Studije slučaja

GEZE sustavi vrata nude povećanu udobnost stanovanja starijim osobama

2009. godine otvoren je vrhunski institut za neovisan život koji je podržan u obliku Augustinum-a u Stuttgart-Killesbergu. GEZE sustavi vrata i sigurnosna tehnologija ispunjavaju Augustinum-ove stroge zahtjeve u pogledu pristupačnosti i preventivne zaštite od požara i skladno se kombiniraju sa svojom arhitekturom.

Dom umirovljenika Augustinum u brojkama

Stuttgart-ska arhitektonska tvrtka Wulf und Partner dizajnirala je ovaj prostrani građevinski kompleks da bude svijetao i proziran, s jasnim oblicima i koristeći visokokvalitetne materijale.

 • Otvoreno je 2009
 • Kompleks s četiri kule bliznakinje sa šest i sedam katova
 • Ukupna upotrebljiva površina 35.000 m²
 • 290 apartmana ukupne površine 23.000 m²
 • 16.000 m² vanjskih sadržaja (prostor u parku, bivša izložbena područja)

Pristupačan suvremeni dizajn za unutarnja i vanjska vrata

Predvorje s automatskim staklenim kliznim vratima (fotografija: Dirk Wilhelmy za GEZE GmbH)

Automatska dizajnerska staklena klizna vrata s GEZE Slimdrive SL NT pogonom © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Prostrano predvorje s automatskim, pristupačnim dizajnerskim staklenim kliznim vratima naglašava privlačnu, prozirnu atmosferu u ulaznom dijelu Augustinum-a i pruža pogled na predvorje i susjedni glavni prolaz. Sustavi automatskih kliznih vrata pokreću učinkoviti GEZE pogoni Slimdrive SL NT, s elegantnim izgledom 70 mm koji se vrlo diskretno uklapa u dizajn staklene fasade.

Fleksibilna funkcionalnost zahvaljujući GEZE Slimdrive EMD

U hodniku od glavnog prolaza do vanjskih sadržaja, automatska fasadna zaokretna vrata s verzijama Slimdrive EMD pogona omogućuju pristup, gotovo tiha lakoća pristupa. Zahvaljujući dizajnu 70 mm i tehnologiji kliznih vodilica, Slimdrive EMD pogon posebno je prikladan za tanke profile vrata i ograničene prostore. Sustavi vrata impresioniraju svojom fleksibilnom funkcionalnošću,

 • Automatsko aktiviranje putem detektora pokreta ili pomoću tipke
 • Push&Go funkcija za automatsko otvaranje kratkim dodirom na krilo vrata
 • „Servo režim“ za ručno otvaranje - senzor za aktiviranje otkriva kako se ruka približava i pokreće motor za otvaranje
 • Dugo vreme otvaranja krila vrata koja se otvaraju putem prekidača za odabir programa
 • Pojedinačno podesivi parametri kao što su brzina otvaranja i zatvaranja, akcija usporavanja, otkrivanje prepreka ili vrijeme otvaranja

pružajući siguran pristup restoranu i dnevnom boravku

Put do restorana prolazi kroz dvoje dvokrilnih staklenih zaokretnih vrata s dobro provjerenim TSA pogonima zaokretnih vrata u TSA 160 NT-F-IS i NT-F-IS / TS verzijama za zaštitu od požara. Sustavi vrata se otvaraju potpuno automatski, zahvaljujući integriranim detektorima pokreta. Aktivno krilo opremljeno je automatskom funkcijom, pasivno krilo ima funkciju zatvaranja vrata i postavke otvaranja. Oba krila se mogu dugo zadržati u otvorenom položaju pomoću programskog prekidača.

Automatska zaokretna vrata s integriranom sklopkom za dim

Dvokrilna staklena vrata s mehanizmom za otvaranje (fotografija: Dirk Wilhelmy za GEZE GmbH)

Pristup bez prepreka: Sustavi s dvokrilnim vratima mogu se otvarati pojedinačno

Troje prostranih dvokrilnih zaokretnih vrata s TS 5000 R-ISM sustavima zatvarača vrata i sustavima otvaranja također nude univerzalni pristup restoranu iz područja bara/salona. Krila vrata mogu se pojedinačno držati otvorena između 80-130 stupnjeva za pokretanje, a položaj otvaranja u bilo kojem trenutku može se osigurati potpunim otvaranjem u slučaju opasnosti.

Pošto su to vrata za izlazak u slučaju nužde i protupožarna vrata, zaokretna vrata također su opremljena integriranom sklopkom za dim. U slučaju požara, to pokreće elektromehanički uređaj otvaranja, tako da se vrata automatski zatvaraju, a dim i vatra se ne mogu širiti.

Integrirana kontrola sekvencijalnog zatvaranja osigurava da se oba krila vrata ponovo zatvore bez greške – na primjer, nakon što ljudi koji bježe prođu kroz njih – kako bi vrata još jednom mogla ispuniti svoju funkciju zaštitnih protupožarnih vrata. Svih 123 hodničkih i stubišnih vrata u stambenom kompleksu također su osigurana TS 5000 R ili TS 5000 R-ISM zatvaračima vrata.

