Studije slučaja

Zatvarači automatskih vrata poboljšavaju luksuzni ambijent hotela The Retreat u islandskoj Plavoj laguni.

Za mnoge ljude svjetski poznata islandska Plava laguna mjesto je koje žude posjetiti – a ni The Retreat, luksuzni hotel koji se nalazi na vrhu lagune, nije ništa drukčiji. Taj prestižni projekt izuzetno je važan za Island: kombinira skandinavsku arhitekturu s prirodnim ljepotama od kojih zastaje dah, a svaki detalj mukotrpno je izrađen kako bi gostima pružio osjećaj povezanosti s robusnim islandskim krajolikom.

Timski rad: Skandinavski dizajn i prikladna rješenja za vrata tvrtke GEZE

Upečatljiva arhitektura u upečatljivom krajoliku: Hotel The Retreat u Plavoj laguni na Islandu.

Upečatljiva arhitektura u upečatljivom krajoliku: Hotel The Retreat u Plavoj laguni na Islandu. © The Retreat at Blue Lagoon Iceland

Visoki hotelski standardi dizajna i praktičnosti očituju se i do najsitnijih detalja. Tih se standarda uvijek pridržavamo, pa i kod pogona automatskih vrata, vodilica za ručna klizna vrata i zatvarača vrata. Iz tog su se razloga dizajneri hotela odlučili za pametna rješenja vrata tvrtke GEZE. Slijedom toga, bez obzira na njihovu težinu, materijal ili mjesto, vrata hotela prikladno se otvaraju i zatvaraju pomoću senzora i tipki, i osiguravaju da se gosti mogu slobodno kretati kroz zgradu. Svi pogoni automatskih vrata GEZE moderni su, elegantnoga dizajna i savršeno se stapaju sa skandinavskom arhitekturom. Dugogodišnji islandski partner tvrtke GEZE, Járn & Gler hf, projektirao je i implementirao sustave vrata.

GEZE sustavi vrata dobrodošlica su gostima u ovaj luksuzni hotel

Besprijekorni prijelazi: GEZE tehnika vrata povezuje unutarnji i vanjski prostor.

Besprijekorni prijelazi: GEZE tehnika vrata povezuje unutarnji i vanjski prostor. © The Retreat at Blue Lagoon Iceland

Istaknuti, a opet prikladni ulazi u hotele često su prva prilika za doček gostiju. Automatska vrata u kuhinje i druge prostore također omogućuju siguran rad, pristupačne prostore i nesmetanu te besprijekornu uslugu. The Retreat, luksuzni hotel na Islandu, nije iznimka. Uz visok stupanj funkcionalnosti, izvanredan dizajn bio je i drugi ključni zahtjev za hotelska rješenja vrata.

Pogled iznutra na predvorje hotela The Retreat na Islandu.

Predvorje nudi skandinavski dizajn i prekrasan pogled na Plavu lagunu. © The Retreat at Blue Lagoon Iceland

Prikladna, pouzdana i diskretna: integrirana klizna vrata

Tijekom gradnje hotela bilo je ključno besprijekorno spojiti sve elemente kako bi se stvorila arhitektura i dizajn interijera u potpunom skladu s vulkanskim okruženjem Plave lagune. Stoga se sva vrata hotela – čak i najteža staklena vrata težine do 150 kilograma – tiho otvaraju i zatvaraju u ozračju elegancije. Štoviše, većina kliznih vrata u potpunosti je integrirana u zid, čime se skrivaju svi sustavi automatskih pogona i okviri vrata. 

Skrivanje svih mehaničkih pogona vrata nije bio mali zadatak jer su neka vrata duga i do 4 metra. Međutim, cijeli je tim zajedno radio na pronalaženju estetski ugodnih, kreativnih rješenja. Pogoni vrata tvrtke GEZE ispunjavaju sve složene zahtjeve hotelske arhitekture.

Jón Halldór Davídsson, voditelj prodaje u tvrtki Járn & Gler hf.

Visoka funkcionalnost zahvaljujući integraciji upravljanja zgradama

Moderni luksuzni hotel The Retreat također postiže visoke rezultate kada je riječ o automatizaciji zgrada. Svi pogoni vrata povezani su s hotelskim inteligentnim sustavom za upravljanje zgradom i vatrodojavnim sustavima te tako pružaju dodatnu vrijednost za njegovu sigurnost i energetski otisak. Središnja kontrola i nadzor rješenja pametnih vrata poboljšavaju ukupnu učinkovitost tehničkog upravljanja objektom i pomažu osigurati da evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje budu čisti i bez dima – važan aspekt u slučaju požara.

Saznajte više o automatizaciji zgrada

GEZE rješenja u hotelu The Retreat u Plavoj laguni

  • Pogon zaokretnih vrata GEZE Powerturn instaliran za glavna ulazna vrata
  • Pogonski sustav GEZE Powerdrive instaliran kao podžbukno rješenje za unutarnja klizna ulazna vrata, ulazna vrata spa i vrata tunela spa
  • Pogon vrata GETE ECdrive za klizna vrata koja vode u kuhinje
  • GEZE Slimdrive EMD-F za protupožarna i protudimna zaštitna vrata u hodnicima i na evakuacijskim putovima
  • Zatvarači vrata GEZE TS5000 SoftClose i GEZE TS5000-ISM & E-ISM za standardna vrata
  • Ugrađeni sustavi zatvarača vrata GEZE Boxer u GEZE Boxer ISM & E-ISM
  • Okovi kliznih vrata PERLAN 140 m za ručna klizna vrata