Trendovi i izazovi u zdravstvu – GEZE u razgovoru s Magnusom Nicklom

GEZE rješenja godinama postavljaju standarde u zdravstvu. Jedan od razloga tome je što se usko povezujemo s mnogim dionicima. Samo tako razumijemo potrebe i želje naših kupaca i partnera te poboljšavamo svoje proizvode i rješenja. Kad govorimo o zdravstvenim i bolničkim zgradama, tema „ljekovite arhitekture” je neizbježna. A onda se ubrzo spomene naziv „Nickl & Partner Architects”. U sjedištu u Münchenu upoznali smo Magnusa Nickla, člana uprave međunarodne arhitektonske prakse, kako bismo s njim razgovarali o najnovijim trendovima i izazovima u zdravstvu.

GEZE: Mnogo je različitih zahtjeva za proizvode vrata i prozora u zdravstvu – neke ključne riječi ovdje su pristupačnost bez prepreka, higijena, klima u prostoriji i zaštita evakuacijskog puta. Jedna je značajka ove djelatnosti utjecaj arhitekture na zdravlje i dobrobit pacijenata – poznata kao ljekovita arhitektura. Koji je bio vaš motiv za bavljenje ovom temom i kako su nastali koncept i pojam „ljekovita arhitektura”?

Magnus Nickl: Priča počinje davno. Priča o ljekovitoj arhitekturi postoji sada već više od 40 godina, a počela je s mojim ocem, profesorom Hansom Nicklom. Nakon studija arhitekture zapitao se: „Što me zapravo zanima? Što bi mogla biti niša u kojoj ja kao arhitekt mogu dati stvarni društveni doprinos?” Naravno da je sagradio obaveznu crkvu i iskusio sve uspone i padove koji dolaze s gradnjom. Gradnja stanova i kuća nikad ga nije mnogo zanimala. A poslovne zgrade za njega su u konačnici bile prejednostavne. Tako se odmah nakon odlaska sa sveučilišta pridružio uredu koji je u to vrijeme gradio bolnice. Ali to je bilo 60-ih i 70-ih, kada su to bile tradicionalne komunalne zgrade. Većinom su nalikovale sustavu mreže. Koja je idealna mreža? Kako možemo dobiti sve funkcije? Dakle, kako bolnicu učiniti atraktivnom, ekonomičnom i praktičnom, nekakvom „četverokutnom, praktičnom, dobrom”? Tu se javila rana ideja o stvaranju drugačijeg tipa bolničke arhitekture, drugačije filozofije, koja se prvenstveno fokusirala na pacijenta i njegov oporavak. To su bile osnove „ljekovite arhitekture”, koja se neprestano razvijala s brojnim projektima, publikacijama i majčinom profesurom.

Magnus Nickl u minhenskom uredu i sjedištu Nickl & Partner Architects

Za velike građevinske projekte Magnus Nickl preporučuje blisku i ranu suradnju industrije i arhitekta. © GEZE GmbH

GEZE: Koja su osnovna načela koncepta „ljekovite arhitekture”?

M.N.: Osnovna načela potječu s početka naše prakse kao arhitekata. I naravno da je ovdje svjetlost kritična. Uvijek nam je bilo važno da svaka soba pacijenta ima pogled prema van. Naši hodnici nisu tamne cijevi, već pružaju jasnu orijentaciju. Cijenimo različita dvorišta koja se mogu urediti na različit način. Pogled kroz prozor prema van je važan. Sve u svemu, dizajn naših soba fluidan je i krećete se kroz zgradu poput simfonije, poput glazbenog djela. Kroz predvorje, javne površine, u neku vrstu poluprivatnog područja. To su sobe za pregled i liječenje, koje su već pomalo povučene. U privatnu sferu, dakle sobe za pacijente, koje zapravo postaju privremeni dom u kojem se pacijent osjeća sigurno i zaštićeno.

Pročitajte više o „ljekovitoj arhitekturi”

Želimo da prostorni elementi budu fluidni i da se ljudi kreću kao u simfoniji, kao neka vrsta melodije kroz zgradu. Izazov je tada stvoriti prostore koji nude sigurnost i zaštitu, ali koji su još uvijek vrlo otvoreni.

Magnus Nickl, arhitekt i član uprave tvrtke Nickl & Partner Architects

GEZE: Sigurnost i zaštita prave su ključne riječi kada je u pitanju izbjegavanje rizika od infekcije, na primjer. Ovdje pružamo rješenja za tehniku vrata i prozora s malo kontakata. Koje su, po Vašem mišljenju, specifične potrebe?

