Rotirajuća vrata – pravi izbor za projektiranje vaših vrata?

Bilo da se radi o rotirajućim vratima, zaokretnim ili kliznim vratima: kada postoje strukturne potrebe, svaka vrsta vrata ima specifične prednosti i nedostatke. Jesu li rotirajuća vrata pravi izbor za vašu namjenu ili trebate drugu vrstu vrata? Pružit ćemo vam podršku pri pronalasku pravog rješenja za vrata.

Brza provjera usporedbe različitih rotirajućih vrata

Ručna rotirajuća vrata GEZE TSA 325 NT sa Slimdrive EMD-F u hotelu The Nadler Hotel, London

Pouzdana i savršeno prilagođena hotelskom ambijentu: Ručna rotirajuća vrata GEZE TSA 325 NT sa Slimdrive EMD-F u hotelu The Nadler Hotel, London © Michael Molloy / GEZE GmbH

Protupožarna zaštita, pristupačnost ili učestalosti posezanja, funkcije vrata jednako su raznolike kao i zahtjevi koji se postavljaju za sama vrata. Tijekom svakog projekta projektanti i arhitekti suočavaju se s odgovornošću odabira vrste vrata s najboljom kombinacijom mogućnosti i funkcija iz ovog složenog niza opcija.

Ručna rotirajuća vrata u odnosu na automatska rotirajuća vrata

Ručna rotirajuća vrata omogućuju laganu i tihu dostupnost i služe kao elegantan ulaz u zgradu. Najprikladnija su za uske širine prolaza s manjim brojem posjetitelja. Osim toga, mogu podnijeti veće učestalosti posezanja, ovisno o dizajnu.

Automatske varijante osiguravaju izvrsnu praktičnost s visokom učestalosti posezanja. Različiti načini rukovanja i postavke omogućuju da svi upotrebljavaju automatska rotirajuća vrata. Beskontaktna funkcionalnost vrata također je važan higijenski čimbenik. Osim toga, automatske varijante omogućuju automatsko otkrivanje pogrešaka i mogu se integrirati u sustav automatizacije zgrade.

Prednosti rotirajućih vrata

Rotirajuća se vrata, općenito, upotrebljavaju u ulaznim područjima u zgradama. Sva rotirajuća vrata osiguravaju izvanrednu zaštitu od propuha, buke, prašine i prljavštine, pomažući tako u poboljšanju energetske učinkovitosti u zgradama. Međutim, ta vrsta vrata prikladna je kao jedini evakuacijski izlaz i izlaz za spašavanje samo u ograničenim slučajevima. U tom je slučaju potrebna varijanta vrata s funkcijom bijega 'break-out' i sklopivim krilima. Kao alternativu rotirajućim vratima možete, na primjer, planirati zaokretna vrata. Ako tu učinite, stvorili biste i pristup bez prepreka koji nije osiguran ako samo upotrijebite rotirajuća vrata.

Rotirajuća vrata – prikladno rješenje za mnoge djelatnosti

Potpuno staklena ručna rotirajuća vrata GEZE TSA 325 GG u Muzeju povijesti poljskih Židova u Varšavi

Elegantan dizajn i učinkovita zaštita od vremenskih utjecaja: Potpuno staklena ručna rotirajuća vrata GEZE TSA 325 GG u Muzeju povijesti poljskih Židova u Varšavi © Lukasz Janicki / GEZE GmbH

Uredske zgrade, trgovački centri, bolnice i hoteli – ručna i automatska rotirajuća vrata koriste se u širokom spektru različitih djelatnosti. Naravno, svaka djelatnost ima specifične zahtjeve, ali pitanja poput energetske učinkovitosti ili zaštite od vremenskih utjecaja važna su za rješenja vrata za vanjske primjene u svim vrstama zgrada. Zbog svog jedinstvenog dizajna, rotirajuća vrata nikada nisu otvorena, i uvijek odvajaju klimu u prostoriji i vanjsku klimu. To poboljšava energetsku učinkovitost zgrada i stvara zamjetne prednosti u troškovima. Osim toga, pomažu u stvaranju ugodne unutarnje klime u ulaznim prostorima, koja tada može funkcionirati kao potpuno iskoristiv prostor. Još jedna prednost rotirajućih vrata je što ubrzavaju pristup zgradi, osiguravajući poboljšanu sigurnost i udobnost u javnim zgradama poput zračnih luka ili trgovačkih centara.

