperaturi u kombinaciji s temperaturnim senzorima i sustavima grijanja.

Idite na GEZE rješenja za umrežavanje

GEZE IQ box KNX – stručnjak za prirodno prozračivanje

Modul sučelja GEZE IQ box KNX posebno je prikladan za ugradnju fleksibilnih rješenja za prirodno prozračivanje u manjim zgradama. IQ box KNX omogućuje izravnu integraciju pogona prozora serije GEZE IQ windowdrive u KNX sustave zgrada. Tako se olakšava komunikacija s ostalim komponentama sposobnim za KNX, npr. tipkalima ili senzorima. IQ box KNX jednostavno se ugrađuje, može se fleksibilno prilagoditi svrsi zgrade i može se kombinirati sa svim proizvodima asortimana KNX.

U školama, primjerice, automatizacija zgrade s pomoću GEZE IQ box KNX osigurava bolju kvalitetu zraka i energetsku učinkovitost putem kontroliranog, automatskog prozračivanja. U slučaju opadanja kvalitete zraka tijekom nastave prozori se automatski otvaraju (i ponovno zatvaraju). Noćno povratno hlađenje ljeti osigurava da su učionice hladne ujutro. Senzor mjeri temperaturu u unutrašnjosti i vanjsku temperaturu te otvara prozore noću kada je vanjska temperatura hladnija i ponovno ih automatski zatvara kada se dosegne željena temperatura.

Svojstva proizvoda GEZE IQ box KNX

 • otvaranje prozora u bilo koji željeni položaj (u %)
 • pouzdana dojava statusa bilo kojeg automatiziranog prozora (prozor otvoren/zatvoren/% otvorenosti ili status pogona poput npr. kvarova)
 • integrirane funkcije prozračivanja pretvaraju IQ box KNX u malu ventilacijsku centralu (vremensko prozračivanje, prozračivanje kroz procijep, automatsko zatvaranje i zaključavanje u slučaju alarma za kišu ili vjetar, s aktiviranim klima uređajem)
 • komunikacija s ostalim komponentama sposobnim za KNX, npr. tipkalima i senzorima

GEZE BACnet modul sučelja

S pomoću GEZE modula sučelja GEZE umrežava proizvode iz područja sustava vrata, zaštite evakuacijskih putova, tehnike prozora i RWA (sustav odvoda dima i topline) kao i sigurnosne tehnike u zgradama. Pametni modul prikladan je za brzu, jednostavnu i standardiziranu integraciju u mrežna rješenja sa sustavom BACnet. GEZE modula sučelja omogućuje centralnu vizualizaciju i upravljanje svim automatskim sustavima vrata putem sustava za upravljanje zgradom.

BACnet rješenja za sustave multifunkcionalnih vrata: Danju automatska vrata bez prepreka – noću siguran izlaz u nuždi. Uređaj za upravljanje vratima TZ 320 upravlja i nadzire automatizirane proizvode poput pogona zaokretnih vrata Powerturn i omogućuje integraciju u sustav za upravljanje zgradom putem modula sučelja, omogućavajući centralno upravljanje sustavom vrata putem standarda BACnet. Ako je potrebno, moguće je brzo postaviti različite načine rada i vrata se mogu nadzirati s udaljenog mjesta – uključujući dobivanje izvješća o mogućim smetnjama.

Svojstva proizvoda GEZE modul sučelja

Novi GEZE modul sučelja omogućuje da se GEZE proizvodi iz područja automatskih sustava vrata, tehnike prozora i RWA (sustav odvoda dima i topline) kao i sigurnosne tehnike integriraju u zgrade putem komunikacijskog standarda BACnet.

Pametno planiranje

myGEZE Control pojednostavljuje ugradnju vrata, prozora i sigurnosne tehnike vama kao projektantima i stručnjacima za tehničku opremu zgrade. Moguće je uključiti više funkcija za automatizaciju zgrade. GEZE standardizirane komponente za umrežavanje i prilagođena podrška za projekt osigurava pouzdanost pri planiranju. myGEZE Control je atraktivno rješenje za proizvođače sustava za upravljanje zgradom i integratore sustava.

Prednosti sustava myGEZE Control

 • Sigurnost planiranja
 • Proširenje portfelja
 • Proširena funkcionalnost

GEZE pruža podršku pri utvrđivanju individualnih potreba u skladu s vašim primjenama.

Nesmetano djelovanje za razne struke

Otvoreni komunikacijski protokol BACnet omogućuje nesmetano djelovanje za razne struke. Mrežno rješenje myGEZE Control integrira područja tehnike vrata, prozora i sigurnosne tehnike u sva područja sustava upravljanja zgradom. Na taj način automatizirani procesi u zgradi i centralni nadzor čine korištenje nekretnine ugodnijim i sigurnijim.

Prednosti sustava myGEZE Control

 • Učinkovitost u fazi gradnje
 • Brza reakcija u slučaju kvara
 • Fleksibilnost u slučaju izmjena plana


GEZE vam pruža podršku pri planiranju, ugradnji i puštanju u rad

Planiranje:

 • Planiranje projekta za vaše rješenje myGEZE Control
 • Priprema svih potrebnih dokumenata (planovi kabela i ožičenja, datoteke EDE itd.)
 • Konfiguracija potrebnih komponenti

Ugradnja:

 • Povezivanje komponenti i hardvera
 • Umrežavanje proizvoda
 • Priključivanje na sustav za upravljanje zgradom

Puštanje u rad:

 • Konfiguracija sustava myGEZE Control
 • Prilagođavanje vašeg sučelja za rukovanje
 • Osiguravanje ispravnog rada

Tvrtka GEZE pomaže pri planiranju / projektiranju, puštanju u rad, održavanju i podršci

Uz myGEZE Control operatori zgrada štede novac i istovremeno povećavaju sigurnost zgrade i ljudi koji se u njoj nalaze. Stvaramo standardizirane BACnet konfiguracije koje se mogu upotrebljavati neovisno o pružateljima usluga i korištenom proizvodu za upravljanje zgradom. Time je omogućena implementacija u sustavima upravljanja zgradama, upravljanja opasnostima i CAFM neovisno o proizvođaču. Pritom vas tvrtka GEZE podržava u svim fazama životnog ciklusa objekta, počevši od ranog planiranja i sveobuhvatnog planiranja projekta, uključujući puštanje u rad, pa sve do održavanja i podrške u radu zgrade.

Prednosti sustava myGEZE Control

 • Udobnost
 • Sigurnost
 • Učinkovitost u upravljanju zgradom

Prednosti za vlasnika:

 • nadzor omogućuje stalnu transparentnost u upravljanju zgradom
 • izvedite dragocjene informacije iz generiranih podataka kako biste poticali učinkovito upravljanje zgradom
 • nadziranje sustava evakuacijskih putova prati status u svakom trenutku, povećavajući sigurnost zahvaljujući trenutnoj intervenciji
 • rukovanje automatskim vratima ovisno o lokaciji pruža dodatnu udobnost i povećava učinkovitost

GEZE preuzima i:

 • održavanje i ažuriranje hardverskih i softverskih komponenti s jednog mjesta
 • stalnu optimizaciju upravljanja zgradom