GEZE Aktualnosti

Cjelovito planiranje zgrade s našim BIM stručnjacima štedi vrijeme i novac

BIM je glavna digitalna tema u građevinarstvu. U budućnosti će ova metoda povećati učinkovitost planiranja, izgradnje i rada i uštedjeti resurse. To je cilj BIM-a. Günther Weizenhöfer, voditelj tima za arhitektonsko savjetovanje, objašnjava doprinos koji GEZE može dati cjelovitom planiranju zgrada.

GEZE voditelj tima za arhitektonsko savjetovanje dipl. inž. Günther Weizenhöfer

G. Weizenhöfer, po vašem mišljenju – koje su prednosti izgradnje informacijskog modeliranja (BIM)?

Nažalost, ponekad se BIM i dalje koristi kao sinonim za 3D CAD softver koji omogućuje gledateljima iskustvo i ulazak u strukturne modele tijekom planiranja. Ali BIM nije softver, to je metoda. A njegov je cilj olakšati suradnički rad i partnerstvo na digitalnim modelima zgrada. BIM olakšava razmjenu podataka i omogućava testiranje kolizija između radnih paketa od ranije. To npr. znači da možete ranije reći da li se građevinski dijelovi ne podudaraju. Ako je na primjer, zid otporan na vatru, ali vrata koja se u njega ugrađuju nisu.

Kada će se BIM koristiti u planiranju zgrada?

Kada radite s BIM metodom, uspostavljate određene pristupe i procese u ranoj fazi projekta. Oni se obično definiraju u zahtjevima poslodavca za informacijama (EIR) i planu izvršenja BIM-a (BEP). U mnogim slučajevima, plan izvršenja BIM-a usuglašava se tek nakon što se naruče arhitekt i stručnjaci koji sudjeluju u planiranju. A rasprava je često potrebna.

Kako GEZE može podržati BIM proces?

Mi smo stručnjaci za planiranje vrata. Možemo se nositi s CAD-om, imamo BIM koordinatore u kompaniji i puno iskustva u planiranju izgradnje i životnom ciklusu zgrade. To omogućava GEZE-u da posluži kao partner i podrži sve koji su uključeni u projekt svojom stručnošću – od bombardovanja idejama do planiranja, implementacije i operacija do uklanjanja ili obnove. Pomažemo u kreiranju planova za obradu BIM-a i pomažemo sa zahtjevima koji su neophodni za objekte za pravilno planiranje vrata. Ova ekspertiza, kojoj doprinosimo partnerstvu, može uštedjeti puno vremena, a samim tim i novca.

Štede li se novac i vrijeme s BIM-om?

Da, jer BIM radi s digitaliziranim objektima građevinskih komponenata. Osim grafičke pripreme, ovo uključuje i potrebne informacije poput opisa, građevinskog inženjerstva i svojstava planiranja zgrade. Na primjer, virtualnim vratima možete dodati informacije, što pokazuje da su vatrootporna ili otporna na provale, možete naznačiti od kojeg materijala su izrađena, imaju li sustav zaključavanja ili pogon. A s tim informacijama možete puno učiniti: kreirati popise vrata, dizajnirati knjige soba ili generirati tekstove za poziv za nadmetanje ili čak kompletne simulacije, na primjer scenarije evakuacije. Sve ove podatke možete vrlo brzo izvući iz modela središnje zgrade.

Arhitektura, različite namjene zgrada, kretanje osoblja, sigurnost, protupožarna zaštita i koncepti ruta za evakuaciju čine podsekcije vrata izuzetno složenim planerskim zadatkom - mogu li predmeti odražavati tu složenost?

Da bi kreirali BIM model, arhitekti i planeri mogu zapravo koristiti generičke elemente konstrukcije u uobičajenim CAD softverskim sustavima. U mnogim se državama javni natječaj za projekte javne gradnje mora provoditi na neutralan način. Korištenje generičkih objekata iz CAD sustava ispunjava ovaj zahtjev neutralnosti. Nedostatak je što često ne nude sve potrebne značajke i varijacije opreme.

Planiranje vrata pomoću BIM-a odnosi se na korištenje pravih podataka u pravoj fazi!

Dipl. inž. Günther Weizenhöfer, voditelj tima za arhitektonsko savjetovanje u GEZE

Ovdje su korisni naši podesivi GEZE BIM objekti. To su predmeti na vratima sa svim potrebnim komponentama, kao i neki neodređeni atributi. Za ispravna planiranja vrata je potrebno oko 150 informacija. Zahtijeva kombinaciju mnogih različitih informacija koje se moraju sortirati ako ne želite pogriješiti. Poteškoća za planere nije dodavanje previše podataka objektima u ranoj fazi. To može uzrokovati probleme u kasnijoj fazi planiranja ili doći do promjena. To znači da planeri trebaju prave informacije u pravoj fazi! S našim prilagodljivim GEZE BIM objektima možemo učiniti upravo to: arhitekt/projektant može odrediti svojstva sukcesivno.

Saznajte više o BIM-u