Studije slučaja

Povijest i inovacija: GEZE klizni zidni sustavi u Café Luitpold

130-godišnja institucija iz Minhena ponovno se povezala s tradicijom velikih kavana sa opsežnim renoviranjem. GEZE je podržao spoj suvremenog dizajna i povijesne atmosfere u kafiću Luitpold s inovativnim rješenjima za vrata i sustavima kliznih zidova.

Povijesna kavana s modernom atmosferom

Automatska vrata na ulazu u kafić Luitpold. Fotografija: Robert Sprang za GEZE GmbH

Automatska zakrivljena klizna vrata sa Slimdrive SC-FR pogonom vode u glavni kafić.

Kafić Luitpold u Minhenu s ekskluzivnim Brienner Strasse već je oko 130 godina sinonim za finu kavu i kozmopolitski način života. Kafić je otvoren 1888. godine, u stilu veličanstvenih bečkih palača kavana. Ime nosi po tadašnjem princu Regentu, Luitpoldu, koji je bio poznat po ljubavi prema umjetnosti i kulturi. Kafić Luitpold bio je mjesto susreta umjetnika i slobodnih duhova, socijalista i lokalnih dostojanstvenika, posebno u zlatnoj eri Minhena oko 1900. - Rekli su da su Paul Klee i Wassily Kandinsky osnovali svoju grupu umjetnika „Blue Rider“ . Danas, nakon modernizacije, kafić Luitpold privlači raznobojnu mješavinu poslovnih ljudi, redovnih članova, minhenskih trendseterica i studenata.

Podjela prostora glavna je karakteristika kafića

Podjela prostora na tri različita područja definira stil i atmosferu kafića Luitpold.

  • Glavni kafić svojim nevjerojatno jednostavnim dizajnom kombinira pekaru i bar sa suvremenim namještajem u obliku slova U. Odavde se nalaze ulazi u predvorje kafića i vrt s palmama.
  • Predvorje kafića nalazi se na mjestu povijesnog glavnog ulaza u kafić, a karakterizira ga par stupova i raskošni profilirani strop.
  • Vrt palmi je produžetak kafića predvorja, a okružena je štukaturnim stupovima na ulazu u predvorje kafića. Tu je također i ulaz u glavni kafić.

Tih i elegantan: Slimdrive SL automatska vrata

Sustav kliznih zidova u predvorju kafića Luitpold. Fotografija: Robert Sprang za GEZE GmbH

Otvoren pogled na vrt palmi kroz automatska zakrivljena klizna vrata

Do glavnog kafića može se doći preko pristupačnih automatski zakrivljenih kliznih vrata koja se pružaju u prostoriju. Zaokretna vrata koja se nalaze ispred njega otvaraju se i najlakšim dodirima, zahvaljujući servo tehnologiji i savršeno se slažu s povijesnom fasadom. Prostrani trijem vodi od glavnog kafića do ulaza u predsoblje kafića, koji se nalazi na nekadašnjem glavnom ulazu kafića Luitpold. Parovi stupaca i profilirani stropni profil povećavaju veličinu prostorije.

Između stuba štukature, krila automatskih kliznih vrata u neprekidnom staklu otvaraju se u potpunoj tišini, pružajući pristup povijesnom predvorju. Ista diskretna automatska vrata nalaze se u prolazu do vrta s visokim palmama, do kojeg se iz glavnog kafića može doći i putem automatski zakrivljenih kliznih vrata. Tajanstveno iza elegantnih, izuzetno tihih automatskih vrata je GEZE Slimdrive SL pogon, s motorom visokim samo 70 mm, koji djeluje diskretno i učinkovito kad kafić radi.

Pogledajte i budite viđeni u složenoj strukturi prostorije

Lutajući kroz kafić, ističe se veliki broj ulaza, izlaza i otvora, kao i velika raznolikost rješenja vrata i dizajnerskih elemenata. Najveći izazov u ovom prostranom i arhitektonskom ansamblu bio je odvajanje zauzetog glavnog kafića, tihog predvorja i dvorišta s palmama u različite prostore, istovremeno ih povezujući u jednu stilsku cjelinu, i - zarad posjetitelja kafića - udovoljiti zahtjevu „vidjeti i biti viđen“.

Sustavi kliznih zidova stvara elegantnu prozirnost

Sustav kliznih zidova u predvorju kafića Luitpold. Fotografija: Robert Sprang za GEZE GmbH

Prozirni sustav kliznih zidova povezuje glavni kafić s predvorjem kafića.

GEZE je odgovorio na posebne prostorne i dizajnerske karakteristike kafića Luitpold s manualnim kliznim zidnim sustavima (MSW), koji su implementirani kroz kafić kao integrirani sustav od cijelog stakla (IGG). Sustavi ostakljenih kliznih zidova mogu se lako pomjerati zajedno i fiksirati kako bi se uštedio prostor, ako je potrebno.

Profili i klizni ugradbeni sustav GEZE IGG nevidljivo su integrirani između ploča – što omogućava staklenim površinama kontinuiranog izgleda da se diskretno integriraju u niše stupaca predvorja, odvoji i poveže predvorje s glavnim kafićem i osigurava željena zvučna izolacija.

Osigurane rute za bijeg i spašavanje pomoću GEZE vrata

Unatoč svim elegancijama, važno je zapamtiti da dizajn nije sve. U složenoj trosmjernoj prostornoj strukturi, u kojoj se u jednom trenutku može naći do 200 gostiju i svih djelatnika, sigurnost ima prioritet. Lagan, elegantan dizajn sustava vrata GEZE također definira izgled vrata na rutama za bijeg i spašavanje: sve izrazito kompaktne sigurnosne komponente diskretno su integrirane u pogone vrata i jamče da se različita područja kafića mogu evakuirati brzo i sigurno u slučaju opasnosti.

GEZE proizvodi u kafiću Luitpold

  • Slimdrive SC-FR pogon
  • GEZE Slimdrive SL pogon
  • Sustavi ručne klizne pregrade (MSW)
  • Integrirani potpuno ostakljeni sustavi (IGG)