Sustav odvoda dima i topline i automatizirani sustavi prozračivanja u atletskom centru OYM

U Chamu u Švicarskoj nastao je najsuvremeniji stručni centar za vrhunsku atletiku i istraživanje. Sustavi vrata i prozora tvrtke GEZE ne samo da se ističu u smislu jednostavnosti korištenja i automatizirane ventilacije, nego pružaju i vrhunske performanse u smislu protupožarne zaštite, odvođenja dima i topline (RWA) i zaštite evakuacijskog puta.

Za vrhunske rezultate: Atletski centar za treninge OYM

Atletski centar OYM u Chamu u kantonu Zug jedan je od najmodernijih atletskih centara na svijetu. Kratica OYM znači „On Your Marks” – pojam posuđen iz atletike koji znači nešto poput „Na svoja mjesta”. A postoje mnoga mjesta: Atletski centar za treninge prostire se na površini od 30.300 m² uključujući klizalište s tribinama, tri sportske dvorane, četiri 80-metarske staze za sprint i 3.000 četvornih metara prostora za trening. U krugu hotela sportašima je na raspolaganju i 25 dvokrevetnih soba te najsuvremenije opremljene dvorane za treninge i gledalište. 

Činjenice o centru OYM

 • Nacrt: Lüscher Architekten AG, Zürich
 • Izvedba: Axess Architekten AG, Zug
 • Obujam građevinskih radova: 150 000 m³
 • Korisna površina uklj. podzemnu garažu: 30.300 m²
 • Broj katova: 3 podzemna i 5 nadzemnih katova
 • Iznos investicije: 100 milijuna CHF
 • 95 % sustava vrata i prozor su GEZE

Vrhunski rezultat: Automatizirana ventilacija prozora i sustav odvoda dima i topline

Automatizirana ventilacija i sustav odvoda dima i topline u atletskom centru OYM čini vrhunsku kombinaciju.

Automatizirana ventilacija i sustav odvoda dima i topline u atletskom centru OYM čini vrhunsku kombinaciju.

Inteligentne fasade aktivno reagiraju na utjecaje okoline.

Inteligentne fasade aktivno reagiraju na utjecaje okoline. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Mi svi znamo: Sportska izvrsnost i koncentracija zahtijevaju dovoljno kisika. Stoga u atletskom centru OYM dobar dovod svježeg zraka i zdrava klima u prostoriji igraju važnu ulogu u konceptu ventilacije. Osim toga, koncept protupožarne zaštite predviđa uređaje za odvod dima i topline. Automatski pogoni prozora ujedinjuju ovdje visoke zahtjeve u kombinaciji automatiziranog prirodnog prozračivanja i RWA (sustava odvoda dima i topline).

VIŠE O PRIRODNOM PROZRAČIVANJU

Inteligentna ventilacija kroz automatizirane prozore

Automatizirani prozori povezani su sa tehnikom vođenja zgrade (GLT). Na taj način mogu se programirati vremena kada bi se prozori trebali automatski otvoriti. To je energetski učinkovitije od ručnog prozračivanja jer tehnika pouzdanije reagira na kvalitetu zraka u prostoriji i uvjete okoline nego što to ljudska percepcija čini. Međutim, automatizirani prozori mogu se ručno poništiti ako je potrebno. Ako pada kiša i voda može ući unutra, priključena vremenska stanica daje naredbu za brzo zatvaranje prozora. 

VIŠE O AUTOMATSKOJ VENTILACIJI

Vrhunska kombinacija: Sustav odvoda dima i topline (RWA) i evakuacijska vrata

Protupožarna vrata služe kao evakuacijska vrata i u OYM osiguravaju sigurne protupožarne odjeljke.

Protupožarna vrata služe kao evakuacijska vrata i u OYM osiguravaju sigurne protupožarne odjeljke. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

ECdrive T2-FR tvrtke GEZE osigurana zaštitu evakuacijskog puta u vrlo frekventnom ulaznom području.

