Studije slučaja

Sigurnost gradnje s visokim projektnim očekivanjima: GEZE u gradskoj vijećnici Leonberg

Između starog grada i „nove gradske jezgre“ Leonberga nova gradska vijećnica sada je urbana figura živahnog grada. GEZE je podržao sigurnost i pristupačnost zgrade u otvorenoj, suvremenoj vijećnici, uz prilagođena protupožarna vrata i inovativnu tehnologiju vrata.

najsuvremenija rješenja vrata i prozora za vijećnicu

Središnje smještena gradska vijećnica Leonberg sada je prostrana nova zgrada s tri otvorene strane i 9.900 m² korisnog prostora za građane i 200 zaposlenika gradske uprave.

Smještena usred zelenog područja poput parka, građevinski kompleks utjelovljuje živahne tradicije i visoku kvalitetu života. Suvremena gradska vijećnica, puristički održavana u skladu s planovima arhitektonskog poduzeća Schaller, kombinira pristupačnost, veću sigurnost zgrada i koncept održive energije.

GEZE je podržao projekt od faze planiranja do završetka i isporučio vrhunsku tehnologiju vrata i prozora koja podržava atraktivnu, transparentnu atmosferu gradske vijećnice.

GEZE implementira koncept „pristupačnosti“

Atrij, s velikim staklenim krovom, stvara središnju točku kompleksa zgrade sa šest katova. U prizemlju se nalazi središnje predvorje, djeljiva vijećnička komora, saborska parlamentarna sala, kafeterija i ulaz u gornje etaže u stilu galerije u kojima se nalaze uredi vijeća i kontaktne točke za građane.

GEZE je razvio sveobuhvatni koncept za pristupačnu upotrebu gradske vijećnice Leonberg, čime su arhitekte iz Schallera i generalno građevinsko poduzeće Wolff & Müller postali važan temelj za planiranje. To je podrazumijevalo uzimanje u obzir ekonomske razloge, ali i, naravno, povezivanje dostupnosti sa zahtjevima zaštite od požara i zaštitom izlaza u slučaju nužde.

Powerturn pogoni krila sa bočnim ovjesom: funkcionalna kreativna sloboda

Sustavi zaokretnih vrata tvrtke GEZE kombiniraju požarnu sigurnost i pristupačnost u ulaznom dijelu. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

zaokretna se vrata u ulaznom dijelu gradske vijećnice Leonberg. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Automatski sustavi za pomična vrata s inovativnim GEZE Powerturn pogonima koriste se u cijeloj zgradi - čak i u dvoje dvokrilnih zaokretnim vratima u predvorju glavnog ulaza.

Snažni pogon vrata precizno pomiče teški aktivni poklopac, osiguravajući pristupačan ulaz u predvorje i recepciju. Njihova jedinstvena pametna zaokretna funkcija omogućuje svima da ih otvore manualno s lakoćom. Kad se potpuno otvore, zaokretna vrata djeluju i kao izlazi za nuždu, te kao otvor za dovod zraka u slučaju požara.

Pristupačnost sa strogim zahtjevima sigurnosti zgrade

Staklena zaokretna vrata za vijećničku komoru. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Pristup fasadi kao protupožarnim vratima © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Predvorje u blizini kafeterije djeluje kao drugi fasadni ulaz. Vanjska dvokrilna vestibule vrata opremljena su bočnim ovjesom pogona Powerturn u izvedbi IS/TS, koji automatski otvara aktivno krilo.

Pasivno krilo drži se zatvoreno s TS 5000 zatvaračem vrata. Unutarnja jednokrilna vestibule vrata dizajnirana su kao protupožarna vrata, a opremljena su pogonom Powerturn F/R s integriranom sklopkom za dim. „Slim“ integrirano rješenje savršeno je prilagođeno za ograničene prostore. Izvana, pristup ulazu u predvorje osigurava radarski detektor kretanja. Izvan redovnog radnog vremena, vrata se otvaraju automatski preko prekidača programa na recepciji.

Treći fasadni ulaz nalazi se u velikoj djeljivoj vijećničkoj komori u prizemlju. Dvoje protupožarnih vrata s dvokrilnim protupožarnim i sigurnosnim izlaznim vratima s bočnim ovjesnim pogonima Powerturn F/R-IS/TS kombiniraju sigurnost, dostupnost i suvremenu estetiku vrata. Aktivno krilo za sva vrata je automatizirano. Integrirana sekvencijalna kontrola zatvaranja zatvara protupožarna vrata u ispravnom redoslijedu nakon svakog otvaranja i osigurava zaštitu od požara.

