Održivost zgrade u Pekingu s certifikatom LEED

Klimatske promjene globalni su problem. Pitanje kako se mogu postići ciljevi zaštite klime zaokuplja vlade diljem svijeta – uključujući Kinu. Kina se sve više usredotočuje na održivost i energetsku učinkovitost zgrada. Dobar primjer je Centar za istraživanje i razvoj osiguravajućeg društva China Life Insurance Company (CLIC) u Pekingu koji je certificiran s međunarodnom oznakom održivosti LEED.

Diljem svijeta u trendu: Energetski učinkovitije oblikovanje zgrade

Narodna Republika Kina teži klimatskoj neutralnosti do 2060. godine. Stoga je potrebno značajno povećati energetsku učinkovitost, posebice u energetski intenzivnim industrijama. To se također odnosi na kineski građevinski sektor i izgradnju zgrada, što uzrokuje natprosječne emisije CO2 u globalnoj usporedbi.

Zelene zgrade imaju koristi od inteligentne automatizacije zgrada.

Zelene zgrade imaju koristi od inteligentne automatizacije zgrada. © GEZE GmbH

Kinu obilježavaju održite zgrade

Kina ima svoj vlastiti standard za ocjenjivanje zelene gradnje, oznaku za ocjenu zelene zgrade „China Three Star”. No, mnogo rašireniji u Kini je i najpoznatiji svjetski sustav certificiranja, LEED, koji se upotrebljava za procjenu ekološke, socijalne i ekonomske kvalitete zgrada. Dobar primjer: Centar za istraživanje i razvoj osiguravajućeg društva China Life Insurance Company (CLIC) u Pekingu dobio je prestižni certifikat održivosti LEED.

Za njemačke arhitekte i tvrtke dobro je znati: Certifikat DGNB koji dodjeljuje Njemačko društvo za održivu gradnju (Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V.) također je priznat u Kini, ali je mnogo manje rasprostranjen od certifikata LEED.

VIŠE O ZELENOJ ZGRADI

Automatizacija zgrade poboljšava energetsku učinkovitost

Važan čimbenik za povećanje energetske učinkovitosti zgrada je inteligentno upravljanje zgradOM: U poslovnoj zgradi CLIC u Pekingu, na primjer, grijanje, rasvjeta, klima uređaj, hlađenje, zasjenjenje, tehnika vrata i prozora su umreženi i automatski kontrolirani. Zahvaljujući inteligentnoj automatizaciji potrošnja energije može se značajno smanjiti. Razlog: Senzori kao što su temperaturni senzori, indikatori kvalitete zraka, senzori svjetline, detektori pokreta ili vremenske stanice reagiraju energetski učinkovitije od ljudi. Dodatna prednost automatizacije zgrade (GA): Udobnost i sigurnost također su značajno poboljšani.

VIŠE O AUTOMATIZACIJI ZGRADE

Održiva ventilacija kroz automatizirane prozore

Automatizacija zgrada ne samo da poboljšava energetsku učinkovitost, već i kvalitetu zraka u prostorijama. Ako su pametni sustavi prozora kao što su naši lančani pogoni Powerchain i Slimchain centralno umreženi s tehnikom vođenja zgrade, prostorije se po potrebi mogu provjetravati i opskrbljivati svježim zrakom. Prednost: Automatizirana ventilacija prozora troši manje energije od većine mehaničkih ventilacijskih sustava. Osim toga, troškovi grijanja mogu se uštedjeti ako se ventilacija i grijanje kontroliraju zajedno putem tehnike vođenja zgrade.

VIŠE O AUTOMATSKOJ VENTILACIJI

Centar za istraživanje i razvoj China Life Insurance Company (CLIC) u Pekingu posjeduje LEED certifikat.

Centar za istraživanje i razvoj China Life Insurance Company (CLIC) u Pekingu posjeduje LEED certifikat. © GEZE GmbH

Uspješno smanjenje potrošnje energije

Klima uređaji i sustavi rasvjete zgrade troše puno energije, što čini oko 70 posto ukupne potrošnje energije. Stoga bi zelene zgrade trebale biti projektirane tako da koriste što više prirodnog svjetla i atmosferskog hlađenja (ili topline) kako bi se smanjila potrošnja energije. Pekinški centar za istraživanje i razvoj China Life Insurance Company (CLIC) pokazuje kako to funkcionira: Poslovna zgrada s bruto površinom od 391.051 m² ispunila je visoke zahtjeve energetske učinkovitosti oznake održivosti LEED. Vrlo smo ponosni što naši sustavi vrata i prozora podržavaju održive ciljeve zgrade i ispunjavaju kriterije certifikata LEED.

Svjež zrak i ugodna klima u prostoriji zahvaljujući inteligentnim prozorskim sustavima.

Svjež zrak i ugodna klima u prostoriji zahvaljujući inteligentnim prozorskim sustavima. © GEZE GmbH

Automatska rotirajuća vrata laka su za korištenje i energetski učinkovita.

Automatska rotirajuća vrata laka su za korištenje i energetski učinkovita. © GEZE GmbH

Prirodna opskrba svježim zrakom i ugodna klima u prostoriji

Inteligentni GEZE prozorski sustavi na fasadi za zasjenjenje podržavaju koncept ventilacije zgrade koji štedi resurse. Osim toga, oni osiguravaju energetski učinkovitu regulaciju klime prostorije, jer se smanjuju troškovi grijanja ili hlađenja.

Iskorištavanje potencijala za uštedu energije

Osobito u ulaznim područjima često postoji veliki potencijal za smanjenje potrošnje energije. Tako na primjer, vjetrobran s dvojim uzastopnim kliznim vratima može značajno smanjiti razmjenu temperature između unutarnjeg i vanjskog područja. Elegantniju i učinkovitiju alternativu nude automatska rotirajuća vrata: Ona osiguravaju da propuh i vremenski uvjeti ostanu vani dok posjetitelji mogu udobno ući u zgradu. U Pekinškom centru za istraživanje i razvoj društva China Life Insurance Company (CLIC) GEZE rotirajuća vrata osiguravaju sigurnost i higijenu posjetitelja, a istovremeno smanjuju potrošnju energije u unutarnjem području.

GEZE proizvodi koji se upotrebljavaju u zgradi CLIC:

29 rotirajućih vrata:

  • TSA 325 NT  za reprezentativne ulaze u zgrade s velikom frekvencijom prolaska i velikom dnevnom osvijetljenošću
  • TSA 160 NT za trokrilna ili četverokrilna vrata s velikim područjem primjene

Više od 200 prozorskih sustava:

  • Powerchain lančani pogoni za velike i teške prozorske elemente
  • Slimchain lančani pogon posebno uskog dizajna
  • E 3000 pogon vretena za posebno teške krovne prozore
  • E 860
  • E 820
  • E 250 NT pogon vretena kompaktnog dizajna s velikim područjem primjene