Sustavi kliznih vrata u Yves Saint Laurent muzeju u Parizu

GEZE automatski sustavi kliznih vrata poboljšavaju nekadašnje radno mjesto velikog modnog dizajnera Yves Saint Laurenta. Diskretan, elegantan dizajn, nevidljiva tehnologija i praktičnost pristupa naglašavaju ambijent ove gradske palače u stilu Drugog carstva. Sjedište modne marke nedavno je pretvoreno u muzej. Posebni strukturni izazovi visokih, širokih ulaza u muzejski kompleks nadvladani su tehnologijom vrata tvrtke GEZE.

Vrata za haute couture – prilagođena klizna vrata

Vrata za haute couture – prilagođena klizna vrata

Vrata za haute couture – prilagođena klizna vrata © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

Muzej je pokretač gužve. Sustavi automatskih staklenih kliznih vrata s moćnim pogonima Powerdrive za visoke, široke ulaze u izloge pokazali su se kao pravi izbor. Ulazeći u predvorje kroz prva klizna vrata, posjetitelj se suočava s četiri portreta pop arta u kojima je Andy Warhol ovekovečio Yves Saint Laurenta, kao da ga pozdravlja „gospodar kuće“. Sa zatamnjenim staklenim krilima i pogonskim sustavom skrivenim od pogleda, obližnja vrata stapaju se s pozadinom u odnosu na intenzitet boje ovih slika. Prilagođena automatska klizna vrata širokog otvora s krilima od teškog stakla mogu se pronaći u čitavom muzejskom kompleksu. Oni vode posjetitelja u stalnu kolekciju, koja uključuje legendarni tuxedo „Le Smoking“, kožni kaput i druge ikone, do prostora s privremenom izložbenom tematikom i do studija.

Muzej mode s osobnim dodirom

Arhitektura, dizajn i tehnologija vrata morali su se uskladiti jer nikad prije nije bila zamišljena tako velika izložba za modnog dizajnera. U muzejskom kompleksu veličine 450 četvornih metara posjetitelji mogu uroniti u svijet haute couture: retrospektiva života i djela Yves Saint Laurenta i mijenjanje tematskih izložbi iz kolekcije od 5.000 modela haute couture. U srcu muzeja je „Le Studio“, gdje je Saint Laurent proveo tri desetljeća dizajnirajući sve svoje kolekcije.

Intenzivna interakcija za prava automatska vrata

Očuvanje osobne atmosfere prostorijaa u modernom muzejskom okruženju bilo je moguće samo uz pomoć Pierrea Bergéa, voditelja projekta i poslovnog i životnog partnera Saint Laurenta. Napor koji je Bergé uložio u pripovijedanje priče o marki i radu svog prijatelja pokazuje koliko je bila intenzivna interakcija između učesnika u projektu. Tu spadaju voditeljica projekta Réda Issolah iz pariške tvrtke JMR Architectes, dizajner interijera Jacques Grange, scenograf Nathalie Crinière i kustosica Aurélie Samuel. Mi u tvrtki GEZE pridonijeli smo toj suradnji od samog početka, posebno u radu s arhitektima.

Bilo nam je važno pružiti inspirativne prijedloge za rješenja vrata, uzimajući u obzir sve arhitektonske i estetske čimbenike i sve aspekte nove uporabe zgrade. Znali smo koliko će se eksponata nalaziti u blizini visokih, širokih ulaza i zbog toga će vrata morati biti vrlo diskretna.

Philippe Eugène, generalni direktor podružnice GEZE Francuska

Estetika vrata, praktičnost pristupa i jednostavno rukovanje

Estetika vrata, praktičnost pristupa i jednostavno rukovanje

Donesena je zajednička odluka da se koriste automatska klizna vrata sa sivo zatamnjenim staklenim krilima i pogonima vrata ugrađenim u strop. © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

Oslanjajući se na našu stručnost u najrazličitijim tipovima zgrada sa najrazličitijom uporabom i na temelju fleksibilnih opcija iz našeg portfolia proizvoda, predstavili smo sva izvediva GEZE rješenja vrata. Donesena je zajednička odluka da se koriste automatska klizna vrata sa sivo zatamnjenim staklenim krilima i pogonima vrata ugrađenim u strop. Sustavi kliznih vrata udovoljavaju svim zahtjevima za praktičnost pristupa i lako rukovanje od strane osoblja. Mi smo, naravno, preuzeli kontrolu nad koordinacijom suradnje svih strana koje su uključene u izgradnju. Kao rezultat, sustavi kliznih vrata mogli bi se brzo i nesmetano instalirati i raditi.

Značajke i prednosti automatskih kliznih vrata

S pogonskim sustavima Powerdrive, GEZE Francuska stvorio je prilagođena automatska klizna staklena vrata za velike otvore na vratima:

GEZE Proizvodi u muzeju Yves Saint Laurent

  • Automatski sustav linearnih kliznih vrata za velika i teška krila vrata do 200 kg težine krila i širine otvora do 3000 mm
  • Kombinirani detektor za kontrolu i zaštitu automatskih kliznih vrata s četiri podesive konfiguracije svjetlosnih zavjesa
  • Softver za integriranje sustava vrata u sustav upravljanja zgradama, osiguravajući da se parametri automatskog sustava kliznih vrata mogu povoljno podesiti i pouzdano održavati zahvaljujući automatskim izvještajima o kvarovima i dijagnostičkim funkcijama