Teme

Održivi fond zgrada: sanacija, ne rušenje

Postaje li vaša zgrada zastarjela? Možda ima stari sustav grijanja, propusne prozore ili doslovno nikakvu izolaciju? Ako vam to zvuči poznato, možda biste trebali razmisliti o sanaciji. Mogli biste je izolirati suvremenim grijanjem, primjerice, ili uključiti modernu tehniku zgrade i tlocrte katova. Potreban vam je dobar plan sanacije i prikladno financiranje za poboljšanje energetske učinkovitosti i dizajna zgrade.

Održavanje i modernizacija

GEZE tehnika vrata za ulaze u saniranu zgradu Sihlpost u Zürichu.

GEZE tehnika vrata za ulaze u saniranu zgradu Sihlpost u Zürichu. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

U Njemačkoj postoji mnogo zgrada koje nisu opremljene najsuvremenijom tehnikom. Rezultat: visoke razine potrošnje energije, visoki troškovi grijanja, smanjena kvaliteta života – i nanošenje štete klimi i okolišu. Većina zgrada u Njemačkoj izgrađena je prije prvog Pravilnika o toplinskoj izolaciji iz 1978. pa je danas mnogima od njih potrebna sanacija, posebno kada se govori o potrošnji energije zgrade.

Sanacija starih zgrada definira se kao strukturna i tehnička restauracija ili modernizacija jednog ili više katova ili čak cijele postojeće strukture. S jedne strane može biti usmjerena na održavanje, ali i na otklanjanje nedostataka (djelomična sanacija). Često se zastarjela oprema i tehnika zgrade zamjenjuje i dopunjuje suvremenim i modernim dizajnom (potpuna sanacija).

Glavnu ulogu u sanacijama imaju: prozori i vrata

Kao dio sanacije, na vanjsku ovojnicu zgrade, zidove, krov i podove često se postavlja toplinska izolacija. Osim toga, obično se saniraju, uklanjaju ili zamjenjuju prozori i vrata, sustav grijanja, elektrika i sanitarni čvorovi.

Energetski učinkovita sanacija isplati se

Sanacija usmjerena na energiju važna je sastavnica za postizanje klimatskih ciljeva njemačke savezne vlade i EU-a. Više od 18 milijuna stambenih zgrada i oko 1,7 milijuna nestambenih zgrada u Njemačkoj (npr. uredskih zgrada, zgrada poduzeća, bolnica, škola, sveučilišta, sportskih centara, kazališta i crkvi) trebalo bi do 2050. godine biti više-manje „klimatski neutralno” što znači da neće uopće proizvoditi CO2. Sanacije nestambenih zgrada povezane s energijom često se same od sebe brzo isplate jer je tim zgradama obično potrebno znatno manje energije nego stambenim zgradama. Profesionalna sanacija i moderna tehnika zgrade mogu ponekad smanjiti potrošnju energije i do 80 posto.

Nadalje, njemačka vlada omogućuje financiranje sanacija stambenih i nestambenih zgrada putem bankarske grupacije KfW. Sredstva za razvoj u obliku zajmova i subvencija dostupna su za potpune sanacije ili za individualne mjere poput izolacije, zamjene prozora, klima uređaja i automatizaciju zgrade.

Financiranje putem KfW-a za sanaciju starih zgrada

Njemačka savezna vlada putem Kreditne ustanove za obnovu (KfW) pruža podršku pri sanaciji starih zgrada privatnim osobama, tvrtkama i lokalnim vlastima u obliku zajmova ili bespovratnih sredstava za ulaganje. Osnovni je kriterij za dobivanje sredstava da se sanacijom zadovolji standard KfW-a za energetsku učinkovitost u zgradama. KfW-ov standard za energetsku učinkovitost u zgradama tehnički je standard koji KfW primjenjuje na svoje financijske proizvode. Različite brojke pokazuju visinu godišnje potrebe objekta za primarnom energijom u usporedbi sa sličnom novom zgradom. Napomena: što je brojka niža, to je veća energetska učinkovitost, a time i veća subvencija.

I savjetovanje se subvencionira

Subvencija KfW-a često podrazumijeva uključivanje stručnjaka za energetsku učinkovitost. To znači, primjerice, da privatni pojedinci i lokalne vlasti mogu dobiti pomoć od KfW-a (subvenciju za podršku pri gradnji) ako stručnjak za energetsku učinkovitost pruža podršku pri planiranju i gradnji.

