Studije slučaja

Rotirajuća vrata i preventivna protupožarna zaštita u ÖAMTC u Beču

Novo sjedište austrijskog automobilskog, motociklističkog i turističkog kluba ÖAMTC u Beču simbol je mobilnosti i sigurnosti. Zgrada svakodnevno nudi efikasnost i brzu komunikaciju – implementira ih suvremena tehnologija tvrtke GEZE. Rotirajuća vrata, protupožarna vrata i automatski otvarači prozora osiguravaju nesmetan protok ljudi, prirodnu ventilaciju i preventivnu zaštitu od požara.

Prozirna i otvorena – Centar za mobilnost ÖAMTC u Beču

Svijetao i bez prepreka, s modernim rotirajućim vratima tvrtke GEZE. Fotografija: Sigrid Rauchdobler za GEZE GmbH

Svijetao i bez prepreka, s modernim rotirajućim vratima tvrtke GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Mobilnost i brzina, inspiracija su za arhitekturu impresivnog novog sjedišta austrijskog automobilskog, motociklističkog i touring kluba, ÖAMTC. Nova zgrada u iznosu od 76 milijuna eura stoji na jednoj od najvažnijih prometnih osovina Beča, jugoistočnoj tangenti gradske autoceste A23.

Bečki arhitekti Pichler & Traupmann realizirali su ideju u zakrivljenoj, kružnoj i zvjezdanoj arhitekturi s otvorenim i prozirnim spojevima prostorija. Sva ključna područja raspoređena su oko okomite ose. Važnost brze interakcije i razmjene između područja može se vidjeti i u središnjem, prozirnom atriju, s njegovim kružnim balustradama, koje sumeđusobno pomaknute i složene prema gore.koje su međusobno pomaknute i složene prema gore.

Privlačni element i „čvor“ u predvorju -– GEZE rotirajuća vrata

Sustavi za automatska rotirajuća vrata iz serije TSA 325 NT u Centru za mobilnost ÖAMTC u Beču. Fotografija: Sigrid Rauchdobler za GEZE GmbH

Sustavi za automatska rotirajuća vrata iz serije TSA 325 NT u Centru za mobilnost ÖAMTC u Beču. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

GEZE rotirajuća vrata na glavnom i bočnim ulazima povezuju izvana i iznutra, i osiguravaju estetsku konzistenciju staklene fasade. Rotirajuća vrata sa svojim fino uokvirenim zidovima i krilima bubnja stvaraju privlačno svijetao i proziran efekt. Stakleni rubovi rotirajućih vrata prekriveni su diskretnim aluminijskim profilima. Visokokvalitetni završni profil sa zaobljenim rubovima daje nagovještaj elegancije.

Ugodna klima i mirno okruženje zahvaljujući izolirajućim rotirajućim vratima

Rotirajuća vrata ne služe samo kao ulazna vrata za osoblje, već i odvajaju unutrašnjost od vanjske klime. Skice ostaju vani. Zračna zavjesa ugrađena u stropnu nadstrešnicu pruža dodatnu zaštitu od dolaznog hladnog zraka. Zbog izolacijskog učinka rotirajućih vrata, pozadinska buka s autoceste ostaje i vani – prijatna prednost je jer su ulazi u istoj visini kao i kolnici.

Rotirajuća vrata pružaju jednostavan pristup i sigurnost

Članovi, posjetitelji i zaposlenici Centra za mobilnost ÖAMTC trebali bi, naravno, uživati u jednostavnom pristupu prilikom dolaska i odlaska. Rotirajuća vrata tvrtke GEZE optimalno su rješenje. Odabrana poluautomatska rotirajuća vrata TSA 325 NT koriste uređaj za automatsko pozicioniranje za vraćanje krila u početni položaj nakon ulaska, tako da se sljedeći „putnik“ može ući.

Sigurnosni standardi za GEZE rotirajuća vrata su visoki: Dodir s rubovima za zatvaranje aktivira kočnicu za slučaj nužde i sprječava da se ruke ili predmeti zarobe između zidova bubnja i bočno obješenih krila. Automatsko ograničavanje brzine okretanja krila vrata jamči sigurnost pri ulasku u novi ÖAMTC centar.

