Studije slučaja

GEZE bežični držači za protupožarna vrata koji se koriste u obnovi zgrada

Izgradnja koja uključuje povijesne zgrade obično također znači složeno polaganje kabela za zaštitu od požara, poput stropnih detektora dima. Naš jedinstveni, isprobani bežični nastavak FA GC 170 za nosače protupožarnih vrata, koji se već uspješno koristi u obnovi i modernizaciji navedenog sjedišta trgovačkog društva metalne industrije u Dortmundu, savršena je bežična alternativa.

Prednosti bežičnog proširenja FA GC 170 za nosače protupožarnih vrata:

 • kabelski vodovi do stropnih detektora nisu potrebni
 • nema zasebnog polaganja kabela, nema probijanja zidova
 • jednostavna naknadna ugradnja
 • izbjegavaju se građevinski napori i troškovi
 • idealno rješenje za popisne zgrade i/ili ako strukturne promjene nisu održive/nisu poželjne
 • Sigurnost u planiranju: promjena koncepata zaštite od požara i promjena uporabe vrata
 • sustav fleksibilnog dizajna za posebne strukturne uvjete: testirano u skladu s europskim standardom DIN EN 54 25 za požarne alarme
 • Bežični produžni sustav s općom građevinskom dozvolom (DIBt) za GEZE sustave otvaranja
 • nisko održavanje: 5 godina trajanja baterije

Modernizacija navedene vile Gründerzeit

Sjedište udruženja za trgovinu metalnom industrijom u Dortmundu nalazi se u popisanoj klasičnoj vili. Posao obavljen u zgradi od opeke, koji podsjeća na „dobra stara vremena“, vrlo je relevantan i bavi se glavnim važnim temama s kojima se suočava naše moderno radno okruženje. Zgrada je sagrađena 1894. godine u razdoblju naglog širenja industrije u Njemačkoj. S ukrašenom fasadom, lučnim ulazom sa izbočenim prozorom iznad nje i visokim stropovima, bila je prva „vila industrijalaca“ koja je sagrađena u bogatom kvartu Prinz-Friedrich-Karl-Strasse koji je osnovan oko 1900. godine. Danas je ta gradska palača građevina na popisu – i kao rezultat predstavlja izazove u pogledu održavanja, obnove i radova na modernizaciji.

Poboljšana praktičnost zahvaljujući novim sustavima vrata i optimalnoj zaštiti od požara

Bežični produžni komplet FA GC 170, idealno rješenje za zgrade na popisu.

Bežični produžni komplet FA GC 170, idealno rješenje za zgrade na popisu. © Annika Feuss / GEZE GmbH

„Rezidencija“ trgovinske udruge više nije mogla udovoljiti zahtjevima moderne tehnologije i upotrebe. Projekt obnove i modernizacije unio je svjež život u 20-ak prostorija ove trokatnice uredske zgrade. GEZE tehnologija vrata čini je još „pogodnijom za življenje“, jer korisnicima i posjetiteljima nudi modernu udobnost vrata i optimalnu sigurnost, u skladu s potrebnom zaštitom od požara.

Novi koncept zaštite od požara s automatskim protupožarnim vratima

Budući da se zgrada trebala koristiti s novom namjenom, obnova je zahtijevala preispitivanje koncepta zaštite od požara za spasilačke rute i protupožarne zatvarače. Kako bi stvorili željenu jednostavnost pristupa i otvorenu atmosferu, nova vrata za zaštitu od požara morala su ostati otvorena koristeći uređaje za otvaranje tijekom dnevnog rada – ali vrata su se očito morala automatski zatvoriti u hitnim slučajevima. Sve je to moguće zahvaljujući vatrogasnim držalima: automatski uređaji otvaranja drže zatvarače protupožarnih vrata otvorenim dok se ručno ne zatvore ili - u slučaju požara - sigurno zatvore, otpuštanjem sklopke za dim.

Veća sigurnost i jednostavnost pristupa s GEZE potisnim šipkama vrata i mehanizmima za otvaranje

Pouzdana protupožarna zaštita i dostupnost protupožarnih zatvarača s automatskim i manualnim sustavima kliznih vrata:

 • otvorena i dostupna tijekom svakodnevnog rada, zahvaljujući automatskim uređajima za otvaranje vrata i potisnim šipkama
 • automatsko zatvaranje protupožarnih i zaštitnih vrata od dima u slučaju požara

Obnova povijesnih građevina predstavlja izazov

Bežični produžni komplet FA GC 170 omogućuje fleksibilni dizajn sustava za određene strukturne uvjete.

Bežični produžni komplet FA GC 170 omogućuje fleksibilni dizajn sustava za određene strukturne uvjete. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Obnova je ubrzo postavila pitanje: kako najbolje ispuniti posebne zahtjeve koji se postavljaju na protupožarna vrata sa nosačima protupožarnih vrata u ovom popisanom povijesnom i arhitektonskom dragulju? Zbog visokih stropova i prostora između gornjih greda i stropa koji prelazi jedan metar, potrebni su dodatni stropni detektori dima s obje strane vrata. Dodatne vodilice kabela u stropu su obično neizbježne u ovom scenariju. Operatori građevine, konstruktori vrata i projektanti tako su se suočili s izazovom da povijesne stropove – od kojih neki imaju grede – ostanu netaknuti.