ECdrive T2-FR tvrtke GEZE osigurana zaštitu evakuacijskog puta u vrlo frekventnom ulaznom području. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Sustavi odvoda dima i topline zahtijevaju odimljavanje u gornjem dijelu zgrade i istovremeni dovod svježeg zraka u donjem dijelu. Taj dovodni zrak važan je za gašenje požara: On omogućuje toplinski uzgon, takozvani efekt kamina, koji uzrokuje brže odvođenje dimnih plinova kroz automatizirane RWA prozore ili otvore na krovu. U donjem dijelu zgrade taj efekt kamina istovremeno stvara zračni sloj s malom količinom dima, tako da staze za spašavanje i evakuacijski putovi ostaju slobodni. U atletskom centru OYM sustavi prozora i vrata umreženi putem tehnike vođenja zgrade čine vrhunsku kombinaciju: Zajedno, kao prirodni sustav odvoda dima i topline (njem. NRA), oni pouzdano osiguravaju evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje.

VIŠE O ZAŠTITI EVAKUACIJSKOG PUTA
 

Protupožarna vrata za sigurne evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje

Protupožarna vrata hodnika te ulazi i izlazi kantine ne samo da tvore sigurne protupožarne odjeljke u centru OYM, nego služe i kao evakuacijska vrata, kako je propisano švicarskom normom protupožarne zaštite i smjernicama VKF-a (Udruga kantonalnih društava za osiguranje od požara).

Sustavi linearnih kliznih vrata Powerdrive PL-FR posebno su dizajnirani za velika i teška vrata s težinom krila do 160 kg na evakuacijskim izlazima i izlazima za spašavanje. Oni imaju funkciju evakuacijskog izlaza s redundantnim dizajnom pogona i obaveznim integriranim strujnim napajanjem u slučaju nužde, tako da je otvor za slučaj nužde evakuacijskih vrata osiguran, na primjer, čak i u slučaju prekida struje.

Isto vrijedi i za ECdrive T2-FR, koji osigurava zaštitu evakuacijskog puta u vrlo frekventnom ulaznom području. U kombinaciji s profilnim sustavom GCprofile Therm, automatski sustav linearnih kliznih vrata također poboljšava energetsku učinkovitost zgrade OYM jer se smanjuju gubici topline u ulaznom prostoru.

VIŠE O PROTUPOŽARNIM VRATIMA

Savjetovanje, montaža i održavanje s jednog mjesta: GEZE kao partner za potpunu uslugu

Tvrtka GEZE savjetovala je arhitekte o proizvodima već u fazi projektiranja. Konzultacije su potom nastavljene s uključenim proizvođačima prozorskih elemenata i strukama. Tvrtka GEZE preuzela je i montažu i puštanje u rad. A kako bi se osiguralo da sve teče glatko tijekom tekućeg pogona, ugovor o održavanju sklopljen je s operatorom zgrade.

GEZE proizvodi u atletskom centru OYM

 • K 600 F pogon prozora sa sklopivom polugom (24 V) za sustav odvoda dima i topline i prirodno prozračivanje
 • Slimdrive EMD Invers – Sustavi zaokretnih vrata za jednokrilne RWA sustave otvora za dovod zraka
 • Powerdrive PL-FR – Sustavi automatskih linearnih kliznih vrata za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje za vrata s težinom krila do 160 kg
 • TS 5000 ECline – Zatvarači vrata s kliznom vodilicom za jednokrilna vrata bez prepreka
 • TS 5000 ISM – Sustav zatvarača vrata s kliznom vodilicom za dvokrilna vrata s regulacijom slijeda zatvaranja
 • ECdrive T2 FR – Sustav automatskih linearnih kliznih vrata u evakuacijskim izlazima i izlazima za spašavanje za vrata s težinom krila do 140 kg