Savjeti o sigurnosnim sustavima prozora, analizi sigurnosti i razredima zaštite

Prirodno prozračivanje s automatskim prozorima prikladno je i učinkovito. Međutim, električno upravljani prozori, trebaju zaštitne mjere u skladu s posebnim razredima zaštite. Ovdje otkrijte savjete o dovršavanju procjena rizika za električno upravljane prozore prozore i o sveobuhvatnim rješenjima sustava zaštite prozora.

Automatski prozori omogućuju kontroliranu prirodnu ventilaciju

Automatski električno upravljani prozori doprinose dobroj higijeni zraka u zatvorenom prostoru.

Električno upravljani prozori smatraju se strojevima.

Električno upravljani prozori smatraju se strojevima.

Redovito prozračivanje zatvorenih prostora, u uredima, školama i na mjestima javnog okupljanja, ključno je pitanje u svakodnevnom životu mnogih ljudi, a ne samo od početka pandemije koronavirusa. Arhitekti i projektanti zainteresirani su za prirodno prozračivanje pomoću prozora, osobito pri stvaranju zgrada koje su klimatski neutralne. Drugi važan aspekt je osiguravanje zdrave higijene zraka u zatvorenom prostoru. Automatski električno upravljani prozori izvanredan su izbor u tom pogledu. No, ovisno o situaciji ugradnje, možda će biti potrebne zaštitne mjere kako bi se osigurao siguran rad.

Izazovi električno upravljanih prozora za arhitekte i projektante

Električno upravljani prozori s motoriziranim pogonskim jedinicama za otvaranje i zatvaranje smatraju se strojevima, pa su stoga klasificirani prema Direktivi o strojevima 2006/42/EZ. Stoga je važno rano odrediti pojedinačne specifikacije za električno upravljane prozore u zgradi i osigurati u svim disciplinama tijekom procesa projektiranja, proizvodnje i puštanja u rad da stroj zadržava dovoljnu razinu zaštite kako bi se izbjegle nesreće. Direktivom o strojevima propisuje se da se tijekom puštanja stroja u rad mora provesti procjena rizika koja analizira je li prozor u opasnom području i predstavlja li opasnost, te koje se mjere sigurnosti moraju primijeniti.

Dovršavanje analize sigurnosti i definiranje odgovarajućeg sigurnosnog sustava prozora

Automatski prozor s lančanim pogonom

Automatskim prozorima dodjeljuju se različiti razredi zaštite.

U tvrtki GEZE koristimo se našom analizom sigurnosti kako bismo odredili središnje aspekte koji su relevantni za sigurnost; ona se može upotrebljavati kao smjernica za provođenje procjene rizika u skladu s Direktivom o strojevima koja vrijedi u cijeloj Europi. Naša analiza sigurnosti pokazuje kako se potencijalne opasnosti u vezi s električno upravljanim prozorima mogu isključiti ili smanjiti ovisno o određenoj situaciji ugradnje i korisničkoj skupini. Također opisuje moguća tehnička rješenja za potrebne zaštitne mjere pri stavljanju stroja na tržište i ukazuje na preostale rizike.

Kako se određuju razredi zaštite za automatske prozore?

Općenito, pri procjeni rizika i utvrđivanju sigurnosti električno upravljanih prozora uzimaju se u obzir tri ključna elementa:

  • Položaj ugradnje: Jesu li električno upravljani prozori slobodno dostupni ili je donji rub krila veći od 2,5 m?
  • Kako se prostor upotrebljava: Koriste li se tim prostorijama redovito osobe kojima je potrebna dodatna zaštita (npr. djeca u školama ili vrtićima) ili osobe koje se ne mogu poučiti o sigurnoj uporabi (na primjer, na mjestima javnog okupljanja i prodajnim mjestima)?
  • Aktivacija: Je li rad automatski ili ručni, ali bez vizualne provjere?

Razred zaštite od 0 do 4 određuje se na temelju tih čimbenika, zajedno s rezultirajućim zaštitnim mjerama za smanjenje rizika.

Opasna područja na električno upravljanim prozorima.

Opasna područja na električno upravljanim prozorima.

Koje potencijalne opasnosti predstavljaju električno upravljani prozori?

Osim procjene strukturnih okolnosti, kao što je mogućnost pada krila, važno je procijeniti mjesto prignječenje i odsijecanja na primarnim i sekundarnim rubovima zatvaranja prozora koji bi mogli predstavljati opasno područje tijekom zatvaranja. To je osobito važno u zgradama poput škola, vrtića i bolnica, kao i u zgradama koje su otvorene za javnost, kao što su mjesta javnog okupljanja i prodajni prostori. Ovdje je osobito važno osigurati da nepravilno ili nemarno korištenje prozora ne izazove ozljede.

Trebaju li svi automatski prozori zaštitne mjere?

Prozori koji su dio sustava odvoda dima i topline, a ne koriste se za ventilaciju, a prozori za ventilaciju ugrađeni na visinama većim od 2,5 metra dobivaju razred zaštite 0 i ne trebaju dodatne zaštitne mjere.

Koji razredi zaštite vrijede za prozore za ventilaciju?

Prozori za ventilaciju koji su slobodno dostupni spadaju u evaluacijsku skupinu u kojoj se procjenjuje upotreba prostorije i vrsta aktiviranja. Razred zaštite 1 i 2 primjenjuju se posebno u uredima i stambenim zgradama gdje se korisnici mogu poučiti o sigurnom radu i stoga mogu procijeniti potencijalne opasnosti.

Skupine korisnika koje se ne mogu poučiti o sigurnom korištenju prozora, kao što je slučaj u trgovačkim centrima ili na mjestima javnog okupljanja, i ljude koje je teško urazumiti ili osobe kojima je potrebna posebna zaštita, kao što je u vrtićima, svrstat će se u više razrede zaštite 3 i 4, uz automatsko aktiviranje električno upravljanih prozora, na primjer putem sustava za upravljanje zgradom.

