Stručno projektiranje vrata – od pojednostavljenoga do tehnički složenog

Pristupačnost, protupožarna zaštita, evakuacijski putovi, kontrola pristupa, higijena: različiti zahtjevi i funkcije čine projektiranje vrata složenim zadatkom za arhitekte i projektante. Kada rano sudjeluju u procesu, naši GEZE stručnjaci mogu vam pomoći izbjeći pogreške u projektiranju i nepotrebne troškove.

Važnost stručnog projektiranja vrata

Vremena kada su arhitekti ili projektanti u specifikaciji zgrade mogli jednostavno napisati nešto poput „ulazna kućna vrata, obojena bijelom, mat” davno su prošla. Danas su se vrata razvila u višefunkcionalne sustave. To je ponajprije potaknuto sve većim zahtjevima za sigurnošću i zaštitom. Međutim, digitalizacija također pridonosi ovoj novoj složenosti, svojim raznolikim mogućnostima umrežavanja zgrada i integriranja svega u sustav za upravljanje zgradom. Općenito, što su veći zahtjevi, to će biti složenija vrata, i složeniji tehnički posao.

Zbog toga je neophodno u proces projektiranja rano uključiti stručnjake za projektiranja vrata. To je jedini način da se izbjegnu nepotrebni propusti u projektiranju koji bi kasnije mogli dovesti do sukoba, a često se mogu ispraviti samo dodatnim naporima i troškovima u koordinaciji. U najgorem slučaju, nepotpuno projektiranje odnosilo bi se na protupožarna vrata apsolutno bez mogućnosti naknadnog prilagođavanja.

Projektiranje vrata jamči glatku integraciju sustava

Stručno projektiranje vrata pojašnjava svrhu vrata, spajajući sve grupe proizvoda i koordinirajući ih kako bi se omogućila nesmetana integracija različitih sustava. To osigurava da se brojne specifikacije vrata specifične za kupca i zakonske specifikacije vrata te funkcije potrebne za njihovu primjenu mogu kombinirati na najpametniji mogući način. Osim toga, dobro stručno projektiranje razmišlja unaprijed i uzima u obzir preliminarne postavke koje će kasnije omogućiti promjenu zahtjeva za uporabom. Nerijetko se naizgled „normalna” vrata, na primjer, pri pomnijem ispitivanju pokažu kao izlaz u nuždi koji mora ostati otvoren, ali se automatski zatvoriti u slučaju požara i zadovoljiti sve potrebe pristupačnosti. Sva se ova pitanja mogu riješiti ranim projektiranjem, a u konačnici čak mogu uštedjeti troškove.

Saznajte više o multifunkcionalnim vratima

Zadaci i odgovornosti stručnog projektanta

Kompetencijska mreža buildingSMART napravila je popis koliko parametara vrata teoretski mogu imati. Organizacija je prikupila impresivnih 4.500 parametara koji pokrivaju sve varijante i kombinacije. Naravno, u praksi projektant nikada ne bi opisao sve ove parametre jer se mnoge komponente ili varijacije jednostavno ne bi odnosile na vrata koja se projektiraju. Za projektiranje vrata potrebne su samo osnovne informacije , na primjer, u manjim upravnim zgradama s relativno jednostavnim zahtjevima. Međutim, čak i ova vrata mogu imati otprilike 30 parametara, s podacima o širini, visini, vrsti otvaranja, okovu za vrata, boji ili materijalu. U većim projektima, poput cijele klinike s oko 3.500 vrata, moglo bi biti znatno više od 150 parametara koji se moraju unijeti i ažurirati. Sve to pokazuje da su stručni projektanti vrata suočeni sa složenim zadatkom koji zahtijeva precizan postupak. To je jedini način da se zajamči da ništa ne zaborave.

Tipičan stručni postupak projektiranja vrata

Interakcije i kontradikcije u projektiranju vrata

Stručni projektanti vrata moraju učiniti više od pukog uzimanja u obzir različitih zahtjeva. Interakcija između različitih zahtjeva, koja ponekad može rezultirati kontradikcijama, također predstavlja još jedan izazov. Stručni projektant uključen u proces u pravo vrijeme može ponuditi sveobuhvatnu perspektivu, prepoznati preklapanja između funkcija, postaviti prave prioritete i koordinirati postupak s dotičnim grupama proizvoda.

Tipična kontradikcija su, na primjer, istodobni zahtjevi za zaštitom od buke i pristupačnosti. Za zvučnu izolaciju obično su potrebna teška vrata s više razina brtvljenja. Stoga često takva vrata nisu bez prepreka jer njihovo otvaranje i zatvaranje zahtijeva veliki iznos sile. Ili sustav odvoda dima i topline dovodnog zraka nasuprot protupožarnoj i protudimnoj zaštiti: Dok sustav odvoda dima i topline otvara vrata, zahtjevi za protupožarnom i protudimnom zaštitom ih zatvaraju.

Osim toga, postoji prividna kontradikcija između „protupožarne zaštite i pristupačnosti”

Pregled kontradiktornih potreba projektiranja vrata

U nekim su slučajevima pozvani stručni projektanti da usklade proturječne potrebe i funkcije.

