GEZE Aktualnosti

GEZE mreže na svim razinama

Gerald Haas, direktor razvoja u tvrtki GEZE-u od 2017. godine. U intervjuu govori o tome što čini GEZE proizvod, što on smatra umrežavanjem i kako tvrtka promiče svoju strategiju digitalizacije i kontinuirani razvoj GEZE Cockpita.

Gospodine Haas, odgovorni ste za Odjel razvoja u GEZE-u već gotovo tri godine. Kako se tržište razvijalo u to vrijeme?

Općenito: vrata, prozori i zgrade postaju sve složeniji. A zahtjevi za svaka vrata i prozor su se izrazito povećali. Ovih dana se vrata i prozori moraju projektirati i izraditi na višenamjenski način: Pristupačnost bez prepreka, protupožarna zaštita, evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje, odimljivanje ili čak prirodno prozračivanje samo su neke od ključnih riječi koje ilustriraju ovu složenost. Pored građevinskih zahtjeva, postoje i zahtjevi kupaca za zvučnom zaštitom, praktičnošću i dizajnom. Međutim, jasno je da aspekt sigurnosti zgrade uvijek mora imati najveći prioritet. Naš je zadatak zajamčiti ovu sigurnost, uzimajući u obzir i određene zahtjeve u svim pitanjima i konfiguracijama, koji često mogu biti u suprotnosti.

I kako to postižete?

Naša metoda uključuje spajanje sustava. Za nas je riječ o pretvaranju zgrada u prave „pametne zgrade”, posebno u velike zgrade, jer složena povezanost različitih grupa proizvoda treba inteligentno upravljanje. Stoga se radi o integriranju fleksibilnih, učinkovitih, jednostavnih za upravljanje i individualno prilagođenih rješenja u jedan sustav automatizacije zgrade višeg ranga. U ovom je slučaju također vrlo važna sposobnost naknadne ugradnje rješenja jer nisu sve zgrade nedavno izgrađene. Na primjer, moramo povezati vatrodojavne sustave, protuprovalne sustave, sustave kontrole pristupa i uređaje za upravljanje vratima u jedan jedinstveni sustav – što znači inteligentno umrežavanje. Obrnuto, to znači da su vlasnički sustavi na izlazu. Stoga GEZE stavlja naglasak na otvorene standarde, kao što su KNX ili BACnet. Vjerujemo da danas samo potpuno umrežena zgrada ispunjava sve zahtjeve za vlasnika i korisnika.

Što to znači za vas kao voditelja Odjela razvoja?

Više nije dovoljno napraviti samo jedan fantastičan proizvod koji 100 % udovoljava određenoj potražnji. Ne, moramo rano razmišljati o tome kako ljudi upotrebljavaju vrata i prozore u cijeloj zgradi. Jer se razvijamo s gledišta korisnika. To znači: tehnički empatični i digitalno usmjereni prema budućnosti.

Sve to s ciljem da našim izvornim proizvodima olakšamo doživljaj i upotrebu pomoću digitalnih proizvoda i usluga. Za veću sigurnost, učinkovitost i praktičnost.

Gerald Haas, generalni direktor za istraživanje i razvoj u tvrtki GEZE

Kako možete primijeniti ove vrste umrežavanja u praksi?

Naši pogoni automatskih vrata i pogoni prozora te terminali evakuacijskih putova posjeduju sučelja sabirnice i pružaju veliku količinu podataka. Za ostale proizvode nudimo univerzalne module sučelja. GEZE Cockpit čini središte naših mrežnih rješenja. GEZE proizvodi mogu se s njim povezati na različite načine. Kontrolor se može upotrebljavati s vlastitim softverskim aplikacijama tvrtke GEZE, ali također se može integrirati u druge sustave za upravljanje zgradom. S tim u vezi radimo s otvorenim komunikacijskim standardima kako bismo osigurali da integracija i međusobno djelovanje raznih struka u zgradi bude što lakše i jednostavnije. Sve to s ciljem da našim izvornim proizvodima olakšamo doživljaj i upotrebu pomoću digitalnih proizvoda i usluga. Za veću sigurnost, učinkovitost i praktičnost.

U pogledu trendova: Što tvrtka GEZE radi da bi i dalje razvijala ovaj trend?

Vrlo sam oprezan s riječju „trend” jer proizvodimo dugotrajna kapitalna dobra. Ne robu široke potrošnje. Pružamo podršku zgradama tijekom njihovog čitavog životnog ciklusa. Stoga se također sustavno oslanjamo na otvorene komunikacijske standarde koje tržište promiče zbog dugog vijeka trajanja naših proizvoda. Hardverske komponente u zgradama moraju funkcionirati desetljećima. Ovdje se stoga primjenjuje još jedno pravilo: Jer moramo biti sigurni da trend postaje standard. To znači da ako razvijamo proizvod, radimo to s najvećom pažnjom.

A što to znači za GEZE Cockpit?

Još više moduliramo svoj softver tako da možemo individualno udovoljiti željama kupaca. GEZE Cockpit samo je prvi korak u tom pogledu. U procesu smo razvijanja svojevrsnoga sustava sastavnih blokova u softveru. Naime, sa svakim novim projektom u kojem upotrebljavamo GEZE Cockpit, upoznajemo različite kontrole scene i načine rada scena. Važno je da ne izgubimo iz vida svoj cilj – a to znači: Kako svojim proizvodima i uslugama možemo doprinijeti razvoju stambenih zgrada vrijednih življenja zajedno s našim kupcima, koji odgovaraju potrebama naših kupaca?

Gospodine Haas, hvala vam na razgovoru!