Razredi zaštite 3 i 4 rezultiraju visokim specifikacijama za zaštitu prozora

Zaštita od prignječenja prstiju na prozoru može se provesti pomoću različitih komponenti.

Zaštita od prignječenja prstiju na prozoru može se provesti pomoću različitih komponenti.

Moguće zaštitne mjere za ispunjavanje razreda zaštite 3 uključuju, na primjer, ograničavanje širine otvora glavnog ruba zatvaranja na 200 milimetara ili ograničenje kretanja krila u smjeru zatvaranja na najviše 5 milimetara u sekundi. Pogoni prozora iz tvrtke GEZE dizajnirani su tako da standardno osiguravaju razred zaštite 3. Ako su potrebne zaštitne mjere u skladu s razredom zaštite 4, one se mogu osigurati sigurnosnom kontrolom s ovlaštenim radom.

Kako bi se osigurala potpuna automatizacija električno upravljanih prozora, sigurnosni senzori u kombinaciji s modulom IQ box Safety bolja su alternativa: to je rješenje za zaštitu ruba zatvaranja električno upravljanih prozora, testirano prema TÜV-u, s kontaktnim ili beskontaktnim senzorima za pogone prozora GEZE 24V IQ windowdrive.

Kako IQ box Safety poboljšava zaštitu prozora za korisnike?

IQ box Safety osigurava sigurno zatvaranje automatskih prozora za ventilaciju za sve skupine korisnika štiteći ih od mjesta prignječenja i odsijecanja na glavnom i sporednom rubu zatvaranja. Zaštita od prignječenja pouzdano zaustavlja ili mijenja pokrete zatvaranja ako beskontaktni ili kontaktni senzori otkriju strani predmet. To znači da se ljudi, ruke i prsti ne mogu prignječiti. Zaštite prstiju važne su osobito u školama i vrtićima jer se smatra da je djeci potrebna posebna zaštita.

Druge prednosti modula IQ box Safety

  • Maksimalna sigurnost u skladu s Direktivom o strojevima
  • Test prema TÜV-u u skladu s normom EN ISO 13849-1
  • Jednostavna instalacija i namještanje parametara putem plug and play: stezanje, umetanje, gotovo
  • Pravo rješenje za svaku primjenu i način rada
  • Pogodno za prirodno prozračivanje i za sustave odvoda dima i topline. Alarmi su prioritet u hitnim slučajevima
  • 4 unaprijed konfigurirana senzorska ulaza za trake sigurnosnih sklopki i optičke senzore, fleksibilne kombinacije prema specifikacijama prozora

S modulom IQ box Safety možemo ponuditi prikladno rješenje za mnoge različite specifikacije automatskih prozora, čak i za najviše sigurnosne specifikacije s razredom zaštite 4.

Dr. Dominik Landerer, voditelj proizvoda tvrtke GEZE

Koje prednosti nudi modul IQ box Safety u usporedbi s drugim proizvodima za zaštitu prozora?

Kao rješenje testirano prema TÜV-u modul IQ box Safety ispunjava standard EN ISO 13849-1 i -2. Pogodan je za primjenu na području prirodnog prozračivanja, kao i za sustave odvoda dima i topline (SHEV) s ventilacijskom funkcijom. Modul s DIN nosačem i utičnim stezaljkama te četiri unaprijed konfigurirana senzorska ulaza za trake sigurnosnih sklopki i beskontaktne senzore omogućuje brzo i jednostavno puštanje u rad cijelog sustava te pruža visoku fleksibilnost i kreativnu slobodu pri projektiranju prozora sa sustavima za ventilaciju te odvod dima i topline. 

S modulom IQ box Safety projektantima, instalacijskim tvrtkama i operatorima nudimo sveobuhvatno rješenje iz jednog izvora, čime se osigurava siguran rad mnogih različitih tipova prozora, uključujući i razred zaštite 4.

Saznajte više o zaštiti prozora

U bliskoj budućnosti živjet ćemo i raditi u klimatski neutralnim zgradama. Prirodno prozračivanje uz pomoć električno upravljanih prozora može biti jedan gradivni element za postizanje tog cilja, a postaje sve važnija za arhitekte i projektante.

Dr. Dominik Landerer, voditelj proizvoda tvrtke GEZE

Napredni koncepti ventilacije za zgrade vrijedne življenja

Naš cilj je promicanje razvoja zgrada vrijednih življenja. To činimo prvo kroz inovativne proizvode koji pomažu unaprijediti sigurnost i umrežavanje s tehnikom zgrade, kako bi se implementirali koncepti prirodnog prozračivanja u zgradama. Služimo kao partner arhitektima i projektantima, pružajući savjete u ranoj fazi o mogućnostima prirodnog prozračivanja, relevantnim sigurnosnim aspektima električnog upravljanih prozora i svim potrebnim zaštitnim mjerama. Također djelujemo kao stručnjak za naše klijente jer razvijaju alternativna rješenja za sprječavanje sigurnosnih rizika u početnim fazama.

Naši projektni konzultanti dostupni su diljem Njemačke, pružaju savjete vezane za zgradu o svim našim proizvodima i rade s projektantima na razvoju potencijalnih rješenja za pojedina pitanja.

U tvrtki GEZE želimo arhitektima i projektantima ponuditi maksimalnu slobodu projektiranja i kreativnosti te pomoći u poboljšanju kvalitete života i udobnosti u zgradama kroz sigurnu uporabu automatskih prozora.

Dr. Dominik Landerer, voditelj proizvoda tvrtke GEZE