Rješenja sustava odvoda dima i topline (RWA) i rješenja sustava evakuacijskih putova (RWS) po mjeri za novi kampusu Njemačkog nogometnog saveza (DFB)

Njemački nogometni savez (Deutsche Fußball-Bund e.V., DFB) ima novi dom: kampus DFB-a u Frankfurtu na Majni služi kao centra za trening te konferencijski i upravni centar. Jasno je da je sigurnost ovdje glavni prioritet. Rješenja sustava odvoda dima i topline (RWA) i rješenja sustava evakuacijskih putova (RWS) po mjeri ispunjavaju ove visoke zahtjeve – i naravno odgovarajuće građevinske propise. 

Preventivna protupožarna zaštita i sustav odvoda dima i topline (RWA) na kampusu Njemačkog nogometnog saveza (DFB)

Preventivna protupožarna zaštita treba spriječiti nastanak požara, a u slučaju požara usporiti njegovo širenje te zaštititi osobe, objekte i imovinu. Sustavi odvoda dima i topline (RWA) zakonski su obavezni za evakuaciju dima i plinova iz zgrada prema van što je brže moguće u slučaju požara. To je, među ostalim, uređeno u državnim građevinskim propisima i DIN normama „DIN 18232-2 Sustavi za upravljanje dimom i toplinom - 2. dio: Prirodni sustavi za odvođenje dima (NRA); Projektiranje, zahtjevi i ugradnja” i DIN EN 12101 Sustavi za upravljanje dimom i toplinom”. 

VIŠE O SUSTAVU ODVODA DIMA I TOPLINE

Rješenje sustava odvoda dima i topline posebno po mjeri DFB nogometnu dvoranu DFB-a

Nogometna dvorana DFB-a s igrom sjena na terenu i pogledom na stropnu konstrukciju.

Sustavi odvoda dima i topline u nogometnoj dvorani koriste se toplinskim uzgonom. © Getty Images

Sustavi odvoda dima i topline u nogometnoj dvorani DFB-a koriste se toplinskim uzgonom kroz otvore u gornjem dijelu fasade kako bi osigurali brzo odimljavanje i ciljano odvođenje topline. Zbog enormnog volumena prostorije ovdje je bio potreban visok otvor za naknadno strujanje zraka. Poseban izazov predstavljala su 22 RWA otvora za dovod zraka u nogometnoj dvorani DFB-a jer se nalaze na visini od 18 metara. Osim toga, RWA elementi za dovod zraka veličine oko 5 m² moraju se u slučaju požara otvarati i zatvarati brzo i sigurno, čak i ako postoji opterećenje vjetrom. Za taj izazov pronašli smo prilagođeno RWA rješenje: naši vretenasti pogoni za teško opterećenje E 3000 Syncro posebno su prikladni za upotrebu na teškim površinama fasada i krovnih prozora jer imaju vrlo veliku vlačnu i tlačnu silu. Nadalje, konzole posebno izrađene za nogometnu dvoranu DFB-a prenose opterećenja na konstrukciju. Sada dva vretenasta pogona E 3000 Syncro po elementu osiguravaju sigurno otvaranje i zatvaranje RWA otvora za dovod zraka u skladu s opterećenjima vjetrom prema standardu DIN 1055-4. 

Pogoni E 3000 Syncro na 22 elementa zahtijevaju visoku potrošnju struje od 10 A po elementu. Da bi se na raspolaganje stavila ta snaga primijenjene su 4 upravljačke jedinice s napajanjem u nuždi MBZ 300 72Ah s umrežavanjem.

Prednosti vretenastih pogona E 3000:

 • Robusni vretenasti pogon otporan na koroziju s ugrađenim prigušenjem krajnjeg položaja
 • Posebno prikladan za vrlo teške prozore u području krova
 • ispitan kao uređaj za prirodno odvođenje odvoda dima i topline (NRWG) prema DIN EN 12101-2
 • idealno za sustave odvoda dima i topline (RWA) kao i za korištenje u sustavu za odvod zraka i za prirodno prozračivanje
 • raznovrsne mogućnosti montaže na glavne ili sporedne zatvarajuće rubove zahvaljujući opsežnim konzolama
 • Diskretna aluminijska kućišta savršeno se uklapaju u arhitekturu
Powerturn s laserskim skenerom GC 342 osigurava sigurnost i udobnost u ulaznom prostoru.

Powerturn s laserskim skenerom GC 342 osigurava sigurnost i udobnost u ulaznom prostoru. © Getty Images

Za fasadu kampusa DFB-a bio je zadužena tvrtka Pimeks Metallbau iz Turske sa svojim njemačkim podružnicama. Stoga su za koordinaciju tijekom cijelog projekta uvijek iznova bili potrebni online termini uz tehničku podršku iz centrale u Ankari. Budući da je naša GEZE osoba za kontakt uvijek bila dostupna od planiranja do izvedbe lokalno na licu mjesta, mogli smo značajno doprinijeti sigurnosti obrade i poštovanju vremenskog plana izgradnje.

VIŠE O VRETENASTOM POGONU E 3000

Tvrtka GEZE pokazala je visoku razinu stručnosti u rješavanju problema na kampusu DFB-a. To se ne odnosi samo na vrata i sigurnosnu tehniku, već i na pouzdanu podršku projektu od planiranja do izvedbe s osobom za kontakt dostupnom na licu mjesta.

Marcus Pfeifer, tehnički direktor i član uprave tvrtke Groß & Partner Grundstücksentwicklungsgesellschaft mbH u Frankfurtu, koja je realizirala izvanredni projekt kao glavni izvođač za DFB.
Pogled u područje za konferenciju za novinare u centrali DFB-a s izlazom u nuždi u pozadini.

Podžbukna montaža centrale vrata TZ 320 neprimjetno se uklapa u dizajn prostora. © Getty Images

Sustavi za evakuaciju i spašavanje (RWS) na vanjskim vratima

Evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje važni su u velikim građevinskim kompleksima kao što je kampus DFB-a kako bi se osigurao brz pristup spasiteljima u hitnim slučajevima i omogućila sigurna evakuacija. Naše centrale vrata TZ 320 za sustave za evakuaciju i spašavanje osiguravaju bočne izlaze kampusa DFB-a od neovlaštenog otvaranja i osiguravaju otključavanje vrata u slučaju nužde. Istodobno je zajamčen ovlašteni pristup vratima putem kratkotrajne deblokade pomoću sustava kontrole pristupa. 
Osim toga, osigurali smo digitalno rješenje za povezivanje za RWS terminale, koje omogućuje centralnu vizualizaciju i upravljanje.

Proizvodi i rješenja

Daljnje prednosti centrale vrata TZ 320:

 • Zadovoljavaju smjernice za električne sustave zaključavanja vrata na evakuacijskim putovima (EltVTR) i europsku normu EN 13637 (evakuacijska vrata s električnim upravljanjem za upotrebu na evakuacijskim putovima)
 • Omogućuje načine rada zaključano, trajno odblokirano, kratkotrajno otključano
 • relejni izlazi koji se mogu parametrirati
 • integrirani LED prikazi za status alarma, zaključavanja i vrata
 • integrirani tjedni mjerač vremena i funkcija zaključavanja vrata