Idite na razne mogućnosti financiranja koje nudi KfW

Sanacija radi poboljšane sigurnosti, protupožarne zaštite i pristupačnosti

Naravno, primarni je cilj sanacija provesti mjere za uštedu energije – i zbog mnogih dostupnih oblika subvencija. Međutim, i promjena namjene može biti razlog za sanaciju. To vlasnicima često donosi druge probleme o kojima moraju odlučiti. Primjerice, ako zgrada više ne udovoljava modernim standardima za sigurnost i protupožarnu zaštitu kada se prenamijeni u dječji vrtić. Ili ako je za modernu uporabu potreban drukčiji tlocrt kata. Sanacije se mogu provesti i radi stvaranja pristupa bez prepreka te kako bi zgrada postala prikladna za život i rad osoba s invaliditetom.

Financiranje KfW-a omogućuje vlasnicima i promjenu dizajna njihove zgrade uz istodobno povećanje energetske učinkovitosti. To znači da se stara zgrada može sanirati kako bi postala pametna zgrada.

GEZE pruža podršku tijekom sanacijskih radova

GEZE pruža podršku i novim građevinskim projektima i radovima na postojećim zgradama razvijanjem i isporučivanjem novih koncepata za tehniku ventilacije koja štedi energiju, kao i za protupožarnu zaštitu i univerzalni dizajn. Različiti GEZE proizvodi mogu učinkovito pomoći pri uštedi energije, uključujući regulaciju klime u prostoriji putem automatiziranih prozora, zatvarača vrata i pametnih mreža zgrade. GEZE rješenja za vrata omogućuju praktičnost hodanja bez prepreka, sigurne evakuacijske putove i energetsku učinkovitost.

Sanacija postojećih zgrada

GEZE rješenja ne upotrebljavaju se samo u novim zgradama. Uz malo dodatnog truda, mogu se ugraditi u stare ili postojeće zgrade - i pomoći uštedjeti energiju i novac.

Logotip za članstvo u Njemačkom društvu za održivu gradnju

Logotip za članstvo u Njemačkom društvu za održivu gradnju

GEZE je član Njemačkog društva za održivu gradnju (DGNB)

GEZE proizvodi i rješenja podržavaju održivu gradnju (zelenu gradnju). Zelena gradnja znači modernu, održivu, okolišno prihvatljivu gradnju i sanaciju zgrada koja štedi resurse u skladu s ljudima i prirodom.

GEZE je aktivni član Njemačkog društva za održivu gradnju (DGNB). Cilj je ove neprofitne organizacije potaknuti održivu gradnju i upravljanje izgrađenim okolišem.

Bilten DGNB-a pruža redovite novosti iz svijeta održive gradnje.

Registracija za bilten DGNB-a

Više o zelenim zgradama

Specifični prijedlozi za automatizaciju zgrade i sanaciju fasade

Pri izvođenju sanacija najvažnije je planiranje. Ideje i konkretne prijedloge za automatizaciju zgrade te inteligentna tehnička rješenja za fasadu trebalo bi razviti u što ranijoj fazi procesa:

  • automatsko noćno povratno hlađenje
  • različite širine otvora za prozore i vrata, npr. s ljetnom/zimskom postavkom
  • toplinski odvojeni, toplinski izolirani profili prozora

Jednostavna montaža

Mnogi se GEZE proizvodi upotrebljavaju pri sanacijama jer se često mogu jednostavno ugraditi. Primjerice, sustavi automatskih zaokretnih vrata odlikuju se jednostavnom montažom, a mogu se i naknadno ugraditi.

To je jednostavan i fleksibilan način za ostajanje ukorak s DIN normama koje se često ažuriraju i tehnološkim propisima koje treba poštovati tijekom sanacija.

Više na našem YouTube popisu za reprodukciju, uključujući videozapise o montaži

Jednostavna nadogradnja i modernizacija

Općenito, očekivani životni vijek i vijek uporabe tehnike zgrade uvijek je bio kraći od same zgrade. S vremena na vrijeme potrebno je zamijeniti tehničke sustave. I zahtjevi za tehniku zgrade, posebno sigurnost zgrade, mijenjaju se kao rezultat izmjena u zakonodavstvu, primjerice, norme DIN 18650.

Servisni stručnjaci tvrtke GEZE imaju dugogodišnje iskustvo i potpuno razumiju sve zahtjeve u vezi sa sustavima zgrada. To im omogućuje stalna obuka o promjenama u propisima i direktivama. Nudimo vam nova rješenja za proizvode prikladna za budućnost, počevši od automatizacije vaših vrata pa sve do opremanja ili modernizacije vaše zgrade rješenjima za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje. I naravno, nudimo vam priliku za osuvremenjivanje ili zamjenu vaših pogona drugih proizvođača.