Teme

Otvarači nadsvjetla: svjetlo i zrak odozgo

Svjetlo nam je potrebno kako bismo se osjećali dobro. Nadsvjetla zadovoljavaju tu potrebu usmjeravajući dnevno svjetlo s krova ili vanjskih zidova duboko u zgradu putem odbljesaka sa stropa. Osim funkcije osvjetljavanja, omogućuju i dobro prozračivanje prostorije.

Više svjetla zahvaljujući korištenju dnevne svjetlosti

Staklene fasade i nadsvjetla: otvaraju se pri visokim temperaturama.

Staklene fasade i nadsvjetla: otvaraju se pri visokim temperaturama.

Posljednjih se godina u arhitekturi sve više pozornosti posvećuje svjetlu - i to s pravom. Dnevno svjetlo ima izravan utjecaj na našu dobrobit, a mi pak većinu vremena provodimo u zgradama. Zaključak je da treba omogućiti više dnevnog svjetla u zgradama.

To su prepoznali arhitekti i projektanti zgrada. To je moguće, primjerice, uporabom nadsvjetla. Nadsvjetla se upotrebljavaju za osvjetljavanje prostorija dnevnim svjetlom odozgo. U građevinskom sektoru, pojam nadsvjetlo odnosi se na vodoravne ili ukošene ostakljene otvore u krovu. Pojam se upotrebljava i za okomite prozore na gornjem rubu vanjskog zida.

Vrata s nadsvjetlom: zatvorena vrata koja svejedno propuštaju puno svjetla.

Vrata s nadsvjetlom: zatvorena vrata koja svejedno propuštaju puno svjetla.

U užem smislu, nadsvjetla su prozori smješteni iznad vrata ili iznad krila prozora u fasadi, ili prozori koji se nalaze na vrhu vanjskih zidova ili staklenih fasada. U njemačkom jeziku staklari ih zovu i „kamforovi prozori” (Kämpferfenster). Razlog tomu je što ih je u starim građevinama držala traverza od kamforovca između gornjeg dijela prozora ili vrata i pomičnog krila ispod toga.

Ta vrsta okomitog ostakljenja isto se projektira i upotrebljava zbog prirodnog svjetla. Nadsvjetla iznad vrata upotrebljavaju se za dovođenje vanjskog dnevnog svjetla u ulaz zgrade iza njih ili za usmjeravanje svjetla iz prostorija u hodnik. Nadsvjetla u prozorima omogućavaju ukupno više otvaranje prozora. Svjetlo se usmjerava duboko u sve prostorije - čak i velike - putem odbljesaka sa stropa kako bi trebalo što manje umjetnog svjetla. Budući da je nadsvjetlo ugrađeno, krila prozora ne moraju biti previše velika.

Nadsvjetla povećavaju sigurnost u školama

Nadsvjetla se često upotrebljavaju u školama ili sportskim dvoranama gdje značajno doprinose sigurnosni korisnika. Njihov položaj znači da ne postoji mogućnost neopreznog ili opasnog otvaranja - zbog visine postavljanja gotovo nije moguće da netko padne kroz nadsvjetlo ili udari u njega te ne postoji rizik od uklještenja. U sportskim dvoranama nema zasljepljivanja sunčevim zrakama. Međutim, udobno prozračivanje moguće je prema potrebi u bilo kojem trenutku.

Bezopasno prozračivanje: nadsvjetla u školskim sportskim dvoranama.

Bezopasno prozračivanje: nadsvjetla u školskim sportskim dvoranama. © Exorbitart / GEZE GmbH

Prednosti nadsvjetla

  • Udobna klima u prostoriji postiže se prozračivanjem i odvodnjom zraka bez propuha.
  • Dnevno svjetlo ulazi dublje u prostorije, a prostorije postaju svjetlije.
  • Njihov položaj i ograničeni kut otvaranja povećavaju sigurnost.
  • Nadsvjetla se mogu optimalno upotrebljavati za stvaranje optičkih detalja na fasadi jer su dostupna u brojnim izvedbama i mogućnostima opreme.

