Studije slučaja

Pristupačnost i sigurnost zahvaljujući GEZE automatskim pogonima vrata u stambenoj kući Fux Campagna

Osnovana 1995. godine, stambena kuća Fux Campagna u Vispu u švicarskom kantonu Valais nudi smještaj i radno mjesto za osobe starije od 18 godina s teškim i višestrukim fizičkim oštećenjima. Ponuda smještaja za 21 osobu i zaposlenje za 26, Fux Campagna posljednjih je godina uvijek bila punog kapaciteta. Iako je potražnja bila velika, nije bilo moguće udovoljiti nijednoj drugoj. Rješenje? Proširenje na temelju dizajna koji je izradio Albrecht Architekten AG, a koje obuhvaća 15 dodatnih stambenih mjesta i 17 novih mjesta za zapošljavanje, a koje je otvoreno u svibnju 2018. godine.

GEZE Slimdrive, automatski sustav linearnih kliznih vrata za rute za spašavanje i bijeg, u novom produžetku stambene kuće Fux Campagna.

Puna snaga i diskretan dizajn: GEZE Slimdrive osigurava pristup na rutama za spašavanje i bijeg i u novom produžetku stambene kuće Fux Campagna. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Za stanovnike i zaposlenike ustanove neophodan je, pristupačan život cjelokupna zgrada je od presudne važnosti. U konačnici se trebaju kretati oko nje što slobodnije i neovisnije. Istovremeno se moraju poštivati zahtjevi koji se odnose na zaštitu od požara te rute za bijeg i spašavanje. Zbog toga su GEZE automatski pogoni za klizna vrata i klizna vrata ugrađeni u novogradnju i u dijelovima postojeće zgrade – savršena rješenja za pristupačnost i udobnost.

Pristupačan život uz najveću pogodnost u stambenoj kući Fux Campagna

Potpuno automatski pogon dokazuje svoju snagu i pouzdano i sigurno otvara čak i velika, teška vrata s težinom krila do 600 kg, širine vrata od 930 mm.

Potpuno automatski pogon dokazuje svoju snagu i pouzdano i sigurno otvara čak i velika, teška vrata s težinom krila do 600 kg, širine vrata od 930 mm. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Zbog svojih oštećenja i fizičkih oštećenja, stanovnici Fux Campagne često ne mogu ručno otvarati i zatvarati vrata kako bi se što više samostalno kretali zgradom, bez pomoći drugih. Međutim, ključni stupovi filozofije Fux Campagna uključuju pružanje svojim stanovnicima najveću moguću individualnost, neovisnost i privatnost.

U svjetlu toga, stambena kuća (kao i mnoge druge ustanove u sektoru zdravstva i socijalne skrbi) odlučila je ugraditi pogone automatskih vrata za zaokretna vrata i klizna vrata. Oni su savršeno rješenje za pristupačan život i korisnicima pružaju praktičan pristup uz održavanje najviših sigurnosnih standarda. Uz to, u slučaju požara ili druge opasnosti, osiguravaju da stanovnici i osoblje mogu bez pomoći pobjeći vani ili na sigurna mjesta.

Rješenja koja pruža GEZE mogu udovoljiti ovim visokim standardima sigurnosti i ljubaznosti i zahvaljujući diskretnom i estetskom dizajnu neprimjetno se uklapaju u modernu arhitekturu zgrade. I, naravno, ispunjavaju sve smjernice pristupačnog dizajna zgrada postavljene u DIN standardima.

Instalirani GEZE proizvodi u potpunosti su ispunili naša očekivanja. Oduševljeni smo instalacijama u novogradnji posebno. Obnova postojeće zgrade bila je značajan izazov, a instalacijski radovi zahtijevali su stolare, električare i bravare za interdisciplinarni pristup. To je uključivalo visok stupanj složenosti – i sasvim je razumljivo da neka od instaliranih rješenja treba rekonfigurirati ili prilagoditi. Uvijek možemo računati na izvanrednu uslugu tvrtke GEZE za to.

Donat Jeiziner, direktor Fux Campagna

Automatska klizna vrata: diskretna i pouzdana

Linearni sustav kliznih vrata za rute za bijeg i spašavanje

GEZE Slimdrive SL NT-FR © Frey Photography / GEZE GmbH

Veliki broj stanovnika, zaposlenika i posjetitelja svakodnevno koristi staklena klizna vrata kantine i kuhinje u stambenoj kući Fux Campagna. Ovi su objekti socijalno središte kuće; središnje mjesto za dijeljenje obroka i uživanje u druženju jednih sa drugima. U isto vrijeme, ulazi i izlazi služe kao putovi za bijeg i spašavanje. Kao rezultat, sustavi vrata instalirani na ovom području ne samo da moraju biti visoko funkcionalni i pouzdani, već moraju udovoljavati DIN standardima i europskim protupožarnim propisima. Sustavi upravljanja vratima također su se trebali ugraditi što je moguće neupadljivije u moderni dizajn zgrade.

Stoga je donesena odluka o instaliranju GEZE Slimdrive SL NT-FR – automatskog linearnog sustava kliznih vrata za rute za bijeg i spašavanje. Posebno dizajniran da udovolji zahtjevima unutarnjih i vanjskih vrata koja su izložena velikoj uporabi, pogonski sustav impresionira na visini od samo 7 centimetara i može se neprimjetno ugraditi u fasadu. Da bi se zajamčila sigurnost na rutama za bijeg i spašavanje, kontrole i cjelokupni sustav također imaju redundantan dizajn pogona.

