Studije slučaja

GEZE na nogometnom Svjetskom kupu: Preventivna zaštita od požara na stadionima

Veliki dio prometne i hotelske infrastrukture novoizgrađeni su uoči Svjetskog nogometnog kupa u Južnoj Africi - uključujući stadion Cape Town i stadion Nelson Mandela Bay. GEZE je implementirao prilagođene RWA sustave i rješenja za preventivnu zaštitu od požara na oba stadiona.

Vrhunski stadioni s maksimalnom požarnom sigurnošću i RWA zahtjevima

Potpuna preinaka Svjetskog prvenstva: pet novih sportskih stadiona samo je dovršeno uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine. Nove zgrade - uključujući stadion „Cape Town Stadium“ u Cape Town-u i „Stadion Nelson Mandela Bay“ u Port Elizabeth - zahtijevale su najvišu razinu funkcionalnosti, sigurnosti i dizajna. Dizajniran od strane vrhunskog tima njemačkih arhitekata Gerkana, Marga i partnera (gmp) za smještaj 68.000 nogometnih navijača, vanjska ljuska stadiona Cape Town odražava dolaznu dnevnu svjetlost u zasljepljujućem nizu boja. gmp je također dizajnirao stadion od 42.000 sjedala u Port Elizabethu, krovnu konstrukciju koja se na latici savija poput latica. Arhitekti i graditelji za oba projekta odlučili su se za najmoderniju tehnologiju vrata i prozora tvrtke GEZE.

Preventivna zaštita od požara prirodnim usisavanjem dima

Stadion Cape Town, pogled iznutra sa visine.

Preventivna zaštita od požara bila je važan aspekt prilikom planiranja stadiona Cape Town.

Požar je najgori scenarij na sportskim stadionima ove veličine; dimni plinovi čine znakove za izlaz u slučaju nužde neprepoznatljive u sekundi. Učinkoviti sustavi za odvod dima i topline (RWA) ključni su za zaštitu putova bijega i spašavanja. Na stadionu u Cape Townu, koji je još uvijek poznat kao „Green Point Stadium“ tijekom Svjetskog kupa 2010. godine, genijalni sustav za odvod dima i topline (RWA) tvrtke GEZE izvlači dim čim se dogodi; topli dim diže kroz toplinski zamah, dok svježi zrak struji kroz otvore za dovod zraka (prozore i vrata) u donji dio stadiona. GEZE je opremio prozore ispušnog zraka potpuno razvijenim električnim pogonima RWA. Sustavi također pomažu u svakodnevnom prozračivanju stadiona, kao i funkciju odvajanja dima i topline. Jedinica za upravljanje napajanjem u nuždi „mozak“ sustava RWA: preuzima opskrbu, koordinaciju i nadzor svih povezanih sustava otvaranja i komponenata alarma.

GEZE zatvarači vrata: sigurnost i praktičnost u svim područjima

Čitav niz vizualnih i tehnoloških rješenja realizirano je u ulaznim prostorima i unutarnjim vratima oba stadiona s portfoliom vrata GEZE. Primjerice, GEZE zatvarači nadzemnih vrata s integriranim redoslijedom zatvaranja vrata za zaštitu od požara i dima pomažu u zatvaranju krila na vratima u ispravnom redoslijedu, tako da se dvoje zaokretnih vrata spuštaju čvrsto i djeluju kao sigurn zatvarači vatra. Elektromagnetska funkcija otvaranja za krila vrata, s promjenjivim kutovima otvaranja, jamči da veliki broj gledatelja može ugodno prolaziti kroz vrata stadiona. Zajedno sa sklopkom dima, mehanizam za otkrivanje pridonosi preventivnoj zaštiti od požara; u slučaju požara, funkcija otvaranja se zaustavlja i vrata se automatski zatvaraju. Podne opruge tvrtke GEZE posebno su neupadljive; gotovo su nevidljivo integrirane u pod, što ih čini savršenim za često posjećena vrata stadiona. Naravno, zatvarači vrata također su prikladni za uporabu s protupožarnim vratima.

Elegantna pogodnost vrata za ekskluzivne hotele

Vrhunska tehnologija prozora u izvrsnom dizajnu: hotel Oyster Box u Durban-u.

Vrhunska tehnologija prozora u izvrsnom dizajnu: hotel Oyster Box u Durban-u.

Nisu se samo planeri i operatori na nogometnim stadionima oslanjali na prvoklasnu kvalitetu GEZE vrata i sigurnosna rješenja. Različiti zatvarači vrata iz serije proizvoda GEZE koriste se i u luksuznom odmaralištu s 5 zvjezdica, hotelu Oyster Box. Veličanstvena zgrada na sjeveru Durbana koja gleda na Indijski ocean, ponovno je otvorena krajem 2009. nakon nekoliko godina obnove.

Navijači Svjetskog kupa mogli su ovdje uživati u svim vrstama udobnosti prije dijeljenja uzbuđenja na utakmicama na obližnjem stadionu Moses Mabhida - na akustičnoj pozadini vuvuzela.

Diskretna elegancija: GEZE zatvarači vrata osigurava jednostavan pristup

Tradicionalna kolonijalna arhitektura hotela Oyster Box tvori privlačan kontrast suvremenom interijeru. Savršeno okruženje za integrirani zatvarač vrata GEZE Boxer, koji je u potpunosti integriran u krilo vrata i nudi neusporedivo diskretan izgled vrata. Hotel 15 na Orange-u - nazvan po lokaciji u središtu Cape Town-a - također je renoviran upravo na vrijeme za Svjetski kup. Ne samo da će elegantna, konzistentna estetika GEZE zatvarača vrata ući u igru u gradu savršenog butika hotela. Automatska dizajnerska staklena klizna vrata također pomažu u oblikovanju primamljive, prozirne atmosfere u hotelu 15 na Orange-u. Elegantne pogonske jedinice GEZE Slimdrive SL, na samo 70 mm visine, tiho i elegantno pomiču fino uokvireno krilo vrata.

Tehnologija vrata GEZE za novu zračnu luku Svjetskog kupa

Svjetski kup nezamisliv je bez savršenog funkcioniranja zrakoplovne infrastrukture: otprilike mjesec dana prije početka Svjetskog kupa, nova međunarodna zračna luka King Shaka na jugu Durban-a započela je funkcioniranje. Baš kao i stadioni i luksuzni hoteli u zemlji domaćina Svjetskog kupa, nova je zračna luka koristila najmoderniju i inovativnu tehnologiju zatvaranja vrata tvrtke GEZE za prijevoz nogometnih navijača i timova na sigurno, brzo i udobno između gradova i kontinenata.

Proizvodi tvrtke GEZE na stadionu New Green Point (Cape Town), hotelu Oyster Box (Durban) i u međunarodnoj zračnoj luci King Shaka (Durban)

  • Sustavi odvođenja dima i topline (RWA)
  • Električni RWA pogoni
  • Zatvarači nadzemnih vrata s integriranom kontrolom sekvencijalnog zatvaranja za protupožarna i dimna vrata
  • Elektromagnetska funkcija otvaranja
  • Integrirani GEZE Boxer zatvarač vrata
  • Podni zatvarači vrata
  • GEZE Slimdrive SL sustav kliznih vrata