Rješenja za ventilaciju i protupožarnu zaštitu tvrtke GEZE zadovoljavaju stroge dizajnerske i sigurnosne zahtjeve u podzemnoj garaži Kvæsthusmolen u Kopenhagenu

Podzemne garaže zahtijevaju posebna rješenja za dovod zraka, omogućuju dovod svježeg zraka zajedno s općom ventilacijom i u slučaju pojave požara i dima. Tvrtka GEZE Denmark razvila je prilagođena rješenja za ventilaciju za podzemnu garažu Kvæsthusmolen u Kopenhagenu. Ta rješenja reguliraju dovod zraka kroz cijeli objekt i osiguravaju da se u hitnim slučajevima dovoljno svježeg zraka brzo transportira u sva područja, uključujući niže razine.

Podzemna garaža Kvæsthusmolen – moderan dizajn, praktičnost i sigurnost

Stubišta koja vode do podzemne garaže Kvæsthusmolen.

Stubišta koja vode do podzemne garaže Kvæsthusmolen krase područje pristaništa Ofelia Plads. Na prozore su ugrađeni posebno dizajnirani električni lančani pogoni tvrtke GEZE.

Parkirališta u unutrašnjosti grada su ograničena i često su popunjena, osobito u većim gradovima. Nadzemna parkirališta zauzimaju previše urbanog prostora i također utječu na gradski krajolik. U Kopenhagenu je trokatna podzemna garaža s ukupno 500 mjesta pomogla u borbi protiv ovog problema od otvaranja u lipnju 2016. godine. Ovom podzemnom garažom upravlja Jeudan, najveće dansko poduzeće za promet nekretnina i usluga, a projektirali su je arhitektonski ured Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Nalazi se u središtu danske prijestolnice, ispod područja preuređenog pristaništa Kvæsthus poznatog kao Ofelia Plads. Jedan je od najmodernijih objekata u Kopenhagenu i nudi prikladnu kvalitetu, moderan dizajn i izuzetnu sigurnost.

Lančani pogon privlačnog dizajna: GEZE Slimchain osigurava opskrbu svježim zrakom

Jedinstven dizajn stubišta prikriva prozore.

Jedinstven dizajn stubišta prikriva prozore.

Osiguravanje dotoka svježeg zraka za svakodnevnu ventilaciju i brzi odvod dima u slučaju požara bitno je u modernim zgradama poput podzemne garaže Kvæsthusmolen. Sustavi odvoda dima i topline (SHE) zakonski su uvjeti za mnoge zgrade. Sustavi prozračivanja podzemnih objekata zahtijevaju posebno pažljivo razmatranje i inteligentnu integraciju. Iz tog je razloga tvrtka GEZE Danska od početka bila uključena u proces planiranja zajedno s arhitektonskim uredom Lundgaard & Tranberg.

Posjetitelji mogu do pokretnih stepenica doći putem hrđavosmeđih kocki u prizemlju iznad parkirnog kompleksa. Električni lančani pogoni Slimchain obojeni u crno ugrađeni su okomito na zaokretne prozore i osiguravaju učinkovitu ventilaciju i učinkovito odvođenje dima. Zbog toga ti lančani pogoni ispunjavaju stroge zahtjeve u pogledu funkcije i estetike. Tim tvrtke GEZE za upravljanje proizvodima u sjedištu tvrtke u Leonbergu u Njemačkoj također je pomogao u razvoju ovog posebnog rješenja.

GEZE je tijekom cijelog projekta pružao veliku podršku, kako arhitektima i graditeljima, tako i nama. Pomogli su osigurati postojanje optimiziranih procesa i pokazali značajnu fleksibilnost na projektu podložnom strogim zahtjevima u pogledu dizajna i funkcionalnosti.

Martin Steen, voditelj projekta u Jeudanu

Električni pogoni vrata osiguravaju svjež zrak pri stvaranju dima ili povećanju temperature

Drugo rješenje tvrtke GEZE ugrađeno u objektu sastoji se od posebne ograde za ulazni prostor i šest vrata s dvostrukim ostakljenjem na šarke. Ostakljena vrata štite ulaz prema pokretnim stepenicama od kiše i snijega. Opremljena sustavom GEZE Slimdrive EMD Invers, ova se vrata automatski otvaraju u roku od nekoliko sekundi u slučaju požara ili dima i ostaju otvorena sve dok se požarni alarm ručno ne deaktivira. Sustavi automatizacije vrata i turbine ugrađene u donjim etažama međusobno djeluju kako bi se osiguralo brzo odvođenje dima. Posebna rješenja za ventilaciju osiguravaju da puno zamjenskog zraka dospije na niže razine, osiguravajući ventilaciju u svakodnevnom radu te u slučaju požara i dima.

Saznajte više o protupožarnim vratima

Rješenja tvrtke GEZE za odvod dima i topline (SHE)

U slučaju stvaranja požara ili dima, uklanjanje otrovnih dimnih plinova iz zahvaćene zgrade ključno je. Tvrtka GEZE nudi pametna rješenja za odvođenje dima i topline koja besprijekorno rade:

 • Električni sustavi za otvaranje prozora i vrata, uključujući lančane pogone i pogone vretena
 • Pogoni za zaključavanje za dodatnu sigurnost za velike prozore za odvod dima i topline ili prozore za ventilaciju
 • Sustavi za otvaranje/zaključavanje sastoje se od električnog pogona vretena i kompleta za mehaničko pričvršćivanje
 • Sustavi za dovod zraka za nužnu unakrsnu ventilaciju u slučaju požara
 • GEZE centrala za napajanje u nuždi za sve komponente za odvod dima i topline
 • Moduli sučelja za olakšavanje pametnog umrežavanja
 • Dodatni pribor kao što su gumbi i senzori

Ofelia Plads i podzemna garaža izložbeni su projekt i u njihov dizajn uloženo je mnogo novca. Stoga smo trebali prilagođeno ostakljeno kućište. Tvrtka GEZE pružila je stručne savjete i brzo razvila rješenja s automatiziranom ventilacijom koja odgovara dizajnu i boji zgrade. Osim toga, rješenja u potpunosti zadovoljavaju visoke sigurnosne zahtjeve i standarde koje nove zgrade moraju ispunjavati u pogledu protudimne i protupožarne zaštite.

Martin Steen, voditelj projekta u Jeudanu

Ukratko: GEZE rješenja u podzemnoj garaži Kvæsthusmolen u Kopenhagenu

 • GEZE RWA K 600 F: Pogon preklopne poluge za ugradnju na prozore
 • GEZE Slimchain: Elektromehanički lančani pogon
 • Slimdrive EMD Invers: Elektromehanički sustav zaokretnih vrata za jednokrilne sustave odvoda dima i topline te sustava otvaranja radi ventilacije
 • GEZE MBZ 300 N24: Centrala za napajanja u nuždi za pogone za odvod dima i topline