Studije slučaja

Fascinantan svijet kranova sa tehnologijom gradnje koja se temelji na BAC-u

Novi prodajni i edukacijski centar proizvođača kranova ABUS je moderan i nezaboravan - s potpuno ostakljenim fasadama i inteligentnom tehnologijom upravljanja zgradama. GEZE je u ABUS KranHaus implementirao prilagođena BACnet rješenja.

Tehnologija upravljanja zgradom zasnovana na BACnet-u za KranHaus

Rješenja koja se temelje na BACnet-u, a koje GEZE isporučuje za ABUS KranHaus ispunjavaju najstrože zahtjeve za funkcionalnošću i sigurnošću, u skladu sa cjelokupnim konceptom „pametne zgrade“.

U prostranom ulaznom prostoru izloga KranHalle, GEZE je stvorio pristupačnu i sigurnu udobnost sa sustavima automatskih kliznih vrata u izvedbi izlaza u slučaju nužde. Klizna vrata diskretno se uklapaju u prozirni dizajn vanjske fasade i predsoblja, koji također djeluje i kao sustav blokirajućih vrata. U tradicionalno tankom izgledu GEZE od 7 cm, učinkoviti pogoni Slimdrive SL NT pomiču gotovo tri metra visoka krila kliznih vrata, stvarajući širinu otvora od gotovo četiri metra.

Umreženi RWA otvori za ispušni zrak za preventivnu zaštitu od požara

IO 420 BACnet modul sučelja tvrtke GEZE.

Tehnologija zgrade s centralnim upravljanjem - IO 420 BACnet modul sučelja tvrtke GEZE. © GEZE GmbH

Veliki krov građevinskog kompleksa u potpunosti je opremljen mrežnim otvorima za ispušni zrak RWA, stvarajući brzo i ekonomično BUS rješenje s 2 navoja na osnovi CAN sa sustavom GEZE BUS. Raspon prozorske tehnologije isporučuje optimalni vretenasti pogon RWA prema veličini, položaju i potrebama ventilacije pojedinih krovnih prozora. Otvori ispušnog zraka djeluju i kao kontrolirani odvod dima i topline u slučaju požara, kao i za svakodnevno prozračivanje. Upravljačke jedinice MBZ 300 RWA u različitim izvedbenim klasama upravljaju opskrbom, koordinacijom i nadzorom svih RWA pogona krovnih prozora. Umrežavanje RWA otvora za ispušni zrak ima dodatnu prednost, što se pomoću BUS spojnice, otkrivanje požara i individualnim upravljanjem RWA sustavima može upravljati putem središnje jedinice za otkrivanje požara.

Središnja kontrola tehnologije upravljanja zgradama

Sustavi automatskih kliznih vrata i svi RWA sustavi ispušnog zraka na krovnom području mogu se nadzirati i upravljati centralno u bilo kojem trenutku. Oni su integrirani u BACnet sustav upravljanja zgradama preko modula sučelja IO 420. Status krovnih prozora (otvoreni/zatvoreni) i način rada kliznih vrata (pr. automatski/noćni) mogu se lako pregledati i promijeniti. To znači da neželjeno otvoreni krovni prozori mogu pokrenuti alarm u sustavu ili biti zatvoreni sa središnje točke. IO 420 modul nudi dodatnu sigurnost izvještavanjem o stanju kliznih vrata ili krovnog prozora tehnologiji upravljanja zgradom nakon što se izvrši „naredba“.

„Live“ kran tehnologija - s inteligentnom sigurnosnom tehnologijom tvrtke GEZE

Prilagođeni građevinski dijelovi iz odjela KranHaus Customer Solutions pokazuju koliko GEZE sveobuhvatno može zadovoljiti specifične zahtjeve: vrhunac otvorenog četverokatnog „KranHalle“ je kran s dvostrukim nosačem. Posjetitelji se mogu dizati deset metara gore i uživati u „live“ vožnji kranom. GEZE je stvorio vrata s dvostrukim radnjama kao ulaz u nosač krana, koji su ugrađeni u stakleni dizajn sigurnosne balustrade i otvaraju se u oba smjera. Predložak toga bio je sustav staklenih zidnih pregrada Pendulo s nevidljivim integriranim zatvaračima vrata u dizajnerskom profilu. Elektromotorna IQ lock EL brava osigurava maksimalnu sigurnost. U skladu s načelom modernih sigurnosnih strojeva ili platformskih vrata, vrata s dvostrukim djelovanjem otključavaju se samo kada se potpuno zaustave na točnom položaju zadržavanja. Signal preko SPS nosača krana aktivira otpuštanje brave, kako bi posjetitelji mogli krenuti sigurno. Prije „odlaska“ nosač krana, staklena se vrata jednako precizno zatvaraju, i samo-zaključavaju preko IQ lock EL.

GEZE proizvodi u ABUS KranHaus

  • Slimdrive SL NT pogon
  • MBZ 300 RWA centralna kontrolna jedinica
  • IO 420 modul sučelja
  • Sustav pregradnih staklenih zidova Pendulo
  • IQ lock EL brava