Studije slučaja

Tehnologija upravljanja zgradama sa sustavom: Mrežna rješenja u kampusu Vector IT

Novo sjedište tvrtke IT stručnjaka sa sjedištem u Stuttgart-u, Vector Informatik, najveća zgrada u kompleksu poduzeća do sada, opredijelilo se za najsuvremeniju građevinsku tehnologiju. GEZE je pridonio „pametnoj zgradi“ pristupom prilagođenim digitalnim mrežnim rješenjima i sigurnosnom tehnologijom.

Sve pod kontrolom zahvaljujući BACnet-om bazirano na tehnologiji upravljanja zgradama

Rotirajuća vrata u ulaznom dijelu kampusa Vector IT. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Preko 180 rješenja vrata tvrtke GEZE, GEZE Cockpit sustav automatizacije zgrada umrežen je i integriran u BACnet tehnologiju upravljanja zgradama putem IO 420 modula sučelja. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE je u novu zgradu IT kampusa implementirao preko 180 visokokvalitetnih, uglavnom multifunkcionalnih sigurnosnih vrata. Kako bi se svi automatizirani sustavi vrata mogli istovremeno nadgledati i kontrolirati, oni su umreženi putem modula sučelja u sustavu automatizacije zgrada GEZE Cockpit i integrirani u tehnologiju upravljanja zgradom BACnet. Ovdje su korišteni specifični GEZE razdjelnici vrata: svi opskrbni vodovi i IO 420 BACnet modul sučelja su spojeni na ovoj središnjoj točki čvora vrata. Ujednačena struktura distributera vrata GEZE pruža upravitelju zgrade pregled sučelja s ostalim skupinama proizvoda na svim vratima, a samim tim i svu umreženu tehnologiju gradnje.

„Pametna“ vrata sa sustavom automatizacije zgrada GEZE Cockpit i IO 420 BACnet-om modulom sučelja

GEZE IO 420 BACnet modul sučelja. Fotografija: GEZE GmbH

Koncept jezgra „pametne zgrade“: GEZE IO 420 BACnet modul sučelja. © GEZE GmbH

GEZE Cockpit i IO 420 BACnet modul sučelja upravljaju razmjenom podataka između vrata i tehnologijom upravljanja zgradama. Informacije o „inteligentnim vratima“ (poput toga da li su vrata otvorena ili zatvorena, zaključana ili otključana ili smetnje) daju se putem BACnet-a MS/TP. GEZE Cockpit prevodi BACnet MS/TP u BACnet/IP. Sustav prenosi sve informacije o statusu i funkciji vrata. To se prosljeđuje u središnje računalo i dokumentira. Podatke filtrira GEZE Cockpit kako bi stvorio dodatni bonus smanjenog podatkovnog prometa na mreži.

U slučaju alarma, greške ili manipulacije vratima, uprava zgrade može odmah reagirati i, primjerice, osloboditi vrata za zaštitu od izlaza u nuždi ili zaključati panične brave.

Odvojeno spiralno stubište u predvorju IT kampusa. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Samostojeće spiralno stubište u predvorju IT kampusa. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Mrežni sustavi vrata u „ulazu u kampus“

Detaljan pregled električnih otvarača. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Savršeno za vrata s finim okvirom: diskretni električni otvarači tvrtke GEZE. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Zastakljeno predvorje od 500 m², otvoreno na sva četiri kata, „ulaz u IT kampus“ i impresivno je svijetlo, otvorene atmosfere. Kombinirana rješenja vrata u ulaznom području kombiniraju pristupačnost, kontrolu pristupa, zaštitu od provale, zaštitu na izlazu u slučaju nužde i pouzdano uklanjanje dima u slučaju požara.

 • Dvoje identičnih, potpuno automatskih rotirajućih vrata s 3 krila upravljaju svakodnevnim protokom posjetitelja. Također su opremljena automatskim zakrivljenim kliznim vratima kao noćnim zatvaračima.
 • Dva dvokrilna automatska izlaza za slučaj nužde s „jakim“ Powerturn pogonima zaokretnih vrata s desne i lijeve strane rotirajućih vrata osiguravaju pristupačnost, a zahvaljujući pametnoj funkciji zaokretanja omogućavaju i lako manualno otvaranje.
 • Jedan od izlaza za nuždu dizajniran je kao RWA otvor za dovod zraka sa K 600 uvlačivim ručnim pogonima. U slučaju požara krila vrata se automatski otvaraju kako bi dim i toplina mogli izaći.
 • Zahvaljujući svom sustavu kontrole pristupa i samo-zaključavajućoj IQ AUT paničnoj bravi, drugi izlaz u slučaju nužde djeluje kao puna vrata za paniku: u slučaju opasnosti, može ga otvoriti bilo tko iznutra, čak i u svom zaključanom stanju.