Otvaranje, držanje otvorenim i samo-zatvaranje

U komora vijeća može se doći iz predvorja preko dvoje dvokrilnih protupožarnih vrata s bočnim ovjesnim pogonima Powerturn F/R-IS/TS. Upravlja se zglobnim prekidačem i samo se zatvara u slučaju požara.

Treći ulaz u vijećničku komoru kompaktan je sustavu otvaranja sa dvokrilnim vratima sa TS 5000 R-ISM zatvaračima vrata, koji nude višenamjensku praktičnost:

  • Dugačko vrijeme otvaranja kada je potrebno
  • „Slobodno zaokretanje“ funkcija za otvaranje uz minimalni napor
  • Udobna funkcija otvaranja zaključava krilo vrata na kraju područja slobodnog zaokretanja
  • Samo-zatvaranje u slučaju požara
     

Ista rješenja vrata odabrana su kao jednokrilna zaokretna vrata u saborskim prostorijama. Pored toga, dva vanjska izlaza u nuždi opremljena zatvaračima vrata TS 5000 vode prema van.

Inteligentni odvod dima i topline – s prikladnom ventilacijom

Mrežna sigurnost zgrade: kontrolni centar GEZE RWA. Fotografija: Jürgen Pollak za GEZE GmbH

Mrežna sigurnost zgrade: kontrolni centar GEZE RWA

Da bi se zajamčilo kontrolirano izvlačenje dimnog plina u slučaju požara, prozori ispod stropa vijećničke komore automatizirani su sa sinkroniziranim Slimchain pogonima. Solarna zaštita se odmah povlači i pogon prozor se otvara u slučaju alarma od detektora dima ili manualnog signala.

Sve RWA komponente, i tipke, detektori dima i senzori, umreženi su preko MBZ 300 RWA centralne sabirnice. Fleksibilno podesiva upravljačka jedinica nadgleda i koordinira rad RWA sustava i štiti njegovo napajanje i napajanje u slučaju nužde. Zahvaljujući povezivanju sa KNX građevinskim sustavom konstruktora, RWA sustav pruža i prikladnu svakodnevnu ventilaciju, kao i sigurnost zgrade.

GEZE RWA pogoni: Svježi zrak – osiguran izlaz u slučaju nužde

Svjetlarnici u atriju, koji su automatizirani Slimchain pogonima, u normalnim okolnostima također opskrbljuju unutarnje čajne kuhinje na svakom katu i hodnicima svježim zrakom. Ako izbije vatra, svjetlarnici se odmah zatvaraju, tako da dim i toplina ne ulaze u razine. U isto vrijeme, sinkronizirani pogoni lanaca Powerchain otvaraju nekoliko velikih fasadnih prozora na prvom katu kako bi se osiguralo da struja svježeg zraka dolazi izvana. Sinkronizirani paketi napajanja omogućuju maksimalno otvaranje prozora za manje od 60 sekundi.

Pristupačnost i sigurnost od požara s GEZE sustavima zaokretnih vrata

Glavni ulaz u kafeteriju izgrađen je kao protupožarna vrata s Powerturn F/R pogonima i tipkama za otvaranje s obje strane. U kafeteriju se može doći s stražnje strane pomoću dizala preko sustava otvaranja sa zatvaračima vrata GEZE TS 5000 R. U kombinaciji s drugim sustavom otvaranja kao ulazom u ugradbeni prolaz s automatima za prodaju snack i pića, neposredno ispred kafeterije, ugostiteljski dio pruža pristup požarnom sigurnosnom području.

Udoban i siguran pristup gornjim katovima

Gornjim katovima može se pristupiti iz dizala kroz jednodijelna zaokretna vrata opremljena GEZE Powerturn F/R pogonima. Priitiskom na gumb otvaraju se obje strane vrata i omogućavaju lak pristup. Izvan radnog vremena, silazna vrata otvaraju se samo središnjim ovlaštenjem nakon zvonjenja na zvono. Protupožarna vrata iznutra se lako otvaraju zahvaljujući pametnoj funkciji zaokretanja. Sigurno zatvaranje vrata također je zajamčeno u svim slučajevima.

Sustavi s jednokrilnim i dvokrilnim otvaranjem sa TS 5000 R ili R-ISM zatvaračima vrata mogu se naći na samim podovima kao protupožarna vrata. Jednokrilna protupožarna vrata na izlazu za nuždu na stubištu također se pristupačno otvaraju zahvaljujući višestruko nagrađivanim GEZE TS 5000 ECline zatvaračima vrata.

GEZE proizvodi u novoj vijećnici Leonberg