Studije slučaja

ARCOTEL Camino: Vrhunski sustavi vrata iza povijesnih fasada

Novi hotel ARCOTEL Camino s četiri zvjezdice vraća djelić povijesti grada Stuttgarta i otvara izvanredne perspektive hotelske arhitekture na izvanrednom urbanom položaju. GEZE je doprinio konceptu dizajna hotela s dobro osmišljenim sustavima vrata i rješenjima za odvod dima i topline.

ARCOTEL Camino: Činjenice i brojke

 • gradnja hotela rezultat je ulaganja u vrijednosti od 25 milijuna eura
 • 11.500 m² korisnog prostora za osoblje i posjetitelje
 • Hotel ima sljedeće sadržaje na četiri razine:
 • 168 soba i apartmana
 • Šest konferencijskih sala
 • Wellness područje
 • Prostor za restoran i bar

Od tvorničkog stanovanja do hotela s četiri zvjezdice

Vanjsko stubište do ulaza u hotel sa staklenim kliznim vratima. Fotografija: MM Fotowerbung za GEZE GmbH

Velike stepenice vode do staklenih kliznih vrata nove zgrade. © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

ARCOTEL Camino hotelski je kompleks koji kombinira povijesno zaštićenu tvar klasične zgrade s modernim dizajnerskim elementima. To je zamisao bečkog industrijskog dizajnera, umjetnika i arhitekte Haralda Schreibera u suradnji s frankfurtskim uredom profesora Christopha Mäcklera arhitekata. S popisanom fasadom zgrade koja datira iz 1890. godine hotel je most između povijesne arhitekture i modernog izgleda koji danas oblikuje Heilbronner Street.

U 19. stoljeću ovo je područje „Poštanskog sela“ pružalo smještaj zaposlenicima Württembergische Posta i željeznice, a bilo je i mjesto nekoliko komunalnih objekata. Fasade bivše kupaonice i praonice rublja – jedini dio mjesta koji nije uništen u Drugom svjetskom ratu – integrirani su u novi kompleks hotela, tako da dugoročno čuva djelić gradske povijesti. Povijesne zidine čine dva krila hotela između kojih je sagrađena moderna nova zgrada.

GEZE sustavi vrata – u skladu s dizajnom hotela

Vanjsko stubište do ulaza u hotel sa staklenim kliznim vratima. Fotografija: GEZE GmbH

Moderan dizajn na povijesnoj fasadi: Elegantni sustavi vrata tvrtke GEZE.

Simbolika dodavanja imena „Camino“ – referenca na legendarnu hodočasničku rutu Camino de Santiago – postaje jasna gostima tek kada uđu u svijetlo i moderno predvorje. Na različitim točkama diljem svijeta dizajnerski hotel suptilno sadrži dobro promišljene i zanimljive činjenice o Camino de Santiago i povijesti Stuttgarta.

ARCOTEL Camino osmišljen je kao mjesto za odmor i opuštanje gostiju i kao mjesto susreta. Svjetlost i prozirnost igraju ključnu ulogu u ovom konceptu – i uokvirena vrata sa čeličnim cijevima sa zatvaračima vrata serije TS 5000, svojim ujednačenim GEZE dizajnerskim linijama, neprimjetno se integriraju u skladan izgled zgrade.

TS 5000: Sigurnost samo-zatvarajućih vrata

Zatvarači vrata GEZE TS 5000 osiguravaju udobnost i sigurnost za sustave vrata koji se moraju kontrolirano zatvoriti, cijelo vrijeme ili u slučaju požara. Napajanje, sklopka za dim i električni uređaj za otvaranje potpuno su integrirani kao dodatne komponente vrata u kompaktnoj i elegantnoj kliznoj vodilici preko vrata. Serija GEZE TS 5000 nudi besprijekoran izbor rješenja za zatvaranje vrata za široku paletu sustava vrata i zahtjeva kako u javnim tako i u privatnim aplikacijama.

Pametan: Automatski sustav vrata u izvedbi ruta za bijeg

Klizna vrata omogućuju jednostavan pristup. Fotografija: MM Fotowerbung za GEZE GmbH

Jednostavan i siguran pristup zahvaljujući Slimdrive SL.

Glavni ulaz u stražnji dio građevinskog kompleksa bio je opremljen velikim automatskim linearnim kliznim vratima s pogonom GEZE Slimdrive SL-FR. S visinom od samo 7 cm, moćni pogonski sustav elegantno se integrira u trake visokog prozora, koje se sužava na vrhu, i premješta teška krila vrata lako i tiho.

Varijacija Slimdrive SL-FR posebno je prikladna za uporabu na rutama za bijeg i spašavanje, jer su svi sigurnosni elementi sustava vrata – poput pogona ili upravljanja – duplirani. Tijekom hitne situacije, vrata će se automatski otvoriti do 30 puta, čak i ako se prekine napajanje. GEZE Slimdrive SL-FR DIN 18650 je naravno testiran i certificiran.

Zaštita od požara i odvod dima i topline s izvrsnom razinom udobnosti

Impresivna staza s plutajućim staklom vodi goste hotela u njihove sobe, čija su vrata opremljena zatvaračima vrata GEZE TS 5000. Sustavi nadzemnih zatvarača vrata tipa TS 5000 R i TS 5000 R-ISM sa kontrolom sekvencijalnog zatvaranja osiguravaju jednokrilna ili dvokrilna vrata za zaštitu od požara i dima na nivoima gdje gosti imaju smještaj. Oba sustava opremljena su elektromehaničkim uređajem za otvaranje i integriranom upravljačkom jedinicom za sklopkom za dim. U slučaju požara aktivira se sklopka za dim i vrata se automatski zatvaraju. Vrata se mogu podesiti pod bilo kojim kutom otvaranja s promjenjivim podešavanjem, a položaji se mogu preskočiti kako bi se osiguralo maksimalno otvaranje krila vrata u slučaju opasnosti.

Prozori na izlaznim stepenicama su opremljeni sustavom za odvod dima i topline (SHE) iz sveobuhvatnog asortimana tvrtke GEZE. Oni osiguravaju brzo odvod dima i topline u slučaju požara i osiguravaju učinkovitu ventilaciju u svakodnevnoj uporabi.

Prilagođena vrata i sigurnosna rješenja tvrtke GEZE

Rješenja za vrata tvrtke GEZE osiguravaju jednostavan pristup, sigurnost i funkcionalnost savršeno prilagođenu određenim lokalnim uvjetima i u skladu s primjenjivim standardima – samo još jedna značajka koja ARCOTEL Camino čini izvrsnim primjerom kombiniranja povijesne i moderne arhitekture sa svim dizajnerskim i tehničkim mogućnostima koje nudi.

GEZE proizvodi u Arcotel Camino, Stuttgart

 • Različiti zatvarači vrata iz serije TS 5000
 • GEZE Slimdrive SL-FR pogon
 • Sustavi odvođenja dima i topline (RWA)
 • TS 5000 R i TS 5000 R-ISM sustavi zatvarača nadzemnih vrata