Teme

Automatsko noćno povratno hlađenje – energetski učinkovito prozračivanje zgrade

Intenzivno prozračivanje kroz prozore tijekom noći energetski je učinkovit način hlađenja zgrada ljeti koji štedi novac. Za automatski upravljano noćno hlađenje ključna je prava tehnika prozora.

Smanjena učinkovitost zbog vrućine

Prostorije se brže zagrijavaju ljeti – posebno kada postoje velike prozorske površine.

Prostorije se brže zagrijavaju ljeti – posebno kada postoje velike prozorske površine. © Exorbitart / GEZE GmbH

U uredima, školama i javnim zgradama ljeti često bude nepodnošljivo toplo. Ljudi, oprema i rasvjeta stalno emitiraju toplinu. Osim toga, tople sunčeve zrake ulaze u prostorije kroz velike staklene prozore. Ljudi počnu gubiti koncentraciju i njihova se učinkovitost smanjuje. Zgrada se mora ohladiti kako bi se osobe u prostoriji osjećale ugodno i zadržale intelektualnu sposobnost unatoč visokim vanjskim temperaturama.

Međutim, klimatizacijski sustavi značajno povećavaju razinu ulaganja, troškove održavanja i potrošnju energije zgrade. Uredskim i administracijskim zgradama često je potrebno više energije za hlađenje prostorija u proljetnim i ljetnim mjesecima nego za grijanje u jesenskim i zimskim mjesecima. Mehanički sustavi prozračivanja isto troše puno energije i zbog svog neprekidnog rada pravi su „gutači struje”.

Noćno prozračivanje štedi energiju

U usporedbi s time kontrolirana prirodna ventilacija štedi značajnu količinu energije. Ona za izmjenu zraka upotrebljava prirodne razlike u tlaku između dvaju otvora (npr. prozora, vrata) zgrade prema van. Takav gradijent tlaka već postoji u slabim vjetrovima. Stoga nisu potrebni ventilatori na motorni pogon.

Za noćno povratno hlađenje automatski upravljani prozori tijekom noći usmjeravaju toplinu koju proizvode sunčevo zračenje i interni izvori prema van, a hladan, svjež zrak prema unutra. Dovedeni svježi zrak osigurava ugodnu klimu u prostoriji zahvaljujući ugodnoj temperaturi i dobroj kvaliteti zraka.

Hladan noćni zrak kao prirodni izvor hladnoće

Hladan noćni zrak djeluje kao prirodni izvor hladnoće – zbog toga je noćno povratno hlađenje ne samo održivo i energetski učinkovito, već i prirodno i okolišno prihvatljivo.

U novim zgradama, takva se klimatizacija zgrade sve više kombinira s aktivacijom toplinske jezgre. Cijevi se polažu u strukture građevine, npr. betonske stropove. Voda protječe kroz te cijevi kao medij za grijanje ili hlađenje. U idealnom slučaju to bi eliminiralo potrebu za klimatizacijske sustave koji troše jako puno energije.

Praktična automatizacija putem središnjeg upravljanja

Automatsko noćno povratno hlađenje: korisno za javne zgrade

Automatsko noćno povratno hlađenje: korisno za javne zgrade © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Automatsko noćno povratno hlađenje posebno je prikladno za javne zgrade, uredske zgrade, sportske objekte ili škole. U tim velikim zgradama glavni su zahtjevi energetski učinkovita ventilacija, zdrava klima u prostoriji i nadzor stanja prozora.

Moderna tehnika prozora osigurava optimalno noćno povratno hlađenje. Osigurava da se cijele prozorske površine ili grupe prozora automatski kontroliraju kada nema prisutnih osoba. Središnje upravljanje osigurava scenarije prozračivanja poput razdoblja prozračivanja koja se mogu definirati i jednostavno promijeniti.

Noćno povratno hlađenje u modernim konceptima zgrada

Moderni usporedno-odmični prozori podržavaju noćno povratno hlađenje.

Moderni usporedno-odmični prozori podržavaju noćno povratno hlađenje.

Automatsko noćno povratno hlađenje moguće je čak i kod modernih staklenih fasada s takozvanim usporedno-odmičnim prozorima. U tom slučaju prozorska se krila otvaraju paralelno s vanjskom površinom kao cjelinom što znači da se ne narušava izgled staklene fasade, primjerice, odbljescima s nagnutih prozora.

Istodobno paralelno otvaranje prozora osigurava optimalnu izmjenu zraka. Hladan zrak može ulaziti odozdo dok topli, ustajali zrak izlazi s gornje strane. U usporedbi s nagibnim prozorima, usporedno-odmični prozori postižu puno veću brzinu izmjene zraka pri istoj širini otvora.

„Pametne zgrade” putem umrežavanja

Automatsko upravljanje prozorima za noćno prozračivanje može se umrežiti s upravljanjem zgradom koje upravlja, primjerice, žaluzinama, tendama i roletama, kao i sustavima grijanja, klimatizacijom, rasvjetnim i alarmnim sustavima. Ako tehnika zgrade automatizirana na ovaj način reagira automatski na klimatske utjecaje i promjene, pretvara zgrade u „pametne zgrade”.

Inteligentno upravljanje i pogoni prozora tvrtke GEZE

Automatska upravljanja prozorima tvrtke GEZE omogućuju prirodno noćno povratno hlađenje – bez obzira na to trebaju li otvoriti male i lagane ili velike i teške fasadne prozore, krovne prozore ili svjetlosne kupole. Razlog tomu je što se pogonima prozora može precizno upravljati i što omogućuju namještanje promjenjive širine otvora za svaki prozor. To omogućuje individualne koncepte prozračivanja u skladu s klijentovim potrebama.

Senzori osiguravaju potpunu sigurnost: detektori prisutnosti nadziru rubove zatvaranja i sprečavaju ozljede uslijed automatskog otvaranja i zatvaranja.  Senzori za vjetar i kišu šalju signale za zatvaranje prozora radi zaštite imovine od oštećenja.

Putem IQ box KNX modula sučelja pogoni prozora iz serije GEZE IQ windowdrive mogu se priključiti na KNX sabirnicu zgrade. To znači da je moguće centralno nadziranje i upravljanje svim automatiziranim prozorima.

Zahtjevi za automatsko noćno povratno hlađenje koje se temelji na prozorima

 • Umjerena klima: vanjske temperature noću moraju biti znatno niže od temperatura u zgradi dovoljno dugo vremena.
 • Dobra kvaliteta vanjskog zraka: malo mirisa, onečišćujućih tvari, fine prašine
 • Zaštita od provale: prozori se mogu zasebno kontrolirati u pristupačnih područjima poput prizemlja; zaštita s pomoću zaštitnih rešetki ili posebne konstrukcije (usporedno-odmični prozori)
 • U slučaju jake kiše ili vjetra: strukturna zaštita od vremenskih utjecaja ili automatsko zatvaranje otvorenih prozora

Sveobuhvatna podrška

GEZE pruža podršku pri planiranju i objavi poziva za podnošenje ponuda

 • savjetovanjem o objektu
 • tekstovima natječaja za arhitekte
 • CAD nacrtima
 • idejama za poboljšanje učinkovitosti zgrade
 • informacijama o uporabi modernih struktura fasade

Brza i jednostavna provedba projekta

GEZE pruža podršku obrađivačima i monterima brzim i jednostavnim rukovanjem projektom s pomoću

 • softvera za konfiguraciju WinCalc 2.0 za obrađivače (program za izračun tehnike prozora)
 • savjeta o zaštiti fasade za održivu i lijepu fasadu
 • uputa za montažu za pogone prozora