Zaokretna vrata – odgovarajući izbor prilikom projektiranja vaših vrata?

Klasična zaokretna vrata – koja se nazivaju i okretnim ili jednosmjernim zaokretnim vratima – najčešće su korištena vrsta vrata jer mogu zadovoljiti širok spektar strukturnih zahtjeva, poput zaštite od požara i pristupačnosti. Osim toga, zaokretna vrata dostupna su u brojnim izvedbama, na primjer za automatsko otvaranje ili ručno otvaranje. No, u nekim slučajevima rotirajuća ili klizna vrata mogu biti bolje rješenje: podržavamo vas u pronalaženju odgovarajućeg sustava za vaš projekt.

Brza provjera tehnologije vrata i pogonskih sustava GEZE za zaokretna vrata

Zahvaljujući moćnoj pogonskoj jedinici GEZE Powerturn IS, teška aktivna krila sigurno se i precizno pomiču u gradskoj vijećnici Leonberg.

Zahvaljujući moćnoj pogonskoj jedinici GEZE Powerturn IS, teška aktivna krila sigurno se i precizno pomiču u gradskoj vijećnici Leonberg. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Bilo da se radi o protupožarnoj zaštiti, pristupačnosti, udobnosti, dizajnu ili frekvenciji posjetitelja – u većini slučajeva, zaokretna vrata pobjeđuju s odgovarajućim sustavima blokade vrata GEZE i njihovim inačicama kada su u pitanju ovi važni zahtjevi. Međutim, sa svakim novim projektom projektanti i arhitekti suočavaju se sa zadatkom odabira pogonske jedinice ili zatvarača vrata uz najbolju kombinaciju mogućnosti i funkcija iz ovog složenog niza.

Zaokretna vrata osiguravaju mnogo različitih scenarija primjene

Na primjer, zaokretna vrata sa zatvaračima vrata GEZE mogu se sigurno, udobno i tiho zatvoriti. Bilo s polužjem, vodilicom ili integrirani u vrata, naši zatvarači vrata osiguravaju maksimalnu sigurnost u slučaju požara i postali su neophodni zbog sve većih zakonskih sigurnosnih propisa. Vrijeme zadržavanja u otvorenom položaju protupožarnih vrata također se bez problema može definirati pomoću uređaja za blokadu GEZE. Osim toga, nudimo brojna rješenja zaokretnih vrata, također za neprotupožarna vrata.

Podni zatvarač vrata kao i ugrađene varijante zatvarača vrata osiguravaju vrlo posebne mogućnosti, posebno s obzirom na optičke aspekte. Ta se varijanta može iskoristiti da bi se zadovoljili visoki zahtjevi za dizajnom i funkcijom. Obje varijante samo se vrlo diskretno uklapaju u dizajn vrata i fasade te i dalje ispunjavaju sve sigurnosne zahtjeve.

Naši pogoni automatskih vrata označavaju „udobnost, sigurnost, pristupačnost i higijenu” jer osoba koja ulazi i izlazi ne mora upravljati ni kvakom ni prekidačem. U najboljem slučaju, korisnik uopće ne primjećuje da je prošao kroz vrata. To je očigledna prednost, ne samo s higijenskog stajališta i sa stajališta pristupačnosti – i podržava, na primjer, moderne koncepte zgrada kao što je ljekovita arhitektura.

Pogodnosti zaokretnih vrata

Općenito, rješenja sa zaokretnih vratima uvijek su tražena kada treba zajamčiti siguran i pristup bez prepreka zgradi, a također i unutar zgrade. Ako je, na primjer, cilj usporiti pristup ili stvoriti posebno prestižne ulazne prostore, rotirajuća vrata mogu biti prikladnije rješenje. Ako se ulaz treba iskoristiti za kontrolu ulaza ili kao rješenje brave u ulaznom dijelu, preporučuje se rješenje kliznih vrata.

