Platinasti i dijamantni certifikat: projekt Kö-Bogen II dobio je DGNB certifikate najveće kvalitete

Poslovna i uredska zgrada Kö-Bogen II u Düsseldorfu ne odlikuje se samo najvećom zelenom fasadom Europe: osim platinastog DGNB certifikata, zgrada Kö-Bogen II dobila je i jedinstven svjetski DGNB dijamantni certifikat – sjajan uspjeh čak i za okoliš. Projekt održivosti Kö-Bogen II pokazuje kako to postići.

Usmjerenost prema budućnosti: zelena zgrada

Kö-Bogen II

Platinasti & dijamantni DGNB certifikat za zgradu Kö-Bogen II © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Održiva gradnja postaje sve važnija za smanjenje utjecaja građevinarstva na okoliš. Ipak su građevinski sektor i sektor izgradnje zgrada odgovorni za oko 30 % emisija stakleničkih plinova. Zbog toga je sve više graditelja i investitora zainteresirano za ekološki prihvatljivu i održivu gradnju, tzv. zelenu zgradu.

VIŠE O ZELENOJ ZGRADI

Međunarodno priznat: DGNB certifikati za održive zgrade

Njemačko društvo za održivu gradnju (DGNB) ocjenjuje održivost zgrada. DGNB certificiranje može varirati ovisno o željenoj razini (zlatno, srebrno, brončano, platinasto) i ovisno o kategoriji zgrade (novogradnja, postojeća gradnja, četvrti). DGNB certifikati priznati su, prije svega, u Njemačkoj, ali i internacionalno. Nezavisna provjera osigurava da zgrade ispunjavaju zahtjevne DGNB kriterije.

Važno za uspješno DGNB certificiranje: dokumentacija i provjera

Kako bi se osiguralo da se ispune potrebni kriteriji za DGNB certificiranje, važna je bliska suradnja svih sudionika – arhitekata, inženjera, graditelja, stručnih projektanata i drugih struka Konačno, za dobivanje DGNB certifikata potreban je detaljan dokaz svih poduzetih mjera i njihovog utjecaja. 

 • Održivost: glavni cilj DGNB certificiranja je ocjenjivanje i osiguravanje ekološke, društvene i gospodarske održivosti zgrade.
 • Energetska učinkovitost: zgrada bi trebala trošiti što manje energije, a idealno bi trebala upotrebljavati obnovljive izvore energije.
 • Zaštita okoliša: moraju se uzeti u obzir pitanja zaštite okoliša poput potrošnje vode, gospodarenja otpadom i smanjenja emisije štetnih tvari. Uporaba kišnice i odvajanje otpada primjer su mjera koje se promiču.
 • Zdravlje i udobnost: to uključuje dobru kvalitetu zraka, prikladnu rasvjetu i akustičnu udobnost korisnika zgrade.
 • Optimizacija površine: bitno je osigurati razumnu uporabu prostornih resursa.
 • Ekologija u graditeljstvu: analizira se podrijetlo građevinskih materijala i njihovi utjecaji na okoliš. Potiču se održivi materijali i ekološke metode gradnje.
 • Inovacija: prepoznaju se integracija inovativnih tehnologija i koncepata koji doprinose održivosti te se pozitivno ocjenjuju.
 • Razmatranje životnog ciklusa: važni su troškovi životnog ciklusa i utjecaji zgrade To ne uključuje samo troškove izgradnje, već i operativne troškove i troškove održavanje tijekom cijelog životnog vijeka zgrade
 • Mobilnost i povezanost: dobra povezanost s javnim prijevozom i biciklističkim parkiralištima mogu biti prednost.
 • Društvena odgovornost: uzima se u obzir utjecaj zgrade na lokalnu zajednicu, na primjer podržava li zgrada lokalno gospodarstvo i potiče li društvenu interakciju.

Osim svoje velike važnosti u urbanom oblikovanju grada Düsseldorfa, projekt K II bit će i u budućnosti standard za nove građevinske projekte svojom arhitekturom, a posebice s obzirom na ograničenost resursa.

