Studije slučaja

Impresivno: novi dm-dialogicum u Karlsruheu, opremljen vratima, prozorima i sigurnosnom tehnikom tvrtke GEZE

Novo sjedište njemačkoga lanca trgovina zdravlja i ljepote dm u Karlsruheu nudi prostor za više od 1800 zaposlenika i gostiju. Kao što naziv dm-dialogicum sugerira, zgrada također nudi obilje prostora za komunikaciju. Dizajn interijera, radna atmosfera, održivost i sigurnost bili su stoga ključne teme u njegovom dizajnu i gradnji. GEZE je od početka pratio ovaj ambiciozni projekt novogradnje, nudeći posebne savjete i pouzdano upravljanje projektima, kao i instaliranje modernih tehnika vrata, prozora i sigurnosnih tehnika u skladu s visokim standardima koje zahtijevaju arhitekti, projektanti i građevinski poduzetnici.

dm-dialogicum: činjenice i brojke

 • Novo sjedište dm-a s 41.000 četvornih metara površine
 • Prostor za više od 1800 zaposlenika i gostiju
 • Ukupna investicija 120 milijuna €
 • Uredsku zgradu dizajnirao je arhitekt Arno Lederer sa sjedištem u Stuttgartu iz arhitektonske tvrtke Lederer, Ragnarsdóttir, Oei
 • Održiva i učinkovita opskrba energijom iz vlastitih fotonaponskih sustava zgrade plus daljinsko grijanje uz iskorištavanje otpadne topline
 • 12.700 četvornih metara stakla koja pružaju puno prirodnog svjetla
 • Više od 300 sustava vrata i prozora, sustava odvoda dima i topline i sigurnosnih sustava tvrtke GEZE pružaju modernu praktičnost i sigurnost zgrade.

Dobrodošli u dm-dialogicum – GEZE rotirajuća vrata oblikuju glavni ulaz

Ulaz u bilo koju zgradu ostavlja dojam – a prvi dojmovi moraju biti pozitivni. Velika rotirajuća vrata GEZE oblikuju ulaz u novo sjedište tvrtke dm.

Sustav rotirajućih vrata TSA 325 NT omogućuje nesmetan pristup bez propuha tijekom cijelog dana, osiguravajući da 1800 zaposlenika i posjetitelja mogu brzo i udobno ući i napustiti zgradu, čak i tijekom velikih gužvi. 

Pogled iznutra na hodnik u dm-dialogicumu, sa sustavima vrata i prozora tvrtke GEZE.

Veliki prozori i staklena vrata osiguravaju ventilaciju i ispunjavaju zgradu prirodnim svjetlom. © Roland Halbe / GEZE GmbH

Evakuacijski putovi: ključni aspekt sigurnosti zgrade

dm-dialogicum nudi prostor za više od 1800 zaposlenika i posjetitelja. Sigurni evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje su ključni, posebno s toliko ljudi u zgradi. GEZE sustav evakuacijskih putova vodi ljude iz zgrade brzo i sigurno. Električni sustav blokade u skladu s EltVTR-om – njemačkim standardom za sustave električne blokade vrata na evakuacijskih putovima – instaliran je kako bi se osiguralo da se evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje mogu upotrebljavati u slučaju nužde, ali im inače nije moguće pristupiti bez odobrenja.

Sigurni evakuacijski putovi zahvaljujući zaključavanju vrata za izlaz u slučaju nužde

Stubište u dm-dialogicumu.

Upravljačke jedinice s napajanjem u nuždi MBZ 300 za pogone SHE jamče sigurnost. © Roland Halbe / GEZE GmbH

Ugradnjom zaključavanja vrata za izlaz u slučaju nužde FTV 320 povećana je sila zaključavanja vrata na evakuacijskim putovima, a time i povećana ukupna sigurnost zgrade. Integrirani povratni kontakti brava omogućuju pouzdano nadgledanje vrata, dok integrirani sabotažni nadzor osigurava bravu od manipulacije. 

Saznajte više o sigurnosti zgrade

Besprijekornu komunikaciju osiguravaju glavni partneri za kontakt u tvrtki GEZE

Veliki projekt poput dm-dialogicuma uključuje niz različitih tehničkih timova. Ključno je da voditelji projekata imaju pregled trenutačnog napretka i da se mogu osloniti na sve uključene. Voditelji dm projekata imali su dosljednu skupinu partnera za kontakt u tvrtki GEZE odgovornu za sve tehničko osoblje, što je osiguravalo besprijekornu komunikaciju na licu mjesta. Stoga su stručni su savjeti uvijek bili pri ruci, od faze projektiranja projekta do instalacije i preko poslijeprodajne usluge – presudnog čimbenika za uspjeh projekta dialogicum.

Pročitajte više o GEZE industrijskim rješenjima za poslovne zgrade

Na ambicioznom projektu novogradnje poput novog sjedišta dm-a, logično je da arhitekti, projektanti i voditelji projekata naglasak stavljaju na tehnički i estetski impresivna rješenja, sve do najsitnijih detalja. Imati posvećene GEZE partnera za kontakt na licu mjesta bilo je presudna prednost za klijenta. Smanjujući birokraciju uspjeli smo razjasniti i implementirati brojne aspekte brzo, bez nepotrebne birokracije i na zadovoljstvo našeg klijenta.

Christoph Keller, voditelj ključnih kupaca u području sigurnosne tehnike u tvrtki GEZE

GEZE proizvodi ugrađeni u novom sjedištu dm-a

 • Poluautomatski sustav rotirajućih vrata TSA 325
 • Pogoni zaokretnih vrata GEZE Powerturn (uključujući 6 pogona za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje)
 • Pogoni kliznih vrata GEZE Slimdrive i 2 pogona zaokretnih vrata Slimdrive EMD
 • Upravljačke jedinice s napajanjem u nuždi MBZ 300 za pogone za odvod dima i topline, uklj. opsežan pribor
 • Uređaj za upravljanje vratima SecuLogic TZ 320 za individualna evakuacijska vrata u kompletu s tipkalom s ključem i elementom za blokadu FTV 320
 • Pogoni prozora Slimchain
 • Integrirani i nalijegajući zatvarači vrata
 • Noseće šipke za protupožarna vrata GEZE CB Flex