Zaštita od požara u katedrali Magdeburg – s GEZE bežičnim rješenjima za sustave otvaranja

Magdeburška impozantna katedrala važna je gradska znamenitost i nadaleko popularno odredište za posjetitelje. U tako povijesno važnoj i svestranoj zgradi, sveobuhvatan pristup mora uključivati modernu lakoću pristupa, zaštitu od požara i zaštitu spomenika. Integriranje ovih čimbenika u postojeće strukture podložne zaštiti baštine pravi je izazov. GEZE sustavi otvaranja, bežična proširenja i bežični detektori dima idealni su za rješavanje ovih izazova.

Suvremene mjere protupožarna zaštite od požara i zaštita spomenika u povijesnoj zgradi

Kao što je pokazao tragični požar u Notre Dame, moderna protupožarna zaštita izuzetno je važna u zgradi koja je povijesno vrijedna i često posjećivana poput katedrale Magdeburg. Istodobno, građevinski radovi na povijesnim spomenicima moraju se pridržavati važećih propisa o zaštiti spomenika prilikom korištenja protupožarnih vrata za postavljanje protupožarnih dijelova i ugradnju dodatnih alarmnih sustava za dim. Nadalje, trebalo bi postojati što manje uplitanja u arhitekturu i strukturu zaštićenih povijesnih građevina.

Mjere modernizacije i zaštite od požara koje je naručila Zaklada za katedrale i dvorce u Saksoniji-Anhaltu (Stiftung Dome und Schlösser u Sachsen-Anhaltu) planirali su Sußmann + Sußmann AR Magdeburg, a konstruirao ih Tischlerei Wagner, dok su instalirane sustave otvaranja odobrili Kötter & Siefker Bernburg.

Prilikom izmjene postojećih zgrada teško je razmišljati o svemu, pogotovo kada stari planovi ne pokazuju sve detalje. Stropovi i zidovi zaštićene katedrale morali su ostati netaknuti. Da biste uštedjeli na radu i troškovima, bila su potrebna bežična rješenja. Pored toga, trebalo je izbjeći alternativna, neodobrena rješenja proširenja. GEZE-ov siguran, certificiran i cjelovit sustav omogućio je da se istakne na ovom projektu.

David Jungbluth, službeni stručnjak i voditelj poslovnice u Kötter & Siefker Berneburg

Izazov katedrale: visoki stropovi zahtijevaju dodatne stropne detektore

Takozvana soba stolara i kamenjara, koja se dugo koristila kao skladišni prostor za dijelove i manje restauratorske radove (jambe, statue, štukature, stupove itd.), u budućnosti će se pretvoriti u izložbeni i prostor za događaje. Veliki broj posjetitelja za koje se očekuje da će iskoristiti prostor zahtijeva moguće držanje otvorenih vrata. Kako je Carpenter Room također planirana kao poseban protupožarni odjel, protupožarna vrata moraju se automatski zatvoriti u slučaju alarma.

Zbog izuzetno visokih stropova, ovdje su potrebna dva dodatna stropno montirana detektora. Kablove bi trebalo sakriti u spojevima, što bi značilo znatne dodatne troškove u području zgloba, kao i neke radove klesanja i rezanja. Pitanja zaštite spomenika zahtijevala bi složena i dugotrajna pravna i regulatorna odobrenja.

Vrlo sam upoznat s Magdeburškom katedralom i njenom zaštićenom povijesnom strukturom – uostalom, i sam provodim obilaske katedrale. Iako se Schörghuber drvena protupožarna vrata dobra uklapaju u vizualno okruženje, tehnički elementi kao što su zatvarači vrata i dimni alarmni sustav predstavljaju izazov. Ovdje su idealni GEZE-ovi diskretni sustavi otvaranja sa bežičnim modulima u kombinaciji s bežičnim stropnim detektorima jer nisu potrebni kabelski spojevi između gornje grede i stropa montiranih detektora.

Wagner, Master Carpenter

Sustavi otvaranja u potkrovlju pružaju tihu jednostavnost pristupa i zaštitu od požara

Dobar primjer međusobne povezanosti jednostavnosti uporabe i modernih mjera zaštite od požara može se vidjeti u pristupu orguljama u potkrovlju, do kojih se može doći kroz dvoje vrata. Jedna strana služi kao ulaz, druga strana kao izlaz – što znači da nema prepirke kad dolazi i odlazi crkveni zbor. Zbog brojnih dolazaka i odlazaka u određeno vrijeme, od presudne je važnosti da se vrata tiho zatvore i ako ih je potrebno držati otvorenima – uostalom, svečana služba ne bi trebala biti narušena zalupanjem vrata.

Istovremeno, sustavi za zatvaranje moraju u slučaju požara automatski zatvoriti protupožarna vrata kako bi se spriječilo širenje dima i plamena. Posebno je važno bilo postaviti nove zatvarače za zaštitu od požara za orgulje u potkrovlju, jer su se ovdje ranije koristila samo uobičajena vrata. Nije bilo protupožarnih zatvarača ili drugih mjera zaštite od požara, već samo protupožarni sustavi.

Dvoje novih drvenih vrata za zaštitu od požara proizveli su Tischlerei Wagner iz Körbelitz, Njemačka. GEZE TS 5000 R zatvarači vrata sa kliznom vodilicom s električnim uređajem za otvaranje, neprekidno podesivom silom zatvaranja i integriranom kontrolom straga osiguravaju da se vrata mirno zatvore i ako se po potrebi drže otvorenima. Upravljačka jedinica za skretanje dima integrirana u sustav otvaranja osigurava da se vrata automatski zatvore u slučaju požara.

Povijesna znamenitost i turistička atrakcija – katedrala Magdeburg

Pogled na Magdeburšku katedralu s rijeke. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Impozantna katedrala Magdeburg simbol je grada. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Službeno, katedrala Saints Catherine and Maurice, Magdeburg katedrala smatra se prvom katedralom u Njemačkoj koja je u potpunosti dizajnirana u gotičkom stilu.

Prethodna crkva na tom mjestu imala je nacionalno značenje kao mjesto groblja Svetoga rimskog cara Otona Velikog. Izvorna katedrala uništena je vatrom 1207. godine. Složena gradnja gotske katedrale započela je 1209. godine, a posveta se dogodila 1363. godine.

Elaborat crkvene gradnje trajao je više od 300 godina. Godine 1520. dovršene su dvije impozantne crkvene kule – sjeverni toranj i njegova vanjska platforma mogu se posjetiti u sklopu turističkih obilazaka.

Broj posjetitelja pokazuje koliko je danas važna povijesna građevina: pored crkvenjaka koji posjećuju bogoslužja u sadašnjoj protestantskoj župnoj crkvi, više od 100.000 turista svake godine posjeti impozantnu gotičku zgradu.

Svi GEZE proizvodi u Magdeburg Katedrali ukratko

  • Sustavi otvaranja s prilagođenim TS 5000 R i R-ISM uređajima za otvaranje vrata
  • Bežični moduli za povezivanje bežičnih komponenata na GEZE GC 171 sustave otvaranja
  • GC 172 bežični detektor dima za bežično povezivanje s bežičnim modulom GC 171