Studije slučaja

RWA rješenja izrađena po mjeri u povijesnoj arhitekturi

Palača Church of all Saints u Wittenberg-u je UNESCO-ova svjetska baština, impresivan primjer neoklasicističke arhitekture i magnet za posjetitelje. GEZE je također ugradio visokokvalitetne sustave vrata kao dio prilagođenog RWA rješenja u navedenoj palači Church of all Saints.

Preventivna protupožarna zaštita povijesne palače Church of all Saints

Otkako je redovnik Martin Luther zakovao ovdje svojih 95 teza, palača Church of all Saints (Lutherkirche) u Wittenbergu simbolizirala je početak reformacije. Da bi se tisućama posjetitelja omogućio nastavak pristupa ovom kulturnom obilježju, očuvanje popisanih građevina moralo se uskladiti s modernim zahtjevima sigurnosti i preventivne zaštite od požara. GEZE je u tu svrhu isporučio vrhunska vrata i sigurnosnu tehnologiju.

Najsuvremenije RWA komponente štite rute za bijeg.

Vanjski snimak krovnih izlaznih vrata s tornja

Komponente za izlaz u slučaju nužde i RWA: krovna izlazna vrata palače Church of all Saints.

Palača Church of all Saints primjer je kako se sustavi za odvod dima i topline (RWA) mogu skladno instalirati u povijesne zgrade u kombinaciji s modernom tehnologijom zaključavanja i vrata. Na primjer, u sklopu obnove, stubište tornja trebalo je prilagoditi da ispuni određene strukturne zahtjeve za zaštitu od požara i sigurnosti. U slučaju požara, od vitalnog je značaja da stubište ostane bez dima, što omogućava sigurnu uporabu ruta za bijeg i spašavanje. Istovremeno, vrata se moraju zaključati u skladu sa smjernicama osiguranja, a bilo kakve zlouporabe prijavljene protuprovalnom sustavu. GEZE je ispunio ove složene zahtjeve kombiniranim sustavom RWA komponenata, najmodernijom tehnologijom zaključavanja i sustavima vrata.

Ruta za bijeg, vrata i prozračni prostor u jednom

Detaljan pregled krila vrata sa IQ lock anti-panik bravom

GEZE IQ lock anti-panik brava na krovnim izlaznim vratima palače Church of all Saints.

Prirodno izvlačenje dima i topline događa se samo ako postoji dovoljno prostora za ventilaciju ispušnog zraka i usisavanje zraka. Područja za usisavanje zraka nalaze se u donjem dijelu palače Church of all Saints. Zrak prolazi kroz njih tako da se u slučaju požara dimni plin diže s toplinom i odvodi kroz ispušne prostore u gornjem dijelu zgrade. Vrata na krovnom izlazu kule bez prozora djeluju RWA otvor. Otvaraju se prema van u slučaju požara, na taj način djeluju i kao dodatna vrata za bijeg. Sustav vrata zatvara se protu-paničnom bravom koja se samo-zaključava, koji se u bilo kojem trenutku može manualno otvoriti iznutra u slučaju opasnosti i time udovoljiti zahtjevima za izlaz u slučaju nužde.

Kombinirani sustav RWA i ruta za bijeg za palaču Church of all Saints

U slučaju požara, požarni alarm se aktivira manualno ili preko detektora dima. Istovremeno, središnja upravljačka jedinica RWA automatski kontrolira otvore svježeg i ispušnog zraka u zgradi. Anti-panična brava otključava vrata kule za manje od sekunde kada se alarm oglasi, omogućujući manualno otvaranje sustava vrata. Istovremeno se automatski dostavlja izvještaj protuprovalnog sustava koji pokazuje da su vrata otvorena. Kombinacija RWA središnje upravljačke jedinice s anti-paničnom bravom IQ lock i inverzno postavljenim zatvaračem vrata GEZE TS 5000 ispunjava složene zahtjeve ove povijesne zgrade, osiguravajući brzo izvlačenje dima i topline i pouzdane rute za bijeg.

GEZE proizvodi u palači Church of all Saints

  • IQ lock anti-panik brava
  • GEZE TS 5000 zatvarač vrata