M.N.: Jako se zalažem za opću upotrebu automatskih kliznih vrataili vrata kojima se može upravljati laktom kako bi se minimalizirao kontakt rukom. I ne samo vrata i prozora, već i umivaonika s infracrvenim svjetlom, na primjer. U konačnici, cilj je spriječiti moguće izvore zaraze posebno korištenjem rješenja za automatizaciju u operacijskim dvoranama. Jer to je točka u bolnicama o kojoj se žustro raspravlja – ogroman problem! Da se mene pita, automatska klizna vrata ne bi bila ograničena samo na operacijske dvorane. Osim higijenskog aspekta, na odjelima se mogu naći i zanimljiva arhitektonska rješenja. Nedavno sam vidio sjajan projekt u Nizozemskoj: Sobe na odjelima imale su velika klizna vrata. U Njemačkoj trošak znači da je to malo vjerojatno, ali kao rezultat toga ove su bolesničke sobe bilo vrlo visoke kvalitete jer su postojali vrlo široki hodnici u kojima su se odvijale različite funkcije, poput otvorenih čajnih kuhinja, ručka i tako dalje. No istodobno, pacijenti su mogli zatvoriti klizna vrata kako bi osigurali svoj privatni prostor. I opet, ovo stvara vrlo fluidan prostorni koncept koji je za mene vrlo uzbudljiv. Upravo tu vi kao proizvođač možete u buduće puno doprinijeti.

GEZE: Kad smo kod budućnosti, još jedno pitanje o digitalizaciji i BIM-u. Podržavamo svoje klijente u vrlo ranoj fazi projekta u projektiranju zgrada. Kakva su Vaša iskustva s BIM-om?

M.N.: U međunarodnom smislu, tema BIM-a mora se razmatrati drugačije. Ovdje u njemačkom govornom području – Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj – još je u povojima. SAD i neke azijske zemlje mnogo su naprednije. Ali naravno, takva digitalizacija ogroman je izazov za industriju, a također i za nas kao arhitekte. Često imamo problem na natječajima zato što svo to znanje i iskustvo jednostavno nije dostupno. Samo pokušajte nazvati razne tvrtke i zatražiti Revit datoteku za određeni pogon vrata! Previše njih to ne može učiniti. U isto vrijeme, nažalost često moramo ostati neutralni jer je 80 posto naših građevinskih projekata u javnom sektoru. Stalno se suočavamo s pitanjem u kojoj mjeri želimo i možemo koristiti predloške pojedinih pružatelja usluga – potpuno svjesni da ćemo ih možda morati ponovno promijeniti nakon dobivanja ugovora i sve preračunati.

Pročitajte više o BIM-u

GEZE: Zvuči kao da je projektiranje zgrada još uvijek izazov – i usput: datoteku Revit možete preuzeti od nas... Ali BIM ima i prednost što se može uzeti u obzir holistički životni ciklus zgrade. Kako Vi to vidite i kakve zahtjeve operatori postavljaju prema vama ovdje?

M.N: Cjelokupno razmatranje životnog ciklusa postaje sve važnije – a prednosti BIM-a ovdje su očite. To znači da o svojstvima možete lako reći: ovaj ili onaj pogon vrata ima pokretni dio ili remen s životnim ciklusom od tri godine. A tada upravitelj objekta može automatski naručiti dio putem sustava održavanja i proaktivno ga zamijeniti. Kao rezultat toga, mogu postići krajnji cilj svakog operatora: nula zastoja. Zamislite da se važna soba za liječenje, koja je potrebna posebno u doba bolesti Covid, više ne može koristiti. A onda nazovete upravitelja objekta i oni moraju telefonirati kako bi pronašli klinasti remen i zatim ga naručili. Upravo se to ne bi smjelo dogoditi jer traje predugo. To je veliki izazov za budućnost jer svi ovi modeli mogu upravo to spriječiti. Uz BIM i dosljednu digitalizaciju imamo priliku neizmjerno smanjiti zastoje i djelovati proaktivno i u potpunosti u interesu operatora – a u konačnici i pacijenata.

GEZE: Gospodine Nickl, puno hvala na zanimljivom razgovoru!

GEZE – Partner za arhitekte i projektante

Naše BIM objekte vrata možete besplatno preuzeti s bim.geze.com i integrirati ih u svoj CAD sustav. Pomažemo vam pri izradi BIM planova izvršenja projekta i kod potrebnih zahtjeva objekata vrata za pravilno i integralno specijalističko projektiranje vaših vrata.

Preuzimanje BIM objekata vrata

Budući da razmišljamo o rješenjima koja se sastoje od proizvoda, softvera i usluga, uključujemo se od samog početka projekta. Tako vas, na primjer, oslobađamo posla s popisima vrata i elemenata kako biste se mogli koncentrirati na najvažnije.