Inovativna tehnika vrata u gradskoj vijećnici u La Rochelleu

Povijesne građevine su značajno kulturno dobro. Stoga zaštićene zgrade stoga podliježu određenim zahtjevima kada je riječ o obnovi i modernizaciji. U povijesnoj gradskoj vijećnici La Rochellea, francuskog obalnog grada u departmanu Charente-Maritime, moderni sustavi vrata GEZE osiguravaju očuvanje arhitekture zaštićene baštinom, a gradsku vijećnicu čine pristupačnom svima.

Najstarija francuska gradska vijećnica u La Rochelleu je povijesna građevina zaštićena kao spomenik kulture

Povijesna arkadna šetnica vodi do modernih ulaznih vrata.

Povijesna arkadna šetnica vodi do modernih ulaznih vrata. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Gradska vijećnica nalazi se na istom mjestu od osnivanja grada La Rochelle 1298., što je čini jednom od najstarijih zgrada koje se još uvijek koriste u Francuskoj. Izgrađena je u gotičkom i renesansnom stilu, a sa svojim nazubljenim zidinama, malim kutnim tornjićima i stražarskom kulom s keramičkim kipom francuskog kralja Henrika IV, spada među najznačajnije povijesne građevine grada.

Javni prostori su svijetli i pristupačni zahvaljujući automatskim staklenim kliznim vratima.

Javni prostori s automatskim staklenim kliznim vratima. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Sanacija zaštićene zgrade

Ta povijesna grada stavljena je pod zaštitu kulturne baštine 1861. Na njoj su izvršeni opsežni sanacijski radovi kako bi se obnovili neki od izvornih elemenata i izvršile potrebne preinake i nadogradnje. Gradska vijećnica La Rochellea sada je po drugi put doživjela vitalnu obnovu. Ti su radovi uslijedili nakon požara koji se proširio na sve krovne površine u povijesnom dijelu zgrade, zbog čega je došlo do urušavanja konstrukcije. S obzirom na razmjere štete i kulturnu vrijednost povijesne građevine, opsežna obnova predstavljala je znatne izazove. Najznačajniji izazovi nedvojbeno su bili vraćanje navedenih dijelova građevine u prvobitno stanje. Istodobno, područja otvorena za javnost trebalo je redizajnirati u skladu sa suvremenim normama sigurnosti i pristupačnosti.

Pod vodstvom Philippea Villeneuvea, poznatog glavnog arhitekta povijesnih spomenika zaslužnog i za obnovu Notre-Damea, projekt rekonstrukcije i obnove povijesne gradske vijećnice trajao je gotovo šest godina. Međutim, ti su se napori isplatili: povijesna arhitektura sada sjaji novim sjajem, a gradska vijećnica La Rochellea nudi izvanrednu udobnost i pristupačnost svim posjetiteljima.

Recepcija se nalazi iza automatskih potpuno ostakljenih vrata koja osiguravaju da je ulaz u ovu povijesnu zgradu dostupan svima.

Recepcija se nalazi iza automatskih potpuno ostakljenih vrata. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Svijetli prijemni prostor zahvaljujući automatskim staklenim kliznim vratima.

Svijetli prijemni prostor zahvaljujući automatskim staklenim kliznim vratima. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Automatski sustavi kliznih vrata osiguravaju pristupačnost

Osiguravanje pristupačnosti u povijesnoj vijećnici bio je ključni cilj opsežnog projekta obnove i modernizacije. Javni prostori sada su svijetli i jasni zahvaljujući automatskim staklenim kliznim vratima postavljenim u predvorju. Automatska vrata osiguravaju pristup zgradi svim posjetiteljima, uključujući i osobama smanjene pokretljivosti.

Diskretan dizajn nadopunjuje povijesnu arhitekturu

U predvorje zgrade postavljena su automatska vrata s GEZE Slimdrive pogonskim sustavima vrata. S montažnom visinom od samo 7 centimetara, sustav vrata neprimjetno se uklapa u povijesnu arhitekturu. Jedna od automatskih kliznih vrata nalaze se iza originalnih vrata, koja su zadržana u fasadi. Time je omogućeno zadržavanje navedene fasade, a istovremeno je osigurana moderna praktičnost hodanja unutar zgrade.

Iza vjetrobrana u foajeu, druga automatska, potpuno staklena dvostruka klizna vrata vode do recepcije. Elegantni okovi od plemenitog čelika (za potpuno staklena klizna vrata) zadovoljavaju stroge norme dizajna, a istovremeno osiguravaju maksimalnu transparentnost i dopuštaju što je moguće više svjetla.

Više o potpuno staklenim sustavima

Potpuno ostakljena klizna vrata i sustavi kontrole pristupa odvajaju javne prostore od ureda.

Sustavi kontrole pristupa odvajaju javne prostore od ureda. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Kontrole pristupa prilagođene korisniku – obavezne za javne zgrade

Prednosti moderne tehnike vrata jasno su vidljive u svim dijelovima zgrade za koje je potrebno posebno ovlaštenje pristupa. U povijesnoj gradskoj vijećnici La Rochellea, dvoja automatska vrata omogućuju pristup administrativnim područjima u koja je dopušten ulazak samo zaposlenicima u gradskoj vijećnici. Automatska vrata GEZE Slimdrive opremljena su sustavom kontrole pristupa koji omogućuje pristup samo ovlaštenim osobama. Druga automatska vrata služe kao jednosmjerni izlaz iz ureda u foaje. Naša moderna tehnika vrata stoga osigurava pristupačnost i izvrsnu praktičnost povijesne arhitekture.

Više o kontroli pristupa

OTKRIJTE DRUGA INDUSTRIJSKA RJEŠENJA ZA POVIJESNE GRAĐEVINE

Dodatne prednosti GEZE Slimdrive pogona vrata:

  • Izuzetno nesmetan, DC pogon sa slabim habanjem
  • Može se spojiti s i integrirati u sustave za upravljanje zgradom preko CAN sabirnice
  • Neovisna zaštita od grešaka i evidentiranje
  • Slobodno konfigurabilni ulazi i izlazi za razne primjene
  • Integrirana baterija za otvor za slučaj nužde u slučaju smetnji povezanih sa sigurnošću, npr. gubitak snage
  • Smanjeni zahtjevi za održavanjem zahvaljujući kolicima s kotačićima koji se sami čiste