Ključna sigurnosna komponenta cijelog sustava vrata je umrežena središnja jedinica vrata TZ 320: upravitelj zgrade može u bilo kojem trenutku daljinski promijeniti status vrata, prilagoditi ih ili promijeniti način rada (pr. „držati otvoreno“) kroz tehnologiju upravljanja zgradom. Centralne naredbe mogu se dati za pojedinačna, nekoliko ili sva vrata, a vrata se također mogu programirati na vrijeme.

Višenamjenska vrata: prikladna i centralno upravljana

Višenamjenska sigurnosna vrata na prvom katu pružaju pristup prema potrebi samo ovlaštenim osobama. Pomoću pogona GEZE Powerturn F, električnog otvarača FT500 i upravljačke jedinice vrata TZ 320, vrata djeluju i kao protupožarna vrata i kao izlaz u slučaju nužde. Kada je otvaranje odobreno, pritiskom na gumb za hitan slučaj upravljačke jedinice vrata ili aktiviranjem protupožarnog alarma, FTV 320 brava za izlaz u slučaju nužde otključava vrata. Unutarnja vrata uredskog kompleksa također su opremljena različitim varijantama električnog otvarača tvrtke GEZE, s Powerturn pogonima i/ili sustavom kontrole pristupa. Poput odjeljka protupožarnih vrata, oni su integrirani u tehnologiju upravljanja zgradom, a upravljanje zgradom može se nadzirati i daljinski kontrolirati.

Dobra kombinacija: RWA i zaštita za izlaz u slučaju nužde u jednom

Osoblje restorana sa dvoje dvokrilnih staklenih vrata.

Sustavi otvaranja umreženi putem tehnologije upravljanja zgradama također djeluju kao kontrola klime. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Sustavi otvaranja sustava vrata i kontrola klimatizacije u upravljanju zgradama u restoranu tvrtke djeluju zajedno u tehnologiji upravljanja zgradama. Dvokrilni potpuni panični izlazi omogućavaju jednostavan pristup i djeluju kao otvor dovodnog zraka u slučaju požara. Ako se otkrije opasnost, upravljački centar sustava MBZ 300 RWA otključava automatsku paničnu bravu sa samo-zaključavanjem IQ lock AUT i automatski otvara vrata do maksimalne širine otvaranja putem pogonskog pogona K 600 koji se uvlači. U isto vrijeme, motori za odvod dima aktiviraju se preko alarma na upravljačkoj ploči RWA. Način rada vrata automatski se prenosi u sustav upravljanja zgradom, omogućujući upravitelju zgrade da djeluje odmah: ako se status alarma resetira, sustavi za otvaranje će se zatvoriti pomoću zatvarača vrata i automatski zaključati.

Umrežavanje zatvarača vrata i kontrolu klimatizacije

Jednokrilna staklena zaokretna vrata u izvedbi protupožarne zaštite. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Složena tehnologija vrata: fino uokvirena i centralno upravljana. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Prednost umrežavanja sustava vrata u tehnologiji upravljanja zgradom je ta što se vrata mogu ručno podesiti za prirodnu ventilaciju u ljetnom režimu i električno ih zatvoriti električnom GEZE funkcijom za otvaranje kliznom vodilicom na zatvaraču vrata. Kroz tehnologiju upravljanja zgradom upravitelj zgrade može odrediti kada se vrata moraju zatvoriti, primjerice nakon zatvaranja posla. Način rada vrata snimljen sustavom upravljanja zgradama prenosi se na sustav za kontrolu klime, koji zatim može regulirati temperature na energetski učinkovit način. Tako „inteligentna“ kontrola vrata kombinira energetsku učinkovitost s prevencijom provale.

GEZE proizvodi u sjedištu tvrtke Vector

 • IO 420 BACnet modul sučelja
 • 3-krilna, potpuno automatska rotirajuća vrata
 • Powerturn pogoni zaokretnih vrata
 • K 600 pogoni ručnog uvlačenja
 • GEZE sustavi kontrole pristupa
 • Panična brava IQ AUT sa samo-zaključavanjem
 • Umrežena TZ 320 kontrolna jedinica vrata
 • GEZE Powerturn F pogon
 • FT500 elektični otvarač
 • FTV 320 brava za slučaju nužde
 • MBZ 300 RWA kontrolna jedinica
 • GEZE Cockpit