Pametna zgrada: inteligentno umrežavanje za bolju energetsku učinkovitost i održivost

Inteligentna automatizacija zgrade i umrežena sigurnosna tehnika pripremaju temelj za održivu, sigurnu i udobnu uporabu zgrade. To je u isto vrijeme izazov i prilika za arhitekte. Tvrtka GEZE isporučuje održiva rješenja za povezivanje za pametne zgrade budućnosti koja štede energiju. Opsežnim iskustvom u području automatizacije vrata, prozora i sigurnosne tehnike naši stručni arhitekti pružaju podršku pri planiranju i provođenju zahtjevnih projekata automatizacije zgrade.

Postizanje klimatskih ciljeva pametnim zgradama

Sektor zgrada čini oko 35 posto ukupne potrošnje energije u Njemačkoj. Na temelju toga postavljeni su zahtjevi i ambiciozni klimatski ciljevi koji su propisani za postojeće zgrade, a koji predstavljaju velike izazove za arhitekte. Inteligentnim upravljanjem i umrežavanjem prozora i vrata mogu se optimalno povezati održivost i visoka energetska učinkovitost. Integrirani pogonski sustavi za vrata i prozore omogućuju pristupe bez prepreka, a inteligentna rješenje za ventilaciju osiguravaju udobnu i zdravu klimu u prostoriji. Sustavima kontrole pristupa, rješenjima sustava odvoda dima i topline i zaštitama evakuacijskih putova mogu se smanjiti ili unaprijed isključiti moguće opasnosti i rizici.

Saznajte više o pametnim zgrada

Automatizirana ventilacija za bolju bilancu CO2

Inteligentna automatizacija zgrade ne poboljšava samo energetsku učinkovitost , već i zrak u prostoriji. Naime, pametni sustavi prozora koji su umreženi sa tehnikom vođenja zgrade omogućuju automatizirano i prirodno prozračivanje. Prozori se otvaraju i zatvaraju u određeno vrijeme ili u određenim situacijama kao što su vjetar, kiša i sunčevo zračenje ili na određenim sobnim i vanjskim temperaturama. Osim toga, dostupno je i automatsko noćno hlađenje čime se postiže dobra klima u prostoriji već na početku dana. To omogućuje i ciljanu te učinkovitu primjenu komplementarne klimatizacijske tehnike poput grijanja i hlađenja. Rezultat su uštede energije i troškova za održivu klimatizaciju zgrade. 

Više o prirodnom prozračivanju

Sveobuhvatna usluga tvrtke GEZE tijekom svih faza pružanja usluga

Portret Christiana Roßmeiera, voditelja poslovnog tržišta i tehnologije

Portret Christiana Roßmeiera, voditelja poslovnog tržišta i tehnologije u tvrtki GEZE. © GEZE GmbH

„Arhitekti imaju u prosjeku do 20 posto naknadnih promjena u području prozora i vrata. U većini slučajeva to je posljedica nedovoljnog ili pogrešnog projektiranja. Stoga bi stručnjaci za automatizaciju proizvođačke tvrtke trebali biti uključeni u projektiranje u ranoj fazi. Podržavamo arhitekte u svim fazama izgradnje, od osmišljavanja preko stručnog projektiranja vrata ili djelomičnog projektiranja pa sve do preliminarnog nadzora i koordinacije gradilišta. Na taj se način zahtjevi specifični za zgrade i primjene kao i želje investitora i operatora zgrade mogu optimalno provoditi od samog početka”, kaže Christian Roßmeier, voditelj poslovnog tržišta i tehnologije u tvrtki GEZE.

Podržavamo arhitekte u svim fazama izgradnje, od osmišljavanja preko stručnog projektiranja vrata ili djelomičnog projektiranja pa sve do preliminarnog nadzora i koordinacije gradilišta.

Portret Christiana Roßmeiera, voditelja poslovnog tržišta i tehnologije

Učinkovita rješenja za povezivanje s otvorenim standardom BACnet

Rješenja tvrtke GEZE za povezivanje dizajnirana su da našim kupcima pruže najbolju moguću integraciju i interoperabilnost sa svim automatiziranim dijelovima zgrade. U tom trenutku na scenu stupa nova modularna platforma za povezivanje myGEZE Control: uspostavom otvorenog komunikacijskog standarda BACnet moguće je osigurati jedinstveni standard za razmjenu podataka između komponenti upravljanja zgradama koji je neovisan o proizvođaču. To omogućuje centralnu integraciju različitih uređaja za upravljanje svjetlom, sigurnost, tehniku dojave požara, grijanje, prozračivanje i klimatizaciju, njihovo upravljanje i nadzor.”Za razliku od drugih proizvođača već godinama upotrebljavamo otvoreni standard BACnet i isporučujemo cjelokupno integracijsko rješenje projektirano, što je dosada bilo jedinstvena značajka. Ostala rješenja specifična za pružatelje usluga mogu se u pravilu teško i skupo integrirati u nadređeni sustav vođenja zgrade ili se njima mora upravljati paralelno”, kaže Christian Roßmeier.

Za razliku od drugih proizvođača već godinama upotrebljavamo otvoreni standard BACnet i isporučujemo cjelokupno integracijsko rješenje projektirano, što je dosada bilo jedinstvena značajka.

Portret Christiana Roßmeiera, voditelja poslovnog tržišta i tehnologije

Prednosti nove platforme uključuju automatizirane procese u zgradi i centralni nadzorni sustav što korištenje čini udobnijim i sigurnijim. Nadalje, osigurava energetski optimiran proces upravljanja zgradom. Kvarovi i smetnje kod sustava vrata pouzdano se prijavljuju i brzo se prosljeđuju servisnim tehničarima. Kvarovi važni za sigurnost zgrade i rad zgrade mogu se pravovremeno, a isto tako mogu se ciljano održavati i popraviti. To promiče dugotrajnost proizvoda i osigurava bolju održivost. Ovisno o upotrijebljenom rješenju, važne funkcije poput pouzdanog zatvaranja vrata ili prozora nakon radnog vremena mogu se centralno nadzirati i po potrebi aktivirati i putem primjena mobilnih aplikacija.

Saznajte više o platformi za povezivanje myGEZE Control

Automatizacija zgrade platformom myGEZE Control nudi ove dodatne vrijednosti

  • Scenariji koji uključuju područja s ograničenim pristupom, pristupačnost bez prepreka, protupožarnu zaštita ili zaštitu evakuacijskog puta mogu se lako provesti.
  • Inteligentnim upravljanjem i umrežavanjem prozora i vrata mogu se ostvariti održive zgrade s visokom energetskom učinkovitošću.
  • Sustavi pametnih prozora koji su umreženi platformom myGEZE Control omogućuju automatizirano i prirodno prozračivanje za veću udobnost krajnjih korisnika.
  • U bilo kojem trenutku mogući su kontinuirani nadzor zgrade kao i intervencija u procese rada zgrade radi optimizacije, čak i na daljinu.
  • Zahvaljujući standardiziranom BACnet projektiranju integracija sustava u potpunosti je neovisna o pružateljima usluga i može se jednostavno integrirati u sve uobičajene sustave tehnike vođenja zgrade, sustava upravljanja opasnostima i CAFM sustave.
  • Platforma myGEZE Control skalabilno je rješenje i može rasti s potrebama zgrade.