Sofisticirana vrata i sigurnosna tehnologija u svim područjima

Sustav vrata podzemnog parkirališta s kontrolama pristupa i funkcijom zaštite od požara (fotografija: Dirk Wilhelmy za GEZE GmbH)

Pristup podzemnom parkiralištu: Sustav vrata s kontrolom pristupa i funkcijom zaštite od požara © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Stanovnici, posjetitelji i osoblje imaju univerzalni pristup raznim dijelovima zgrade i stambenih kula putem podzemnog parkirališta i dizala u stubišnim jezgrama.

Da bi se zadovoljili kombinirani zahtjevi kontrole pristupa i zaštite ruta za bijeg i spašavanje, na tim su područjima korištena automatska zaokretna vrata s verzijama pogona TSA 160 NT-F i TSA 160 NT-F-IS / TS i povezana s nova upravljačka jedinica vrata TZ 320 od tvrtke GEZE. Ovo sistemsko sigurnosno rješenje omogućuje ovlaštenim osobama pristup, ali istovremeno otvara rute za bijeg i spašavanje svima putem crvenog gumba za slučaj nužde u slučaju opasnosti.

Upravitelj zgrade može u bilo kojem trenutku pregledati i individualno kontrolirati sva osigurana vrata za izlaz za slučaj nužde putem središnje upravljačke ploče SecuLogic TE 220 na recepciji.

Centralno upravljani RWA: Sigurne rute za bijeg i spašavanje

Sustav dvokrilnih vrata u dizajnu zaštite od požara (fotografija: Dirk Wilhelmy za GEZE GmbH)

Pristup velikoj sali: Dvokrilna zaokretna vrata s funkcijom slobodnog zaokretanja © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Glavni prioritet u slučaju požara je sigurna evakuacija svih koji su u pitanju, a to znači sprečavanje širenja dima na rutama za bijeg i spašavanje.

U Augustinum-u, ovo se postiže pomno promišljenim sustavom za odvod dima i topline (RWA), sa motornim prozorima koji se otvaraju kao elementi za otvaranje. Svojom učinkovitom vučnom snagom, RWA jamči pouzdano izvlačenje dima kroz glavni prolaz i restoran - istovremeno djeluje i kao ventilator u svakodnevnom radu.

GEZE upravljačka jedinica sabirnice MBZ 300 RWA djeluje kao središnja upravljačka jedinica RWA - jamči svakodnevnu ventilaciju, kao i koordinaciju i nadzor svih priključenih komponenti u slučaju požara.

Slobodna zaokretna vrata: Pristupačnost i zaštita od požara

Klizna vrata sa funkcijom slobodnog zaokretanja osiguravaju pristup bez prepreka velikoj sali Augustinum. Dvokrilna zaokretna vrata sa 5000 R-ISM EFS zatvaračima vrata i dodatnom funkcijom slobodnog zaokretanja omogućuju pomicanje aktivnog krila uz malo napora prilikom otvaranja i zatvaranja nakon što se vrata otvore na oko 90 stupnjeva.

Jednokrilna drvena vrata do osjetljivih prostora za skladištenje otpada također su opremljena sa TS 5000 RFS zatvaračima vrata sa funkcijom slobodnog zaokretanja. Lakše je proći kroz vrata sa vrećama sa smećem ili kolicima za prijevoz. Vrata djeluju i kao protupožarna vrata koja se u slučaju požara samo-zatvaraju.

Modularni stakleni klizni zidovi nude fleksibilno korištenje prostora

Staklena klizna vrata na ulazu u područje kuhinje (fotografija: Dirk Wilhelmy za GEZE GmbH)

Područje kuhinje: Automatska linearna klizna vrata s pogonom na vrata ECdrive © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Kiosk u prizemlju, sa svojim pokretnim staklenim kliznim zidovima, savršeno se uklapa u suvremeni dizajn Augustinum-a. Šest staklenih elemenata i bočno obloženo krilo s vratima montiranim na pod stvaraju prednji dio dućana veličine gotovo 7 metara. Svaki klizni stakleni zid može se premjestiti brzo i uz minimalni napor, putem sustava krivina energičnim aktiviranjem na stazi.

Dobavljeni uređaji za zaključavanje poda mogu se lako upravljati stopalom. Ako je sustav staklenih kliznih zidova zatvoren, u kiosk se može ući preko opcionalnih zaokretnih vrata.

GEZE proizvodi u Augustinum-u

 • GEZE Slimdrive SL NT pogon
 • GEZE Slimdrive EMD
 • TS 5000 R-ISM sustavi zatvarača vrata
 • TS 5000 R sustavi zatvarača vrata
 • TZ 320 kontrolna jedinica vrata
 • TE 220 panel jedinica
 • MBZ300 RWA BUS kontrolna jedinica
 • TS 5000 R-ISM EFS zatvarač vrata
 • Automatska linearna klizna vrata s pogonom na vrata ECdrive