Popisi vrata za sustavno projektiranje vrata

Popisi vrata postali su ustaljena praksa za projektiranje vrata u velikim građevinskim projektima. Oni uključuju precizne informacije o mjestu, situaciji ugradnje, geometriji, svojstvima materijala, dizajnu i potrebnoj tehničkoj opremi za sva pojedina vrata. Popisi vrata opisuju sva značajna svojstva i specifikacije; to se ne odnosi na sva vrata u projektu zgrade, već se razlikuje od vrata do vrata. Oni obuhvaćaju, posebno:

  • Dimenzije, uključujući širinu otvora, smjer otvaranja (lijevo otvarajuća vrata ili desno otvarajuća vrata).
  • Specijalizirane potrebe, poput zvučne izolacije, protupožarne zaštite, evakuacijskog puta, protuprovalne zaštite, zaštite od zračenja ili razreda klime
  • Materijal, površine i dizajn krila i okvira vrata
  • Detalji o bravi i okovima za vrata, kao i dodatne komponente poput zatvarača vrata, sustava držanja otvorenih vrata ili automatizacije vrata.

Popisi vrata mogu se upotrebljavati za sustavno bilježenje svih značajki. Ali pazite: ovaj alat ne pomaže u izvedivosti implementacije vrata u kontekstu zgrade. I ovdje dolaze u obzir iskusni projektanti vrata.

Stručno projektiranje vrata složen je zadatak i neodvojivo je od stručnog projektiranja ostalih grupa proizvoda. Takva se sučelja moraju rano definirati.

Günther Weizenhöfer, voditelj tima za razvoj prije prodaje

Učinkovito planiranje vrata pomoću BIM-a

BIM čini složene građevinske projekte isplativijim i učinkovitijim

Informacijsko modeliranje zgrade (BIM) je budućnost digitalne i interdisciplinarne suradnje. BIM omogućuje svim grupama proizvoda da rade zajedno u jednom digitalnom modelu, digitalnom blizancu, i koriste sve podatke zajedno. Svi koji sudjeluju u životnom ciklusu zgrade imaju koristi od toga: od investitora, arhitekta ili stručnjaka za projektiranje, do instalacijskog inženjera, proizvođača sustava i proizvođača proizvoda. BIM je također idealan za stručno projektiranje vrata. Brza koordinacija sa stručnim projektantom iz drugih grupa proizvoda ključna je za pretvaranje svih zahtjeva u praktične funkcije. Osim toga, to omogućuje učinkovito planiranje svega, povezivanje ključnih podataka i testiranje funkcija u kontekstu cjelokupne tehnike zgrade prije nego što se primijene u praksi. I na kraju, ali ne najmanje važno, olakšava precizna predviđanja troškova izgradnje i životnog ciklusa zgrade od samog projektiranja zgrade.

Razvili smo BIM objekte za vrata kao izuzetno koristan alat za stručno projektiranje vrata. Oni se temelje na rezultatima rada grupe vrata u buildingSMART-u. Uz to smo usporedili širok raspon postojećih meta podataka sa službenim popisima vrata. Kao rezultat toga, naši BIM objekti također su savršeno prilagođeni međunarodnim projektima. BIM objekte tvrtke GEZE možete besplatno preuzeti i integrirati u svoj CAD sustav.

Preuzimanje BIM objekata za vrata tvrtke GEZE

Stručno planiranje vrata

Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu s više projekata u širokom rasponu sektora, možemo vam ponuditi individualnu podršku u stručnom projektiranju vrata. Ponosni smo na svoju stručnost, koja se proteže ne samo na vrata, već i na njihov utjecaj na sve aspekte upravljanja zgradom. Kao pružatelj cjelovitog rješenja, zajedno s vama možemo kombinirati niz različitih potreba, funkcija i grupa proizvoda, imajući na umu relevantne norme i smjernice.

GEZE savjetovanje o objektu

GEZE podržava arhitekte i projektante u planiranju vrata, pružajući im sve potrebne informacije o našim proizvodnim rješenjima. Naše kolege mogu vam pružiti podršku, na primjer, u stvaranju popisa vrata, integriranju BIM objekata i još mnogo toga. Ako je potrebno, možemo dostaviti i tekstove natječaja, kataloge arhitekata i stručne informacije. Također vam možemo pružiti podršku u ranoj fazi projektiranja.

Upravljanje globalnim kupcima

Bez obzira gdje se u svijetu nalazi vaša zgrada, naš Odjel upravljanja globalnim kupcima može podržati donositelje odluka i investitore u dugoročnom planiranju diljem svijeta. Kao pionirski partner nudimo proizvode i usluge usmjerene na rješenja i kupca. U suradnji s našim regionalnim GEZE timovima, koji uzimaju u obzir norme i propise pojedine zemlje, služimo kao središnja osoba za kontakt tijekom cijelog životnog ciklusa zgrade.

Sveobuhvatno savjetovanje za instalacijske tvrtke

GEZE nudi savjete prilikom instaliranja naših proizvoda. Pružamo sveobuhvatne informacije i video materijale povezane s instalacijom. Osim toga, pružamo redovitu obuku o profesionalnoj ugradnji naših rješenja za vrata i prozore (osnovno znanje i ugradnja).

Brza pomoć

Rješenja za vrata i prozore složena su, pogotovo ako stvari ne funkcioniraju kako bi trebale. I tu vam GEZE može biti pouzdan partner. GEZE servis nudi brzu pomoć i rješenja te podršku servisnim ugovorima kao i trenutnu pomoć. Naš veliki globalni tim spreman je pomoći.

GEZE nudi i brojne alate za pomoć u planiranju vrata.