Studije slučaja

GEZE sustavi s kliznim vratima otvaraju put pretpovijesnim špiljskim slikama

Sa preko 2000 umjetničkih prikaza životinja, „pećina Lascaux“ - prvi put otkrivena 1940. godine u francuskoj regiji Dordogne - jedno je od najimpresivnijih svjetskih svjedočanstava prapovijesne povijesti. GEZE je sudjelovao u trećoj, trenutno najprimijećenijoj kopiji špilja, što posjetiteljima iz cijelog svijeta pruža realni dojam jedinstvenih slika.

Otkriveno slučajno 1940. godine: Najstarija umjetnička djela čovječanstva

Zidne slike u izvornim špiljama Lascaux datiraju najmanje 17.000 godina prije Krista, a smatraju se jednim od najstarijih svjedočanstava o ljudskom stvaralaštvu. Otkrili su ih slučajno 1940. godine četiri dječaka koji su lutali šumom u blizini grada Montignaca – što je izazvalo pravu senzaciju; Prapovijesne slike – dosad najbolje očuvane takve vrste u Europi – pronađene su sa vrlo veliki raznolikostima i u raznim fazama završetka. Sadrže 2.000 figura i slika, a gotovo sve prikazuju životinje. Špilje su 1979. proglašene UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Replike vjerne izvorniku čuvaju slike iz pećine

Staklena fasada Međunarodnog centra za pećinsko slikarstvo. Fotografija: Jean-Luc Kokel za GEZE GmbH

Staklena fasada Međunarodnog centra za pećinsko slikarstvo © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Mnogo tisuća posjetitelja prošlo je kroz špilje od 1948., da bi se divili bikovima, aurokama, bizonima, bivolima, divljim konjima, jelenima i medvjedima naslikanima ili ugraviranim u kameni reljef s trodimenzionalnim učinkom. Prapovijesna umjetnost počela je trpjeti štetu, pa su špilje bile zatvorene za javnost od 1963. godine nadalje.

Nakon dvije uspješne replike legendarne špilje Lascaux, treća i najuspješnija replika otvorena je u podnožju pećinske humke, sa službenim nazivom „Centre International d’Art Pariétal - Lascaux IV“ (Međunarodni centar za špiljsku umjetnost). Ova treća replika bila je potrebna jer su prve dvije replike dostigle svoje granice zbog stalnog gomilanja posjetitelja.

Činjenice i brojke

 • 8.500 m² ukupne površine
 • 900 m² replika zidova pećine
 • Više od 2.000 slika koje su originalne izvornicima
 • Starost izvornih slika: najmanje 19.000 godina
 • Ukupni troškovi: gotovo 60 milijuna eura

Špiljska arhitektura s modernom građevinskom tehnologijom

„Lascaux IV“ potpuna je replika originala. Zgrada s oštrim ivicama dužine 150 m, s jednostranom bočnom fasadom i potpuno ostakljenom krovnom fasadom, gurnuta je natrag u planinu, odražavajući put između šumskih brda i doline. Obuhvaća podzemni kompleks komora i tunela - kopiju špilje koja je istinita izvorniku, s 900 četvornih metara zidova pećine.

Špilju, koja je privukla međunarodnu pažnju, dizajnirao je tim arhitekata iz norveške tvrtke Snøhetta, zajedno sa oko 40 umjetnika i 150 daljnjih organizacija - sve koje koriste najsuvremeniju tehnologiju zgrada i muzeja. Projekt su vodili stručnjaci iz Bordeaux-ove tvrtke za savjetovanje u graditeljstvu i upravljanja projektima VPEAS. Izbor građevinskih elemenata rezultat je njihove stručnosti i višegodišnjeg iskustva u muzejskim zgradama - uključujući i odluku o uporabi tehnologije vrata od strane tvrtke GEZE.

GEZE je jedna od rijetkih tvrtki koja nudi multifunkcionalna vrata koja ispunjavaju kriterij arhitektonskog dizajna i udovoljavaju sigurnosnim zahtjevima.

Xavier Favand, građevinski stručnjak iz vodećeg građevinskog savjetovanja VPEAS

„Portfolio GEZE projekata pružio je savršena rješenja za ovaj jedinstveni objekt. Automatski sustavi vrata i zatvarači vrata tvrtke GEZE kombiniraju funkcionalnost i minimalističku estetiku koja je potrebna za najznačajnije arhitektonske objekte. GEZE je jedna od rijetkih tvrtki koja nudi multifunkcionalna vrata koja ispunjavaju kriterij arhitektonskog dizajna i udovoljavaju sigurnosnim zahtjevima,“ kaže Xavier Favand, građevinski stručnjak iz vodećeg građevinskog savjetovanja VPEAS.

GEZE sustavi kliznih vrata vodič za posjetitelje

Tehnologija vrata tvrtke GEZE u Međunarodnom centru za pećinsko slikarstvo. Fotografija: Jean-Luc Kokel za GEZE GmbH

Tehnologija vrata tvrtke GEZE u Međunarodnom centru za pećinsko slikarstvo © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Vanjska vrata za dva prostrana predvorja sadrže dva automatska sustava s kliznim vratima sa Slimdrive SL NT pogonskim sustavima koji su skladno uklopljeni u impresivnu staklenu fasadu zgrade. Isto rješenje odabrano je za unutarnja vrata predvorja, pri čemu je Slimdrive visok samo 7 cm.

