Studije slučaja

„Ljekovita arhitektura“: Pristupačnost u klinici u centru grada

Klinika u gradskom centru u Stuttgart-u, otvorena 2014. godine, jedan je od najvećih pedijatrijskih, adolescentskih zdravstvenih i ginekoloških centara u Njemačkoj. GEZE je stilski ispunio visoke zahtjeve za pristupačnost, preventivnu zaštitu od požara i praktičnost korisnika uz najsuvremenija vrata i sigurnosnu tehnologiju.

Prepoznatljiv dizajn klinike

Novi bolnički kompleks uključuje 12 pojedinačnih klinika, interdisciplinarni odjel hitne pomoći, brojne ambulante i 385 kreveta. U skladu s „ljekovitom arhitekturom“, tvrtke iz Stuttgarta SFP Architekten GmbH i HPP Laage & Partner usredotočile su se na vrhunske uvjete za medicinsku njegu i dobrobit pacijenata prilikom projektiranja zgrade. GEZE je udovoljio strogim zahtjevima rada u klinici, s pristupačnim sustavima vrata, između ostalog i složenim rješenjima za zaštitu od požara.

Sigurnost i funkcionalnost zahvaljujući GEZE tehnologiji vrata

Pristupni ulazi: Slimdrive EMD sustavi zaokretnih vrata otvaraju se zglobnim prekidačem ili detektorima pokreta. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Jednokrilna staklena zaokretna vrata u kliničkom području © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Pristupačnost, bez-kontaktno otvaranje, preventivna zaštita od požara, zaštita izlaza u slučaju nužde, kontrola pristupa i moderan, dosljedan dizajn - vrata klinike moraju ispunjavati sve ove zahtjeve. Korištenjem fleksibilnih sustavnim rješenjima tvrtke GEZE, ti su zahtjevi ispunjeni na preko 100 automatskih jednokrilnih i dvokrilnih zaokretnih vrata, kako u ulaznom dijelu klinike, tako i unutar klinike.

Sustavi kliznih vrata Slimdrive SL NT u ulaznom dijelu

Sustav dvokrilnih automatskih kliznih vrata povezuje vanjske prostore i prostrano predvorje nove klinike, stvarajući svijetlu, primamljivu atmosferu. Prolaz veličine skoro tri metra, glatki profili vrata i Slimdrive SL NT-FR pogoni integrirani u strop kombiniraju pristupačnost sa zaštitom izlaza u nuždi i prozračnost. Dvokrilnim vratima tiho, snažno i precizno upravlja veliki broj korisnika, pri čemu se vrijeme čekanja automatski podešava tako da odgovara frekvenciji ljudi koji prolaze. Integriran u metalni nosač, prekidač za programiranje vrata postao je dizajnerski element.

Pristupačnost sa sustavima zaokretnih vrata Slimdrive-EMD

Jednokrilna zaokretna vrata Slimdrive-EMD, koja se automatski otvaraju preko detektora pokreta, mogu se naći u gotovo svim kliničkim područjima. Alternativno se zaokretna vrata mogu aktivirati zglobnim prekidačem, poput pacijenata u invalidskim kolicima ili krevetima koji se prevoze. Nadzor senzora zaustavlja vrata kada je osoba u okretnom području. Funkcija „Push & Go“, koja se može uključiti i isključiti, nudi dodatnu mogućnost i omogućava aktivaciju pogona vrata kratkim pritiskom na krilo vrata.

Dvokrilna zaokretna vrata osiguravaju preventivnu zaštitu od požara

Sustavi integrirani u protupožarni alarm, sustavi dvokrilnih zaokretnih vrata sa Slimdrive EMD-F/R-IS pogonima djeluju kao izlazi u nuždi. Sa Slimdrive EMD inverznim pogonima, služe kao prirodni ispušni otvori za dim i toplinsku ventilaciju u slučaju požara. Ako se otkrije požar, naredba alarma iz protupožarnog sustava također aktivira otpuštanje upravljača TZ 320 za slučaj nužde, tako da se vrata automatski otvaraju. Ako dođe do prekida napajanja, inverzna funkcija pogona osigurava otvaranje vrata i vrata se automatski otvaraju.

Kontrole pristupa rodilištu

Jednokrilna zaokretna vrata sa Slimdrive EMD-f/r na ulazu u rodilište kombiniraju dostupnu praktičnost, kontrolu pristupa, zaštitu u slučaju nužde u oba smjera i preventivnu zaštitu od požara.

Upravljanje vratima može se selektivno postaviti na „automatski način rada“ ili noćni rad, što omogućava samo ovlaštenim osobama pristup rodilištu. U slučaju opasnosti moguća je brza evakuacija u bilo koje vrijeme, a istovremeno se uključuje alarm.

Dvokrilna manualna protupožarna vrata. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Udobnost i sigurnost: Protupožarna vrata se automatski zatvaraju u slučaju opasnosti. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE sustavi otvaranja u dizajnu zaštite od požara

Sustavi otvaranja, koji se koriste da se elektro-mehanički otvore jednokrilna i dvokrilna manualna protupožarna vrata, koriste se u skoro svim odjelima. Sustavi otvaranja su kompaktno i diskretno integrirani u rješenje koristeći TS 5000 zatvarače vrata s kontinuiranim R-ISM sustavom kliznih vodilica, što jamči da će se protupožarna vrata sigurno zatvoriti u slučaju opasnosti.

Sustavi otvaranja su također opremljeni sa TZ 320 upravljačima za vrata za nuždu na rutama za bijeg i spašavanje; napajanje električnih otvarača može se prekinuti pomoću gumba za slučaj nužde, što omogućava otvaranje izlaza za nuždu svima. Vizualni i zvučni alarm, koji se aktivira kada se pritisne gumb za slučaj nužde, otežava zlouporabu sustava.

Sigurnost i higijena s inteligentnim priborom za zaokretna vrata

GEZE zakretni ležajevi koji se postavljaju na okvir vrata i T-Stop klizne vodilice ugrađeni su u gotovo svim bolesničkim sobama. Sustav s integriranim ograničenjem otvaranja sprječava da se vrata kupaonice i susjednih prostorija u sobi „ne sudaraju“, te čini stopere za vrata montirane na podu suvišnim. Pametno rješenje povećava udobnost korisnika i olakšava održavanje higijene u sobama, jer se pod može očistiti bez ikakvih prepreka.

GEZE proizvodi u klinici City Centre

  • Slimdrive SL NT sustavi kliznih vrata
  • Integrisani Slimdrive SL NT-FR pogoni
  • Slimdrive EMD zaokretna vrata
  • Slimdrive EMD F/R-IS pogon
  • Slimdrive EMD inverzivni pogon
  • TZ 320 kontrola izlaza u nuždi
  • TS 5000 zatvarač vrata sa R-ISM kliznom vodilicom
  • GEZE zakretni ležaj ugrađen na okvir i T-Stop kliznu vodilicu