Središnji zahtjevi i funkcije triju vrsta vrata

  ROTIRAJUĆA VRATA ZAOKRETNA VRATA KLIZNA VRATA

Protupožarna zaštita

Ne

ovisno o odabiru proizvoda, vidi ovdje.

Okovi kliznih vrata: Ne

Automatska klizna vrata: Da

Pristupačnost

Ne Da, ali pridržavajte se ograničenja upotrebe s iznimkama.

Okovi kliznih vrata: opcija

Automatska klizna vrata: Da

Evakuacijski put

Ručno: Ne

Automatski: Samo za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje (nije protudimna zaštita): Da, samo s varijantom funkcije bijega 'break-out' i sklopivim krilima

Da, moguće je s većinom zaokretnih vrata Iznimke su navedene ovdje.

Okovi kliznih vrata: Ne

Automatska klizna vrata: Da, ako su odobrena za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje

Unutarnja/vanjska vrata

Oboje

Moguća su unutarnja ili fasadna vrata, ovisno o vrsti zaokretnih vrata. Dodatne informacije dostupne su ovdje:

Za sustave držanja otvorenih vrata: Različiti zahtjevi i funkcije koji se ne primjenjuju prema tablici mogu se implementirati na temelju specifičnosti objekta. Obratite nam se.

Okovi za klizna vrata: za interne primjene

Automatska klizna vrata: Oboje, primarno vanjska primjena

Frekvencija prolaska

Ručno: Mala do visoka

Automatski: Visoka

Visoka, ovdjesu navedene iznimke.

Okovi kliznih vrata: Niska/srednja

Automatska klizna vrata: Visoka

Prikladni sustavi vrata Sustavi 3- i 4-krilnih vrata

Sustavi jednokrilnih i dvokrilnih vrata mogući su za većinu tipova zaokretnih vrata te desna i lijeva jednokrilna zaokretna vrata. Iznimke su navedene ovdje.

Jednokrilna i višekrilna klizna vrata
Materijal krila drvo/staklo/metal Staklo/aluminij

Drvo i staklo za većinu vrsta zaokretnih vrata. Iznimke su navedene ovdje.

Drvo + staklo

Pronađite odgovarajuća rotirajuća vrata za svoj projekt

Odgovaraju li rotirajuća vrata vaših strukturnim potrebama savršeno? GEZE u svom portfelju ima široku paletu varijanti rotirajućih vrata za ispunjavanje specifičnih zahtjeva. Rado ćemo vam pomoći odabrati odgovarajuća rotirajuća vrata.

Članak s informacijama o rotirajućim vratima

Ovdje pogledajte naša rotirajuća vrata i sve detalje o proizvodu

Naša usluga preuzimanja

Pružamo vam sve važne informacije o našim proizvodima i uslugama u našem području preuzimanja, uključujući rotirajuća vrata GEZE.

Informativni materijal o rotirajućim vratima

Integrirano planiranje vrata pomoću BIM-a

Vrata su jedna od najsloženijih sastavnica u projektiranju zgrade. Nudimo opsežne savjete na temu BIM-a i besplatni BIM objekte za vrata. To će vam omogućiti, na primjer, učitavanje rotirajućih vrata GEZE u razne CAD sustave i njihovo pojedinačno konfiguriranje. To ih čini vrijednim alatom za vaše integrirano projektiranje zgrade.

Saznajte više o GEZE BIM objektima