Studije slučaja

Pogodnost i pristupačnost za novu javnu knjižnicu u Stuttgart-u

Nova javna knjižnica u Stuttgart-u smjestila je 500.000 medijskih jedinica na dva podzemna i devet nadzemnih katova. GEZE je doprinio pristupačnosti i sigurnosti u novoj javnoj knjižnici s visokokvalitetnim sustavima kliznih vrata i rješenjima za zaštitu od požara.

Unutarnji monolit grada kao „oaza mira“

Javna knjižnica u Mailänder Platz-u kao „oaza smirenja“. Fotografija: Lazaros Filoglou za GEZE GmbH

Javna knjižnica u Mailänder Platz-u © GEZE GmbH

„Javna knjižnica na Mailänder Platz-u“ službeno je ime nove gradske knjižnice u Stuttgart-u, koja je svoja vrata otvorila krajem listopada 2011. godine. Cologne arhitektura Eun Young Yi dizajnirao ga je kao „stojeću, monolitnu strukturu“ s 44 m dugim stranama i visinom od 40 m.

Omotač građevine sastoji se od dvostruke fasade s vanjskom fasadom kao slojem staklene opeke i unutarnjom konstrukcijom postolja kao toplinskom izolacijom zgrade. Ovom drugom fasadom, Young Yi, koji je svjesno dizajnirao novu knjižnicu kao strukturu s unutarnjim fokusom, odvaja svijet knjige i kulture od užurbanog svijeta Izvana. Prolazi između građevinskih pokrova mogu se koristiti kao šetnica. Noću su fascinantno osvijetljeni plavom bojom.

Svjetlina i pristupačnost karakteriziraju građevinski kompleks

Pogled na galeriju za čitanje i svjetlarnik u javnoj knjižnici u Stuttgart-u. Fotografija: Lazaros Filoglou za GEZE GmbH

Lagano i otvoreno: Prikaz galerije za čitanje pod središnjim svjetlarnikom © GEZE GmbH

U jezgri knjižnice nalaze se tri središnja prostorna područja smještena jedan na drugom:

  • Sala za sastanke u suterenu
  • Središnja prostorija veličine 14x14x14 m, potpuno neutralno oblikovana, koja se proteže na četiri kata. To tvori simbolično srce knjižnice i djeluje kao prostrana i meditativna središnja točka zgrade.
  • Otvorena galerija za čitanje, također na četiri razine, dopire do terase preko središnje sobe. Galerije i police za knjige prelaze od poda do poda, što daje galeriji izgled prema nebu.


Inspiracija iza ovog impresivnog dizajnerskog koncepta bila je pariška „Bibliothèque Nationale de France“ iz 18. stoljeća. Vrhunska tehnologija vrata i prozora nadopunjuje svijetlu, otvorenu estetiku Stuttgart-ove javne knjižnice.

Pristupačna praktičnost u smanjenom dizajnu

Posjetitelji ulaze u predvorje u obliku prstena kroz otvore na visokim vratima s predvorjem na sve četiri strane zgrade. Dupla, potpuno automatska dvokrilna zaokretna vrata sa GEZE Slimdrive EMD F-IS pogonom bočnog krila tiho i komforno upravljaju protokom ljudi koji stalno ulaze i izlaze. Gotovo simbolično, vrata predstavljaju ono što posjetitelji očekuju: udobnost moderne knjižnice, sigurnost, tišinu i puristički dizajn.

Aktivirajući prekidači integrirani u gumbe vrata osiguravaju da je lagani pritisak dovoljan da pokrenete zvučno otvaranje visokih vrata. Radarski detektori kretanja i senzoričke trake integrirani diskretno u vrata također dovode do izbjegavanja „sudara“ između pješaka i vrata. Elegantni pogon bočnog poklopca krila, visok samo 7 cm, s nevidljivo integriranom kontrolom sekvencijalnog zatvaranja, naglašava diskretan dizajn vrata i bijelo reduciran dizajn cijelog ulaznog prostora.

Automatski pogon bočnog poklopca krila za preventivnu zaštitu od požara

Kombinacija pristupačnosti, zaštite od požara i dizajna stvorenim sustavom GEZE proizvoda majstorski je implementirana gotovo svuda u knjižnici. Protupožarna sigurnost igra temeljnu ulogu u ovoj složenoj strukturi u kojoj stalno ima stotine ljudi. Automatska jednokrilna protupožarna vrata, s aluminijskim okvirom i diskretnim, kompaktnim Slimdrive EMD-F pogonom bočnog poklopca krila, mogu se naći na ulazima u razinama galerije za čitanje. Ista rješenja vrata izvedena su za vrata hodnika i protupožarna vrata na pojedinim etažama. Dobro provjereni GEZE zatvarači vrata, posebno oni iz serije TS 5000, također su ugrađeni na brojna vrata na svim katovima.

Pogodni sustavi kliznih vrata u dizajnu zaštite od požara

Zajednički proizvod GEZE i Hörmann: automatski dostupan T30 sustav kliznih vrata u dizajnu zaštite od požara. Fotografija: Lazaros Filoglou za GEZE GmbH

Sustavi kliznih vrata na ulazu u galeriju za čitanje © GEZE GmbH

Četiri prometna ulaza u galeriju za čitanje na prvom katu, neposredno iznad „srca“ knjižnice, opremljena su potpuno automatskim linearnim kliznim vratima. Odavde se posjetitelji kreću između katova koristeći pomaknute stepenice. Potpuno ostakljena automatska protupožarna klizna vrata T30 kombiniraju pristupačnost i preventivnu zaštitu od požara uz udobnost i praktičnost. Nedostatak kliznih vodilica u hodniku osigurava da su klizna vrata u lakoći rada i bez prepreka u normalnom radu.

U slučaju požara, vrata se automatski zatvaraju i osiguravaju sigurnu protupožarnu zaštitu - čak i ako se funkcija automatskih vrata na čekanju prethodno koristila. Pogoni uskih vrata diskretno su integrirani u pokrov gornje grede vrata, zajedno s kombiniranim radarskim detektorom pokreta za aktiviranje i zaštitu vrata. Prekidač za prikaz programa s prekidačem za ključeve za zaštitu vrata od neovlaštenog rada ugrađen je u dovratnik vrata i bočni zid polica za knjige.

GEZE proizvodi u javnoj knjižnici u Stuttgart-u

  • Slimdrive EMD F-IS pogoni bočnih poklopaca krila
  • Slimdrive EMD F pogon bočnog poklopca krila
  • Zatvarači vrata serije GEZE TS 5000
  • Prekidač za prikaz programa s prekidačem za ključ