Znanje o proizvodu

Pouzdano projektiranje multifunkcionalnih vrata – GEZE vam može pomoći!

Vrata obično trebaju zadovoljiti razne potrebe, što projektiranje vrata čini složenim zadatkom. Sam broj vrata uključenih u velike projekte može brzo postati zbunjujući. Čak je i iskusnim građevinskim stručnjacima teško pronaći prava rješenja za vrata i predati sukladne pozive za nadmetanje. Najvažniji je korak razjasniti sve primjenjive potrebe i sigurnosne funkcije što je prije moguće. Zbog ponovnog projektiranja složenih vrata ili kasnijih tehničkih prilagodbi troši se vrijeme i novac, a izaziva i stres. Projektanti se u tom pogledu mogu obratiti stručnjacima za podršku.

Tehnika vrata i standardni zahtjevi znatno su se promijenili

Često se od vrata očekuje puno različitih stvari, posebno u javnim zgradama, bolnicama i trgovačkim centrima. Na primjer, vrata moraju pružiti univerzalni pristup i biti jednostavna za upotrebu svima. Moraju osigurati protudimnu zaštitu, automatski se zatvarati u slučaju požarnog alarma. Moraju pomoći u kontroli pristupa ili se mogu povezati s protuprovalnim ili službama zgrada. Čak mogu biti i dio sustava odvoda dima i topline i moraju se automatski otvoriti u slučaju požara. U tehnici vrata sve je više modernih, posebno digitalnih opcija. Povećavaju se i zahtjevi zakona o gradnji, sigurnosne tehnike i funkcionalni zahtjevi. To čini vrata ne samo složenim, već često i kompliciranim.

Ponekad pojedina vrata mogu kombinirati do 50 značajki

GEZE stručnjak za sigurnost

Za složena vrata potrebne su jasne odgovornosti za ugradnju

Otvori za složena vrata u građevinarstvu: Cjelokupna koordinacija različitih struka često može biti problem tijekom instalacije. Bez dobre koordinacije ožičenje vrata može ostati nedovršeno.

Otvori za složena vrata u građevinarstvu: Cjelokupna koordinacija različitih struka često može biti problem tijekom instalacije. Bez dobre koordinacije ožičenje vrata može ostati nedovršeno.

Arhitekti se uglavnom bave planiranjem vrata. Međutim, to može biti glavni izazov za vrata s više funkcija i električnim komponentama – na primjer, ako su za projekt potrebne stotine različitih vrata (ili više) s vrlo različitim zahtjevima. U takvim je slučajevima važno rano utvrditi tko je odgovoran za koordinaciju, sigurnosnu tehniku i ožičenje. U protivnom se vrata i dijelovi mogu isporučiti i instalirati, ali nakon toga neće biti pravilno ožičeni jer se nitko ne osjeća odgovornim za posao. Kasnije dovršavanje prilagodbi ili adaptacija na gradilištu mogu biti skupi i dugotrajni.

Projektiranje vrata znači brzu koordinaciju zahtjeva

Brzo projektiranje vrata ovdje bi moglo biti od velike pomoći: idealno bi bilo da se radionice s arhitektom, vlasnikom zgrade i stručnjacima za vrata što prije uključe u fazu projektiranja. Trebali bi se baviti sljedećim pitanjima: Tko bi trebao moći upotrebljavati vrata kada i u kojem obliku? Koje su primjenjive građevinske potrebe (protupožarna zaštita, evakuacijska vrata, odvođenje dima i topline)? Što je potrebno u smislu zaštite od buke, udobnosti i dizajna? To pomaže identificirati konflikte između zahtjeva i očekivanja različitih strana ili utvrditi hoće li oni stvoriti velike tehničke troškove. Na primjer, ako su vrata posebno široka ili visoka, bit će ih vrlo teško učiniti dostupnima i osigurati. U tom slučaju, stručnjaci trebaju obavijestiti o alternativama: „A zašto se vrata ne bih različito izradila? Te alternative olakšavaju ispunjavanje tehničkih zahtjeva.” Pažljivo projektiranje jamči bržu, jednostavniju i općenito jeftiniju provedbu tijekom faze gradnje.

Popisi zahtjeva za vrata nedovoljan su instrument projektiranja

Prema stručnjacima za vrata klasične metode projektiranja vrata pomoću popisa zahtjeva za vrata u obliku tablice više nisu dovoljne. U nekim slučajevima pojedinačna vrata mogu kombinirati do pedeset značajki. Popisi zahtjeva za vrata, međutim, ne mogu odrediti izvedivost ni odgovornosti. Svaka nova specifikacija dodaje tehničke komponente i obično dodatno ožičenje. To može često biti u suprotnosti s idejama arhitekta, koji tradicionalno nije odgovoran za električno projektiranje. Međutim, projektanti elektrike obično ne sudjeluju u projektiranju vrata. Struktura naknada za arhitekte i inženjere (HOAI) ukazuje da nisu plaćeni za ovu vrstu posla. Kao rezultat, složena vrata uopće nisu uključena u projektiranje.

„Nepotpuna“ vrata sigurnosni su problem

Kada se tekstovi natječaja temelje na nerevidiranim popisima zahtjeva za vrata, a komponente isporučene kako bi se podudarale, sljedeći scenarij nije rijedak: Bravar ugrađuje vrata, ali ne dira ožičenje. Električar instalira ožičenje do vrata, ali ga ne spaja na komponente vrata. Uostalom, to nije dio njihovog posla. Monter obrađuje specijalizirane narudžbe, ali ne razumije cjelokupni koncept vrata. U konačnici, vrata možda nisu u potpunosti gotova i možda neće raditi onako kako očekuje vlasnik zgrade. To je zato što se koordinacija između različitih struka često podcjenjuje.

Međutim, nepotpuna vrata mogu predstavljati sigurnosni rizik. To može predstavljati problem ako se testira svaka pojedinačna funkcija, a ne cjelokupna funkcija vrata. Vrata se mogu zatvoriti u slučaju požara, ali se tada možda neće ponovno otvoriti kao sigurnosna vrata. Ili protupožarni sustav, koji bi trebao centralno kontrolirati sva vrata u zgradi u slučaju opasnosti, možda neće raditi. Da bi se kasnije mogle riješiti ove vrste tehničkih problema, možda će biti potrebne adaptacije ili druge prilagodbe. To često uzrokuje kašnjenja na gradilištu, veće troškove ili gubitak prihoda.

Projektiranje vrata sa svim strukama kao faktor uspjeha za multifunkcionalna vrata

Najbolji način za sprečavanje tih problema je brzo, detaljno i zajedničko projektiranje vrata! Uvijek pružamo sveobuhvatne savjete za podršku našim kupcima u projektiranju i izvedbi vrata. Pomažemo vam tijekom faze projektiranja i pomoću koordinacije s projektantom tehničkih građevinskih usluga ili projektantom elektrike. Također surađujemo sa svim dionicima u svim fazama gradnje, uključujući bravare, električare i montere. Svojim portfeljem pokrivamo čitav životni ciklus vrata: od održavanja, obnove ili ponovne upotrebe – pa, ako je potrebno, sve do odlaganja.