Studije slučaja

Milaneo Stuttgart: Tehnologija vrata GEZE promiče energetsku učinkovitost u zgradama

Kompleks zgrade Milaneo, s trgovačkim centrom sa preko tri razine, nalazi se u srcu novootvorene četvrti Europa u Stuttgartu. GEZE je trgovački centar opremio najmodernijim vratima i sigurnosnom tehnologijom kako bi udovoljio visokim zahtjevima praktičnosti i energetske učinkovitosti u zgradi.

Pogodnost automatskih vrata tvrtke GEZE u Milaneu

Ostakljena automatska vrata tvrtke GEZE u predvorju trgovačkog centra Milaneo.

Smanjenje potrošnje energije: GEZE automatska vrata u predvorju ulaznog dijela Milaneo. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Zajedno s novom javnom knjižnicom koja je otvorena 2011. godine, kompleks Milaneo nalazi se u srcu novo razvijene četvrti Europa. Glavni dio projekta vrijednog 550 milijuna eura je prostrani trgovački centar u kojem posluje više od 200 tvrtki na ukupnoj površini od 43.000 m². Tri individualne konstrukcije podignute su za trgovački centar, u skladu s nacrtima dizeldorfskih arhitekata RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur + Städtebau. Oblikom koji podsjeća na satelite, međusobno su povezani putem besprijekorno spojenog maloprodajnog prostora u prizemlju. Svakom satelitu može se pristupiti izvana sa sve četiri strane predvorjima sa standardiziranim sustavima vrata. Kao dobavljač sustava, GEZE je opremio tržni centar, predvorje i razinu parkiranja vrhunskim vratima i sigurnosnom tehnologijom, podržavajući na taj način energetsku učinkovitost u zgradi.

Automatska vrata za ulaz bez barijera kroz predvorje

Vrata u trgovačkom centru koja imaju visoku razinu pješačkog prometa moraju kombinirati jednostavnost pristupa, sigurnost i atraktivan dizajn bez prepreka. GEZE je isporučio prilagođeno rješenje za svih 12 predvorja u tri strukture, a svako predvorje opremio je s četvoro automatskih vrata. Dvokrilna automatska zaokretna vrata sa TSA 160 NT-IS pogonskim sustavima otvaraju i zatvaraju krila vrata pouzdano i praktično, jamčeći potrebnu sigurnost. Integrirana TZ 320 sigurnosna kontrola vrata nadgleda sve procese otvaranja i zatvaranja, i u slučaju opasnosti raščišćava sigurnosne izlaze. Noćno zatvaranje vanjskih vrata također aktivira TZ 320.

Zaštita na izlazu u slučaju nužde i certificirana energetska učinkovitost

Kao multifunkcionalno rješenje, vrata u predvorju djeluju i kao otvor za svježi zrak ili ventilacijski otvor za ventilaciju prirodnog dima i topline u slučaju požara. K 600 pogoni ručnog uvlačenja otvaraju vrata u slučaju požara i drže ih širom otvorenim za dovod zraka. Automatska zaokretna vrata imaju još jednu prednost u normalnom radu: pouzdano se zatvaraju kako bi poboljšali energetsku ravnotežu zgrade. Automatska vrata bila su jedan od kriterija koji su Milaneu pomogli u postizanju zlatnog pred-certificiranja od Njemačkog vijeća za održivu izgradnju (DGNB).

Sustav sigurnosnih blokada vrata kao rješenje za razinu parkiranja

Pristupačnost, preventivna protupožarna zaštita i zaštita od izlaza u slučaju nužde imaju najveći prioritet u suterenu sa 1.200 parkirnih mjesta. Odgovor je bio prikladan sustav zaključavanja vrata. Vrata se automatski otvaraju u normalnom radu, ali u slučaju opasnosti stvaraju sigurnu barijeru između parkirališta i susjednog dizala i stubišta za bijeg.

GEZE Slimdrive pogon vrata: Praktična zaštita i zaštita izlaza

Kao dvokrilna automatska protupožarna vrata, vanjska vrata na sustavu zabravljenih vrata opremljena su Slimdrive EMD F/R IS pogonima s integriranom upravljačkom sklopkom dima i regulacijom sekvencijalnog zatvaranja. Zahvaljujući niskoj ugradbenoj visini od samo 7 cm, pogon vrata stvara idealnu jedinicu sa sklopkom za dim. Klizne vodilice i nosač senzora također su elegantno i vrlo diskretno integrirani u sustav vrata kao klizni senzori. Sigurnosno rješenje Slimdrive posebno je razvijeno za tanke profile vrata i ograničene prostore. Slimdrive EMD-F/R pogon također je u 2014. godini dobio dvije nagrade Plus X: nagradu za inovaciju i nagradu „Proizvod godine“ u kategoriji pogonskih vrata.

Pitanja sigurnosti: Sustav otvaranja i kontrola izlaza u nuždi

Dvokrilna zaokretna vrata u dizajnu zaštite od požara, zatvorena.

Sigurnija praktičnost vrata u svim situacijama: protupožarna vrata s integriranom kontrolom izlaza u nuždi. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

U normalnom radu, sustav otvaranja omogućava slobodan pristup kroz unutarnja vrata sustava blokirajućih vrata. GEZE je implementirao sofisticirani cjeloviti sustav koji se sastoji od TS 5000 vrata R-ISM zatvarača vrata s kliznom vodilicom. Dvokrilna protupožarna vrata se električno otvaraju i zatvaraju u slučaju požara - aktiviraju ih detektori vatre. Sve komponente multifunkcionalnih automatskih vrata diskretno su integrirane u sustav otvaranja, štedeći puno prostora.

Prilagođeni sustavi vrata u dizajnu zaštite od požara

GEZE je na ulazima u tehnološki i logistički prostor trgovačkog centra ugradio masivna dvokrilna protupožarna vrata s potpunom panik funkcijom. Opremljeni Slimdrive EMD F/R-IS pogonskim sustavima i CB flex nosačima, oni ispunjavaju visoke sigurnosne zahtjeve ovog područja. Noseće šipke osiguravaju da se mehanizam sekvencijalnog zatvaranja vrata svaki put sigurno zatvori, čak i u situaciji panike. Kod otvaranja pasivnog krila, aktivno krilo se otvara do položaja kontrole sekvencijalnog zatvaranja tako da se oba krila vrata mogu zatvoriti u ispravnom redoslijedu.

Geze proizvodi u Milaneo, Stuttgart

  • Dvokrilni automatska zaokretna vrata sa TSA 160 NT-IS sustavima pogona
  • Integrirana TZ 320 kontrola izlaza u nuždi
  • K 600 pogoni ručnog uvlačenja
  • Slimdrive EMD F/R-IS pogoni s integriranom upravljačkom jedinicom sklopke za dim i regulacijom sekvencijalnog zatvaranja
  • TS 5000 R-ISM zatvarač vrata