Stephan Deußer, voditelj projekta grupe B&L

Održiva rješenja za uspješno DGNB certificiranje

Integracija inovativnih tehnologija i koncepata koji doprinose održivosti pozitivno se ocjenjuju pri DGNB certificiranju. Stoga ne iznenađuje da se tehnologija vrata tvrtke GEZE primjenjuje u projektu održivosti Kö-Bogen II. Mnogi naši proizvodi ispunjavaju zahtjeve održivosti vodećih globalnih sustava ocjenjivanja zelenih zgrada koje su propisali DGNB i LEED. Ovu sukladnost dobrovoljno činimo transparentnom osiguravanjem deklaracija ekološkog proizvoda (EPD) za svoje proizvode. Osim toga, naše proizvode možete pronaći u online bazama podataka DGNB Navigator i greenbuildingproducts.eu, a tamo su spremljeni i odgovarajući certifikati. Certifikati potvrđuju broj bodova kojima GEZE proizvod može pridonijeti uspješnom DGNB ili LEED certificiranju zgrade.

Zelene i nagnute fasade – izazov za tehniku vrata

Slimdrive SL NT-FR

Individualno prilagođena tehnika vrata: GEZE Slimdrive SL NT-FR © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Slimdrive SL NT-FR

Ulazi u trgovine i urede dizajnirani su optički privlačno zahvaljujući uskim sustavima kliznih vrata. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Poseban izazov predstavljao je složen i zahtjevan prikaz ugradnje pogona kliznih i zaokretnih vrata u djelomično nagnutoj fasadi ozelenjenoj grabom. Zbog niske visine pogona od samo 7 cm naš je sustav kliznih vrata Slimdrive savršen: zahvaljujući niskoj ugradbenoj visini skladno se uklapa u ozelenjenu fasadu. 

 • Za primjenu na nagnutim fasadama ili uglovima, na primjer na paviljonima, podzemnim garažama i ulazima u gastronomske objekte, Slimdrive SLV, projektiran je specifično za objekt, a izrađen je s kutom u pogonskoj tračnici koji odgovara projektu.
 • Kod evakuacijski izlaza i izlaza za spašavanje upotrebljava se Slimdrive SL NT-FR s funkcijom evakuacijskog izlaza.
 • Dodatna prednost u pogledu održivosti: sustav vrata Slimdrive učinkovito produljuje svoj radni vijek zahvaljujući pogonu na istosmjernu struju s mirnim hodom i sa slabim habanjem te kolicima s kotačićima koja se sama čiste. Samostalna detekcija i bilježenje grešaka dodatno smanjuje troškove održavanja. To štedi resurse.

Posebna rješenja za osiguranje ruba zatvaranja kod ozelenjene i nagnute fasade.

Slimdrive SLV

Provjeren sustav kliznih vrata tvrtke GEZE jamči, bez obzira na kosu fasadnu konstrukciju, zaštitu i noćno zaključavanje u skladu s normama. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Osim toga, posebnim rješenjima možemo osigurati propisano osiguranje sporednih zatvarajućih rubova na nagnutim fasadama. Tu je razmak između zaštitnog krila i fasade bio toliko velik da je postojala opasnost od toga da na primjer djeca mogu ući između zaštitnog krila i fasade.   Naše rješenje: posebno planirana i izrađena staklena, odn. limena lamela za osiguranje ruba zatvaranja. To je zahtijevalo intenzivnu suradnju savjetnika za objekte tvrtke GEZE sa stručnjacima za projektiranje i osiguranje objekta kao i s drugim strukama.

Kod tako ambicioznog projekta poput projekta Kö-Bogen II ključna je suradnja svih struka već pri projektiranju. Tvrtka GEZE dala je vrijedan doprinos razvoju prikladnih rješenja specifično za objekte, projektiranju koje pokriva brojne struke i provedbi.

Wolfgang Faßbender, savjetnik arhitekata i savjetnik za objekte tvrtke GEZE

Savjetovanje pri projektiranju i održavanju tijekom cijelog životnog ciklusa projekta

Za uspješno DGNB certificiranje potrebni su detaljni dokazi o svim poduzetim mjerama i njihovim učincima. Stoga je velika prednost imati pouzdanu i stručnu podršku pri projektiranju i provođenju projekta s jednog mjesta. Naši stručnjaci nude vam individualno savjetovanje i sveobuhvatne usluge od projektiranja, preko montaže do održavanja, a po potrebi i demontaže. 

Važno kod certificiranja održivih građevinskih projekata

Za mnoge građevinske projekte nastoji se provesti certificiranje jer su certifikati održivosti često preduvjet za dodjelu financijskih sredstava poput investicijske potpore Njemačke razvojne banke (KfW). Michael Halstenberg, odvjetnik i bivši ravnatelj uprave, i Günther Weizenhöfer, arhitekt i voditelj tima u odjelu Razvoja prije prodaje, raspravljaju o aktualnim razvojima i mogućim poteškoćama s odgovornošću u slučaju nedostataka.

Pomažemo vam pri planiranju