Bez-kontaktne GEZE sklopka montirana na zidu pored staklenih kliznih vrata u stambenoj kući Fux Campagna.

Bez-kontaktne sklopke u neposrednoj blizini ugrađene su na zidove pored GEZE Slimdrive SL NT-FR sustava vrata. Prekidači omogućavaju ljudima otvaranje vrata bez izravnog fizičkog kontakta © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Idealno za zdravstvo i socijalnu skrb: bez-kontaktne sklopke

Bez-kontaktne sklopke u neposrednoj blizini ugrađene su zidove pored vrata. Omogućuju otvaranje vrata bez potrebe da se pritisne tipka: približavanje tipki je dovoljno za aktiviranje sustava automatskog otvaranja.

Stoga, kad stanovnik priđe vratima, ne mora izravno dirati sklopku. Umjesto toga, dovoljno je jednostavno pristupiti sklopki. To nudi posebne pogodnosti ljudima na štakama ili u invalidskim kolicima koji žele aktivirati sklopku. Sklopka otkriva ljude i predmete u području detekcije od 10 do 50 centimetara, koja se po potrebi može konfigurirati.

Sklopke u neposrednoj blizini nude značajne prednosti ne samo u pogledu pristupačnosti, već i u pogledu higijene, jer izbjegavaju nepotreban fizički kontakt. Na taj se način izbjegava prenošenje mikroba na rukama – što je idealno za zdravstvene i socijalne ustanove.

Otkrijte ostale praktične uređaje za aktiviranje i senzorski sustav

Pristupačnost i zaštita od požara kombiniraju se zahvaljujući sustavu otvaranja i automatskom pogonu zaokretnih vrata

Zaštita od požara i pristupačnost – dvije su teme koje očito igraju važnu ulogu za stambenu kuću Fux Campagna. Ali kako se to dvoje može kombinirati? Uostalom, protupožarna i dimna vrata moraju se zatvoriti u svako doba, zar ne? U nekim slučajevima, da – ali ne uvijek. Ako su vrata za zaštitu od požara opremljena sustavima za otvaranje, mogu se ostaviti otvorena. Sustav za otvaranjedrži vrata otvorenima i u slučaju nužde zatvara ih automatski i sigurno. Senzorne trake i sustavi daljinskog upravljanja instalirani u stambenoj kući dodatno poboljšavaju dostupnost zgrade i jednostavnost pristupa njenim stanovnicima i osoblju.

GEZE Boxer E-ISM stavlja u fokus zaštitu od požara

Dvokrilna protupožarna vrata u stambenoj kući Fux Campagna opremljena su GEZE Boxer E-ISM sustavom zatvarača vrata. Električni sustav otvaranja osigurava da se vrata drže otvorena i da se automatski otpuštaju samo u slučaju požara. Unaprijed definirani redoslijed zatvaranja osigurava da se krila zatvore prema ispravnom redoslijedu. Ove osobine predstavljaju ne samo preventivne mjere zaštite od požara, već i čine vrata za zaštitu od požara dostupnima bez utjecaja na sigurnost.

Otvorena jednokrilna protupožarna vrata u stambenoj kući Fux Campagna, opremljena sa GEZE Powerturn F.

U stambenoj kući Fux Campagna, jednokrilna protupožarna i dimna vrata opremljena su elektromehaničkim Powerturn pogonima koje isporučuje GEZE. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Pristupačnost koju osigurava GEZE Powerturn F

Jednokrilna protupožarna i zaštitna vrata od dima na cijelom proširenju stambene kuće Fux Campagna iu postojećoj zgradi opremljena su Powerturn pogonima koje isporučuje tvrtka GEZE. Zahvaljujući senzornoj traci i daljinskom upravljaču, ovo pametno rješenje vrata čini dostupnim za sve stanovnike i osoblje. Pogon otvara vrata izuzetno tiho, što znači da stanovnike i osoblje ne ometaju bučni pogonski sustavi. Smart zaokretna funkcija omogućuje jednostavno manualno otvaranje vrata. Uz automatsko otvaranje i zatvaranje, vrata za zaštitu od požara također se mogu otvoriti. U slučaju požara sustav za otkrivanje požara deaktivira funkciju automatskog otvaranja/zatvaranja ili uređaja za otvaranje. Prekidač prekida napajanje, a pogonski sustav zadržava normalnu funkciju zatvaranja vrata.

Naši sustavi automatskih vrata …

Prednosti GEZE automatskih vrata na prvi pogled

  • … osigurati da su vrata dostupna i prikladna za sve korisnike.
  • … su higijensko rješenje, posebno za sektor zdravstva i socijalne skrbi, jer izbjegavaju prenošenje klica s ruku.
  • … su sigurno i učinkovito rješenje, posebno za vrata sa velikim prometom.
  • … udovoljavaju najstrožim sigurnosnim standardima u skladu sa DIN EN 16005 i DIN 18650.
  • … prikladna su za protupožarna vrata i automatski se zatvaraju u slučaju nužde nakon signala sa detektora dima, čime se osigurava požarni dio.

 Ukratko: GEZE rješenja u stambenoj kući Fux Campagna

  • GEZE Slimdrive SL-NT-FR linearni sustav kliznih vrata za rute bijega i spašavanja sa sklopkom u neposrednoj blizini
  • Boxer E-ISM 3-6 integrirani sustav zatvarača vrata s kontrolom slijeda zatvaranja i električnim uređajem za otvaranje
  • Elektromehanički pogon zaokretnih vrata Powerturn F za jednokrilna protupožarna i zaštitna vrata od dima