© GEZE GmbH

Rješenje: bežično proširenje za nosače protupožarnih vrata

GEZE FA GC 170 bežično proširenje ima veliku prednost što ne treba nikakve dodatne kablove. Kabelske veze između gornjih greda i stropnih detektora i/ili manualnih sklopki nisu potrebne, što olakšava ugradnju, preuređivanje i rekonstrukciju.

Jednostavna bežična instalacija za nosače protupožarnih vrata

GEZE usluga našla je mogućnost jednostavnog postavljanja dodatnih požarnih detektora potrebnih za zaštitu od požara na strop. Sve komponente bežičnog proširenja FA GC 170 za nosače vatrogasnih vrata spojene su na postojeći sustav zatvarača vrata putem bežičnog modula. Stoga je FA GC 170 optimalno rješenje za naknadnu ugradnju: stropni detektori dima i mehanizmi za aktiviranje također se mogu bez kabela spojiti na bežični modul na preklopnim detektorima drugih protupožarnih zatvarača u zgradi – bez skupih građevinskih radova polaganja kabela.

Idite na bežični komplet FA GC 170

Ugradnja protupožarnih vrata nije mogla biti jednostavnija ili brža. Također su trebali biti dostupni i, ako je potrebno, držati ih otvorenima. Bežični nosači protupožarnih vrata GEZE značili su da nije potrebno probijati zidove za kabele do dodatnih stropnih detektora dima koji su zahtijevali visoki stropovi. Uspjeli smo ostaviti netaknutu strukturu građevine, koristiti siguran i odobren sustav te uštedjeli napore i troškove.

Gerhard Kämper, interni tehničar i suorganizator obnove

DIN testirani bežični nastavci sa općom građevinskom tehnikom dopuštaju

FA GC 170 bežično proširenje za nosače protupožarnih vrata

FA GC 170 bežično proširenje za nosače protupožarnih vrata

Nudimo jedinstveno rješenje za nosače protupožarnih vrata s bežičnim komponentama, testirano u skladu s europskim standardom DIN EN 54 25 za protupožarne alarme. Zahvaljujući inovativnom GEZE bežičnom produžetku s općom dozvolom za građevinsku tehniku (DIBt) za nosače protupožarnih vrata GEZE, alternativna rješenja za proširenja i rješenja za proširenja koja nisu udovoljavala smjernicama i odobrenjima mogu se izbjeći, kao i pridruženi projekti, skupi i dugotrajni postupci odobrenja i izdavanja dozvola.

FA GC 170 bežično proširenje za nosače protupožarnih vrata jamči:

 • ispitivanje u skladu s europskim standardom DIN EN 54 25 za požarne alarme
 • bežični produžni sustav s općom građevinskom dozvolom (DIBt) za nosače protupožarnih vrata GEZE
 • niski troškovi održavanja, zahvaljujući dugom vijeku trajanja baterije od osam godina

   

Pojedinačni servisni koncepti za sustave zatvarača vrata i zaštitu od požara

Postoji jedna ključna stvar koja znači da smo u GEZE-u uspjeli dati veliki doprinos u osiguranju optimalnih rješenja zaštite od požara i dima: održavanje stalnog kontakta s našim kupcima i partnerima. S njima kontinuirano razgovaramo o izazovima predstojećih i budućih projekata kako bismo od početka mogli doprinijeti našom stručnošću i iskustvom u različitim vrstama građevina i uporabama – i na taj način pružiti najbolje rješenje.

Radimo na povezivanju stručnosti za optimalna rješenja

Sudjelovali smo u svim zanatima iz najranije faze projekta. Na taj se način osiguralo da se ne zaborave nikakvi zahtjevi ili problemi, ne zanemare se nadahnjujuća ideja i procesi mogu ići ruku pod ruku s učinkovitom mrežom. Za ovu povijesnu zgradu sa specifičnim okolnostima, radili smo sa stručnjacima za vrata tvrtke Dömer Metallbau GmbH u Nordwaldeu na implementaciji manualnih i automatskih protupožarnih vrata i bežičnog produženja nosača vatrogasnih vrata s bežičnim detektorima.

Sveobuhvatna usluga za sustave vrata tvrtke GEZE

Naša usluga ne prestaje s isporukom bežičnih proširenja: podržavamo pristupačna protupožarna vrata i uređaje za otvaranje tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa, uz prilagođeni servis i održavanje svih komponenti.

GEZE obećava „sveobuhvatan paket bez problema“, za sve sustave zatvaranja vrata, obećavajući

 • stalno visoka dostupnost
 • pouzdano siguran rad
 • zadržavanje vrijednosti i produženi vijek trajanja

GEZE Proizvodi u „vili industrijalaca“ u Dortmundu

 • Manualna i automatska zaokretna vrata sa sklopkom za dim (integrirana i nevidljiva): TS 5000 zatvarač vrata i Slimdrive EMD-F/R operativni sustav zaokretnih vrata
 • FA GC 170 bežično proširenje - Elementi po vratima: 1 GC 171 bežični modul za bežičnu komunikaciju i 2 GC 172 bežični stropni detektor dima