Studije slučaja

Visoki barok susreće se sa visokom tehnologijom: Rješenja za odvod dima i topline za u Dresden Frauenkirche

Frauenkirche u Dresdenu, rekonstruirana vjerno izvornim planovima, ponovno je otvorena 2005. nakon više od deset godina građevinskih radova. GEZE je instalirao prilagođeni sustav za odvod dima i topline koji odgovara povijesnoj strukturi i modernim građevinskim standardima.

Koncept sigurnosti s modernom tehnologijom prozora

Impresivna arhitektura, sada s profesionalnim sigurnosnim konceptom. Fotografija: MM Fotowerbung za GEZE GmbH

Impresivna arhitektura, sada s profesionalnim sigurnosnim konceptom.

Od uništenja u razornom bombardiranom napadu u veljači 1945. godine, ruševine Dresden Frauenkirche poslužile su kao antiratni spomen. Obnova crkve započela je 1994. godine pod vodstvom tvrtke za planiranje i inženjering IPRO Dresden, a završena je 30. listopada 2005. ceremonijom posvećenja.

Prilagođeni sustav za odvod dima i topline tvrtke GEZE središnji je preventivni element zaštite od požara u obnovljenom Frauenkircheu i ispunjava najviše zahtjeve za osobnom i građevinskom zaštitom.

Specijalizirano rješenje za odvod dima i topline za zaštitu na izlazu u slučaju nužde

Okrugli barokni prozor sa sustavom za odvod dima i topline u Dresden Frauenkirche. Fotografija: MM Fotowerbung za GEZE GmbH

Impresivni barokni prozori s nevidljivo integriranim sustavom za odvod dima i topline.

Pored čuvene kupole, nova zgrada je vjerna originalu, s prozorima na vrlo visokim i teško pristupačnim područjima. To se pokazalo kao najveći tehnički izazov ugradnje modernog sustava za odvod dima i topline. Tijekom požara sustav mora osigurati da se dim, izgarani plinovi i toplina mogu kontrolirano raspodijeliti, omogućujući ljudima da redovno napuštaju crkvu, a spasilačke akcije mogu nesmetano nastaviti.

Povijesni prozori sa prilagođenim pogonom prozora

Polu-lučni prozor u Frauenkirche sa sustavom za odvod dima i topline. Fotografija: MM Fotowerbung za GEZE GmbH

GEZE E206-RWA električni linearni pogon na polukružnom zaobljenom prozoru u Frauenkirche.

Moderni sustavi za odvod dima i topline obično se sastoje od najmanje tri komponente:

  • sustav otvaranja, u ovom slučaju kod prozora Frauenkirche
  • jedinica za upravljanje napajanjem u nuždi
  • gumb za požar

Za rekonstrukciju crkve u njenom izvornom dizajnu bila su potrebna specifična tehnička prilagođavanja u najvećoj mogućoj mjeri. Sustavi za odvod dima i topline obično rade na 24 V radnom naponu. Sustav za odvod dima i topline na visokim prozorima mogao se, međutim, opskrbiti naponom samo kroz dugačku opskrbnu mrežu. Iz estetskih razloga bilo potrebno je koristiti male dimenzije linija, koje zahtijevaju samo minimalna udubljenja na unutarnjim zidovima. Na redu je rješenje. U koordinaciji s Njemačkim udruženjem za tehnički pregled (TÜV), tvrtka koja se bavi planiranjem odlučila se za dobro provjereni GEZE sustav za odvod dima i topline koji radi na 230 V struji. Prozori u gornjem dijelu crkve bili su opremljeni s dva pogonska prozora GEZE E206, svaki zbog težine krila s donjim i gornjim vješanjem. Tehnologija prozora uključena je u posebnu konstrukciju čiji se dizajn diskretno integrira u zgradu.

Pouzdan odvod dima, čak i za vrijeme nestanka struje

Jedan ključni sigurnosni aspekt koji svi sustavi za odvod dima i topline moraju ispunjavati je njihova sposobnost da rade neovisno o električnoj mreži. 24 V sustavi to osiguravaju koristeći punjivu bateriju integriranu u upravljačku jedinicu za hitno napajanje sustava za odvod dima i topline. Budući da je sustav za odvod dima i topline u Frauenkirche koristio varijaciju od 230 V, GEZE E260 N 2/1 upravljačka jedinica za napajanje električnom energijom instalirana je u posebnoj verziji. Cijeli sustav za odvod dima i topline povezan je s rezervnim uređajem za napajanje na licu mjesta, kako bi se osigurala funkcija neovisna o mreži u bilo kojoj situaciji. Sveukupno, Frauenkirche u Dresdenu je još jedan uspješan primjer kako se visoko moderni GEZE sustavi za odvod dima i topline mogu integrirati u povijesne zgrade sa specifičnim zahtjevima.

GEZE proizvodi u Dresden Frauenkirche

  • Sustavi odvođenja dima i topline (RWA)
  • GEZE E206 pogoni prozora
  • GEZE E260 N 2/1 upravljačka jedinica za slučaj nužde