Pametni sustavi vrata i prozora na trajektnom terminalu Brodick Isle of Arran

Novi trajektni terminal u zaljevu Brodick, koji bi trebao služiti kao turistička i gradska vrata za otok Arran u Škotskoj, opremljen je od početka do kraja GEZE sustavima vrata i prozora.

Pomorski dizajn i moderna udobnost

Terminal, koji je dizajnirao poznati arhitektonski ured Norr iz Glasgowa, dio je investicije od 30 milijuna funti usmjerene na modernizaciju luke, kako bi bila prikladna za putovanja 21. stoljeća i poboljšala udobnost putnika. Impresivna zgrada nalazi se u blizini obale i prikladno je oblikovana kao golemi brod.

Prirodno prozračivanje kroz automatizirane prozore

Velike prozore automatski otvara i zatvara 30 lančanih pogona GEZE Slimchain.

Velike prozore automatski otvara i zatvara 30 lančanih pogona GEZE Slimchain. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Prostrano lounge područje impresionira dvostrukom visinom i velikim prozorima na zapadnom pročelju, pružajući posjetiteljima prekrasan pogled na zaljev Brodick. Veliki prozori, koje automatski otvara i zatvara 30 lančanih pogona GEZE Slimchain daju recepciji na glavnom ulazu u zgradu svijetli i pomorski štih. Posebno tanak i diskretan izgled pogona prozora Slimchain optimalno je integriran u poseban dizajn fasade trajektnog terminala Brodick.

Pogoni prozora Slimchain nisu ugrađeni samo na velike prozore lounge područja, nego u cijeloj dvokatnoj zgradi, s izuzetkom gornjih ventilacijskih otvora: Tu se upotrebljavaju lančani pogoni Powerchain. Ti posebno snažni pogoni prozora odabrani su za rukovanje većim prozorima jer dopuštaju velike širine otvora, što je važno za brzo odimljavanje u slučaju požara.

Pogoni prozora spojeni su s GEZE upravljačkom jedinicom s napajanjem u nuždi MBZ 300 za sustav odvoda dima i topline, koja je integrirana u tehniku vođenja zgrade (GLT) terminala. Na taj se način složeni sustav prirodnog prozračivanja može jednostavno upravljati i nadzirati.

VIŠE O PRIRODNOM PROZRAČIVANJU

Ventilacija, sustav odvoda dima i topline i zaštita evakuacijskog puta

Prozori na stubištima ručno su upravljani prozori koji su opremljeni GEZE OL Line.

Prozori na stubištima ručno su upravljani prozori koji su opremljeni GEZE OL Line. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Prozori stubišta također su opremljeni lančanim pogonima Slimchain. Prozorski sustavi po potrebi omogućuju i prirodno odvođenje dima i topline: Ako se pojavi dim ili toplina, rješenja za odimljavanje otvaraju prozore i upravljaju otvorima za dovodni zrak tako da evakuacijski putovi koji spašavaju život ostaju bez dima i sigurno prohodni u hitnim slučajevima. Osim toga, ručni otvarači nadsvjetla osiguravaju dodatno prirodno prozračivanje.

VIŠE O SUSTAVU ODVODA DIMA I TOPLINE

Sustavi vrata za protupožarna vrata bez prepreka

Električno otvaranje i integrirana detekcija prepreka za automatska zaokretna vrata.

Električno otvaranje i integrirana detekcija prepreka za automatska zaokretna vrata. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Ispod ostakljene zapadne fasade nalaze se dvoja automatska zaokretna vrata s obje strane. Baš kao i druga vrata na bočnoj fasadi zgrade, i ta su pokretana sustavima vrata Slimdrive EMD-F. Elektromehanički pogoni zaokretnih vrata za jednokrilna protupožarna i protudimna zaštitna vrata iznimno su svestrani: Osiguravaju otvaranje uz pomoć električne energije i mogu se pokretati putem upravljačkog gumba s konstantnom brzinom otvaranja i zatvaranja. Integrirana detekcija prepreka također uočava moguće prepreke i zaustavlja proces otvaranja ili zatvaranja ako je potrebno. Na taj način pogoni Slimdrive EMD-F omogućuju jednostavan i siguran pristup i osobama s ograničenom pokretljivošću.

VIŠE O PRISTUPAČNOSTI BEZ PREPREKA

Električno otvaranje i integrirana detekcija prepreka za klizna vrata.

Električno otvaranje i integrirana detekcija prepreka za klizna vrata. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Diskretan dizajn i visoka praktičnost hodanja

Od glavnog ulaza ostakljeni hodnik vodi do dvodijelnih kliznih vrata, pokretanih sustavom kliznih vrata GEZE Slimdrive SL NT koja vode u predvorje glavne recepcije. Pogon vrata Slimdrive tu ispunjava istovremeno dva važna preduvjeta: Pogodan je za unutarnja i vanjska vrata s velikom frekvencijom prolaska, a zbog niske ukupne ugradne visine od 7 cm idealan je za staklene fasade s najvišim standardima dizajna, poput trajektnog terminala Brodick.

Daljnje prednosti pogona za vrata Slimdrive

  • S visinom od samo 7 cm pogoni Slimdrive iznimno su neupadljivi i savršeno pristaju u okvir vrata.
  • Oni nude sustav sa slabim habanjem koji ima visoke performanse i iznimno je tih u radu.
  • Automatski sustavi linearnih kliznih vrata idealni su za zgrade s velikom frekvencijom prolaska, tako da svatko može udobno i sigurno ući u zgradu i izaći iz nje.

Bio je to fascinantan projekt u koji smo bili uključeni: Tijekom cijele izgradnje upotrebljavani su mnogi GEZE proizvodi, a od samog početka velika se vrijednost polagala na stvaranje pametne, funkcionalne zgrade koja je spremna za budućnost, a istovremeno uključuje prirodno okruženje u kojem se nalazi.

Andy Howland, direktor prodaje i marketinga GEZE UK

Pregled svih korištenih GEZE sustava vrata i prozora:

  • Pogoni prozora Slimchain
  • Lančani pogoni Powerchain
  • Upravljačka jedinica s napajanjem u nuždi MBZ 300
  • Ručni otvarač nadsvjetla OL serije proizvoda
  • Pogoni zaokretnih vrata Slimdrive EMD-F za jednokrilna protupožarna i protudimna zaštitna vrata
  • Slimdrive SL NT sustavi kliznih vrata