Studije slučaja

GEZE sustavi vrata za kontrolu pristupa sa visokim zahtjevima dizajna

Novi sudski centar Gelsenkirchen okuplja sve pravne institucije na površini od 19.000 m². Automatska vrata i inovativna sigurnosna rješenja tvrtke GEZE podržavaju funkcionalnost i sigurnost suvremenog sudstva i savršeno se uklapaju u purističku arhitekturu zgrade.

Središnja točka za kontakt: Pravosudni centar Gelsenkirchen

Pravosudni centar s dvokrilnim automatskim vratima. Fotografija: Annika Feuss za GEZE GmbH

Sustav automatskih dvokrilnih vrata nudi praktičnost i sigurnost. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Stuttgart-ska arhitektonska tvrtka Harris + Kurrle planirala je trodijelni kompleks zgrada s jasnim fokusom na funkcionalnost i stvaranje sinergije. Sudnice, knjižnica, katastar i kafeterija grupirane su oko atrija u središnjem dijelu strukture. Uredi pravosudne uprave smješteni su u dva manja, pomalo pomaknuta područja.

Visokokvalitetna automatska vrata i inovativna sigurnosna rješenja tvrtke GEZE podržavaju funkcionalnost i sigurnost suvremenog sudstva i savršeno se uklapaju u purističku arhitekturu zgrade.

Maksimalna pogodnost: Automatska vrata s pogonom Powerturn

Sustav s troje dvokrilnih staklenih zaokretnih vrata karakteriziraju prestižni ulazni dio glavne zgrade. Snažni pogonski sustavi Powerturn tvrtke GEZE u dobro provjerenom dizajnu od 7 cm pokreću velika staklena krila automatskih vrata lagano i tiho za dostupnu pristupačnost. Zahvaljujući integriranoj funkciji pametnog zaokretanja, krila teškog stakla mogu se lako otvoriti i manualno. To smanjuje potrošnju energije, bez obzira na to jesu li vrata manualno u radu ili su otvorena duži period.

Učinkovite kontrole pristupa zahvaljujući GEZE tehnologiji vrata

Automatska vrata sa Slimdrive EMD-F sustavom zaokretnih vrata u ulaznom dijelu djeluju kao sigurnosni sustavi za zaključavanje vrata. Fotografija: Annika Feuss za GEZE GmbH

Zastakljena automatska vrata s kontrolom pristupa © Annika Feuss / GEZE GmbH

Maksimalna sigurnost i zaštita pozvanih i svjedoka, porotnika, administrativnog osoblja i posjetitelja podrazumijeva se u modernim sudskim zgradama. Ukupno četiri Slimdrive EMD-F sustava zaokretnih vrata u sustavu sigurnosnih blokada vrata u atriju udovoljavaju sigurnosnim zahtjevima zgrade koja je dostupna javnosti.

  • Jedan od sigurnosnih sustava za zaključavanje vrata je rezerviran kao ulaz za sudsko osoblje putem sustava kontrole pristupa.
  • Dvoje automatskih vrata služe kao separatori za upravljanje svim ostalim individualnim skupinama.
  • Četvrti sigurnosni sustav zaključavanja vrata djeluje kao izlaz i sprječava neovlašteni pristup atriju: vanjska sigurnosna zaključna vrata otvaraju se samo ako su unutarnja zatvorena.


Elegantni pogon Slimdrive EMD-F posebno je prilagođen ograničenim prostorima tipičnim za sustave sigurnosnih vrata sa sigurnosnim blokadama. Automatsko otvaranje i zatvaranje sustava kliznih vrata omogućuje brzi prolazak kroz sustav sigurnosnih blokade, što nadzor sigurnosnog osoblja čini efikasnijim.

Centralno kontrolirana automatska vrata štite spasilačke rute

Pouzdane rute za bijeg i spašavanje ključni su u visoko posjećenim zgradama. Da bi se to osiguralo u novom pravosudnom centru Gelsenkirchen, GEZE je implementirao višenamjenska vrata za bijeg i spašavanje u atriju i pokrov zgrade koja se mogu aktivirati središnjom upravljačkom jedinicom TZ 320.

Središnja upravljačka jedinica kombinira kontrolu pristupa, nadgledanje svih događaja otvaranja i zatvaranja izlaza za slučaj nužde i puštanje izlaza za nuždu u slučaju opasnosti. Gumb za slučaj nužde na sustavu vrata, koji otvara vrata u smjeru izlaza za nuždu u bilo kojem trenutku za svakoga, nudi dodatnu sigurnost. Pritiskom na gumb za slučaj nužde istovremeno se aktivira alarm radi smanjenja rizika od manipulacije.

Sustavi vrata sa složenim zadacima

Kako bi se zadovoljile kombinirane potrebe zaštite od požara i pristupačnosti, preko 100 vrata u cijelom kompleksu zgrada opremljeno je zatvaračima za vrata iz GEZE portfolia. Verzija Boxer, integrirana u krilo vrata, korištena je u prestižnim sudnicama, pružajući vratima besprijekoran izgled izvana. Funkcija slobodnog zaokretanja omogućuje sustavu vrata otvaranje ili zatvaranje uz minimalan napor, kao da uopće nema zatvarača vrata. Vrata se u slučaju požara pouzdano i sigurno zatvaraju. Jedinstvena udobnost funkcije otvaranja omogućava zaključavanja vrata i stalno otvorena na kraju slobodnog prostora za zaokretanje bez da se ugrozi samo-zatajno zatvaranje u slučaju požara.

GEZE proizvodi u pravosudnom centru Gelsenkirchen

  • GEZE Powerturn sustavi pogona
  • Slimdrive EMD-F sustavi zaokretnih vrata
  • Slimdrive EMD F pogon
  • TZ 320 kontrolna jedinica vrata
  • Integrirane verzije Boxer