Otvarači nadsvjetla – ručni i automatski

Atraktivan dizajn: GEZE E 170 pogon škara za otvarače nadsvjetla

Atraktivan dizajn: GEZE E 170 pogon škara za otvarače nadsvjetla

Nadsvjetla mogu imati fiksno, nepomično ostakljenje ili mogu imati staklo koje se otvara. Kako bi se zajamčilo jednostavno i sigurno rukovanje, nadsvjetla su opremljena posebnim sustavima kliznih okova, točnije otvaračima nadsvjetla. Oni omogućuju sklapanje ili naginjanje nadsvjetla prema van ili prema unutra. Njima se rukuje ručno putem potisnih šipki, primjerice, kojima se upravlja ručnim polugama ili šipkama ručice. Druga je mogućnost automatsko otvaranje nadsvjetla s pomoću električnog pogona.

GEZE otvarač nadsvjetla: prikladan za sve uporabe

Ručni GEZE sustavi otvarača nadsvjetla, u obliku otklopnih krila ili donje otklopnih krila koja se otvaraju prema unutra i donje otklopnih prozora koji se otvaraju prema gore, rade jednostavno i pouzdano u svrhu dnevnog prozračivanja. Mogu se primjenjivati s okvirima od različitih materijala (drvo, plastika ili laki metal) i za mnoge oblike prozora (pravokutni, kosi, trokutasti, okrugli ili ravni lučni prozor). Upravljački elementi poput ručnih poluga ili šipki ručice omogućuju fleksibilno namještanje i udobno upravljanje različitim oblicima prozora i u različitim prikazima ugradnje.

Ručno upravljani otvarači nadsvjetla mogu se kombinirati s GEZE električnim pogonima. U tom slučaju prozori postaju električno upravljani, tj. nadsvjetla koja se automatski otvaraju. Pogoni otvaraju nadsvjetla radi prozračivanja, a njima se jednostavno upravlja putem sklopki. To znači da se jednostavno može otvoriti nekoliko prozora istodobno, čak i velikih i teških prozora.

Sustavi otvarača nadsvjetla tvrtke GEZE

  • Ne utječu na izgled fasade jer ravni dizajn škara i sklop šipke zahtijevaju minimalni prostor.
  • Omogućuju optimalno prozračivanje i odvodnju zraka putem otvora širine do 320 mm.
  • Može ih se upotrebljavati za udobno, svakodnevno prozračivanje.
  • Otvaraju se jednostavno i pouzdano, ručno ili električno.
  • Otvaraju i široka i teška krila.
  • Može ih se upotrebljavati u kombinaciji s bilo kojim materijalom (drveni, plastični ili metalni prozori) i za razne oblike prozora (pravokutni, nagnuti, trokutasti, okrugli ili ravni lučni prozori).

Neupadljiva tehnika prozora za bezvremensku arhitekturu

Nadsvjetla propuštaju puno dnevnog svjetla stvarajući prekrasno osvjetljenje unutar zgrade. Kako bi se spriječilo narušavanje izgleda, GEZE nudi različite sustave otvaranja nadsvjetla – u ručnoj i automatskoj izvedbi. Moguće ih je gotovo nevidljivo ugraditi u okvire prozora. Mi stvaramo rješenja specifična za primjenu u skladu s vrstom prozora.

Putem kontrolirane i optimizirane ventilacije, automatizirani prozori isto mogu pridonijeti poboljšanju energetske učinkovitosti zgrade.

GEZE pruža usluge savjetovanja i podrške pri planiranju zgrade.

Vrlo jednostavno za uporabu i postavljanje

GEZE sustavi otvarača nadsvjetla odlikuju se lakoćom u uporabi i ugradnji. GEZE nudi i uslugu ugradnje, a može i dati upute za montažu klijentima.

Sigurnost zahvaljujući održavanju

Redovito servisiranje i kvalificirano održavanje automatskih sustava neophodni su za osiguranje dugoročne osobne i radne sigurnosti.

GEZE nudi prilagođene servisne ugovore za sve zgrade. Naknadna ugradnja nadsvjetla isto je moguća. Rado ćemo vas savjetovati o tome i svojim iskustvom pružiti vam podršku u vašim projektima.