Studije slučaja

Pametna zgrada: Inteligentni razvojni centar tvrtke GEZE

Četveroetažna zgrada inteligentnog razvojnog centra pruža prostor za ispitivanje i provjeru prostora, urede, prostore za sastanke i kreativne prostore u ukupnoj površini od preko 2.000 m2. GEZE je tako stvorio savršene uvjete za širenje svog portfolia usluga inovativnim, interdisciplinarnim mrežnim rješenjima za vrata i prozore u pametnim zgradama.

Inteligentne zgrade suočene sa izazovima budućnosti

Ulazni prostor pametnog razvojnog centra. Fotografija: GEZE GmbH

Ulazni prostor pametnog razvojnog centra. © GEZE GmbH

Ispitivanja i validacije proizvoda provode se pomoću najsuvremenije opreme na površini od 1.200 m2. Modularne ispitne klupe opremljene su najnovijom robotskom tehnologijom. Tehnički koncepti i proizvodi vrhunske kvalitete sada se mogu brže i učinkovitije realizirati. Novi sustav za testiranje testira kompletne sustave vrata za njihovu funkcionalnost i prijatnost za korisnika u različitim klimatskim uvjetima. Ekološka ispitivanja cijelog asortimana proizvoda izvediva su u klimatskoj komori visokih performansi. Kapacitet ispitivanja u elektroničkom i mjernom laboratoriju značajno je povećan.

Rastuća globalna urbanizacija znači da treba stvoriti bolji kvaliteta života za sve više ljudi na sve ograničenijim zemljišnim resursima. Raspoloživost stambenog i radnog prostora glavni je izazov – i to upravo u velikim gradovima. Demografski razvoj zahtijeva pristupačna rješenja – i Universal Design sve više postaje standard. Odgovornost za okoliš i ograničeni prirodni resursi zahtijevaju održive i energetski učinkovite zgrade. Svi ovi čimbenici, kao i digitalizacija, postavljaju nove zahtjeve u pogledu sigurnosti, udobnosti za korisnike i stanovnike te upravljanja zgradama. Tim se zahtjevima mogu zadovoljiti samo inteligentne zgrade.

Više informacija o pametnim zgradama

Kontrola cjelokupne građevinske tehnologije u „Pametnoj zgradi“

Komuniciranje vrata i prozora koji optimiziraju njihovu interakciju. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Komuniciranje vrata i prozora koji optimiziraju njihovu interakciju. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE je duboko predan digitalnom umrežavanju zgrada. Novi razvojni centar gleda daleko u budućnost. Tvrtka je stvorila vlastitu infrastrukturu da ponudi mrežna rješenja za kontrolu cjelokupne građevinske tehnologije u pametnim zgradama budućnosti. Nova zgrada je sama po sebi pametna. Sve su grupe proizvoda inteligentno umrežene i integrirane u sustav upravljanja zgradama. Grijanje, ventilacija, svjetlost, zasjenjenje, vrata i prozori međusobno komuniciraju i optimalno djeluju. Sve funkcije automatizacije i sigurnosti na vratima i prozorima postignute su proizvodima GEZE, uključujući kompletni sustav ventilacije dima i topline (RWA).

Think tank: Arhitektura za inovativni kapacitet

Postupci koji vode do inovacija odredili su arhitekturu i dizajn nove zgrade. Inženjeri i testni inženjeri nailaze na optimalne radne uvjete u svakoj fazi razvoja. Dizajn interijera i tehničke opreme potiču razmjenu između disciplina i omogućavaju umrežavanje stručnih područja. To se događa, na primjer, u okretnim projektnim prostorima, ali i u vlastitim zonama kreacije i opuštanja – dobro je poznato da izvanredne ideje ne dolaze samo od sjedenja za stolom. Ugodan ambijent i vrhunska tehnologija mobilnih medija potiču brainstorming i nekonvencionalna rješenja. 

Pametan rad: Fleksibilna radna područja za agilni rad

Svako područje ili prostorija u zgradi dostupna je i bez prepreka, a za svaku aktivnost može se brzo stvoriti optimalno okruženje. Ako na istom području djeluje nekoliko timova s različitim zahtjevima svjetlosti ili unutarnje klime, konfiguracija izvora svjetlosti i ventilacije može se u bilo kojem trenutku promijeniti. Evo primjera: Pojedinačne zone prostora mogu se dinamički međusobno povezati na podnom području pomoću kontrole rasvjete putem BUS sustava. Izravni i neizravni elementi rasvjete mogu se grupirati, a željeni scenariji osvjetljenja mogu se definirati za pojedine radne skupine. Optimalno osvjetljenje koje također obećava smanjeno naprezanje očiju, može se postići za radno područje programera koji radi na malim aktivnostima - čak i ako je drugom zaposleniku ugodno s dobrim prosječnim intenzitetom svjetlosti. Postavke se lako mogu stvoriti za različita područja na dodirnoj ploči u sobi. Isto tako, svi automatizirani prozori mogu se digitalno grupirati.