Protupožarna zaštita i univerzalni pristup u jednom – GEZE zatvarači vrata

S inteligentnim sustavima prozora za preventivnu zaštitu od požara (SHE) tvrtke GEZE. Fotografija: Sigrid Rauchdobler za GEZE GmbH

S inteligentnim sustavima prozora za preventivnu zaštitu od požara (SHE) tvrtke GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Suvremena tehnologija zatvarača vrata pruža preventivnu zaštitu od požara za vrata za bijeg i spašavanje bez prepreka na podovima. GEZE TS 5000 EFS, tipični zatvarači vrata, omogućuju osobama da uđu kroz vrata bez puno sile kako bi ih otvorili ili zatvorili. Funkcija udobnog otvaranja omogućava zaustavljanje vrata na kraju područja slobodnog zaokretanja. Funkcija otvaranja vrata sprečava da se vrata nekontrolirano zatvore – uzrokovana na primjer propuhom – ili ostanu zaustavljena u prostoriji.

Protupožarna vrata sa slobodnim zaokretanjem i udobnošću funkcije otvaranja sa GEZE tehnologijom zatvaranja vrata. Fotografija: Sigrid Rauchdobler za GEZE GmbH

Protupožarna vrata sa slobodnim zaokretanjem i udobnošću funkcije otvaranja sa GEZE tehnologijom zatvaranja vrata. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Važno za zaštitu od požara: Vrata se i dalje automatski zatvaraju u slučaju požara. Vrata se uvijek sigurno zatvore kad se puste. Zatvarači vrata mogu se postaviti podesivo do najviše sile zatvaranja EN 6 i mogu se koristiti na jednokrilnim i dvokrilnim vratima za kontrolu vatre i dima.

GEZE TS 5000 ISM zatvarači vrata sa slobodnim zaokretanjem i udobnošću otvaranja osiguravaju da se oba asimetrična dvokrilna protupožarna vrata zatvore u ispravnom slijedu. Integrirana kontrola slijeda zatvaranja drži aktivno krilo otvoreno dok se pasivna krila ne zatvore kako bi se osiguralo sigurno zatvaranje vrata u slučaju požara. Verzija TS 5000 E-ISM nudi i elektro-mehaničku funkciju zatvaranja u kliznoj vodilici, tako da se otvaranje ovih vrata može regulirati s promjenjivim podešavanjem.

Prirodna ventilacija: automatizirani prozori s „inteligentnim“ pogonima

Održavanje ruta za bijeg i spašavanje bez dima je glavni prioritet. To osigurava da svi mogu pristupiti sigurnim područjima što je brže moguće u slučaju opasnosti. GEZE sustavi za odvod dima i topline (SHE) dvostruko su korisniji u velikoj dvorani za testiranje: njihova snaga povlačenja osigurava pouzdano i sigurno odvlačenje dima u slučaju požara, kao i svakodnevno provjetravanje.

Powerchain pogoni lanca za sinkronizaciju otvaraju velike prozore radionice s velikom snagom i hodom do 80 centimetara. U slučaju požara, prozor se automatski otvara u manje za 60 sekundi. Integrirana upravljačka jedinica olakšava kombiniranje pogona prozora i osigurava uzastopno i sigurno otvaranje i zatvaranje prozora, kao i sinkronizaciju do tri pogona.

Powerchain pogoni iz serije GEZE IQ windowdrive su „inteligentni“. Mogu se integrirati u KNX sustave zgrada kao direktni učesnici sabirnice za prirodnu ventilaciju.

GEZE SHE 110 sustavi s vretenastim pogonima u tandem verziji optimalno su rješenje za velike krovne prozore u ispitnoj dvorani. Sustavi pogonskih prozora kombinacija su pogonskog vretena E 250 s IQ prozora u ugradnji krila na vratima i mehaničke konzole s funkcijom zaključavanja. Kad treba izvući dim i toplinu, teška i velika prozorska krila u Centru za mobilnost ÖAMTC osiguravaju maksimalnu širinu otvaranja za samo jednu minutu, poboljšavajući tako zaštitu od požara.

GEZE doprinos mobilnosti u ÖAMTC u Beču Erdberg:

  • Stručnost u gradnji: Prilagođena rješenja u suradnji sa svima koji su uključeni u izgradnji na poboljšanju operativnih procesa – od rukovanja protokom posjetitelja do optimalnog pružanja usluge keteringa u kafeteriji
  • Izgled i dizajn: Integracija sustava vrata i prozora za skladnu estetiku
  • Rotirajuća vrata iz palete proizvoda GEZE TSA 325 NT koja odgovaraju staklenoj estetici fasade
  • Protupožarna vrata bez prepreka za preventivnu zaštitu od požara
  • Inteligentni sustavi prozora i automatski otvarači prozora za preventivnu zaštitu od požara i prirodnu ventilaciju