Automatska ili ručna klizna vrata: pravi izbor kada projektirate svoja vrata?

Klizna vrata često se upotrebljavaju kada se traži posebno prikladno, štedljivo i istovremeno elegantno rješenje. No, u nekim slučajevima, zaokretna vrata ili čak rotirajuća vrata mogu biti bolje rješenje: podržavamo vas u pronalaženju pravog rješenja vrata.

Brza provjera različitih varijanti kliznih vrata

GEZE ECdrive T2 u podružnici ALDI SÜD u Mühldorfu, Bavarska

Tanak, elegantan dizajn u kombinaciji s performansama: sustav kliznih vrata otvara se i zatvara više od 4000 puta dnevno za kupce trgovine ALDI SÜD u Mühldorf am Inn. © Robert Sprang / GEZE GmbH

Protupožarna zaštita, pristupačnost, praktičnost, dizajn ili frekvencija posjetitelja – GEZE rješenja za klizna vrata imaju odgovor na sve ove zahtjeve. Ipak, sa svakim novim projektom projektanti i arhitekti suočavaju se sa zadatkom da odgovore na specifične strukturne zahtjeve i odaberu vrstu vrata s najboljom kombinacijom mogućnosti i funkcija.

Sustavi kliznih vrata za vanjske i unutarnje prostore

Pristupačnost u kombinaciji sa sigurnošću i elegantnim dizajnom –automatska klizna vrata to omogućuju. Sustavi kliznih vrata GEZE za vanjska i unutarnja područja stvaraju prikladan pristup, a istovremeno zadovoljavaju estetske zahtjeve arhitekata. Čak i u hitnim slučajevima održavaju se najviši sigurnosni standardi. Integrirana punjiva baterija osigurava da se klizna vrata automatski otvaraju ili zatvaraju, na primjer u slučaju prekida struje. Osim toga, automatska klizna vrata pravi su izbor u pogledu energetske učinkovitosti: s jedne strane, obično nijedna vrata ne ostaju otvorena, s druge strane, energetski učinkoviti profilni sustavi, kao što je GEZE ECdrive T2, nude poboljšanu energetsku bilancu. Osim naših standardnih proizvoda nudimo vam i mnogobrojna individualna automatska rješenja u području kliznih vrata. 

Bilo da je to pregrada prostorije, pregrada ili prolaz – ručno upravljani sustavi kliznih okova GEZE omogućuju da se vrata u unutarnjem području glatko i tiho otvaraju i zatvaraju – čak i pod velikim opterećenjem i upotrebom. Staklena klizna vrata osiguravaju optički istaknuti element i dodaju visokokvalitetne arhitektonske naglaske koji optimalno hvataju dnevnu svjetlost. Ovdje naši prvoklasni obrađeni i elegantni sustavi kliznih okova postavljaju standarde u pogledu fleksibilnog projektiranja i slobode dizajniranja.

Pogodnosti kliznih vrata

Općenito govoreći, za klizna vrata GEZE vrijedi sljedeće: bilo kao impresivan ulaz ili upadljiv element u unutarnjem području – sustavi kliznih vrata uvijek pobjeđuju kada je u pitanju prikladan, siguran pristup i dizajn.

Sustavi kliznih vrata GEZE ugrađeni su u brojnim granama industrije

GEZE ECdrive na ulazu u operacijske dvorane u Dječjem memorijalnom zdravstvenom institutu u Varšavi

GEZE ECdrive na ulazu u operacijske dvorane u Dječjem memorijalnom zdravstvenom institutu u Varšavi © Łukasz Janicki / GEZE Polska

Bilo u maloprodaji, u hotelijerstvu i ugostiteljstvu ili u javnim zgradama – automatska klizna vrata omogućuju pristup zgradama u oko 80 posto slučajeva. To je zato što je važno da što više ljudi što ugodnije i sigurnije može ući u zgradu ili izaći iz nje. No beskontaktno rukovanje i pristup bez prepreka također igraju glavnu ulogu u primjeni unutar zgrada. Automatska klizna vrata često se upotrebljavaju u područjima s povećanim higijenskim zahtjevima, na primjer u bolnicama.

S izuzetkom našeg proizvoda Apoll, sustavi kliznih okova GEZE ugrađuju se samo unutar zgrada – i to posebno u uredske zgrade, ordinacije ili također u privatni stambeni sektor.

Središnji zahtjevi i funkcije triju vrsta vrata

  KLIZNA VRATA ROTIRAJUĆA VRATA ZAOKRETNA VRATA

Protupožarna zaštita

Okovi kliznih vrata: Ne

Automatska klizna vrata: Da
Ne

ovisno o odabiru proizvoda, vidi ovdje.

Pristupačnost

Okovi kliznih vrata: opcija

Automatska klizna vrata: Da

Ne Da, ali pridržavajte se ograničenja upotrebe s iznimkama.
Evakuacijski put

Okovi kliznih vrata: Ne

Automatska klizna vrata: Da, ako su odobrena za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje

Ručno: Ne

Automatski: Samo za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje (nije protudimna zaštita): Da, samo s varijantom funkcije bijega 'break-out' i sklopivim krilima

Da, moguće je s većinom zaokretnih vrata Iznimke su navedene ovdje.

Unutarnja/vanjska vrata

Okovi za klizna vrata: za unutarnja područja

Automatska klizna vrata: Oboje, primarno vanjska područja

Oboje

Moguća su unutarnja ili fasadna vrata, ovisno o vrsti zaokretnih vrata. Dodatne informacije dostupne su ovdje:

Za sustave držanja otvorenih vrata: Različiti zahtjevi i funkcije koji se ne primjenjuju prema tablici mogu se implementirati na temelju specifičnosti objekta. Obratite nam se.
Frekvencija posjetitelja

Okovi kliznih vrata: Niska/srednja

Automatska klizna vrata: Visoka

Ručno: Niska do visoka

Automatski: Visoka

Visoka, ovdjesu navedene iznimke.

Odgovarajući sustavi vrata Jednokrilna i višekrilna klizna vrata Sustavi 3- i 4-krilnih vrata

Sustavi jednokrilnih i dvokrilnih vrata mogući su za većinu tipova zaokretnih vrata te desna i lijeva jednosmjerna zaokretna vrata. Iznimke su navedene ovdje.

Materijal krila drvo/staklo/metal Drvo + staklo Staklo/aluminij

Drvo i staklo za većinu vrsta zaokretnih vrata. Iznimke su navedene ovdje.

Pronađite odgovarajući sustav kliznih vrata za svoj projekt

Znate li već da sustav kliznih vrata savršeno odgovara vašim strukturnim zahtjevima? Zatim saznajte više o posebnostima naše grupe proizvoda s kliznim vratima u našoj seriji savjeta.

Pronađite odgovarajuća automatska klizna vrata

Pronađite odgovarajući okov za klizna vrata

Integrirano projektiranje vrata pomoću BIM-a

Vrata su među najsloženijih sastavnica u projektiranju zgrade. Nudimo vam opsežne savjete na temu BIM-a, kao i besplatne BIM-ove objekte za vrata. Na primjer, klizna vrata GEZE možete učitati u razne CAD sustave i konfigurirati ih pojedinačno. To je vrijedan alat za vaše integrirano projektiranje zgrade.

Saznajte više o GEZE BIM objektima