Saznajte više o prednostima prirodne ventilacije

Otvoreni ured nudi kratke komunikacijske kanale i ugodan „agilan“ rad zahvaljujući fleksibilnim jedinicama radne stanice. Genijalan koncept apsorpcije zvuka dizajniran do najsitnijih detalja, akustički razdvaja područja za sastanke, šetnice i pojedinačne stolove. Korneri za sastanke ili zasebni prostori mogu se stvoriti za visoko koncentrirani rad u tihom okruženju, dok se osvjetljenjem i zatvorenom klimom mogu kontrolirati zone. Pametne klizne rolete ispred prozora aktiviraju se ovisno o svjetlosti ili sunčevom zračenju. Vrata se automatski otvaraju i zaključavaju u određeno doba dana. Na kraju radnog dana aktivira se automatsko noćno zatvaranje.

Pronađite više informacija o sigurnosti zgrade

Centralni rad i nadzor pomoću GEZE Cockpit-a

Upravljajte svim komponentama sa samo jednim sustavom automatizacije zgrada. Fotografija: GEZE GmbH

Upravljajte svim komponentama sa samo jednim sustavom automatizacije zgrada. © GEZE GmbH

U zgradi gotovo da i nema tipki s prekidačima. Sve skupine proizvoda i elementi prostorne tehnologije vizualiziraju se centralno na jednom sučelju i mogu se pratiti na prvi pogled. Statusi grupa proizvoda kontroliraju se i prikazuju automatski na temelju unaprijed definiranih scenarija ili, naravno, od strane samih zaposlenika, preko dodirnih ploča. Unutarnja klima, medijska tehnologija, svjetla, prozori ili vrata mogu se kontrolirati preko upravljačke ploče klikom na ikone. Novo razvijeni sustav automatizacije zgrada GEZE Cockpit omogućuje sve to. Njegove zadaće i jedinstvene prednosti su središnja vizualizacija, nadzor i rad svih integriranih proizvoda. GEZE Cockpit također omogućuje ovlaštenim korisnicima da aktiviraju grupe proizvoda i prikazuju njihov status te imaju posebna odobrenja putem svojih računala. Saznajte više na www.cockpit.geze.com

Laboratorij za pametne mogućnosti

Nema ništa očiglednije od korištenja pametne zgrade za vlastito testiranje i učenje. Omogućit će nam da odgovorimo na pitanja poput onoga što zgradu čini „uistinu“ pametnom, koje mrežne aplikacije donose najveći porast udobnosti, sigurnosti i energetske učinkovitosti i koje su mrežne značajke potrebne u sutrašnjoj zgradi. Također nudi najbolje uvjete za testiranje interoperabilnosti pametnih GEZE proizvoda i drugih grupa proizvoda u stvarnim uvjetima, tj. s ljudima koji svakodnevno rade na njima.

Inteligentna zgrada omogućava fleksibilno grupiranje te dodavanje ili zamjenu proizvoda tako da se nova rješenja za umrežavanje mogu iskušavati i testirati iznova i iznova. Stečeni uvidi koriste se za kontinuirano razvijanje inteligencije svih pametnih GEZE proizvoda i za širenje i uvođenje pogodnosti za korisnike uz pomoć GEZE Cockpit-a. Sustavom automatizacije zgrada može se upravljati kao neovisni sustav ili se integrira s BACnet i KNX komunikacijskim standardima u sveobuhvatni sustav upravljanja zgradama. Komunikacija podataka između GEZE Cockpit-a i integriranih proizvoda i sustava odvija se putem modula sučelja.

Osim vizualizacije svih integriranih proizvoda na središnjem mjestu, pametni sustav nudi jedinstvenu dodanu vrijednost: prvi put je moguće ugraditi kompletnu inteligenciju GEZE proizvoda - tj. svih dostupnih mogućnosti upravljanja i informacija o statusu - u građevinsku mrežu. Vrata i prozori se na taj način mogu kontrolirati i nadzirati s najvišim stupnjem preciznosti. Primjeri uključuju točno znanje o stanju vrata ili prozora, vrijednosti senzora ili povratne informacije iz naredbe koja je izvršena i poruke alarma. GEZE Cockpit nudi i mnoge druge prednosti: povećana sigurnost zgrada, prediktivno održavanje i učinkovito upravljanje zgradom.

