Studije slučaja

GEZE podržava preventivnu zaštitu od požara u bolnici Robert Bosch

Atrij bolnice Robert Bosch u Stuttgart-u, koji je otvoren 2014. godine, povezuje područja liječenja, obuke i istraživanja. GEZE zatvarači vrata i protupožarna vrata pomažu da se zadovolje stroge potrebe bolnice za pristupom, pogodnošću i preventivnom zaštitom od požara.

Preventivna zaštita od požara s visokom svakodnevnom funkcionalnošću

Ostakljena dvokrilna vrata u unutarnjem dijelu klinike

Svakodnevna dostupnost, pouzdana vatrogasna sigurnost u slučaju opasnosti © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Prostor atrija povezan je s glavnom zgradom bolnice širokim prolazima i velikim protupožarnim vratima. Namijenjeni su jamčenju pristupačnosti u svakodnevnom životu klinike, ali sa samo-zatvarajućim manualnim rješenjem vrata u slučaju požara.

Ovi složeni zahtjevi su ispunjeni korištenjem novih GEZE zatvarača vrata iz raspona slobodnog zaokretanja. Zahvaljujući funkciji slobodnog zaokretanja, koja se aktivira otvaranjem vrata protivno opruzi, vrata se mogu otvoriti i zatvoriti uz minimalni napor. Na taj način vratima lako pristupaju osobe s ograničenom pokretljivošću, a mogu se udobno koristiti za prijevoz kreveta i s velikim brojem posjetitelja.

Zahvaljujući funkciji slobodnog zaokretanja, u svakodnevnoj uporabi vrata djeluju kao da nema zatvarača vrata - ali se ipak mogu pouzdano i sigurno zatvoriti u slučaju požara. Sila zatvaranja zatvarača vrata može se prilagoditi veličini EN 6.

Prilagodljiv: novi asortiman GEZE kliznih vodilica

Bolničko osoblje prolazi kroz dvokrilna vrata

GEZE sustavi zatvarača slobodnih zaokretnih vrata – donose praktičnost i sigurnost u svakodnevni bolnički život © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Novi poboljšani niz kliznih vodilica s integriranom kontrolom sekvencijalnog zatvaranja za dvokrilna vrata sada znači da se sustavi otvaranja mogu planirati još jednostavnije i fleksibilnije.

Tri nove verzije klizne vodilice omogućuju prilagođavanje GEZE sustava gotovo svim instalacijama.

GEZE zatvarač slobodnih zaokretnih vrata kao protupožarna vrata

  • TS 5000 R-ISM/S-klizna vodilica sa upravljačkom jedinicom za prepoznavanje dima i integriranom kontrolom sekvencijalnog zatvaranja koja u slučaju požara sigurno zatvara oba krila.
  • Aktivno krilo: TS 5000 zatvarač slobodnih zaokretnih vrata sa udobnom funkcijom otvaranja i integrirani protupožarni detektor koji aktivira zatvaranje vrata u slučaju požara.
  • Pasivno krilo: Samo-zatvaranje preko zatvarača vrata; može se otvoriti kao opcionalno krilo preko integrirane električne funkcije otvaranja u kliznoj vodilici.

Funkcija slobodnog zaokretanja plus funkcija udobnost otvaranja

Bolnički krevet prolazi kroz pristupačna protupožarna vrata

Protupožarna sigurnosna i izlazna vrata u slučaju opasnosti s pristupačnim korisničkim pogodnostima © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Kombinacija funkcije slobodnog zaokretanja s novom funkcijom udobnost otvaranja GEZE pruža posebne prednosti za sustav dvokrilnih vrata. U normalnom radu, aktivno krilo može se zaključati na kraju slobodnog prostora za zaokretanje ili stalno držati otvoreno. Ova standardna funkcija sprječava bilo kakvo neželjeno zatvaranje – na primjer, ako postoji propuh – i također sprečava da se vrata zaglave u poluotvorenom položaju. Funkciju udobnog otvaranja se može prilagoditi postojećim TS 5000 zatvaračima slobodnih zaokretnih vrata. Na to ne utječe preventivna protupožarna zaštita - čak i kada je u režimu zaključano, protupožarna vrata sigurno se zatvaraju iz bilo kojeg otvorenog položaja u slučaju alarma.

Kombinirana protupožarna vrata i izlaz u slučaju nužde

Budući da je za njegovo upravljanje potrebna samo mala sila, zatvarač protupožarnih vrata sa 2-krila mogu se koristiti i kao izlaz u slučaju nužde koristeći bilo koje krilo vrata u smjeru bijega. U slučaju opasnosti, krila vrata mogu se potpuno otvoriti jer se položaj za otvaranje može oboriti. Integrirana kontrola sekvencijalnog zatvaranja osigurava da se oba krila vrata ponovo zatvore bez greške – na primjer, nakon što ljudi koji bježe prođu kroz njih – kako bi vrata još jednom mogla ispuniti svoju funkciju vatrogasnih vrata.

GEZE Boxer zatvarač vrata udovoljava najstrožim zahtjevima

Detaljan pregled Boxer E-ISM-EFS zatvarač slobodnih zaokretnih vrata

Integrirani E-ISM EFS zatvarač slobodnih zaokretnih vrata iz GEZE Boxer serije © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Prestižni dijelovi atrija predstavljaju iste složene potrebe za pristupom, pogodnošću i protupožarnom sigurnošću kao i pristupna vrata. Rješenje ovdje uključuje zatvarače slobodnih zaokretnih vrata iz GEZE Boxer serije, koji su nevidljivo integrirani u vrata. Primjerice, Boxer E-ISM EFS sustavi zatvarača slobodnih zaokretnih vrata s udobnom funkcijom otvaranja integrirani su u dvokrilna spojna vrata u hodnicima, na aktivnom krilu, a ugrađena je i pokrivena klizna vodilica sa integriranom kontrolom sekvencijalnog zatvaranja. Boxer EFS zatvarač slobodnih zaokretnih vrata na aktivnom krilu, i Boxer standardni zatvarač vrata na pasivnom krilu, u potpunosti su ugrađeni u krilo vrata, što podupire prestižni izgled suvremenih vrata.

GEZE proizvodi u Robert Bosch bolnici

  • GEZE sustavi zatvarača slobodnih zaokretnih vrata
  • Boxer E-ISM EFS sustavi zatvarača slobodnih zaokretnih vrata
  • Boxer EFS zatvarač slobodnih zaokretnih vrata