Studije slučaja

Komplet za bežično proširenje FA GC 170 za uređaje za blokadu štedi vrijeme i novac

U to nema sumnje: uspostavljanjem bežičnih veza između stropnog vatrodojavnog sustava i tipkala za ručnu aktivaciju štedi se vrijeme, trud i novac. U konačnici se izbjegava naporan zadatak polaganja skrivenih kabelskih kanala – što je ponekad ionako nemoguće zbog strukturnih okolnosti, kao što je slučaj s navedenim zgradama.

Adnan Alcan iz iskustva zna koliko je prikladan i jednostavan GEZE-ov komplet za bežično proširenje FA GC 170 za uređaje za blokadu. Kao mlađi voditelj projekata u tvrtki Glas Seele specijaliziranoj za staklo i metalne konstrukcije sa sjedištem u njemačkom gradu Neusässu u blizini Augsburga, već je u brojnim projektima ugradio bežični modul u GEZE uređaje za blokadu i povezao ga s raznim bežičnim komponentama, kao što su tipkala za ručnu aktivaciju, detektori temperature i detektori dima.

Wireless Kit FA GC 170

Gospodine Alcan, već imate puno iskustva s instaliranjem bežičnog kompleta FA GC 170, zar ne?

Ove godine instalirao sam bežični komplet u trgovački centar u Regensburgu, dom za starije osobe u Königsbrunnu i nekoliko škola. U pripremi je još projekata. I dalje ćemo upotrebljavati i preporučivati bežični komplet tvrtke GEZE u budućnosti – posebno s obzirom na to da, prema mojem saznanju, niti jedan drugi proizvođač ne nudi slične bežične komplete.

Možete li nam dati primjer situacija kada je proširenje za bežične komponente bilo posebno korisno?

U domu za starije osobe u Königsbrunnu stropovi su bili viši od prvobitno planiranoga, pa su morali biti ugrađeni dodatni stropni detektori kako bi bili u skladu s propisima o protupožarnoj zaštiti. Preuređivanje objekta žičanim stropnim detektorima dima bilo bi nezgodno i nadasve skupo jer bismo morali postaviti dodatne skrivene kabelske kanale. U ovom smo slučaju vrlo lako uspjeli smo instalirati dodatne bežične stropne detektore dima jer se bežični modul GEZE može povezati s do 6 uređaja.

© GEZE GmbH

Montaža kompleta za bežično proširenje FA GC 170 za uređaje za blokadu

Komplet za bežično proširenje FA GC 170 za uređaje za blokadu može se ručno sastaviti u samo nekoliko jednostavnih koraka. © GEZE GmbH

Je li vam u praksi dovoljna sposobnost povezivanja 6 bežičnih uređaja? Vidite li potrebu za još?

Prema mom iskustvu, to je uvijek bilo dovoljno. Čak i u ekstremnim slučajevima, mislim da nikada nećete trebati povezati više od 6 uređaja – 4 stropna detektora i 2 prekidača. Ako vam je ikad trebati više od toga, tada će klijent imati većih problema s kojima se mora nositi.

Bežični komplet FA GC 170 također omogućuje mješovitu instalaciju s bežičnim i žičanim vezama. Imate li iskustva s takvim instalacijama? I, ako da, u kojim okolnostima?

U jednom projektu dobili smo nalog za postavljanje stropnih detektora za protupožarnu zaštitu. Međutim, potrebni kabelski kanali koji vode do stropa bili su potpuno zaboravljeni u planovima. Jedini kabelski kanali bili su za tipkala za ručnu aktivaciju. U tom je slučaju bila idealna mogućnost bežičnog povezivanja stropnih detektora s GEZE uređajima za blokadu. Alternativa bi bila naporan rad na rezanju i postavljanju skrivenih žica, za što bi bilo potrebno puno vremena i truda te bi rezultiralo dodatnim troškovima. Bežično proširenje omogućilo nam je da izbjegnemo ove dodatne troškove. To je zaista impresioniralo našeg klijenta i riješilo ga briga.

© GEZE GmbH

Postavljanje različitih bežičnih komponenata kompleta za bežično proširenje FA GC 170 za uređaje za blokadu

Pretprogramiranje čini postavljanje bežičnih komponenata jednostavnim i jasnim. © GEZE GmbH

Je li instalacija FA GC 170 uvijek radila besprijekorno ili ste naišli na probleme?

Do sada nismo naišli na probleme. Standardni način rada jednostavno je konfigurirati ako slijedite upute. Kad sam prvi put instalirao mješoviti sustav sa žičanim i bežičnim komponentama morao sam malo razmisliti. No i to sam brzo riješio. Možete to učiniti samo na jedan način, tako da ne možete pogriješiti.

Je li komplicirano spojiti i konfigurirati različite bežične komponente?

Ne, uopće nije komplicirano. Pretprogramiranje olakšava povezivanje i konfiguriranje komponenata: pritisnite odgovarajući prekidač, pričekajte dok žaruljica indikatora ne zasvijetli i gotovi ste. Nešto poput slikanja po brojevima.

Izvrsno rješenje, jednostavno postavljanje i spas za klijente koji ne žele polagati ožičenje ili koji to jednostavno nemaju mogućnost. Ali tko uopće želi gnjavažu s kabelskim kanalima?

Adnan Alcan, mlađi voditelj projekata u tvrtki specijaliziranoj za staklo i metalne konstrukcije Glas Seele
Dobitnik njemačke nagrade za dizajn: bežično proširenje FA GC 170

Dobitnik njemačke nagrade za dizajn: bežično proširenje FA GC 170

Kako biste sažeto opisali bežično proširenje FA GC 170 za uređaje za blokadu?

Izvrsno rješenje, jednostavno postavljanje i spas za klijente koji ne žele polagati ožičenje ili koji to jednostavno nemaju mogućnost. Ali tko uopće želi gnjavažu s kabelskim kanalima?

Ukratko o prednostima bežičnog proširenja FA GC 170

  • Bežično povežite stropne detektore i tipkala za ručnu aktivaciju sa svim GEZE uređajima za blokadu
  • Ne trebate trošiti vrijeme i trud postavljajući kabele i skrivajući žice – što ga čini savršenim rješenjem za navedene zgrade i jednostavnim rješenjem za naknadnu ugradnju
  • Ispitano u skladu s DIN EN 54-25, europskim standardom za sustave za otkrivanje i dojavu požara
  • Opće tipsko odobrenje
  • Mali zahtjevi za održavanjem

Da biste vidjeli koliko je jednostavno instalirati i postaviti komplet za bežično proširenje FA GC 170, pogledajte ovaj video