S visinom od 3 m i pristupnom širinom većom od 2 m, sustavi dvostrukih kliznih vrata omogućavaju udoban i pristupačan ulaz u predvorje, čak i uz maksimalan broj posjetitelja. Automatska vrata opremljena su najsuvremenijom tehnologijom upravljanja;

 • Širina otvaranja, vrijeme otvaranja i brzina zatvaranja mogu se prilagoditi pojedinačno
 • Vrijeme čekanja se automatski prilagođava u skladu s učestalošću posjetitelja koji prolaze
 • Izuzetno dizajnirana pogonska i upravljačka tehnologija za sigurnu evakuaciju u hitnim slučajevima

crna automatska klizna vrata uklapaju se u stil špilje

Ulaz u replike špilja s automatskim sustavom kliznih vrata Slimdrive SL NT. Fotografija: Jean-Luc Kokel za GEZE GmbH

Ulaz u replike špilja © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Ideja je da posjetitelji trebaju iskusiti iste dojmove kao četvero mladih koji su špilju otkrili, što autentičnije. Kako bi ih uhvatili u dobrom raspoloženju, posjetitelji prolaze kroz tamnu zonu kako bi ušli u svojevrsno predsoblje s dva jednokrilna automatska sustava Slimdrive SL NT s kliznim vratima postavljena jedna za drugim. Duboko crno krilo na vratima naglašava osjećaj „otvorenog sezama“ prije ulaska u 240 m dugu repliku s jedinstvenom galerijom slika. Iza ovih vrata posjetitelji će naći obrazovni tečaj prepreka koji pomoću najnovije tehnologije virtualnih slika pomaže dekodirati i razumjeti slike iz kamenog doba i pružiti mnoštvo informacija o špiljama.

Manualna protupožarna vrata za ulaz u nastavni tečaj prepreka

Ulaz na tečaj prepreke putem manualno asimetrično podijeljenih protupožarnih vrata. Fotografija: Jean-Luc Kokel za GEZE GmbH

Manualna asimetrično podijeljena protupožarna vrata © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Edukacijskom tečaju prepreka pristupa se kroz dvokrilna manualna protupožarna vrata što muzejskom osoblju olakšava prijem posjetitelja, čiji bi broj inače bio ograničen.

Sustavi za zatvaranje vrata tvrtke GEZE nude optimalna rješenja za asimetrično podijeljena protupožarna vrata: sekvencijalna kontrola zatvaranja, nevidljivo integrirana u klizne vodilice Slimline, osigurava da se aktivno krilo drži otvorenim dok se pasivno krilo ne zatvori. Nakon upotrebe - a posebno kada ljudi bježe u slučaju opasnosti - oboje vrata se ponovno savršeno zatvore, tako da vrata u potpunosti održavaju svoju funkciju zaštite od požara i dima.

Automatska zaokretna vrata povezuju izložbene prostore

Obrazovni tečaj prepreka sastoji se od niza izložbenih i projekcijskih prostorija.

 • „Théatre de l’“art pariétal ističe ogroman značaj špilje Lascaux u međunarodnom istraživanju pećinskog slikarstva
 • 3D kino omogućuje posjetiteljima da istraže jednu od originalnih špilja do najsitnijih detalja
 • „Galerie de l’imaginaire“ interaktivno prikazuje veze špiljskih slika i moderne umjetnosti

Spojna vrata između prostorija su posebno zvučno izolirana vrata koje sprečavaju buku od demonstracija koje prodiru u susjednu prostoriju. Automatska zaokretna vrata se zatvaraju čim počne projekcija filma i otvaraju se po završetku. Senzori naravno osiguravaju potrebne sigurnosne razine kod teških zvučno izoliranih vrata.

Učinkoviti pogonski sustavi Powerturn (također u dizajnu od 7 cm) pomiču vrata tiho i lako, a pokazali su se i kao idealno rješenje za siguran i brz protok posjetitelja između prostorija. Zahvaljujući pametnoj funkciji zaokretanja, krila vrata se također mogu bez napora otvoriti bez obzira na težinu.

Dvokrilna zaokretna vrata ostavljaju posjetiteljima izložbe

Izlaz iz obrazovne zapreke: dvokrilni automatski TSA 160 NT-IS sustavi zaokretnih vrata s integriranom kontrolom sekvencijalnog zatvaranja. Fotografija: Jean-Luc Kokel za GEZE GmbH

Dvokrilni automatski TSA 160 NT-IS sustavi sa zaokretnim vratima © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Posjetitelji napuštaju prostoriju za završnu projekciju preko dvokrilnih automatskih zaokretnih vrata koja upravljaju kontinuiranim otvaranjem i zatvaranjem vrata udobno i pouzdano pomoću TSA 160 NT-IS pogona. Vrata se mogu posebno fleksibilno koristiti pomoću drugog, manjeg opcionalnog krila.

Parametri pokreta oba krila vrata također se mogu individualno prilagoditi na ovim vratima. U slučaju nužde, vrata se mogu otvoriti i manualno; u tom slučaju funkcioniraju poput vrata sa zatvaračima vrata - čime se jamči i pristup i zaštita za izlazak u slučaju nužde.

GEZE proizvodi u špilji Lascaux

 • Predvorje: Vestibule s dva automatska sustava kliznih vrata (visine 3 m, širine 2 m), s pogonskim sustavima Slimdrive SL NT FR i inteligentnom upravljačkom tehnologijom
 • Ulaz u izložbeni prostor (replika pećine): dvoje jednokrilnih automatskih kliznih vrata (jedna za drugim) sa Slimdrive SL NT pogonskim sustavom
 • Pristup obrazovnom tečaju prepreka: asimetrično podijeljena protupožarna vrata s nevidljivo integriranom kontrolom redoslijeda zatvaranja
 • U izložbenom prostoru (3D kino): automatski upravljana zvučno izolirana vrata sa sustavom pogona Powerturn i pametnim funkcijama zaokretanja
 • Izlaz iz izložbenog prostora: dvokrilna automatska zaokretna vrata s dva pogona TSA 160 NT-IS