Prisutni u svim granama industrije: GEZE pogoni zaokretnih vrata

GEZE TSA 160 NT u operacijskoj dvorani

GEZE TSA 160 NT u operacijskoj dvorani u Dječjem memorijalnom zdravstvenom institutu u Varšavi © H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Zaokretna vrata susrećemo posvuda. Bilo u trgovačkim centrima, poslovnim zgradama, zračnim lukama, klinikama ili privatnim kućama. Pomoću naših zatvarača vrata i okova za vrata pronaći ćete pravo rješenje za svoju zgradu za otvaranje i zatvaranje jednokrilnih ili dvokrilnih zaokretnih vrata. U mnogim vrstama zgrada dvokrilna vrata trebala bi biti otvorena kako bi se osiguralo dovoljno prostora za ljude ili prijevoz, ali i dalje sigurno zatvoriti u slučaju požara. Tu se mogu optimalno iskoristiti kompaktni uređaji za blokadu GEZE koji se sastoje od gornjeg zatvarača vrata i sustava vodilice. Takav sustav vrata može se otvoriti bez napora, ali se po potrebi može opremiti stalnim blokatorom i sigurno i pouzdano zatvoriti u slučaju opasnosti. Za posebne zahtjeve u domovima za starije osobe, bolnicama ili dječjim vrtićima, zatvarači vrata GEZE s električnom funkcijom slobodnog hoda omogućuju otvaranje i zatvaranje vrata gotovo bez sile. Funkcija slobodnog hoda zatvarača vrata znači da se vrata mogu s malim otporom pomicati u smjeru otvaranja ili zatvaranja ako su prethodno jednom otvorena (npr. ujutro) do unaprijed određenog kuta otvaranja. Međutim, istodobno, zatvarač vrata kontrolirano zatvara vrata čim se prekine napajanje. To omogućuje poštovanje propisa o protupožarnoj zaštiti, ali vrata su istovremeno i bez prepreka.

Naša industrijska rješenja

Središnji zahtjevi i funkcije triju vrsta vrata

  ZAOKRETNA VRATA ROTIRAJUĆA VRATA KLIZNA VRATA

Protupožarna zaštita

Da, ovisno o odabiru proizvoda, vidi ovdje. Ne

Okovi kliznih vrata: Ne

Automatska klizna vrata: Da

Pristupačnost

Da, ali pridržavajte se ograničenja upotrebe s iznimkama. Ne

Okovi kliznih vrata: opcija

Automatska klizna vrata: Da

Evakuacijski put Da, moguće je s većinom zaokretnih vrata Iznimke su navedene ovdje.

Ručno: Ne

Automatski: Samo za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje (nije protudimna zaštita): Da, samo s varijantom funkcije bijega 'break-out' i sklopivim krilima

Okovi kliznih vrata: Ne

Automatska klizna vrata: Da, ako su odobrena za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje

Unutarnja/vanjska vrata

Moguća su unutarnja ili fasadna vrata, ovisno o vrsti zaokretnih vrata. Dodatne informacije dostupne su ovdje:

Za sustave držanja otvorenih vrata: Različiti zahtjevi i funkcije koji se ne primjenjuju prema tablici mogu se implementirati na temelju specifičnosti objekta. Obratite nam se.
Oboje

Okovi za klizna vrata: za unutarnja područja

Automatska klizna vrata: Oboje, primarno vanjska područja

Frekvencija posjetitelja Visoka, ovdjesu navedene iznimke.

Ručno: Niska do visoka

Automatski: Visoka

Okovi kliznih vrata: Niska/srednja

Automatska klizna vrata: Visoka

Odgovarajući sustavi vrata Sustavi jednokrilnih i dvokrilnih vrata mogući su za većinu tipova zaokretnih vrata te desna i lijeva jednosmjerna zaokretna vrata. Iznimke su navedene ovdje. Sustavi 3- i 4-krilnih vrata Jednokrilna i višekrilna klizna vrata
Materijal krila drvo/staklo/metal Drvo i staklo za većinu vrsta zaokretnih vrata. Iznimke su navedene ovdje. Staklo/aluminij Drvo + staklo

Pronađite odgovarajuća zaokretnih vrata za svoj proizvod

Jesu li zaokretna vrata savršena za vaše građevinske zahtjeve? Tvrtka GEZE u svom portfelju ima brojne izvedbe zatvarača vrata i pogonske sustave koji zadovoljavaju specifične zahtjeve. Rado ćemo vam pomoći odabrati odgovarajuća zaokretna vrata.

Ovdje pogledajte naša zaokretna vrata i sve detalje o proizvodu

Tražite li pogon zaokretnih vrata? Upoznajte naš portfelj!

Integrirano projektiranje vrata pomoću BIM-a

Vrata su među najsloženijih sastavnica u projektiranju zgrade. Nudimo vam opsežne savjete na temu BIM-a, kao i besplatne BIM-ove objekte za vrata. Na primjer, jednokrilna ili dvokrilna zaokretna vrata možete učitati u razne CAD sustave i konfigurirati ih pojedinačno. To je vrijedan alat za vaše integrirano projektiranje zgrade.

Saznajte više o GEZE BIM objektima