Povećana sigurnost i kratke udaljenosti kroz pametno umrežavanje

S više stotina multifunkcionalnih vrata i prozora integriranih u sustav upravljanja zgradama, rukovoditelji zgrada uvijek su svjesni stanja svih vrata ili prozora. Možete ih centralno otvoriti ili zatvoriti prema potrebi i promijeniti način rada vrata i biti sigurni da su svi elementi u školjki zgrade zaključani ili pričvršćeni. Eliminiraju se dugotrajni inspekcijski krugovi. Naredbe se mogu izdati za pojedinačna, višestruka ili sva vrata (centralno zaključavanje). Pojedinačni scenariji vrata mogu se spremiti u GEZE Cockpit-u, tako da se vrata mogu automatski otvoriti, zatvoriti ili zaključati kako ih kontrolira vrijeme ili pokrenuti događaj. Svi procesi na vratima - a samim tim i nepravilnosti - prijavljuju se nazad. Što god se dogodi na vratima, mogu se odmah poduzeti mjere.

Saznajte više o automatskim vratima

„Klimatski ciljevi“ za ugodan i pametan rad

Različiti scenariji, npr. „klimatski aktivna fasada“ i „predkondicioniranje“ prostorija, trenutno se testiraju u pametnoj zgradi u vezi s GEZE Cockpit-om. Optimalna kvaliteta zraka ključna je za ugodno okruženje u uredu. Prostori za sastanke trebaju se prije upotrebe ponovno provjetravati. Scenariji stvoreni u sustavu upravljanja zgradama osiguravaju inteligentnu, energetski učinkovitu interakciju između grupa proizvoda. Pametna fasadna tehnologija automatski reagira na promjene u vanjskim klimatskim uvjetima. Roleta se spušta automatski kad se radi o sunčevom zračenju. Pametni prozori otvaraju se ili zatvaraju ovisno o vanjskoj temperaturi. Centralno kontrolirano automatski noćno hlađenje uređaja već je početkom dana stvorilo dobru klimu u zatvorenim prostorima. U ovom scenariju, IQ windowdrive raspon RWA pogona i GEZE Powerturn operatori zaokretnih vrata, senzori prisutnosti, položaja, senzori zraka i temperature, grijanje, ventilacija i klimatizacijski sustav, osvjetljenje i zasjenjenje te sustav zauzeća prostorija međusobno djeluju na kontrolu prozora i ventilacijske poklopce i vrata sa svježim zrakom.

Pametni tjelohranitelji na automatiziranim prozorima

Sigurnosni sustav prozora kao inteligentna rješenja senzora u građevinskoj sabirnici osigurava prozore integrirane u sustav upravljanja zgradama u svim općenito dostupnim područjima zgrade. Inteligencija ostaje „lokalna“, jer informacije sa sigurnosnih senzora imaju prednost. Prozračivanje će se odgoditi ili zaustaviti ako postoji prepreka u otvaranju prozora, kao što su ruka i zatvaranje već je pokrenuto regulacijom zgrade zbog podataka senzora (kiša, vjetar ili temperatura).

Više informacija o sigurnosnim sustavima prozora

Optimalna klima: Pametni aktuatori upravljaju jedni drugima

GEZE također testira vrlo jedinstvenu kombinaciju klima uređaja, pogona prozora i vremenskih senzora. Pametni aktuatori upravljaju jedni druge ovisno o podacima senzora. Za visoko učinkovitu i energetski štedljivu klimatizaciju, izvedba klimatizacijskog sustava namijenjena je automatskoj prilagodbi točnoj širini otvora prozora. Stalna ravnoteža između vanjske i unaprijed postavljene sobne temperature za kontrolu klime u pojedinim zonama prostora na svakoj razini zgrade također se testira interakcijom grijanja, ventilacije i klimatizacije. Pri programiranju scenarija, fizički parametri poput veličine i položaja prostorije u zgradi temeljito su uzeti u obzir putem sustava upravljanja zgradom.

Više o kontroli zatvorene klime

Pametni GEZE proizvodi u novom razvojnom centru

  • GEZE Cockpit sustav automatizacije zgrada
  • RWA pogoni iz raspona IQ windowdrive
  • Sustav odvođenja dima i topline (RWA)
  • Powerturn pogon zaokretnih vrata