Sustavi automatskih vrata tvrtke GEZE u bolnici Rigshospitalet u Kopenhagenu

Bolnica Rigshospitalet u Kopenhagenu upravo se pomaknula korak bliže zdravstvenom sustavu budućnosti. Novi dodatak, sjeverno krilo, prosvijećen je visokotehnološkoj kirurgiji, zahtjevnom liječenju pacijenta i istraživanjima. Prestižni zdravstveni projekt stavlja u središte pacijente i rodbinu te stoga postavlja najviše zahtjeve arhitekture, dizajna i funkcionalnosti. 

Suvremena tehnologija i udobnost: Bolnica Rigshospitalet u Kopenhagenu

Sustav kliznih vrata ECdrive u ulaznom dijelu bolnice Rigshospitalet, Kopenhagen

Pogon EC diskretno se uklapa u automatska zaštitna staklena vrata u svijetlom dnevnom boravku. © GEZE GmbH

Bolnica Rigshospitalet proširena je za oko 55.000 m², prostor u kojem se mogu obaviti najnaprednije i specijalizirane kirurške operacije u Danskoj, nakon kojih pruža pacijentima i rodbini najbolji mogući tretman i njegu. Sjeverno krilo, službeno otvoreno u siječnju 2020., strateški je važno za danski zdravstveni sustav, sada i u budućnosti.

Objedinjavanje specijalističkog stručnog znanja na jednom mjestu omogućava pacijentima i rodbini liječenje i njegu prema međunarodnim standardima u okruženju dizajniranom da se nosi s iznimnom složenosti. Dosada je za korištenje otvoreno 33 visokotehnološke operacijske sale i 196 privatnih soba. 

Operacijske dvorane u sjevernom krilu opremljene su robotima i velikim ravnim dodirnim zaslonima, što dijagnostiku i liječenje čini boljim i bržim. Svi pacijenti imaju pristup Internetu i vlastite zdravstvene kartone. Privatne sobe s prostorom za rodbinu zadovoljavaju potrebe pacijenata za privatnošću, diskrecijom i odmorom. 

Ljekovita arhitektura – uvijek usredotočena na pacijente

Pogon ECdrive s beskontaktnim blizinskim tipkalima osigurava higijenski pristup operacijskim dvoranama i bolesničkim sobama.

Sustav kliznih vrata ECdrive s beskontaktnim blizinskim tipkalima osigurava higijenski pristup operacijskim dvoranama i bolesničkim sobama. © GEZE GmbH

Arhitektura i estetika imaju glavnu ulogu u stvaranju najboljeg moguće okoline za pacijente. Zvuk, dotok svjetlosti, boje, umjetnost i priroda elementi su koji zajedno stvaraju „ljekovitu arhitekturu”, tj. arhitekturu koja promiče mentalnu dobrobit pacijenata i smanjuje stres zbog hospitalizacije s ozbiljnim stanjem. 

Kako bi se osiguralo da svaka velika ili mala komponenta pomaže u ostvarenju vizije sjevernog krila, a istovremeno održava najvišu razinu higijene, standardi za dobavljače u fazi izgradnje su visoki. 

Saznaj više o ljekovitoj arhitekturi 

S GC 307+ lako je upravljati automatskim vratima bez ikakvog dodira, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

GC 307+, beskontaktno blizinsko tipkalo. © GEZE GmbH

Udobni i higijenski automatski sustavi za više od 450 vrata 

Ljekovita arhitektura, visoka razina higijene i ekstremni zahtjevi za funkcionalnošću također se odražavaju u sustavima automatskih vrata odabranim za sjeverno krilo. 33 vrata operacijske dvorane hermetički su zatvorena kako bi sobe ostale sterilne i bez bakterija. 

Zgrada je također opremljena s oko 140 automatskih kliznih vrata i više od 300 pogona automatskih zaokretnih vrata. Vrata se automatski otvaraju i zatvaraju bez kontakta s kvakom za vrata. U pogledu higijene, posebno u svjetlu bolesti COVID-19, beskontaktni automatski sustavi vrata presudni su za smanjenje rizika od infekcije. 

Osim toga, automatizirana rješenja osiguravaju da se vrata vrlo tiho otvaraju i zatvaraju. Iz obzira na pacijente, buka iz unutarnjeg prometa u sjevernom krilu mora biti svedena na najmanju moguću mjeru. 

„Imamo veliko iskustvo suradnje s danskim bolnicama, a sjeverno krilo naš je najveći pojedinačni projekt izgradnje bolnice do danas. Suradnju s izvođačem započeli smo 2015. godine, a instalacijski tehničar već nekoliko godina stalno radi na projektu.” rekao je Poul Torndahl, inženjer prodaje u GEZE Danska.

Riječ je o masivnom građevinskom projektu s vrlo dobro promišljenom arhitekturom i jedinstvenim dizajnom te funkcionalnim zahtjevima. Zbog toga je nevjerojatno uzbudljivo biti dio projekta. Radujemo se nastavku naše suradnje kao servisnog partnera za sustave automatiziranih vrata u sjevernom krilu.

Poul Torndahl, inženjer prodaje u GEZE Danska
Inteligentna staklena fasada s rotirajućim vratima i Slimdrive SC na ulazu za pacijente.

Zakrivljena dvostruka staklena klizna vrata s Slimdrive SC ugrađena su u pametnu staklenu ploču ispred rotirajućih vrata na ulazu za pacijente. © GEZE GmbH

GEZE-ovi proizvodi za sjeverno krilo

  • 33 sustava automatskih vrata za hermetički zatvorena vrata operacijskih dvorana.
  • Više od 450 beskontaktnih blizinskih tipkala za automatska vrata (beskontaktna tipkala GC 307+ za aktiviranje automatskih vrata).
  • 140 automatskih sustava za staklena i čelična klizna vrata (Powerdrive za vrata do 2 x 200 kg i pogon za vrata EC do 2 x 100 kg).
  • 300 automatskih sustava za krilna vrata (automatski otvarač vrata GEZE Slimdrive EMD-F za jednokrilna vrata i automatski otvarač vrata Slimdrive EMD-F-IS za dvokrilna vrata).
  • Širok raspon zatvarača za različite vrste vrata.